Online boekhouden

Eenvoudig online boekhouden en starten met de administratie? Bekijk onze handige boekhouding tips & tools voor beginners!

Alles over online boekhouden ontdekken

Ontdek alles over (online) boekhouden

Als ondernemer wil je jouw boekhouding goed bijhouden en verantwoorden. Maar wat is nu precies boekhouden en waarom zou je jouw boekhouding online bij houden? Je leest er hier alles over!

Ontdek alles over boekhouding

Boekhoudsoftware reviews

Direct online boekhouden?

Op zoek naar een boekhoudprogramma dat het beste bij jouw bedrijf past? Met deze handige tool maak je snel je eigen shortlist. Vergelijk vervolgens de programma's op prijs, functies en reviews.

Vergelijk online boekhoudprogramma's

Zelf eenvoudig online boekhouden?

Administratie bijhouden en je boekhouding doen is verplicht vanuit de overheid. Dit wil je waarschijnlijk zo simpel en eenvoudig kunnen doen, niet waar? Bij Appwiki begrijpen we dat maar al te goed!

Hier vind je daarom een overzicht van alle populaire Nederlandse boekhoudprogramma's die je helpen met boekhouden. Deze zijn het best beoordeeld door onze experts en zijn zeer compleet qua functionaliteiten. Je kunt hieronder zelf eenvoudig een voorselectie maken door jouw situatie en wensen aan te geven. Vervolgens kun je de beste boekhoudpakketten met jouw wensen vergelijken. Zo ontdek je welke het beste bij jouw bedrijf passen!

Ons advies is om daarna 2 of 3 boekhouding programma's te testen om te kijken welke het beste voor je werkt. Dit kan overigens gratis en vrijblijvend bij de aanbieders, je zit nergens aan vast. 

Tip: gooi niet meteen je hele administratie in één pakket, maar probeer eerst de belangrijkste handelingen of processen. Kijk eerst of dit prettig en snel werkt!

Nu kunnen we ons voorstellen dat je nog vragen hebt over het doen en bijhouden van je boekhouding. Want wat is het nu precies en hoe pak je dit nu aan? En kan ik het helemaal zelf of heb ik de hulp nodig van een boekhouder? Je ontdekt dit en meer in onze boekhouding gids.

Populaire boekhoudsoftware van dit moment:

Online boekhouding bijhouden als:

Wat is online boekhouden?

Online boekhouden is het systematisch en overzichtelijk bijhouden van de (financiële) administratie in een online boekhoudpakket. Dit online boekhoudpakket bestaat uit een online account of mobiele app waarin je alle inkomsten en uitgaven verwerkt. Allemaal om je inzicht te geven in de financiële status van je bedrijf.

Met een online programma hoeft je dus niet te installeren op je computer, maar kun je er bij inloggen via een internetbrowser of boekhoud app. Op die manier kun je altijd en overal bij je boekhouding en administratie op iedere computer. En bovendien maakt dit de samenwerking met een boekhouder of accountant heel eenvoudig omdat je alle informatie binnen dit account kunt delen.

Overigens ben je ook vanuit de Belastingdienst verplicht om een boekhouding bij te houden. Met het bijhouden van je boekhouding en administratie bijhouden leg jij verantwoordelijkheid af over je financiële situatie van je bedrijf en wordt bepaald hoeveel belasting je moet betalen. Maar..

Uiteindelijk wil je de juiste financiele informatie hebben om belangrijke besluiten te maken voor de toekomst van je bedrijf

Met je online boekhouding breng je in beeld waar mogelijke verbeteringen in de financiën zitten. Het geeft je bijvoorbeeld antwoord op:

  • Welke projecten op opdrachten waren winstgevend?
  • Welke klanten leveren het meeste op?
  • Welke investeringen kan ik doen?
  • Hoeveel middelen heb ik vrij om te investeren?

