ERP voor het MKB: software, tips & tricks

Het aanschaffen van een ERP als MKB'er is zeker het overwegen waard. Maar waar moet je nu voor kiezen? Welke ERP systemen zijn er? En wat betekent ERP voor mijn bedrijf? Lees hier alles over ERP en leer alles over de ERP systemen.

ERP systemen overzicht

ERP systemen vergelijken

Zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vergelijk nu de verschillende ERP systemen en weet zeker dat het gekozen systeem bij jouw bedrijf past. 

Vergelijk systemen

Stappenplan ERP kiezen

ERP systeem kiezen

Als MKB ondernemer wil je het allerbeste systeem voor jouw onderneming. Maar hoe kies je nu het beste ERP systeem dat bij jouw onderneming past? 

Bekijk stappenplan

ERP implementatie valkuilen

ERP implementatie

Een fout schuilt in een klein hoekje. Gelukkig hoef jij je geen zorgen te maken over het implementeren van het ERP systeem. 

Bekijk do's and dont's

Alles over ERP: van definitie tot implementatie

Het aanschaffen van een ERP voor MKB is zeker het overwegen waard. Maar wat is ERP en waarom zou je het gebruiken? Welke ERP systemen zijn er allemaal? Waar moet je nu voor kiezen? En wat is nu de beste ERP leverancier voor het MKB?

Hieronder vind je antwoorden op deze vragen:

Appwiki expert

Overzicht met ERP systemen voor het MKB?

Benieuwd welke ERP systemen er zijn? Hier vind je een compleet overzicht van de populairste ERP software voor het MKB. 

Bekijk overzicht

Wat is een ERP systeem?

ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. Een ERP systeem helpt ondernemingen bedrijfsprocessen te structureren, optimaliseren en automatiseren. Voor veel MKB ondernemers is het lastig om alle data van de verschillende afdelingen inzichtelijk te krijgen. Een ERP systeem brengt de data samen en zorgt voor inzicht door de data te vertalen naar belangrijke bedrijfsinformatie.

Met een ERP systeem wordt data opgeslagen in een centrale database (het ERP systeem) waardoor je nooit meer hoeft te zoeken. Je hebt dus alles binnen handbereik. Hierbij valt te denken aan de verschillende stappen die je producten binnen het bedrijf afleggen, van grondstof tot eindproduct. Maar ook de informatiestromen en diensten van werknemers kunnen erin worden verwerkt.

Een ERP systeem automatiseert processen binnen je organisatie. Denk aan logistieke, financiële en administratieve processen worden, die dankzij de ERP software in het systeem worden opgeslagen. Een goed ERP systeem maakt het leven van ondernemers makkelijker. Dat wil jij toch ook? 

Het doel van ERP

Naast dat het systeem je processen in kaart brengt, krijg je met ERP software inzicht in alle resources binnen je bedrijf. Denk aan werknemers, geld, goederen, voorraden en documenten. Het is een verzamelnaam voor applicaties die gezamenlijk zijn geïntegreerd in één programma. Enterprise resource planning software heeft dus als doel al je werkprocessen in kaart te brengen en te zorgen dat alles op elkaar aansluit.

Een grote mate van bedrijfsprocessen wordt geautomatiseerd, waardoor je veel handelingen niet meer handmatig hoeft te doen. ERP en business management gaan dus super goed samen. Resource planning software is onmisbaar in ieder bedrijf, in welke branche je ook actief bent.Dankzij een goed ERP systeem voor MKB kun je tijd en geld besparen. Een ERP systeem zorgt voor een hogere productiviteit voor jouw bedrijf. 

Een ERP is niet hetzelfde als een CRM-systeem. Een CRM systeem helpt om klantrelaties te onderhouden en behouden. Het verschil zit vooral in het doel van het systeem. Een CRM systeem wordt ingezet met commerciële doeleinden en moet dus kunnen meebewegen met de markt. De software werkt dynamischer dan een ERP systeem dat wordt ingezet om vastomlijnde processen te ondersteunen.

Geen bedrijf is hetzelfde, waarom zou er dan wel slechts één ERP pakket bestaan? Dat is dus ook niet het geval. Er zijn veel verschillende ERP leveranciers, die verschillende ERP pakketten aanbieden waar je uit verschillende modules kunt kiezen. 

Welke ERP pakketten zijn er?

Binnen ERP heb je veel verschillende mogelijkheden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, wij bieden je de informatie over alle verschillende ERP systemen en modules binnen deze systemen.

Er zijn over het algemeen twee ERP soorten. Een ERP programma kan namelijk offline functioneren (on-premise) of online (in de cloud).

