Online boekhouden begint hier

Online boekhouding bijhouden? Hier vind je alle tools en informatie. Vergelijk online boekhoudprogramma's op prijs, functies en reviews. En start eenvoudig met online boekhouden!

De beste programma's voor een online boekhouding

Simpel online boekhouden? Hier vind je de beste online programma's voor je boekhouding. Deze boekhoudprogramma's zijn het best beoordeeld door onze experts en zijn zeer compleet qua functionaliteiten. De meeste aanbieders hebben een gratis en vrijblijvende proefperiode! Boekhouden als zzp'er? Download de gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk boekhoudprogramma bij je past.

Gratis voor starters!
Belastingdienst Erkend
Helpdesk, Cursus & App

Op zoek naar een compleet en eenvoudig online boekhoudpakket? Velen gingen u al voor. Bij e-Boekhouden.nl heeft u geen boekhoudkennis nodig, iedereen kan het! ACTIE: 15 maanden gratis! > Maak nu uw gratis account aan!

(889)
Ga naar website
Meer informatie
Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Alles in 1 software voor de Zzp'er! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!

(1)
Ga naar website
Meer informatie
No hands accounting
Verbind al je software
Met gratis mobiele app

Exact Online geeft je ongekend inzicht in zowel financiën als relatiebeheer. Alles is geïntegreerd en geautomatiseerd in 1 pakket. Ruim 500.000 ondernemers werken al met Exact. Proberen? Dat kan 30 dagen gratis en vrijblijvend.

(2111)
Ga naar website
Meer informatie
Persoonlijke service
Unieke branchefeatures
300+ koppelingen

Al jarenlang is Twinfield dé keuze van accountants en boekhoudprofessionals. Twinfield onderscheidt zich door rijke functionaliteit, events, gebruikersdagen, persoonlijk contact en 300+ koppelpartners. Ervaar het zelf gratis!

(2)
Ga naar website
Meer informatie
Slim samenwerken
> 40 jaar ervaring
Van Nederlandse bodem

Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software oplossingen voor meer dan 3.000 accountants en 100.000 ondernemers. Met Unit4 Bedrijfssoftware heb je echt alles onder controle! Probeer 30 dagen gratis.

(92)
Ga naar website
Meer informatie
#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Zoek je het meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma voor ondernemers? Met onbeperkt boekhouden & factureren, gratis trainingen, handige mobiele app en uitstekende Klantenservice. Probeer Visma eAccounting 30 dagen gratis!

(282)
Ga naar website
Meer informatie
4x als beste getest
iOS & Android App
Telefonische Helpdesk

Online boekhouden voor Starters, ZZP'ers & MKB'ers! Boekhouden in begrijpelijke taal en zonder gedoe! All-in-one: Facturatie, Bankkoppeling & Btw-aangifte, inclusief iOS en Android App! Probeer MoneyMonk Gratis!

(213)
Ga naar website
Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
Aanvullingen
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0
Vergelijk

Online boekhouden voor:

Iris

Hoe kies je het beste programma voor je online boekhouding?

Download gratis onze checklist om het beste boekhoudprogramma te kiezen. Aan de hand van 10 vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download de checklist hier

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Nog vragen over online boekhouden?

net als veel andere ondernemers...

Online boekhouden klinkt wellicht wat vaag en ingewikkeld. Toch is dit het niet. Online boekhouden is tegenwoordig juist heel eenvoudig. De tools zijn inmiddels zover ontwikkeld dat deze heel veel werk voor je uit handen nemen.

Bovendien heb je aan basiskennis van boekhouden voldoende om je boekhouding bij te houden. Dus ook de beginner of starter kan boekhouden. Daarvoor heb je geen boekhouder meer nodig. De tools bieden uitgebreide tutorials of handleidingen waardoor je snel zelf kunt boekhouden.

Toch snappen we dat je nog met andere vragen zit. Daarom zullen we hieronder antwoord geven op de meestgestelde vragen over online boekhouden. Verder leggen we uit hoe je binnen een paar minuten eenvoudig het juiste boekhoudprogramma vindt.

Wat is online boekhouden of online administratie bijhouden?

Met een boekhouding wordt bedoeld: het systematisch vastleggen van financiële feiten (zoals inkomsten en uitgaven) van een persoon, een bedrijf of een (overheids)instelling. Online boekhouden doe je met een online boekhoudprogramma waarmee een groot deel van je boekhouding automatisch kan.

