Wat is ERP en hoe werkt het?

Wat is een ERP?

Ontdek alles over ERP

Wat is ERP en ben je nu als ondernemer wel of niet toe aan een ERP? Ontdek wat een ERP is, wat het inhoudt en welke processen je ermee kunt optimaliseren.

Ontdek alles over ERP

ERP systeem kiezen

Een ERP software pakket kiezen

Erover uit en je wilt een pakket kiezen? Welk ERP pakket ga je dan aanschaffen en met welke functionaliteiten ben je geholpen? Je ontdekt het allemaal hier. 

Het beste pakket kiezen

Hoe een ERP kiezen?

Het aanschaffen van een ERP is zeker het overwegen waard. Maar waar staat ERP voor? Wat is een ERP en wat is een ERP systeem? En moet je kiezen voor een tool, een programma of zit er verschil in met ERP software? Als ondernemer is het handig om te weten wat ERP is en waarvoor het staat. Deze en meer vragen behandelen wij hier allemaal.

Ontdek alles over ERP en kies de oplossing die past bij jouw bedrijf of organisatie

Om je direct op weg te helpen vind je hieronder al de eerste selectie van de beschikbare systemen voor jouw organisatie. Kies jouw bedrijfsvorm en maak een keuze welke functionaliteiten je wel of niet nodig hebt. 

Tip: Probeer een aantal pakketten eerst eens uit. Wat past wel bij je en wat past niet? Betrek ook een team van collega's erbij en inventariseer de primaire processen, zodat je later geen problemen krijgt met de implementatie. 

Grip op je processen
Hogere productiviteit
370+ koppelingen

De toekomstgerichte ERP software van Exact brengt order- en voorraadbeheer, projecten en boekhouding in 1 systeem. Voorkom fouten en vergroot je marge. Automatiseer je processen en kies het ERP pakket die bij jouw bedrijf past.

Ga naar website
Voor iedere branche
> 14.000 klanten
Eén totaaloplossing

Grip op je bedrijfsprocessen? Met AFAS kan het! Door te automatiseren ben je minder tijd kwijt aan administratie. Zo heb je meer tijd voor wat écht belangrijk is!

Ga naar website
Gebruiksvriendelijk
Compleet .
Eigen WMS Apps

Wil je al je financiële, administratieve en logistieke bedrijfsprocessen automatiseren in één systeem? Dan is KING ERP van Bjorn Lunden een uitstekende keuze. ERP (Enterprise Resource Planning) ondersteunt al je bedrijfsprocessen.

Ga naar website
All-in ERP oplossing
Als beste gewaardeerd
Gratis overstapservice

Silvasoft is een all-in ERP oplossing voor Nederland én België. Van CRM tot boekhouding en van projectmanagent tot sales. U regelt alles vanuit 1 betaalbare oplossing. Ontdek het zelf met een 30 dagen gratis proefperiode!

Ga naar website

Wrike

Super eenvoudig
krachtige tool
Gratis proefaccount

Wrike helpt drukke teams slagen. Een krachtige tool voor projectbeheer waarmee teams sneller en meer kunnen bereiken. Met behulp van de eenvoudige tools die worden aangeboden word je gemiddeld 50% productiever.

Meer informatie

Workday

Flexibele oplossing
Uitstekende support
Continue innovaties

Workday is hét systeem voor finance, HR, planning en analytics. Met dit flexibele én wendbare ERP systeem haal je eenvoudig de juiste inzichten naar de oppervlakte, grijp je snel nieuwe kansen en help je jouw bedrijf vooruit.

Meer informatie

Gripp

Gebruiksvriendelijk
Complete oplossing
Eenvoudig overstappen

Gripp is dè gebruiksvriendelijke alles-in-1 bedrijfssoftware voor bureaus en dienstverleners. Met o.a. CRM, urenregistratie, offertes, facturen, boekhouding, rapportages, planning, inkoop en projecten heb je alles in 1 omgeving.

Meer informatie

Visma.net

Rapportages op maat
Op uitzonderingen
Één administratie

De toekomstbestendige cloudsoftware Visma.net biedt veilige ondersteuning op het gebied van finance, handelsprocessen en project control. Laat repeterende zaken geautomatiseerd uitvoeren.

Meer informatie

Compenda

Gebruiksvriendelijk
Duidelijke rapportages
Wij kennen jouw proces

Met de software van Compenda krijg je grip op jouw organisatie als nooit te voren. Wees de concurrentie te slim af door efficiënter te werken en laat Compenda je proces automatiseren!

