1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een nihilaangifte?

Wat is een nihilaangifte?

Een nihilaangifte is een aangifte die je doet als je in een bepaald aangiftetijdvak geen loon en loonheffingen hoeft aan te geven, maar je toch op tijd je aangifte moet doen.

Wanneer een nihilaangifte?

Een nihilaangifte doe je als je in het aangiftetijdvak geen werknemers in dienst had. Je vult dan geen werknemersgegevens in. Het collectieve deel van de aangifte blijft leeg of je vult 0 in. Het is belangrijk als je een btw-nihilaangifte doet, je zeker weet dat je over het aangiftetijdvak geen btw hoeft af te dragen. Een voorlopige nihilaangifte, omdat je nog niet alle gegevens voor de aangifte bij de hand heeft, kan je duur komen te staan als later blijkt dat je toch btw verschuldigd bent over het tijdvak. Per 01 januari 2014 is er nieuwe wetgeving omtrent de btw-nihilaangifte. Bij het opzettelijk niet, dan wel te laat, voldoen van een aangifte te betalen btw-bedrag wordt gestraft met een gevangenisstraf of een geldboete. Dit geldt niet voor aangiften die in een teruggaaf resulteren (of voor 'echte' nihilaangiften). Voor 01 januari 2014 werd je voor het niet of te laat doen van een btw-aangifte al vervolgd, maar het recht op strafvervolging verviel in deze gevallen wanneer alsnog een juiste en volledige aangifte werd gedaan.

Vergelijk verschillende boekhoudpakket en vind de software dat bij jou past!

Meer weten over de belastingaangifte en de boekhouding?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je de belastingaangifte doet?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products