1. HRM
 2. HRM software

HRM software vergelijken?

Welk HR systeem het beste bij jouw bedrijf past beslis je zelf. Wij helpen je hier graag bij. Vertel ons wat voor een soort bedrijf je hebt en vergelijk snel de beste HR software voor jouw situatie.

Alles-in-één HR pakket
Slimme integraties
Uitstekende helpdesk!

HoorayHR is de HR-tool die organisaties helpt om taken rondom personeelsdossiers, verlof, verzuim, overuren en contracten te stroomlijnen. In één simpele omgeving hou jij overzicht over jouw teams en bespaar je tijd.

Ga naar website
Geld en tijd besparen
Gestroomlijnde HR
Alles op één plek

De software van Remote zorgt voor een revolutie in de salarisadministratie en HR management met een complete oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar internationale expansie.

Ga naar website
Complete HRM-software
Inclusief payroll
HR-zaken via de App

Automatiseer je HR-processen met AFAS Software! Regel je zaken als salarisverwerking, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Zo houd je tijd over voor écht belangrijke zaken.

Ga naar website
Multi-country HR
Dashboards & analytics
250+ integraties

Automatiseer jouw HR processen met Sympa! Een global HR-oplossing die je inzicht geeft in de prestaties van je lokale teams. Al meer dan 15 jaar helpen we internationale organisaties met de digitalisering van hun HR processen.

Ga naar website
Salaris & HR-pakket
Alles online op 1 plek
Probeer geheel gratis

Gebruiksvriendelijke software voor Salaris, HR en verlof. Met Employes heb je meer overzicht en alle gegevens op één plek. Ontdek nu het gemak van Employes!

Ga naar website
24/7 live support
Wereldwijde dekking
API & integraties

Deel biedt bedrijven een wereldwijd en gebruiksvriendelijk platform om de salarisadministratie, werving en personeelszaken in meer dan 150 landen eenvoudig te maken. Voor iedereen, overal, allemaal op één plek.

Ga naar website
Plug&Play HR-platform
Hulp bij inrichting
14 dagen proberen!

Buddee zorgt voor een werkomgeving van nu door alle personeelszaken digitaal te bundelen in een digitale omgeving. Zo heb je als ondernemer en werknemer altijd je personeelszaken bij de hand, bespaar je tijd en behoud je je focus.

Ga naar website
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Primaire processen
Aanvullingen
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Ook interessant voor jou

HRM software vergelijken: vind en selecteer de beste HRM software

Het aanschaffen van HRM software is zeker het overwegen waard. Maar wat is HRM software en welke HRM modules zijn er? Welke HRM systemen zijn er allemaal? Waar moet je nu voor kiezen? En wat is nu de beste HRM leverancier voor het MKB?

Hieronder vind je antwoorden op deze vragen:

Appwiki expert

Overzicht met HRM software voor het MKB?

Benieuwd welke HRM systemen er zijn? Hier vind je een compleet overzicht van de populairste HRM software voor het MKB. 

Bekijk overzicht

Het verschil tussen HR en HRM

HR en HRM worden veelvuldig door elkaar gebruikt. In de basis verschillen deze ook niet echt van elkaar. Beide zijn afkortingen, waar HR staat voor Human Resource en HRM voor Human Resource Management. De maatschappij verandert en daarmee ook de rol van HR binnen bedrijven. Zaken worden anders en de rol van de HR manager verandert van puur recruitment naar strategisch meedenken.  

HRM is Human Resource Management en heeft niet voor niets het woord management erachter staan. Hierbij manage je alle zaken rondom om medewerkers. HRM is het bijhouden van zaken als:

 • Verlofregistratie
 • Declaraties
 • Ziekmeldingen
 • Salarisadministratie
 • Werving & selectie personeel
 • Opleiding & ontwikkeling personeel
 • Personeelsplanning
 • Personeelsdossier
 • Contractbeheer
 • Urenadministratie

Van het zoeken naar een nieuwe lichting collega’s (de instroom), het opleiden en laten groeien van medewerkers (de doorstroom) en het niet verlengen van contracten (de uitstroom).