Meer informatie

Accountancy- & Software Gemak

Flexibele ERP software
Eén complete oplossing
Voor dienstverleneners

Unit4 levert ERP-software die bij uitstek geschikt is voor dienstverlenende organisaties die werken in een snel veranderende omgeving. De ERP-suites omvatten o.a. financiën, budgettering, projectmanagement, CRM, inkoop, HR en BI.

Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Branche
Medewerkers
Type software
Primaire processen
Aanvullingen
Mobiele app voor:
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Wat is ERP?

Wat is ERP, wat is een ERP en wat is de ERP betekenis? Wat is het verschil tuseen een ERP systeem en wat is ERP software? Logisch dat je dit wilt weten, als ondernemer wil je immers de belangrijkste informatie voor jouw bedrijf weten en inzetten. ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning en dat is ook direct de ERP betekenis. ERP is een programma dat ondernemers zoals jij helpt met het ordenen en optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Voor veel ondernemers is het een lastig karwei om alle data van de verschillende afdelingen inzichtelijk te hebben. ERP is dus de verzamelnaam. Maar wat is nu een ERP systeem kun je je afvragen. Een ERP systeem helpt je bij het ordenen van jouw processen en besluiten.

Met een ERP systeem - ook wel ERP software genoemd - wordt data opgeslagen in een centrale database waardoor je nooit meer hoeft te zoeken. Een ERP automatiseert processen binnen je onderneming. Denk aan logistieke, financiële en administratieve processen worden, die dankzij de ERP software in het systeem worden opgeslagen. Een goede ERP oplossing maakt het leven van ondernemers makkelijker. Stel jezelf niet alleen de vraag "ERP systeem wat is dat?", maar zorg er ook voor dat je weet waarom jij dit wilt gebruiken en wat de ERP betekenis is. Op die manier zal ERP een bijdrage leveren aan jouw processen en besluitvorming. Op die manier profiteer je niet alleen van de ERP betekenis, maar weet je ook het antwoord op de vraag 'Wat is ERP software'.

Dat wil jij toch ook? 

Het doel van ERP

Naast dat je processen in kaart brengt, krijg je met ERP software inzicht in de diverse werknemers binnen je bedrijf en hoe zij hun taken uitvoeren. De ERP betekenis is een verzamelnaam voor applicaties die gezamenlijk zijn geïntegreerd in een ERP programma. Resource planning software heeft dus als doel al je werkprocessen in kaart te brengen en te zorgen dat alles op elkaar aansluit. Een grote mate van bedrijfsprocessen wordt geautomatiseerd, waardoor je veel handelingen niet meer handmatig hoeft te doen. Resource planning software is onmisbaar in ieder bedrijf, in welke branche je ook actief bent.

Dankzij goed ERP software kun je tijd en geld besparen. ERP software zorgt voor een hogere productiviteit voor jouw bedrijf. 

ERP software is niet hetzelfde als een CRM-systeem. Een CRM systeem helpt om klantrelaties te onderhouden en behouden, ERP software automatiseert processen. Het verschil zit vooral in het doel van het systeem. 

ERP systemen voor:

Wat doet ERP software?

Binnen ERP software heb je veel verschillende mogelijkheden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, wij helpen je op weg. Een ERP biedt je de mogelijkheid om alle processen in je bedrijf in kaart te brengen. Van inkoop tot verkoop en van human resource management tot inventarismanagement. 

ERP processen en modules

Een ERP pakket is een uitgebreid software pakket dat in iedere onderneming in te passen is. Of je nu werkzaam bent in de metaalindustrie, zakelijke dienstverlening of een andere branche. Een ERP zorgt er voor dat je weer zicht hebt op alles wat in je bedrijf en daarbuiten gebeurt. In de verschillende ERP modules binnen het systeem wordt alle informatie van verschillende afdelingen en processen verzameld en inzichtelijk gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Orderbeheer en voorraden
  • Productiemanagement
  • Logistieke processen
  • HR processen
  • Marketing en sales
  • Financiën
  • Projectmanagement

Modules binnen een ERP

Welke ERP pakketten zijn er?

