ERP. Alles dat je wilt weten, met tips, tricks, systemen & tools

Het aanschaffen van een ERP is zeker het overwegen waard. Maar waar moet je nu voor kiezen? Welke ERP systemen zijn er allemaal? Zijn er ook andere ERP tools en modules? En wat is ERP?

Altijd het beste systeem voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de ERP systemen via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk ERP systemen

Wat is ERP?

ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. Dit systeem helpt ondernemers zoals jij bedrijfsprocessen te ordenen en te optimaliseren. Voor veel ondernemers is het een lastig karwei om alle data van de verschillende afdelingen inzichtelijk te hebben. 

Met een ERP systeem wordt data opgeslagen in een centrale database (het ERP systeem) waardoor je nooit meer hoeft te zoeken. Een ERP systeem automatiseert processen binnen je onderneming. Denk aan logistieke, financiële en administratieve processen worden, die dankzij de ERP software in het systeem worden opgeslagen. Een goed ERP systeem maakt het leven van ondernemers makkelijker.  

Dat wil jij toch ook? 

Het doel van ERP

Naast dat je processen in kaart brengt, krijg je met ERP software inzicht in de diverse werknemers binnen je bedrijf en hoe zij hun taken uitvoeren. ERP is een verzamelnaam voor applicaties die gezamenlijk zijn geïntegreerd in een ERP programma. Resource planning software heeft dus als doel al je werkprocessen in kaart te brengen en te zorgen dat alles op elkaar aansluit. Een grote mate van bedrijfsprocessen wordt geautomatiseerd, waardoor je veel handelingen niet meer handmatig hoeft te doen. Resource planning software is onmisbaar in ieder bedrijf, in welke branche je ook actief bent.

Dankzij een goed ERP systeem kun je tijd en geld besparen. ERP software zorgt voor een hogere productiviteit voor jouw bedrijf. 

ERP software is niet hetzelfde als een CRM-systeem. Een CRM systeem helpt om klantrelaties te onderhouden en behouden, ERP software automatiseert processen. Het verschil zit vooral in het doel van het systeem. 
 

Altijd het beste systeem voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de ERP systemen via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk ERP systemen

Welke ERP pakketten zijn er?

Binnen ERP software heb je veel verschillende mogelijkheden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, Appwiki biedt je extra informatie over alle verschillende erp pakketten en systemen. Een ERP systeem biedt je de mogelijkheid om alle processen in je bedrijf in kaart te brengen. Van inkoop tot verkoop en van human resource management tot inventarismanagement. 

Een ERP pakket is een uitgebreid software pakket dat in iedere onderneming in te passen is. Of je nu werkzaam bent in de metaalindustrie, zakelijke dienstverlening of een andere branche. Een ERP systeem zorgt er voor dat je weer zicht hebt op alles wat in je bedrijf en daarbuiten gebeurt. In de verschillende modules van een ERP systeem wordt alle informatie van verschillende afdelingen en processen verzameld en inzichtelijk gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Orderbeheer en voorraden
  • Productiemanagement
  • Logistieke processen
  • HR processen
  • Marketing en sales
  • Financiën
  • Projectmanagement
     

Offline ERP software

Met een offline ERP pakket heb je het programma op één of een aantal computers geïnstalleerd. Dit heeft als voordeel dat er geen internetverbinding aanwezig hoeft te zijn om het hele systeem te runnen. Omdat je het ERP systeem als hardware koopt zal de aanschafwaarde een stuk hoger liggen dan voor een online ERP pakket. 

Online ERP pakket

Bij online ERP hoef je geen software te installeren en de applicatie is met ieder apparaat te gebruiken. Er zijn twee soorten cloud ERP. Software as a Service (SaaS) en ERP open source. Bij SaaS software huur je de software, zodat de leverancier ervoor zorgt dat je software pakket up-to-date is. Bij open source ERP werk je met een open broncode. Hierdoor kan je de software zelf aanpassen en gebruiken, maar hiervoor moet je wel goed kunnen programmeren.