Net als bij het bijhouden van je administratie is het belangrijk dat je voor je HRM veel zaken bijhoudt. Binnen de administratie houd je ook vaak een urenregistratie bij. Niet voor niets kiezen steeds meer ondernemers ervoor om HRM (nog) meer te stroomlijnen en te automatiseren. Met een goed HRM software systeem kan dit!

HRM Software Vergelijken

Wat is HRM software?

HRM software is het systeem dat je gebruikt voor het automatiseren en bijhouden van jouw HRM zaken. Dit kan in de basis tweeledig werken, namelijk zowel voor je werknemers als voor jouw HRM-afdeling.

Aan de ene kant kan HR software jouw werknemers de ruimte geven om zelf zaken van henzelf aan te passen en bij te houden. Denk aan het bijhouden van de uren voor bepaalde projecten of de persoonlijke gegevens.

Aan de andere kant heeft de HR-afdeling en het HR systeem de mogelijkheid het voor het management makkelijker te maken. Hierbij kun je denken aan het accorderen van declaraties en het beoordelen van medewerkers. Bovendien hebben managers van het bedrijf dan veel inzicht in het kosten-baten plaatje van medewerkers.

Het grote voordeel van HR automatisering is dat je door het automatiseren van processen je tijd overhoudt. Tijd die je kunt investeren in het analyseren van de data. HR analytics is inmiddels een belangrijk onderdeel van een HRM-afdeling. Dit past helemaal bij de data-driven modus waarin wij tegenwoordig verkeren.

HRM software biedt je de mogelijkheid de data snel en makkelijk voor handen te hebben zodat je deze kunt analyseren. Wat levert een werknemer jouw bedrijf op? Hoe ziet de werkweek eruit? 

Helemaal als je op projectbasis werkt wil je weten of het project goed georganiseerd is. Met HR analytics kun je dergelijke data inzien en verwerken tot een HR dashboard.

Wat Is HRM Software

Welke HRM modules zijn er?

HRM software is vaak modulair opgebouwd. Dit betekent dat de HRM software pakketten uit modules zijn opgebouwd. Je hebt daarbij de keuze om zelf modules toe te voegen aan je pakket. Hierdoor betaal je alleen voor dat wat je nodig hebt binnen jouw organisatie. Zo weet je zeker dat je een HR software pakket hebt dat het beste bij jouw bedrijf past. 

Over het algemeen bestaan de pakketten uit de volgende HRM modules:

 • Verzuimmanagement
 • Verlofregistratie
 • Declaraties
 • Salarisverwerking
 • HR en Payroll

Sommige HRM systemen ondersteunen je bij het wervings- en selectieproces van nieuwe werknemers. Zo kun je eenvoudig vacatures beheren en bijvoorbeeld de aantekeningen van een sollicitatiegesprek bewaren. Ook is er HRM software met een tijdregistratie module, waarmee je de gewerkte uren, overuren en afwijkende uurloon kunt bijhouden. Deze kun je bovendien koppelen aan een salarisadministratie module, waarmee je de gewerkte uren kunt omzetten in een digitale loonstrook. HR software kun je uitbreiden met HR tools, ook wel HRM modules genoemd. 

Afhankelijk van het gekozen HRM systeem heb je de keuze uit verschillende modules. Welke dat precies zijn en welke jij nodig hebt zijn afhankelijk van je gekozen pakket. Over het algemeen vind je binnen de verschillende hrm software leveranciers de volgende onderdelen om jouw HR automatisering te stroomlijnen.

Verzuimmanagement

Als ondernemer wil je weten wanneer wie ziek is en hoe lang dit duurt. Met deze module binnen je HRM software weet jij waarom mensen uitvallen en hoe je verantwoord weer aan het werk kunt krijgen. Bovendien kun je verzuimmanagement als HR tool gebruiken om te ontdekken waar eventuele knelpunten in de organisatie liggen, zodat je deze snel op kunt lossen. 

