1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is het ondernemersvermogen?

Wat is het ondernemersvermogen?

Het ondernemersvermogen is het vermogen van een ondernemer die op de balans van de onderneming staat. Voor de aangifte inkomstenbelasting moet je inzicht hebben in het vermogen van de onderneming om een correcte aangifte te kunnen doen. Het raadplegen van een boekhouder bij het invullen van de inkomstenbelasting kan problemen voorkomen.

Eigen vermogen

Ondernemersvermogen wordt ook wel eigen vermogen of zakelijk vermogen genoemd. Het fiscale begin- en eindvermogen dien je op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Aan de hand van de vermogensvergelijking bepaalt de Belastingdienst je winst over het boekjaar. Over de winst moet je belasting betalen. Belangrijk om op te merken is dat het ondernemersvermogen niet gelijk is aan het privévermogen. Ook al heb je geen zakelijke rekening en lopen privé en zakelijk vermogen door elkaar, dan nog kan het fiscaal ondernemersvermogen nooit gelijk zijn aan het privévermogen. Vermogensbestanddelen die zowel zakelijk als privé worden gebruikt, kunnen ook bij het ondernemersvermogen worden geteld. Een voorbeeld is een pand dat de ondernemer grotendeels voor de onderneming gebruikt, maar waarin hij ook woont.

Vergelijk verschillende boekhoudsoftware en vind de software dat bij jou past!

Meer weten over ondernemersvermogen, boekhoudprogramma's en boekhouden?

Bekijk onze top 10 van de beste boekhoudsoftware van dit moment en vergelijk functionalitieten, mogelijkheden en prijzen. En wil je inhoudelijk meer leren over boekhouding en het bijhouden van een administratie? In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je omgaat met ondernemersvermogen?
  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products