1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is de cash conversion cycle?

Wat is de cash conversion cycle?

De cash conversion cycle (CCC) is de periode tussen de aankoop van grondstoffen en de betaling van de factuur door de klant. Met andere woorden: De cash conversation cycle is een matrix die aangeeft hoeveel tijd een bedrijf nodig heeft om aangekochte en geproduceerde producten om te zetten in cash. Deze periode wordt gemeten in dagen. Hoe langer deze periode is, hoe meer kapitaal vast blijft zitten en je als bedrijf geld moet 'voorschieten'. Het is dus de bedoeling dat de cash conversion cycle zo kort mogelijk duurt.

De cash conversion cycle wordt berekend door de volgende formule: CCC= DIO DSO - DPO. Hierin staat DIO voor Days Inventory Outstanding, DSO voor Days Sales Outstanding en DPO voor Days Payable Oustanding.

Een voorbeeld: Een bedrijf dat gordijnen verkoopt, doet er zestig dagen over om de hele voorraad gordijnen te verkopen en krijgt hiervoor gemiddeld rond de dertig dagen betaald. Het duurt veertig dagen voordat ze hun leverancier betalen. Dit betekent dat ze een cash conversion cycle van vijftig dagen hebben (60 30 - 40 = 50).

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products