Cash conversion cycle

De cash conversion cycle (CCC) is de periode tussen de aankoop van grondstoffen en de betaling van de factuur door de klant. Met andere woorden: De cash conversation cycle is een matrix die aangeeft hoeveel tijd een bedrijf nodig heeft om aangekochte en geproduceerde producten om te zetten in cash. Deze periode wordt gemeten in dagen. Hoe langer deze periode is, hoe meer kapitaal vast blijft zitten en je als bedrijf geld moet 'voorschieten'. Het is dus de bedoeling dat de cash conversion cycle zo kort mogelijk duurt.

De cash conversion cycle wordt berekend door de volgende formule: CCC= DIO DSO - DPO. Hierin staat DIO voor Days Inventory Outstanding, DSO voor Days Sales Outstanding en DPO voor Days Payable Oustanding.

Een voorbeeld: Een bedrijf dat gordijnen verkoopt, doet er zestig dagen over om de hele voorraad gordijnen te verkopen en krijgt hiervoor gemiddeld rond de dertig dagen betaald. Het duurt veertig dagen voordat ze hun leverancier betalen. Dit betekent dat ze een cash conversion cycle van vijftig dagen hebben (60 30 - 40 = 50).

Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Products