Het hebben van een ERP levert veel voordelen op, zoals meer inzicht en controle op bedrijfsprocessen en kosten. Een goed pakket betekent dat je een ERP systeem kiest dat bij je past.  

Gebruiksvriendelijk ERP kiezen

Door ook op prijs en functionaliteiten te selecteren kom je er het beste achter welk programma het beste bij jou past. Volg de vier richtlijnen hieronder om een pakket te kiezen dat én gebruiksvriendelijk is én dat bij jouw MKB bedrijf past. 

ERP pakket richtlijn één

Breng van tevoren in kaart waar je het systeem vooral nodig voor zult hebben. Ben je actief in de zorg? Zit je in de zakelijke dienstverlening of misschien in de zware industrie? Welke applicaties en ERP modules je in het pakket opneemt zijn afhankelijk van jouw werkzame sector. 

Bekijk bij het vergelijken van ERP systemen dan ook of deze bij jouw branche en wensen/eisen past. Zo kun je kiezen voor ERP voor de bouw, ERP voor de zorg, ERP voor groothandels en ERP voor de retail. Uiteraard zijn er daarnaast nog meer branches te onderscheiden. Doe er je voordeel mee als een pakket speciaal voor jouw branhe ontwikkeld is. 

ERP pakket richtlijn twee

Kies vervolgens een ERP systeem dat zich heeft bewezen in jouw sector. Bekijk klantenreviews die binnen jouw branche passen. 

ERP pakket richtlijn drie

Geef je bedrijf, afhankelijk van de grootte, een aantal maanden tot meerdere jaren om aan het nieuwe systeem te wennen. Het implementeren van een nieuw ERP is een investering. Zorg ervoor dat je hiervoor de tijd vrijmaakt om dit goed aan te pakken. Je wilt immers dat het goed gebeurt en de implementatie van jouw ERP succesvol is en zonder grote zorgen gebeurt. 

ERP pakket richtlijn vier

Hou na implementatie contact met de leverancier. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en kun je waardevol advies inwinnen. De ontwikkelingen binnen jouw bedrijf gaan snel en het is handig dat je deze ontwikkelingen ook bij kunt houden binnen je systemen. 
 

Altijd het beste systeem voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de ERP systemen via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk ERP systemen

Een ERP software oplossing voor jouw bedrijf brengt genoeg voordelen met zich mee. Of je nu offline of online ERP pakket gaat gebruiken, je bedrijf zal er sterk van profiteren als je een ERP pakket gebruikt.
Niet alle voordelen zullen voor elk bedrijf uiteraard hetzelfde zijn. Over het algemeen brengt het hebben van een goed ERP voordelen mee zoals dat je alle gegevens nauwkeurig afgestemd hebt op elkaar en dat je duidelijk inzicht hebt. 

Het implementeren van een ERP systeem is een flinke klus. Omdat het systeem door vele verschillende afdelingen gebruikt moet worden is het van belang dat er genoeg draagvlak is voor het implementeren van het systeem. De functionaliteiten zullen moeten aansluiten bij de werkwijze van de afdelingen die ermee moeten werken. Of andersom de werkwijze van de afdelingen moet worden aangepast aan het gekozen ERP pakket. 

ERP voordelen

 

ERP kosten

Een ERP is vaak een grote investering voor je bedrijf. De meeste ERP leveranciers hanteren een hoge prijs, vaak omdat ze ook veel functies hebben. De algemene regel is dan ook vaak dat hoe meer functies het ERP pakket heeft, hoe hoger de ERP kosten worden. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer automatisering er gebruikt wordt, hoe groter het prijskaartje zal zijn. Het is daarom van belang goed te kijken wat je doelen zijn en je budget zodat jij een goede keuze kan maken voor de juiste ERP modules.

Houd daarnaast rekening met de kosten van de ERP implementatie, maar ook het inrichten en trainen van mensen. De totale ERP software kosten zijn voor elk bedrijf verschillend. 