On-premise ERP 

Veel bedrijven kiezen er traditioneel voor om een on-premise systeem (offline) te hebben. Met dit type ERP pakket heb je de software op één of een aantal computers geïnstalleerd. Voordeel is dat je de toegang beperkt houdt en deze vaak alleen op kantoor kunt geven. Dit heeft als voordeel dat er geen internetverbinding aanwezig hoeft te zijn om het hele systeem te runnen.

Aan de andere kant kunnen bedrijven tegenwoordig niet meer zonder continu toegang tot de online software. Nadeel is dat thuiswerken er dan vaak niet in zit. Met een offline ERP pakket koop je de software en kan je het vanaf dan installeren en gebruiken. Omdat je het ERP systeem als hardware koopt zal de aanschafwaarde een stuk hoger liggen dan voor een online ERP pakket. 

Online ERP (cloud)

De uitgebreide mogelijkheden van cloud maken ERP online steeds populairder. Bij online ERP hoef je namelijk geen software te installeren en de applicatie is met ieder apparaat te gebruiken.

Met andere woorden, je kunt altijd en overal je ERP systeem in, als je maar internet hebt. Online ERP kan het bovendien gemakkelijker maken om het systeem te integreren met andere online functies, zoals klantenservice en videoconferenties. ERP in de cloud heeft dus veel voordelen. 

Er zijn grofweg twee soorten cloud ERP. Software as a Service (SaaS) en een open-source ERP. Het verschil tussen beide is de mate van technische kennis die je nodig hebt. Bij SaaS software huur je als het ware de software zodat de leverancier ervoor zorgt dat je software pakket up-to-date is. Bij open source ERP werk je met een open broncode. Hierdoor kan je de software zelf aanpassen en gebruiken, maar hiervoor moet je wel goed kunnen programmeren.

ERP modules

In de basis kan elk ERP systeem worden ingericht met modules. Iedere module faciliteert vaak een kernproces. Hierdoor vind je altijd een systeem dat het beste bij jouw bedrijf past. We zeiden het al, geen bedrijf is hetzelfde. Wat jij nodig hebt binnen jouw bedrijf is niet vanzelfsprekend voor anderen. 

ERP module overzicht

Voorbeeld van de ERP modules van AFAS Software

Elke ERP module omvat verschillende functionaliteiten. Het is belangrijk dat je weet welke erp module bij jouw MKB bedrijf past, zodat je uiteindelijk de juiste keuze kunt maken voor het beste ERP systeem. In de basis is er voor elke afdeling binnen bedrijven een ERP module.

Zo heb je in een ERP een ordermanagement, sales, financien, supply chain of HRM module. Het ene bedrijf heeft wel een HRM (Human Resource Management) module nodig. Bij andere bedrijven is het vanwege de kleinschaligheid niet nodig. Let bij de keuze van een ERP dus goed op welke processen je wilt ondersteunen en integreren met het systeem.

Online ERP systemen die wij aanbevelen:

Logic4 bedrijfssoftware

te weinig reviewsMeer informatie

ERP pakket kiezen

Het is belangrijk om tijdens het vergelijken van ERP software het doel van jouw bedrijf en de benodigde functies in je achterhoofd te houden. Bedenk jouw ERP richtlijn en stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag wie het ERP systeem allemaal gaan gebruiken. 

Veel ondernemers in het MKB kiezen niet voor een ERP pakket, omdat ze de kosten te hoog vinden. ERP wordt toch vaak in associatie gebracht met grote (internationale) organisaties. Niets is echter minder waar. Ook het MKB kan veel baat hebben bij een ERP systeem, mits het bij jouw bedrijf past. Het hebben van een ERP systeem levert veel voordelen op, zoals meer inzicht en controle op bedrijfsprocessen en kosten. 

Een goed pakket betekent dat je een ERP systeem kiest dat bij je past.  

Richtlijnen voor het kiezen van een ERP

Als het met name door systeembeheerders en flow managers gebruikt gaat worden, is gebruiksvriendelijkheid voor minder ervaren werknemers niet zo belangrijk. Wil je cloud ERP aanschaffen of is je IT afdeling zo ontwikkeld dat het dit aankan? Door ook op prijs en functionaliteiten te selecteren kom je er het beste achter welk programma het beste bij jou past.

Volg de richtlijnen hieronder om een pakket te kiezen dat én gebruiksvriendelijk is én dat bij jouw MKB bedrijf past. 