De controle van de financiële administratie wordt veelal door een boekhouder of administrateur gedaan. Toch kiezen ondernemers tegenwoordig steeds vaker ervoor om de boekhouding (deels) zelf te gaan doen. Dit komt omdat online boekhouden steeds makkelijker en teogankelijker wordt. 

Er zijn namelijk steeds meer tools beschikbaar die zo gebruiksvriendelijk zijn, dat zelfs een leek er goed mee kan omgaan.

Er zijn zo veel boekhoudprogramma's op de markt en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Vergelijk dan de verschillende online boekhoudingprogramma's op prijs, functies en reviews. Zo kies je eenvoudig het boekhoudprogramma dat het beste bij jouw bedrijf past!

Vergelijk boekhoudprogramma's

Waaruit bestaat een boekhouding?

Een boekhouding bestaat uit een verschillende dagboeken waarin je alle inkomsten en uitgaven registreert. Standaard worden er vijf dagboeken gebruikt in een boekhouding:

  • Inkoop
  • Verkoop
  • Bank
  • Kas 
  • Memoriaal 

Of je nu jouw online boekhouding ZZP, boekhouding voor een MKB-onderneming, een stichting, vereniging of als accountant bedrijf wilt bijhouden, er verandert niets aan deze basis. 

Inkoopboek

Het inkoopboek bevat alles dat je inkoopt. Alle facturen hiervan verwerk je tot een kloppend inkoopboek. Op basis van binnenkomst - dus de data van inkoop - verwerk je ze in je boekhouding.

Met goede software voor je boekhouding hoef je hier niet zelf achteraan en kun je zelfs wat inkoopfacturen na elkaar inboeken zonder de data door elkaar te laten lopen!       

Het boekhoudsysteem dat je gebruikt zet jouw facturen weer op de juiste volgorde voor je. Scheelt je weer onnodig uitzoekwerk als je een inkoopfactuur ineens tegenkomt. Gewoon inboeken en klaar.

Verkoopboek

Het verkoopboek is de tegenhanger van het inkoopboek. Hier komt alles wat je verkoopt en niet inkoopt. Deze facturen log je allemaal in het verkoopboek. Veel ondernemers betalen hun facturen overigens niet direct.

Door deze onder een klant te boeken met een debiteurennummer weet jij dankzij de boekhouding software wat je nog van welke klant aan omzet krijgt.

Kasboek

In het kasboek houd je als ondernemer bij wat er in en uit je kas gaat. Dit lijkt misschien in de basis op het bankboek dat we hieronder verder toelichten, maar dat is niet zo. In het kasboek staan al je contante opnamen en uitgaven. Daar waar er dus geen bank aan te pas is gekomen en je dus ‘in kas’ hebt, vandaar de naam kasboek.

 

Een boekhouding bestaat uit verschillende boeken

Bankboek

Geen kas, maar alle inkomsten en uitgaven die je via de bank hebt geregeld houd je bij in je bankboek. Met goede boekhouding software wordt dit automatisch bijgehouden en hoef je dus niet handmatig je bankafschriften door.

Memoriaal

In het memoriaal worden incidentele boekingen verwerkt. Als ondernemer kan het voorkomen dat je soms wat privé betaalt in plaats van dat je dit vanaf je zakelijke rekening betaalt. Deze inkoopfactuur staat dan wel op je bedrijfsnaam, maar de kosten zijn niet van je zakelijke rekening afgeschreven. Hiervoor kun je het memoriaal gebruiken, zodat je ‘niet kloppende’ boekhouding weer klopt.

Daarnaast is er het grootboek. In het grootboek worden alle grootboekrekeningen verzameld. Hiermee is het mogelijk om inzicht te vergaren in alle financiële stromen die in het bedrijf omgaan. Het grootboek krijgt een uniek eigen nummer toegewezen, waarbij het eerste cijfer aangeeft om wat voor soort rekening het gaat.