Verlofregistratie

Iedereen verdient verlof en heeft hiervoor een aantal verlofdagen per jaar. Met verlofregistratie binnen je HRM software kun je per medewerker zien wie nog hoeveel dagen over heeft. Bovendien kun je dan veel makkelijker plannen dat werknemers niet allemaal tegelijk met verlof gaan en je uiteindelijk als ondernemer met een veel minder groot team moet zien rond te komen. 

Declaraties

Parkeren hier, een lunch daar en overal krijg je bonnetjes van. Deze dien je allemaal netjes te bewaren en te verantwoorden in je boekhouding en administratie. Door de declaraties te koppelen aan je HRM systeem kun je precies zien wie wat en hoeveel declareert. Daarmee maak je niet alleen je boekhouding makkelijker, maar ook het inzicht in je medewerkers groter. 

Salarisverwerking

Naast dat je wilt weten hoeveel verzuim- en verlofdagen je medewerkers opnemen, wil je ook inzicht in salaris. Met de module salarisverwerking kun je koppelingen leggen tussen inkomsten vanuit de medewerker en het salaris dat die persoon hiervoor ontvangt. Zo heb je als ondernemer veel meer inzicht en handvatten voor eventuele functioneringsgesprekken die je voert. 

Sommige HR software biedt je ook nog de mogelijkheid van modules als elektronisch dossier, gesprekscyclus, persoonsgegevens en verstrekkingen eraan te koppelen. Het vinden van nieuwe gekwalificeerd personeel wordt steeds lastiger. Je bent vaak niet het enige bedrijf dat op zoek is naar versterking en werkzoekenden hebben veel te kiezen. Binnen de verschillende HRM systemen kun je ook werving & selectie modules en HR en Payroll toevoegen, waarmee je het zoeken en vooral verwerken van sollicitanten kunt vergemakkelijken.
 

 

De voordelen van een HR software systeem

De voordelen van het gebruiken van HR automatisering zijn divers. Denk aan: koppelingen met andere systemen, een dossier opbouwen, werken in de cloud en tijdsbesparing, minder fouten en geen onnodige boetes. Hieronder lichten wij de belangrijkste voordelen toe, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Voordelen HRM Software

Koppelingen met andere systemen

Je kunt het HR systeem ook integreren met andere systemen binnen je bedrijf, zoals aan je ERP systeem of de klant facturatie. Een ERP systeem helpt ondernemingen bedrijfsprocessen te structureren, optimaliseren en automatiseren. Gekoppeld aan HR software betekent dat je nog meer inzicht en structuur binnen je MKB onderneming. Het grote voordeel van automatiseren is dat je als ondernemer meer tijd overhoudt om te ondernemen. 

Dossier opbouwen

Een dossier van je werknemers opbouwen klinkt misschien negatief. En toegegeven, vaak wordt een dossier opgebouwd als een werknemer niet helemaal presteert zoals deze zou moeten kunnen. 

Je kunt het echter ook positief zien en een dossier opbouwen van een werknemer die geweldig functioneert en op basis van de informatie die HR analytics je biedt een beloning uitzetten. 

Met HRM software MKB kun je geautomatiseerd alles bijhouden wat je wilt van en over jouw werknemers. 

Groot bijkomend voordeel. Met het bijhouden van een dossier voldoe je direct aan alle wettelijke eisen die aan jouw als ondernemer worden gesteld in het kader van ‘goed werkgeverschap’. 

Werken in de cloud

Overal ter wereld zien hoe jouw HR ervoor staat? Met een HRM systeem in de cloud heb je alleen een internetverbinding nodig. Hierdoor ben je niet genoodzaakt om op de zaak jouw HRM zaken in te zien, maar kan je dit overal ter wereld raadplegen. Handig als je een reizende ondernemer bent, maar wel graag op de hoogte blijft van jouw HR-afdeling. 

HRM Systeem

Tijdbesparing

Automatiseren betekent tijd besparen. Wat je ook binnen je bedrijf automatiseert, dit geldt eigenlijk altijd. Zo ook als je je HR administratie automatiseert met behulp van HR software. Door zaken als de hierboven modules te automatiseren bespaar je tijd als ondernemer. 