Software ERP gratis proberen

ERP systeem vergelijken met andere softwarepakketten? Om te beslissen of een ERP systeem geschikt is voor jouw onderneming kun je eerst een gratis trial versie uitproberen. Zo heb je een ERP systeem voorbeeld en kom je er achter wat voor soort ERP oplossing het meest geschikt is voor jouw onderneming.

Je kunt gratis ERP pakket oplossingen downloaden, waarna je kunt overstappen op de betaalde versie. Je krijgt dan meestal toegang tot de meeste functionaliteiten, zodat je een goed beeld krijgt van wat ERP allemaal voor jou kan betekenen en welke kosten van het ERP systeem het beste bij jouw bedrijf passen. 

Vind en vergelijk het beste ERP systeem

Als ondernemer in het MKB wil je altijd het beste. Voor je bedrijf, je werknemers, maar ook zeker op het gebied van systemen. Er zijn veel verschillende leveranciers van ERP in Nederland voor het MKB. Je wilt de leverancier die het beste bij jouw bedrijf past. Waar je het juiste gevoel bij krijgt en zeker weet dat je dat hebt wat past. 

Het ene bedrijf is het andere niet, dat begrijpen de ontwikkelaars van ERP oplossingen maar al te goed. Ben je ZZP’er bent of MKB’er? Er zijn honderden verschillende ERP oplossingen op de markt. Zo kan je denken aan ERP bouw, ERP metaal, ERP logistiek en ga zo maar door. Het kan daardoor lastig zijn om een keuze te maken welke ERP het beste bij jouw onderneming past. 

Als ondernemer wil je ontzorgd worden, vandaar dat wij jou helpen. Met onze ERP pakket vergelijker kun je gemakkelijk alle onderdelen aanklikken en vergelijken en kies je het pakket dat bij jouw bedrijf past. 
 

Altijd het beste systeem voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de ERP systemen via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk ERP systemen

ERP systemen overzicht

ERP systemen vergelijken

Zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vergelijk nu de verschillende ERP systemen en weet zeker dat het gekozen systeem bij jouw bedrijf past. 

Vergelijk systemen

Stappenplan ERP kiezen

ERP systeem kiezen

Als MKB ondernemer wil je het allerbeste systeem voor jouw onderneming. Maar hoe kies je nu het beste ERP systeem dat bij jouw onderneming past? 

Bekijk stappenplan

ERP implementatie valkuilen

ERP implementatie

Een fout schuilt in een klein hoekje. Gelukkig hoef jij je geen zorgen te maken over het implementeren van het ERP systeem. 

Bekijk do's and dont's

Veelgestelde vragen over ERP

✅  Wat is ERP?

ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. Een ERP is een systeem dat ondernemingen helpt met bedrijfsprocessen te structureren, optimaliseren en automatiseren. Voor veel MKB ondernemers is het lastig om alle data van de verschillende afdelingen inzichtelijk te krijgen. Een ERP systeem brengt de data samen en zorgt voor inzicht door de data te vertalen naar belangrijke bedrijfsinformatie.

✅  Welke ERP modules zijn er?

In de basis kan elk ERP systeem worden ingericht met modules. Iedere module faciliteert vaak een kernproces. Binnen ERP vind je modules als: 
- Ordermanagement
- Sales
- Financiën
- Supply chain
- HRM module
Let bij de keuze van een ERP dus goed op welke processen je wilt ondersteunen en integreren met het systeem.

✅  Hoeveel kost een ERP systeem?

De meeste ERP leveranciers hanteren een hoge prijs, vaak omdat ze ook veel functies hebben. De algemene regel is dan ook vaak dat hoe meer functies het ERP pakket heeft, hoe hoger de prijs. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer automatisering er gebruikt wordt, hoe groter het prijskaartje zal zijn. Het is daarom van belang goed te kijken wat je doelen zijn en je budget zodat jij een goede keuze kan maken voor de juiste ERP modules.

Products