Alle dagboeken zijn de onderbouwing voor je financiële situatie en dienen voor de belastingaangifte. Tot slot wordt de dagelijkse vastlegging gedaan door middel van journaalposten. Een journaalpost laat zien welke grootboekrekening er gewijzigd wordt. Belangrijk is om altijd te beginnen met de debetkant. De debetkant staat voor de wijze waarop het vermogen aanwezig is.

Vind jouw oplossing met de boekhouding keuzehulp

Welke manieren zijn er om te boekhouden?

Een boekhouding is een boekhouding, ze bestaan allemaal uit dezelfde vaste onderdelen - die we hierboven al uitlegden - maar verschillen in grootte en complexiteit. Dat komt door de grote van het bedrijf, het aantal klanten, het aantal medewerkers en het doel dat er binnen de organisatie nageleefd wordt.

Het boekhouding principe is voor elk bedrijf hetzelfde, maar de beste manier van boekhouden verschilt per bedrijf

Tijd besparen en gemak zijn vaak zaken waardoor ondernemers hun boekhouden uitbesteden. Maar tegenwoordig kun je jouw boekhouding prima zelf doen met behulp van de boekhoudpakketten die er op de markt zijn. Met ingebouwde checks en notificaties helpen ze je boekhouden en voorkom je fouten. 

Andere manieren zijn:

  1. Boekhouden in Excel of spreadsheet
  2. Boekhouden met een online boekhouder
  3. Je boekhouding volledig uitbesteden aan een boekhouder of accountant

We lichten hieronder de eerste 2 opties kort toe..

 

Administratie bijhouden in Excel 

Je kunt jouw boekhouding bijhouden in Excel of een spreadsheet (zoals Google Spreadsheets). Dit is alleen een optie als je slechts enkele facturen per maand stuurt en je Excel hier alleen voor wilt gaan gebruiken. Zodra je meer facturen gaat versturen en een ingewikkeldere boekhouding wilt bijhouden, is Excel vaak minder geschikt.

Boekhouden in Excel kan frustrerend zijn

Het bijhouden van een boekhouding in Excel is namelijk erg foutgevoelig. Een kleine fout in een formule betekent al dat je btw-aangifte niet meer klopt. En als je dan een keer een foutje hebt gemaakt, is het vaak veel zoekwerk om te vinden waar het in zit. 

Daarnaast is Excel beperkt in automatisering van handelingen. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan en verwerken van een bonnetje of factuur. In Excel zul je alle gegevens moeten overtypen. Met software kun je deze via je mobiele telefoon direct uploaden in je boekhouding door er een foto van te maken. Vervolgens herkent de software de gegevens en neemt deze automatisch over. Dit scheelt enorm veel tijd!

Kortom, zeker als jouw onderneming groeit is een online boekhoudprogramma gebruiken een betere optie dan werken met Excel. Meer weten? Lees alles over de voor- en nadelen van beide opties hieronder.

Lees meer

Boekhoudprogramma met online boekhouder

Een online boekhouder is een boekhoudpakket met een boekhoudservice inbegrepen. Dit houdt in, een boekhoudpakket en boekhouder in één. Het enige dat je zelf nog doet, is het aanleveren van de facturen en bonnetjes. Vaak betaal je voor deze service een vast bedrag per maand.

Je upload zelf de facturen en bonnetjes in het boekhoudprogramma van de boekhoudservice. De online boekhouder verwerkt deze vervolgens in de boekhoudsoftware en beheert jouw administratie verder volledig. Bovendien verwerkt hij de belastingaangiftes en rapporten. Een boekhouder zoals je gewend bent, maar dan allemaal online.

Voordeel is dat je hiermee dus geen omkijken meer naar de financiële administratie van je bedrijf hebt. De tijd die je hiermee bespaart kun je weer in je onderneming steken.

We zeiden het net kort al, je kunt als ondernemer je boekhouding en administratie uitbesteden. Toch kiezen steeds meer ondernemers ervoor om zelf online de boekhouding op te zetten en administratie bijhouden. Vaak hoeft de boekhouder dan alleen nog een final check te doen.

