1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is het eigen vermogen?

Wat is eigen vermogen?

Eigen vermogen is het verschil tussen alle bezittingen (activa) en de schulden (lang en kort vreemd vermogen) van je onderneming. Op de balans wordt het eigen vermogen weergegeven onder de passiva, je kan het zien als een schuld die de onderneming heeft aan haar eigenaren. 

Hoe bereken je het eigen vermogen?

Op de onderstaande pagina leggen we je uit hoe je je eigen vermogen snel en eenvoudig berekent.

Eigen vermogen berekenen

Waardoor wordt het eigen vermogen beïnvloed?

Als een onderneming een verlies heeft geleden in het boekjaar dan gaat dat ten koste van het eigen vermogen. Het eigen vermogen kan ook verminderen door een gedeelte uit te keren aan haar eigenaren. Bij een besloten vennootschap en een naamloze vennootschap kan dit gebeuren door dividend uit te keren aan de aandeelhouders. 

Meer weten over eigen verrmogen en boekhouden?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je omgaat met eigen vermogen?
  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Download gratis

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products