1. Inventariseer je belangrijkste processen

Breng van tevoren in kaart waar je het systeem vooral nodig voor zult hebben. Ben je actief in de zorg? Zit je in de zakelijke dienstverlening of misschien in de zware industrie? Welke applicaties en ERP modules je in het pakket opneemt zijn afhankelijk van jouw werkzame sector. Bekijk bij het vergelijken van ERP systemen dan ook of deze bij jouw branche en wensen/eisen past.

2. Zoek in je branche of sector

Kies vervolgens een ERP systeem dat zich heeft bewezen in jouw sector. Bekijk klantenreviews die binnen jouw branche passen. 

3. Geef het de tijd (haastige spoed is ...)

Geef je bedrijf, afhankelijk van de grootte, een aantal maanden tot meerdere jaren om aan het nieuwe systeem te wennen. Het implementeren van een nieuw ERP systeem is een investering. Zorg ervoor dat je hiervoor de tijd vrijmaakt om dit goed aan te pakken. Je wilt immers dat het goed gebeurt en de implementatie van jouw ERP systeem succesvol is en zonder grote zorgen gebeurt. 

4. Onderhoud intensief contact met de leverancier

Hou na implementatie contact met de leverancier. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en kun je waardevol advies inwinnen. De ontwikkelingen binnen jouw bedrijf gaan snel en het is handig dat je deze ontwikkelingen ook bij kunt houden binnen je systemen. 

Meer weten? Bekijk ook ons stappenplan om een ERP te vinden die bij jouw bedrijf past!

Bekijk stappenplan

Waarom een ERP voor mijn bedrijf?

Een ERP oplossing voor jouw bedrijf brengt genoeg voordelen met zich mee. Of je nu offline of online ERP gaat gebruiken, je bedrijf zal er sterk van profiteren als je een ERP programma gebruikt. Niet alle voordelen zullen voor elk bedrijf uiteraard hetzelfde zijn. Over het algemeen brengt het hebben van een goed ERP systeem de volgende voordelen met zich mee. 

ERP voordelen

Voordelen van ERP

Een ERP oplossing voor jouw bedrijf brengt genoeg voordelen met zich mee. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen op een rijtje.

1. Een keer invoeren

Breng van tevoren in kaart waar je het systeem vooral nodig voor zult hebben. Ben je actief in de zorg? Zit je in de zakelijke dienstverlening of misschien in de zware industrie? Welke applicaties en ERP modules je in het pakket opneemt zijn afhankelijk van jouw werkzame sector. Bekijk bij het vergelijken van ERP systemen dan ook of deze bij jouw branche en wensen/eisen past.

2. Alles op elkaar afgestemd

Alle gegevens zijn op elkaar afgestemd. Doordat alles in één database zit kun je het ook gemakkelijk op elkaar afstemmen. Zo kun je in je ERP systeem ook je voorraadsysteem koppelen. Dit zorgt voor efficiëntere processen, snellere doorlooptijden en betere service. Alle bedrijfsprocessen worden met elkaar verbonden, waardoor de samenwerking intern soepeler verloopt. 

Nu hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen dat, dat geld op gaat leveren op de lange termijn!

3. Consistente rapportages

Managementrapportages zijn consistent. Je hebt alle gegevens bij de hand in één database. Hier kun je ook gemakkelijk goede en consistente managementrapportages uit opstellen. Eventuele fouten ontdek je snel en daar kun je direct mee aan de slag. Met één druk op de knop kun je het managementrapportage bijwerken. Bovendien heeft iedereen met toegang tot het ERP systeem alle inzichten altijd bij de hand. Scheelt tijd, geld en hiermee kun je doelgerichter werken. 

4. Financieel inzicht en overzicht

ERP software geeft een goed overzicht van hoe het met je bedrijf gaat. Een goed overzicht van alle financiën zorgt ervoor dat je in één oogopslag kan zien hoe het gaat en waar het mis gaat. Zo kun je direct aan de slag om je financiële positie te verbeteren. 

5. Alles goed beveiligd

Alle gegevens zitten in één database. Dat betekent dat je deze gegevens ook vanuit een centrale plek kunt beveiligen. Het is immers makkelijker om een systeem goed te beveiligen dan om dit via meerdere systemen te doen. 

ERP nadelen

Nadelen van ERP

Het hebben van een ERP pakket dat bij jouw bedrijf past brengt vele voordelen met zich mee. Om ervoor te zorgen dat je het beste ERP systeem kiest dat bij jouw bedrijf past, vinden we dat je ook de nadelen moet weten.

