1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat zijn afschrijvingen?

Wat zijn afschrijvingen?

Afschrijvingen zijn boekhoudkundige waardedalingen van middelen/bezittingen van een bedrijf. Met de gehanteerde afschrijvingen komt in de boekhouding naar voren hoeveel een bepaald gebruiksobject (bijvoorbeeld een bedrijfsauto of machine) in waarde is gedaald over een bepaalde periode. Door gebruik te maken van de bedrijfsmiddelen zal er slijtage optreden en zal de waarde ook verminderen. Doordat op de balans wordt weergegeven hoeveel activa (bezittingen) een bedrijf heeft op een bepaald moment zal er ook rekening mee moeten worden gehouden dat de bezittingen door gebruik in waarde verminderen.

Kosten

De afschrijvingen worden als kostenpost meegenomen in de winst- en verliesrekening en zullen het resultaat van de ondermening dus negatief beïnvloeden. Het betreft hier boekhoudkundige handeling, de uitgave zal vaak al gedaan zijn (bij de aanschaf), maar de kosten zullen later worden toegerekend aan latere jaren. 

Afschrijvingstermijnen

Doordat een bedrijf belasting moet betalen over het bedrijfsresultaat kan het voor een organisatie interessant zijn om voor een bepaalde snelheid van afschrijvingen te kiezen. Door bijvoorbeeld sneller af te schrijven (kosten over minder jaren verspreiden) kan de winst lager worden. Door dit toe te passen in jaren met een hoog verwacht resultaat kan dit fiscaal aantrekkelijk zijn. 

Voorbeeld 1 - lineaire afschrijving zonder restwaarde

Een machine wordt aangeschaft voor € 5.000, heeft geen restwaarde en de levensduur wordt op 5 jaar geschat. De jaarlijkse afschrijving zal dan als volgt worden berekend:€ 5.000/5 = € 1.000 

Voorbeeld 2 - lineaire afschrijving met restwaarde

Een auto wordt aangeschaft voor € 5.000, heeft een restwaarde van € 1.000 en de levensduur wordt op 5 jaar geschat. De jaarlijkse afschrijving zal dan als volgt worden berekend:(€ 5.000 - € 1.000) /5 = € 800

Ga aan de slag met een boekhoudprogramma

Heb jij al een boekhoudprogramma? Om je te helpen kiezen hebben wij een top 10 van beste boekhoudprogramma's op een rij gezet, zodat het net wat makkelijker wordt om een keuze te maken. Wij hebben de boekhoudprogramma's gereviewd en beoordeeld. Kijk wat bij jouw wensen past. En kom je er niet uit? Wij helpen je graag. Vul bijvoorbeeld onze keuzehulp boekhouding in! 

 

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products