Grofweg zijn ERP systemen op te delen in offline en online systemen:

Offline ERP software

Met een offline ERP pakket heb je het programma op één of een aantal computers geïnstalleerd. Dit heeft als voordeel dat er geen internetverbinding aanwezig hoeft te zijn om het hele systeem te runnen. Omdat je de ERP als hardware koopt zal de aanschafwaarde een stuk hoger liggen dan voor een online ERP pakket. 

Online ERP pakket

Bij online ERP hoef je geen hardware te installeren en de applicatie is met ieder apparaat te gebruiken. Er zijn twee soorten cloud ERP. Software as a Service (SaaS) en ERP open source. Bij SaaS software huur je de software, zodat de leverancier ervoor zorgt dat je software pakket up-to-date is. Bij open source ERP werk je met een open broncode. Hierdoor kan je de software zelf aanpassen en gebruiken, maar hiervoor moet je wel goed kunnen programmeren.

Het hebben van een ERP levert veel voordelen op, zoals meer inzicht en controle op bedrijfsprocessen en kosten. Een goed pakket betekent dat je ERP software kiest dat bij je past.  

Hoe een gebruiksvriendelijk ERP kiezen?

Door ook op prijs en functionaliteiten te selecteren kom je er het beste achter welk programma het beste bij jou past. Volg de vier richtlijnen hieronder om een pakket te kiezen dat én gebruiksvriendelijk is én dat bij jouw MKB bedrijf past. 

ERP richtlijn één

Breng van tevoren in kaart waar je het vooral nodig voor zult hebben. Ben je actief in de zorg? Zit je in de zakelijke dienstverlening of misschien in de zware industrie? Welke applicaties en ERP modules je in het pakket opneemt zijn afhankelijk van jouw werkzame sector. 

Bekijk bij het vergelijken van ERP software dan ook of deze bij jouw branche en wensen/eisen past. Zo kun je kiezen voor ERP voor de bouw, ERP voor de zorg, ERP voor groothandels en ERP voor de retail. Uiteraard zijn er daarnaast nog meer branches te onderscheiden. Doe er je voordeel mee als een pakket speciaal voor jouw branhe ontwikkeld is. 

ERP richtlijn twee

Kies vervolgens een ERP dat zich heeft bewezen in jouw sector. Bekijk klantenreviews die binnen jouw branche passen. 

ERP richtlijn drie

Geef je bedrijf, afhankelijk van de grootte, een aantal maanden tot meerdere jaren om aan het nieuwe porgramma te wennen. Het implementeren van een nieuw ERP is een investering. Zorg ervoor dat je hiervoor de tijd vrijmaakt om dit goed aan te pakken. Je wilt immers dat het goed gebeurt en de implementatie van jouw ERP succesvol is en zonder grote zorgen gebeurt. 

ERP richtlijn vier

Hou na implementatie contact met de leverancier. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en kun je waardevol advies inwinnen. De ontwikkelingen binnen jouw bedrijf gaan snel en het is handig dat je deze ontwikkelingen ook bij kunt houden binnen je systemen. 

Altijd de beste oplossing voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende ERP software die er zijn via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk ERP systemen

Een ERP oplossing voor jouw bedrijf brengt genoeg voordelen met zich mee. Of je nu offline of online ERP pakket gaat gebruiken, je bedrijf zal er sterk van profiteren als je een ERP gebruikt.

Niet alle voordelen zullen voor elk bedrijf uiteraard hetzelfde zijn. Over het algemeen brengt het hebben van een goed ERP voordelen mee zoals dat je alle gegevens nauwkeurig afgestemd hebt op elkaar en dat je duidelijk inzicht hebt. 

ERP implementatie

Het implementeren van een ERP is een flinke klus. Omdat het systeem door vele verschillende afdelingen gebruikt moet worden is het van belang dat er genoeg draagvlak is voor het implementeren. De functionaliteiten zullen moeten aansluiten bij de werkwijze van de afdelingen die ermee moeten werken. Of andersom de werkwijze van de afdelingen moet worden aangepast aan het gekozen ERP pakket. 

ERP kosten

Een ERP is vaak een grote investering voor je bedrijf. De meeste ERP leveranciers hanteren een hoge prijs, vaak omdat ze ook veel functies hebben. De algemene regel is dan ook vaak dat hoe meer functies het ERP pakket heeft, hoe hoger de ERP kosten worden. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer automatisering er gebruikt wordt, hoe groter het prijskaartje zal zijn. Het is daarom van belang goed te kijken wat je doelen zijn en je budget zodat jij een goede keuze kan maken voor de juiste ERP modules.

