1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een kleine ondernemersregeling?

Wat is een kleine ondernemersregeling?

Een kleine ondernemersregeling is een regeling om als kleine ondernemer een belastingvermindering te krijgen van de administratieve verplichten voor de BTW. In sommige gevallen hoef je helemaal geen BTW te betalen. Je komt in aanmerking voor deze regeling als je een eenmanszaak, een maatschap of een vennootschap onder firma (VOF) hebt, na aftrek van de voorbelasting minder dan het drempelbedrag aan omzetbelasting betaalt en voor ontheffing van de administratieve verplichtingen ligt het te betalen bedrag beneden een drempelbedrag.

Belastingvermindering

Als je minder dan €1883,- Btw moet betalen in een jaar, dan kun je belastingvermindering krijgen. Deze belastingvermindering wordt door de Belastingdienst de kleine ondernemersregeling genoemd. Bij een bedrag van €1345,- of lager dat je aan Btw moet betalen, geldt dat je helemaal geen Btw hoeft te betalen. In beide gevallen moet je wel btw-aangifte doen. Uitzondering is als je ontheffing hebt van administratieve verplichtingen. Bij de aangifte van de inkomstenbelasting, mag je het bedrag van de vermindering bij je winst optellen. Het aanvragen van de kleine ondernemersregeling kun je toevoegen op de laatste aangifte van het jaar, of op de eerste aangifte van het volgende jaar. Als je een bedrijf start, stopt of overneemt, heeft dat geen effect op de kleineondernemersregeling. Je mag gewoon de kleine ondernemersregeling toepassen alsof je het bedrijf het hele jaar hebt gehad.

Vergelijk verschillende boekhoudprogramma's en vind het programma dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products