1. Een ERP is een investering

Tijd is geld. Geld is geld. Het implementeren van een ERP is een investering. Een investering in het aanschaffen van het nieuwe systeem, het inrichten en het bijhouden. Deze investering betaalt zich echter terug. Bereken daarom wat het jouw bedrijf oplevert ten opzichte van de kosten. Zo weet je snel wat de baten zijn versus de kosten. 

2. Schaalbaarheid van het systeem

Een ERP zorgt voor structuur en optimale bedrijfsprocessen. Houd er echter wel rekening mee dat als er interne grote veranderingen worden doorgevoerd je gekozen ERP systeem niet voldoende meer is. Gelukkig kun je ERP modules toevoegen en op deze manier je ERP uitbreiden. Je bent hierbij wel afhankelijk van de mogelijkheden binnen jouw gekozen systeem. Schaalbaarheid kan hierbij een nadeel blijken te zijn. 

ERP systeem kosten

Een ERP systeem is vaak een grote investering voor je bedrijf. De meeste ERP leveranciers hanteren een hoge prijs, vaak omdat ze ook veel functies hebben. De algemene regel is dan ook vaak dat hoe meer functies het ERP pakket heeft, hoe hoger de prijs. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer automatisering er gebruikt wordt, hoe groter het prijskaartje zal zijn. Het is daarom van belang goed te kijken wat je doelen zijn en je budget zodat jij een goede keuze kan maken voor de juiste ERP modules.

Wat kost een ERP systeem?

Een ERP systeem is vaak een grote investering voor je bedrijf. De meeste ERP leveranciers hanteren een hoge prijs, vaak omdat ze ook veel functies hebben. De algemene regel is dan ook vaak dat hoe meer functies het ERP pakket heeft, hoe hoger de prijs. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer automatisering er gebruikt wordt, hoe groter het prijskaartje zal zijn. Het is daarom van belang goed te kijken wat je doelen zijn en je budget zodat jij een goede keuze kan maken voor de juiste ERP modules.

Ieder bedrijf is uniek, daarom zijn ERP systemen vaak maatwerk. De kosten van een erp systeem hangt af van welk pakket en welke ERP modules je hierbij nodig hebt. Het is hierbij zowat onmogelijk om de gemiddelde kosten van het ERP systeem te benoemen. Houd rekening met de kosten van de ERP implementatie, maar ook het inrichten en trainen van mensen. De totale ERP software kosten zijn voor elk bedrijf verschillend. 

ERP software gratis proberen

ERP systeem vergelijken met andere softwarepakketten? Veel ERP oplossingen kosten aardig wat geld. Om te beslissen of een ERP systeem geschikt is voor jouw onderneming kun je eerst een gratis trial versie uitproberen. Zo heb je een ERP systeem voorbeeld en kom je er achter wat voor soort ERP oplossing het meest geschikt is voor jouw onderneming.

Kies je voor offline ERP software of een cloud ERP programma. Je kunt gratis ERP oplossingen downloaden, waarna je kunt overstappen op de betaalde versie. Je krijgt dan meestal toegang tot de meeste functionaliteiten, zodat je een goed beeld krijgt van wat ERP allemaal voor jou kan betekenen en welke kosten van het ERP systeem het beste bij jouw bedrijf passen. 

Hoe een ERP systeem implementeren?

Het implementeren van een ERP systeem is een flinke klus. Omdat het systeem door vele verschillende afdelingen gebruikt moet worden is het van belang dat er genoeg draagvlak is voor het implementeren van het systeem. De functionaliteiten zullen moeten aansluiten bij de werkwijze van de afdelingen die ermee moeten werken. Of andersom de werkwijze van de afdelingen moet worden aangepast aan het gekozen ERP pakket. 

ERP implementerenNatuurlijk is er ook nog het technische gedeelte van de implementatie: het installeren van de software. De ervaring leert echter dat dit vaak eenvoudiger is dan het selecteren van het juiste pakket en het overtuigen van de medewerkers van de vele voordelen van het systeem.

Waarom een ERP implementatie toch soms misloopt?

Slechts heel zelden gaat ERP implementatie mis omdat de software problemen geeft. Wel komt het vaak voor dat een verkeerd pakket wordt gekozen, medewerkers niet klaar of bereid zijn om te werken met de software of er onvoldoende tijd aan management besteed wordt tijdens de implementatie. Het weten van de do’s en dont’s van het implementeren van het erp systeem is daarom ook een must read. 

De eerste reden van mislukking van de implementatie van een ERP systeem kun je makkelijk voorkomen, door voldoende aandacht te besteden aan het selecteren van het juiste ERP systeem. Wij helpen je hier graag bij, door je een overzicht van ERP software te geven. Geef je wensen en eisen aan en weet zeker dat je met het juiste programma het implementatieproces in gaat.