Meer weten over boekhouden? In onze cursus boekhouden vind je een heldere uitleg.

... en waarom is het zo handig?

Daardoor wordt de boekhouding een stuk efficiënter en overzichtelijker. Zo bespaar jij tijd. Een ander belangrijk voordeel van een online boekhoudprogramma is dat je overal toegang hebt tot je boekhouding. Als je maar een internetverbinding hebt gaat boekhouden online heel gemakkelijk. Met een online administratie ben je 24/7 op de hoogte van de financiële situatie van je bedrijf.

Welke manieren zijn er om te boekhouden?

Grofweg zijn er 3 manieren om te boekhouden: in Excel of andere spreadsheet programma, met offline boekhoudsoftware of een online boekhoudprogramma. Hieronder bespreken we Excel en online boekhoudprogramma's. 

Boekhouding in Excel

Een Excel boekhouding is een optie wanneer je slechts enkele facturen per maand stuurt. Maar er zitten steeds meer nadelen aan het boekhouden in Excel. Zeker als jouw onderneming groeit is een online boekhoudprogramma gebruiken een betere optie dan werken met Excel. Boekhouden in Excel is namelijk foutgevoelig, omdat je alles handmatig moet invoeren. 

Meer weten? Hier vind je alle voor- en nadelen van boekhouden in Excel.

Online boekhoudprogramma’s

Online boekhoudprogramma's hanteren vaak een SaaS-model, of Software as a Service. Dit betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt om een online boekhouding account te beheren. Je beheert dan je boekhouding in de cloud. Het voordeel van boekhouden in de cloud is dat:

  • je veel tijd kunt besparen omdat adminstratieve taken eenvoudig te automatiseren zijn: Denk aan het maken bankafschriften verwerken, het maken en versturen van facturen, facturen en bonnetjes verwerken in de administratie, het doen van de BTW-aangifte, versturen van betalingsherinneringen etc.
  • je hoeft geen papieren administratie te bewaren of bij te houden: Bonnetjes en facturen kun je gewoon weggooien nadat je ze hebt ingescand of hiervan een foto hebt gemaakt.
  • je uitstekend kunt samenwerken met een boekhouder of accountant: Jullie werken in hetzelfde systeem en kunt duidelijke afspraken maken wie welke taken en verantwoordelijkheden op zich neemt.
  • je altijd een up-to-date overzicht hebt van de financiele stand van zaken (mits je de boekhouding dagelijks bijwerkt).

Bovendien zorgt de leverancier van het programma voor back-ups van je gegevens, de beveiliging van je gegevens, dat alles voldoet aan de richtlijnen van de Belastingdienst en dat je de nieuwste handige features tot je beschikking hebt. 

De softwareleverancier hoeft alleen de software op de server te actualiseren. Daar merk je niets van en zo beschik je steeds over de juiste versie of updates. Daarnaast passen ze in de meeste gevallen ook de meeste recente veiligheidsmaatregelen toe. Hoef jij je nergens meer zorgen over te maken.

Een boekhouding app

Werk je veel onderweg of wil je makkelijk inzicht houden in je boekhouding? Door gebruik te maken van een boekhoud app is dit mogelijk. Bekijk hier alles wat je moet weten over een boekhouding app 

Wat kan ik met een online boekhouding?

Je boekhouding online doen heeft eindeloos veel mogelijkheden. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

1. Bespaar tijd door eenvoudige jouw online boekhouding te koppelen

Met een online boekhouding kun je veel bedrijfsprocessen met elkaar integreren en laten samenwerken. Koppel de boekhouding eenvoudig met:

Integratie en koppeling met systemen van de Belastingdienst, KvK of webwinkel gaat een stuk makkelijker via een webapplicatie. Dit komt doordat dit soort systemen zelf ook online beschikbaar zijn. De meeste boekhoudpakketten bieden dan ook diverse (automatische) koppelingen met apps die je al gebruikt voor je administratie. Denk bijvoorbeeld aan een uitgaven app. Met deze app houdt je nauwkeurig alle bonnetjes bij door er een foto van te maken en het op te slaan in je boekhouding. 