Daarnaast bespaart je HR-afdeling ook veel tijd om andere zaken binnen de organisatie verder uit te werken. Zoals we al zeiden verandert de rol van HR steeds meer binnen bedrijven. Er moeten strategische keuzes gemaakt worden en daar heb je meer tijd voor als je de HR administratie automatiseert.

Minder fouten met online HR

Omdat werknemers zelf aanpassingen doen en er dus geen derde partij meer tussen zit, zullen er ook minder fouten worden gemaakt. Dat biedt grote voordelen voor jou als ondernemer. Scheelt weer een hoop uitzoekwerk en het corrigeren van gemaakte fouten.

Geen onnodige boetes met HR tools

In het geval van verzuim krijgt de HRM-manager automatisch een melding wanneer er een plan van aanpak van een zieke medewerker moet komen. Bij elke vervolgstap krijgt deze manager een melding. Zo voldoe je aan de Wet Verbetering Poortwachter en voorkom je onnodige boetes. 

De kosten van de verschillende HR software systemen

Belangrijk is dat het pakket bij jouw onderneming past, maar ook dat je er niet teveel voor betaalt. Hoe hoog de kosten zullen zijn is afhankelijk van het gekozen pakket. We zeiden het hierboven al, het aantal modules dat je toevoegt bepaalt de prijs.

Bovendien is het belangrijk dat je de kosten voor een groot gedeelte weer terugverdient omdat je processen en HR automatiseert. Bereken dus altijd door wat je investeert in jouw hrm software en wat je ervan verwacht terug te krijgen.

Je hebt verschillende systemen, je kunt het pakket daadwerkelijk aanschaffen (ook wel bekend als on premise installatie) of je kiest voor HR software in de cloud. Groot voordeel van de cloud bespraken we net al. Je hebt overal toegang, zolang je internet hebt. Daarnaast betaal je minder voor een abonnement dan dat je het als programma aanschaft.  

De prijs van je HR software systeem is ook afhankelijk van de functionaliteiten. Een luxere auto is ook duurder dan de standaard editie. Datzelfde geldt voor HRM software die je aanschaft. Hoe meer opties, zoals de bovengenoemde modules, of functionaliteiten als HR payroll je toevoegt, hoe hoger het maandbedrag zal zijn. Houd hier dus rekening mee als je een systeem aanschaft. Jij weet wat het mag kosten, bekijk welke verschillende HR software voor het  MKB hierbij past.

Bedenk goed wat je allemaal nodig hebt en wie deze functionaliteiten echt gaan gebruiken. Sommige HRM modules zijn voor jouw bedrijf helemaal niet nodig. Bespaar daar dan ook op door deze niet aan te schaffen. Op die manier kun je zelf bepalen hoeveel je voor jouw HRM systeem wilt betalen. Kies voor het HR systeem dat het beste bij jou past. Vergelijk de verschillende hR software leveranciers met elkaar en maak de beste keuze. 

 

 

 

Investeer in een goed systeem

Als ondernemer wil je het beste voor jouw onderneming. Zo wil je ook de beste HR software voor jouw bedrijf aanschaffen. Maar hoe ontdek je nu welk systeem goed is? Welk HR systeem het beste bij jouw onderneming past bepaal je namelijk zelf. 

Heb je een grotere HRM-afdeling en veel medewerkers dan zul je als ondernemer andere eisen stellen aan je HR software en de manier waarop je aan de slag wilt met HR automatisering. Vergelijk de verschillende HRM software leveranciers en maak een overwogen keuze voor het systeem dat het beste bij jouw onderneming past. 

Kosten HR Software

Relevante artikelen

brooke-cagle-195777-unsplash.jpg
9 januari 2024

De beste HR tools om remote te managen

Hrm

Om je basis HR-processen vanuit huis op orde te krijgen en houden, inspireren wij je graag met top tools om geen tijd te verliezen.

Lees meer 
12 oktober 2023

Hieruit bestaan de kosten voor salarisadministratie

HrmSalarisadministratie
14 oktober 2020

Een loonstrook maken: hoe doe je dat?

Salarisadministratie
Products