Tips voor ERP gebruik

Naast dat het implementeren een ding is, is het ook belangrijk dat je wat tips en tricks ten harte neemt. Hoe gebruik je het systeem? Waar moet je aan denken? Een ERP systeem kies je niet zomaar. 

Hier geven we je nog een aantal tips voor het gebruik, implementeren en onderhouden van een ERP programma.

Beheren van het systeem

Zorg ervoor dat de juiste medewerkers het ERP systeem beheren. Als je echt een succes wil maken van je ERP programma moet je ervoor zorgen dat de geschikte medewerkers het ERP systeem beheren én onderhouden. Zo weet je zeker dat de gegevens in je databases kloppen en up-to-date zijn. Zo maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om het gekozen ERP systeem goed te implementeren. 

Onderhoud van je ERP systeem 

Zorg ervoor dat het ERP pakket onderhouden wordt. Het is van belang dat je proactief bent in het beheren van je ERP programma. Omdat dit systeem relevant is voor veel onderdelen van je bedrijf, het beschikt over veel gegevens, moet het eigenlijk altijd up-to-date zijn. Ook moet het systeem af en toe zelf geupdate worden. Zorg ervoor dat je dit ook op tijd doet.

Houd iedereen betrokken

Zorg ervoor dat de medewerkers die het systeem gebruiken niet alleen weten wat ze doen maar ook betrokken blijven. Zo kunnen ze direct aangeven als er iets mis gaat in het systeem of kunnen ze suggesties doen voor wat er beter kan. Zo haal jij het maximale uit je ERP.

Het beste ERP systeem voor jouw bedrijf?

Als ondernemer in het MKB wil je altijd het beste. Voor je bedrijf, je werknemers, maar ook zeker op het gebied van systemen. Er zijn veel verschillende leveranciers van ERP systemen in Nederland voor het MKB. Je wilt de leverancier die het beste bij jouw bedrijf past. Waar je het juiste gevoel bij krijgt en zeker weet dat je dat hebt wat past. 

Het ene bedrijf is het andere niet, dat begrijpen de ontwikkelaars van ERP oplossingen maar al te goed. Ben je ZZP’er bent of MKB’er? Er zijn honderden verschillende ERP oplossingen op de markt. Zo kan je denken aan ERP bouw, ERP metaal, ERP logistiek en ga zo maar door. Het kan daardoor lastig zijn om een keuze te maken welke ERP het beste bij jouw onderneming past

Als ondernemer wil je ontzorgd worden, vandaar dat wij jou helpen. Met onze ERP vergelijker kun je gemakkelijk alle onderdelen aanklikken en vergelijken en kies je het pakket dat bij jouw bedrijf past. 

ERP systemen vergelijken?

Relevante artikelen

rawpixel-267082-unsplash.jpg
11 februari 2020

Wat zijn de beste ERP leveranciers voor het MKB?

Erp

De beste ERP leverancier voor jouw organisatie? Hier vind je de 5 beste leveranciers voor het MKB op een rij.

Lees meer 

Ook interessant voor jou:

Veelgestelde vragen over ERP

Wat is een ERP systeem?

Een ERP systeem (Enterprise Resource Planning) is een systeem waarin bedrijfsprocessen worden geordend en geoptimaliseerd. Een ERP systeem helpt om kosten te beheersen, productiviteit te maximaliseren en optimaal te voldoen aan klantwensen.

 

Welke ERP systemen zijn er?

Er zijn ontzettend veel ERP systeem leveranciers. Bij Appwiki kun je de verschillende ERP systemen vergelijken en alle voor- en nadelen ontdekken om zo de beste keuze te maken. 

 

Hoe implementeer je een ERP systeem?

ERP implementatie kan voor veel ondernemers lastig zijn. Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt en draagvlak creëert door de beheerders tijdig en goed te informeren over het nieuwe ERP systeem.

Eenvoudig ERP software kiezen?

1. Bekijk de aanbieders We hebben een overzicht voor je gemaakt met de beste ERP software.

2. Maak een voorselectie Selecteer je bedrijfsvorm, branche en bedrijfsgrootte en bepaal welke functies je nodig hebt.

3. Vergelijk je persoonlijke top 3 Voeg de 3 beste ERP systemen toe aan jouw vergelijking en vergelijk je persoonlijk top 3 in één overzicht.

4. Probeer de beste software Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. Kies dan de software die het beste bij je past. Zo maakt Appwiki softwareselectie eenvoudig.

Products