1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is restwaarde?

Wat is restwaarde?

De restwaarde is de geschatte verwachte opbrengst van het productiemiddel bij de verkoop aan het eind van de levensduur. Door jaarlijks een bedrag af te schrijven kan aan het einde van de levensduur van het product het product mogelijk worden vervangen.

Hoe bereken je de restwaarde?

De restwaarde helpt om te berekenen hoeveel er per jaar moet worden afgeschreven op een bedrijfsmiddel. Naast de restwaarde moet je voor het afschrijven informatie hebben over de aanschafkosten en de vermoedelijke gebruiksduur. De aanschafkosten bestaan uit de aanschafprijs plus de aankoopkosten en installatiekosten min kortingen en subsidies. De vermoedelijke gebruiksduur wordt in hele jaren aangegeven.

Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen de technische en economische levensduur. De technische levensduur is de periode totdat het helemaal versleten is, terwijl de economische levensduur is verstreken als het geen economisch nut meer heeft voor de onderneming, ook al is het technisch nog in goede staat.

De meeste gebruikte methode om de afschrijving te berekenen is de lineaire methode. Per jaar wordt er een vast percentage van het verschil tussen de aanschafkosten en de restwaarde afgeschreven. De formule voor het berekenen van de afschrijving is als volgt: afschrijving per jaar= (aanschafkosten- restwaarde)/gebruiksduur.

Meer weten over afschrijvingen in de boekhouding?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je omgaat met afschrijvingen?
  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis! En wil je weten wat het beste boekhoudprogramma is voor jouw situatie? Wij hebben een top 10 samengesteld van de beste software van dit moment. 

Download gratis

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products