2. Eenvoudig facturen en aanmaningen mailen vanuit je online administratieprogramma

Voorheen koppelde je een boekhoudprogramma aan bijvoorbeeld Outlook en adresbestanden. Tegenwoordig kan je met een klik op de knop een factuur en/of aanmaning versturen vanuit het online boekhoudprogramma

3. Koppel je bank aan je online boekhoudprogramma

Met deze bankkoppeling worden al je banktransacties automatisch gekoppeld aan je boekhoudprogramma. Deze worden ingeladen bij je inkomsten of uitgaven. Voor deze functie heb je wel een zakelijke rekening nodig. 

4. Toegankelijkheid van je (financiële) administratie in je online boekhouding

Altijd en overal heb je toegang tot je financiële administratie, omdat deze in de cloud staat. Dit maakt het delen van informatie een stuk makkelijker. Je hebt alleen een internetverbinding nodig en je kunt aan de slag.

5. Geld besparen op je boekhouder

Vrijwel alles kan je eenvoudig zelf doen met boekhouding software. Maar soms heb je met complexe vraagstukken de hulp van andere partijen toch nodig. Dan biedt de mogelijkheid om met meerdere gebruikers tegelijkertijd in te loggen uitkomst. Dit voorkomt dat er moeilijke netwerkverbindingen of constructies nodig zijn om anderen te laten meekijken.

6. Boekhouden op elk besturingssysteem

Werk je thuis met een Mac en zakelijk met Windows? Geen probleem. Wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt dat via de browser te benaderen is, kun je je boekhouding op bijna elk systeem bekijken. Het maakt dan niet uit of je in een Linux, Windows, Android of Mac omgeving werkt.

7. Online boekhouden is veilig: zelf back-ups maken is niet nodig

Dagelijks (handmatig) backups maken is niet meer nodig. Al jouw gegevens staan in goed beveiligde databases op de server van de aanbieder. De aanbieder maakt automatisch back-ups, zodat je nooit je gegevens kwijt raakt.

8. Altijd beschikking over de laatste mogelijkheden met je online administratieprogramma

Profiteer van de laatste mogelijkheden op allerlei gebieden door de ontwikkeling van de aanbieders. Aanbieders zorgen er bijvoorbeeld voor dat altijd de laatste regelgeving is toegepast in de boekhoudsoftware en dat de software de nieuwste functies bevat. Deze aanpassingen worden voor alle gebruikers in één keer bijgewerkt. Zo bezit jij altijd over de laatste versie.

Hoe kies je het beste programma voor je boekhouding?

Al overtuigd van de toegevoegde waarde van online boekhouden? Dan is een belangrijke volgende stap het juiste programma te vinden. Maar hoe doe je dat? Dat kan in deze 5 simpele stappen:

1. Jouw bedrijf: De leveranciers richten zich met verschillende pakketten op specifieke bedrijfsvormen en bedrijfsgrootte zoals ZZP'er, starters en MKB met personeel. Door te filteren op je bedrijfsvorm en bedrijfsgrootte maak je al een voorselectie van de pakketten die bij je passen. 

2. Jouw wensenlijst: Inventariseer je wensen en bedrijfsprocessen en vertaal deze naar de functies die je nodig hebt. Hulp hierbij nodig? Gebruik onze keuzehulp.

3. Bekijk je persoonlijke top 3: Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je nu al gebruikt, maak je een persoonlijke top 3 van de beste software.

4. Probeer de beste oplossingen: Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze: Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. 

De bovenstaande stappen kun je eenvoudig doorlopen met onze handige vergelijktool. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk de onderstaande demo!

Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk hier het complete overzicht met online boekhoudpakketten.

Hoe bepaal je jouw wensen?

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudprogramma het beste bij je past. Gebruik onze gratis boekhouding checklist en stel jezelf 10 vragen om jouw wensen te bepalen.

Zo krijg je inzicht in:

  • welke manier van boekhouden het beste is
  • hoe je BTW aangifte wil doen
  • hoe je bankmutaties wil verwerken
  • hoe je inkomsten en uitgaven wil verwerken
  • hoe je bonnetjes en inkoopfacturen wil verwerken
  • welke handige functies voor jou echt belangrijk zijn


Download gratis

De oplossingen vergelijken die voldoen aan je wensen

Wanneer je jouw wensenlijst compleet hebt, is het tijd om een shortlist te maken van minimaal 3 oplossingen. Deze top 3 kun je vervolgens vergelijken op basis van reviews, fucnties en prijs. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk de onderstaande video.

