1. Boekhouding
 2. Begrippen
 3. Wat zijn overheadkosten?

Wat zijn overheadkosten?

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

De overhead is een deel van de kosten die een onderneming maakt, maar welke niets met de productiedoelstellingen te maken hebben. Het gaat om budget dat aan de eigen onderneming besteed wordt. Een ander woord voor overheadkosten zijn vaste lasten of indirecte kosten. Voorbeelden van deze kosten zijn bijvoorbeeld secretariële ondersteuning, personeel & organisatie en de huur van het pand.

Welke kosten zijn overheadkosten?

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van overheadkosten:

 • Administratie
 • ICT
 • Marketing
 • Personeel en organisatie
 • Juridische bijstand
 • Verzekeringen
 • Vergunningen

Hoe bereken je overheadkosten?

Wanneer duidelijk is welke kosten onder overheadkosten vallen, kan berekend worden hoeveel overheadkosten er precies zijn binnen je bedrijf. Allereerst moeten de totale kosten op een rij gezet worden. Vervolgens moet er onderscheid gemaakt worden tussen directe en indirecte kosten. Wanneer alle indirecte kosten bij elkaar op zijn geteld, heb je het totaal aan overheadkosten. Tot slot is het mogelijk om met deze gegevens het overheadpercentage te berekenen.

Dit percentage geeft weer hoeveel procent van alle kosten bestaan uit overheadkosten. Hoe lager dit percentage, hoe hoger de winst. Dit is te berekenen door alle indirecte kosten te delen door de directe kosten en dit vervolgens te vermenigvuldigen met honderd procent. Indirecte kosten / directe kosten X honderd procent.

Binnen je boekhouding is het belangrijk dat je deze overheadkosten goed berekent. Een boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. 

Meer weten over kosten en boekhouden?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

 • Hoe je omgaat met directe en indirecte kosten?
 • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
 • Welke checks je regelmatig moet doen?
 • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
 • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding en dus ook je boekhoudprogramma. Download de cursus gratis!

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products