Wat is restwaarde?

De restwaarde is de geschatte verwachte opbrengst van het productiemiddel bij de verkoop aan het eind van de levensduur. Door jaarlijks een bedrag af te schrijven kan aan het einde van de levensduur van het product het product mogelijk worden vervangen.

Berekenen restwaarde

De restwaarde helpt om te berekenen hoeveel er per jaar moet worden afgeschreven op een bedrijfsmiddel. Naast de restwaarde moet je voor het afschrijven informatie hebben over de aanschafkosten en de vermoedelijke gebruiksduur. De aanschafkosten bestaan uit de aanschafprijs plus de aankoopkosten en installatiekosten min kortingen en subsidies. De vermoedelijke gebruiksduur wordt in hele jaren aangegeven. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen de technische en economische levensduur. De technische levensduur is de periode totdat het helemaal versleten is, terwijl de economische levensduur is verstreken als het geen economisch nut meer heeft voor de onderneming, ook al is het technisch nog in goede staat.

De meeste gebruikte methode om de afschrijving te berekenen is de lineaire methode. Per jaar wordt er een vast percentage van het verschil tussen de aanschafkosten en de restwaarde afgeschreven. De formule voor het berekenen van de afschrijving is als volgt: afschrijving per jaar= (aanschafkosten- restwaarde)/gebruiksduur.

Vergelijk verschillende boekhoudpakketten en vind het pakket dat bij jou past!

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa
Products