Houd daarnaast rekening met de kosten van de ERP implementatie, maar ook het inrichten en trainen van mensen. De totale ERP software kosten zijn voor elk bedrijf verschillend. 

Software ERP gratis proberen

Om te beslissen of ERP software geschikt is voor jouw onderneming kun je eerst een gratis trial versie uitproberen. Zo heb je een ERP voorbeeld en kom je er achter wat voor soort ERP oplossing het meest geschikt is voor jouw onderneming.

Je kunt gratis ERP pakket oplossingen downloaden, waarna je kunt overstappen op de betaalde versie. Je krijgt dan meestal toegang tot de meeste functionaliteiten, zodat je een goed beeld krijgt van wat ERP allemaal voor jou kan betekenen en welke kosten van het ERP systeem het beste bij jouw bedrijf passen. 

ERP voordelen

Vergelijk en vind het beste ERP systeem

Als ondernemer in het MKB wil je altijd het beste. Voor je bedrijf, je werknemers, maar ook zeker op het gebied van systemen. Er zijn veel verschillende leveranciers van ERP in Nederland voor het MKB. Je wilt de leverancier die het beste bij jouw bedrijf past. Waar je het juiste gevoel bij krijgt en zeker weet dat je dat hebt wat past. 

Het ene bedrijf is het andere niet, dat begrijpen de ontwikkelaars van ERP oplossingen maar al te goed. Ben je ZZP’er bent of MKB’er? Er zijn honderden verschillende ERP oplossingen op de markt. Zo kan je denken aan ERP bouw, ERP metaal, ERP logistiek en ga zo maar door. Het kan daardoor lastig zijn om een keuze te maken welke ERP het beste bij jouw onderneming past. 

Als ondernemer wil je ontzorgd worden, vandaar dat wij jou helpen. Met onze ERP pakket vergelijker kun je gemakkelijk alle onderdelen aanklikken en vergelijken en kies je het pakket dat bij jouw bedrijf past. 
 

ERP systemen overzicht

ERP software vergelijken

Zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vergelijk nu de verschillende ERP mogelijkheden en weet zeker dat het gekozen pakket bij jouw bedrijf past. 

Vergelijk systemen

Stappenplan ERP kiezen

ERP stappenplan

Als MKB ondernemer wil je het allerbeste voor jouw onderneming. Maar hoe kies je nu het beste ERP dat bij jouw onderneming past? 

Bekijk stappenplan

ERP implementatie valkuilen

ERP implementatie

Een fout schuilt in een klein hoekje. Gelukkig hoef jij je geen zorgen te maken over het implementeren van de ERP software. 

Bekijk do's and dont's

Veelgestelde vragen over ERP

✅  Wat is ERP?

ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. Een ERP is een systeem dat ondernemingen helpt met bedrijfsprocessen te structureren, optimaliseren en automatiseren. Voor veel MKB ondernemers is het lastig om alle data van de verschillende afdelingen inzichtelijk te krijgen. Een ERP systeem brengt de data samen en zorgt voor inzicht door de data te vertalen naar belangrijke bedrijfsinformatie.

✅  Welke ERP modules zijn er?

In de basis kan elk ERP systeem worden ingericht met modules. Iedere module faciliteert vaak een kernproces. Binnen ERP vind je modules als: 
- Ordermanagement
- Sales
- Financiën
- Supply chain
- HRM module
Let bij de keuze van een ERP dus goed op welke processen je wilt ondersteunen en integreren met het systeem.

✅  Wat kost een ERP systeem?

De meeste ERP leveranciers hanteren een hoge prijs, vaak omdat ze ook veel functies hebben. De algemene regel is dan ook vaak dat hoe meer functies het ERP pakket heeft, hoe hoger de prijs. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer automatisering er gebruikt wordt, hoe groter het prijskaartje zal zijn. Het is daarom van belang goed te kijken wat je doelen zijn en je budget zodat jij een goede keuze kan maken voor de juiste ERP modules.

Altijd de beste oplossing voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende ERP software die er zijn via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk ERP systemen

Relevante artikelen

annie-spratt-604126-unsplash.jpg
9 januari 2024

Wat zijn de beste ERP leveranciers voor het MKB?

Erp

De beste ERP leveranciers voor jouw organisatie? Hier vind je de 5 beste leveranciers voor het MKB op een rij.

Lees meer 
13 september 2023

Dit zijn de ERP kosten en baten

Erp
Products