Voor wie is online boekhouden geschikt? 

Eigenlijk voor ieder type bedrijf, of je nu een kleine onderneming hebt of een groot MKB bedrijf. Wel zijn er de online administratieprogramma's vaak specifiek op een bepaalde bedrijfsvorm afgestemd. Daarom vind je hieronder de overzichten van de beste software voor iedere bedrijfsvorm.

Online boekhouden als starter

Eenvoudig je boekhouding opzetten als ondernemer? Bespaar jezelf een boekhouder en een hoop uitzoekwerk. Want met een gratis boekhoudprogramma voor startende ondernemers doe je de boekhouding eenvoudig zelf.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor starters

Online boekhouden als ZZP’er of eenmanszaak

Van freelance blogger tot IT consultant. Van fotograaf tot advocaat. De boekhouding doen moet iedereen. Een administratieprogramma voor zzp’ers maakt dit een stuk eenvoudiger.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor ZZP’ers

Online boekhouden als MKB'er

Een online administratie programma maakt jouw boekhouding efficiënter. Het maakt niet uit wat voor onderneming je hebt. Je wilt altijd en overal inzicht hebben in je financiële administratie.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor MKB bedrijven

Online boekhouden als stichting of vereniging

De boekhouding en ledenadministratie van een stichting of vereniging wil je eenvoudig en efficiënt op orde houden. Automatiseer daarom eenvoudig administratieve taken zoals facturatie en debiteurenbeheer met een online boekhoudprogramma.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor stichtingen 

Bekijk alle boekhoudsoftware voor verenigingen

Online boekhouden als webshop

De boekhouding van een webshop brengt specifieke wensen met zich mee. Denk aan een integratie met je voorraadbeheer, PSP en webshop software. Integreer en automatiseer je processen daarom zo veel mogelijk.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor webshops

Kan ik mijn online boekhouding integreren?

Dat kan.

Bij groei van je bedrijf veranderen vaak de behoeften ook. Je kan je boekhoudpakket eenvoudig aanpassen door te upgraden met nieuwe modules. Uitbreiding met allerlei modules als gevolg van groei maakt je hele administratie efficiënter.

Offline boekhoudsoftware is vaak gebonden aan één computer of systeem. Je modules upgraden kan daardoor lastig zijn. Online boekhoudsoftware heeft als voordeel dat je aanbieder extra modules eenvoudig aan of uit kan zetten. 

Wat kost een online administratie programma?

De kosten van boekhoudprogramma's lopen aardig uiteen. Over het algemeen geldt: hoe meer je betaalt, hoe meer je ermee kunt.

Dit betekent dat als je meer betaalt, je ook meer kan bijhouden in je boekhouding en hoe meer je jouw boekhouding automatiseert. Voor de meeste online boekhoudpakketten betaal je maandelijks enkele tientjes. Afhankelijk van de functionaliteiten die je wilt gebruiken voor het online boekhouden, kun je voor minder dan tien euro per maand volwaardig online boekhouden.

Ook hoef je niet in één keer veel te investeren voor de aanschaf van het pakket. Dit in tegenstelling tot een offline softwarepakket. Soms moeten er bij een online boekhoudprogramma wel hostingkosten worden betaald.

Gratis boekhouding software?

Ja, gratis boekhouden, het kan echt!

Wil je gratis of goedkoop online boekhouden? Dan kun je ook eerst kiezen voor een gratis versie van boekhouding in de cloud. Er zijn een aantal aanbieders die een gratis boekhoudpakket aanbieden. Deze is niet voorzien van veel functies, dus wellicht dat je over moet stappen op een goedkoop online boekhoudprogramma. Vaak hebben software aanbieders een proefperiode van een maand. Door gratis online boekhouden kun je ook goed kennis krijgen van het online boekhoudprogramma. Je administratie online regelen kan dus vrij goedkoop, maar dan heb je niet alle mogelijkheden die een betaald pakket je wel biedt.

Vergelijk en probeer gratis boekhoudprogramma's

Relevante artikelen

annie-spratt-604126-unsplash.jpg
19 augustus 2019

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

OfferteCrm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

Lees meer 
Products