Toch meer weten over een online boekhoudservice? Lees hieronder meer over de voor- en nadelen!

Lees meer

Wat kost het bijhouden van een online boekhouding?

Logischerwijs wil je antwoord op de vraag wat een boekhouding gaat kosten. Het bijhouden van jouw boekhouding in een gratis systeem als Excel kost je niets, behalve je tijd. En let op ... jouw tijd is ook zeker geld waard! Bereken dus wat je ermee wint als je gaat online boekhouden met een online boekhoudpakket ten opzichte van boekhouden in Excel.

Daarnaast is het zo dat hoe groter jouw boekhouding wordt, hoe ingewikkelder het is om alles overzichtelijk te houden. Een eenvoudige boekhouding waarbij je een paar facturen per jaar stuurt, kan je vaak zelf nog wel bijhouden in Excel. Wil je stappen maken met jouw bedrijf, meer klanten bedienen en meer werknemers aannemen dan zul je zien dat je hiermee niet meer wegkomt.

Dan heb je toch echt een online boekhoudprogramma nodig. Hiervoor betaal je maandelijks of jaarlijks een vaste bijdrage voor het abonnement. Bij de meeste aanbieders betaal je tussen de €10 en €25 per maand. De kosten groeien vaak als je meer functies of gebruikers afneemt. Ook nemen de kosten bij sommige aanbieders toe naarmate je meer boekingen of facturen verwerkt. 

Tot slot, kun je ervoor kiezen om een boekhouder of accountant in te schakelen om je te helpen met de boekhouding. We raden aan om zelf de facturatie en btw-aangifte te doen zodat je altijd op de hoogte blijft van je financien. En bovendien is dit voor iedereen redelijk eenvoudig zelf te doen. 

Maar voor de complexere zaken zoals inkomstenbelasting aangifte kan het handig zijn om je boekhouder mee te laten kijken. De kosten van een boekhouder of accountant varieren tussen de €900 to €1500 eure per jaar. Over het algemeen geldt dat hoe meer je uibesteedt, hoe hoger de kosten zijn.

Eenvoudig boekhoudpakket kiezen

Wat is het beste boekhoudpakket?

Als ondernemer wil je het allerbeste voor jouw bedrijf, werknemers en klanten. Dat geldt ook voor jouw boekhoudprogramma. Daarom vind je hier reviews van de beste pakketten.

Bekijk de beste pakketten

Beste software vergelijken

Boekhoudprogramma's vergelijken

De keuze is reuze op het gebied van boekhoudprogramma's, maar hoe weet je nu welk pakket het beste bij jouw bedrijf past? Vergelijk de aanbieders en maak je eigen persoonlijke top 3.

Vergelijk de aanbieders

Hoe je boekhouding aanpakt

De beste boekhouding apps voor jouw bedrijf

Met een boekhouding app heb je altijd jouw boekhouding bij de hand. De meeste programma's hebben deze optie. Ontdek welke boekhouding apps er allemaal zijn.

Lees het artikel

Online boekhouden met een programma in de cloud

Boekhouden in de cloud is het online opslaan van bestanden omtrent de boekhouding van je onderneming, oftewel online boekhouden. Online Boekhouden in de cloud is veilig, de leverancier van het pakket is verantwoordelijk voor de opslag en beveiliging van de data. Zij zullen er alles op alles zetten om dit zo veilig mogelijk te doen, hun inkomen hangt er immers vanaf.

Naast veiligheid is digitaal boekhouden een goed middel om overal en altijd de beschikking te kunnen hebben over de boekhouding. Het gebruik van de cloud maakt het makkelijk om overal aan je boekhouding te werken, ook als je niet op kantoor bent.

Online boekhouden heeft voordelen, zoals:

  • Tijd besparen
  • Geen papieren administratie meer bijhouden
  • Samenwerken
  • Mis nooit meer iets
  • Beveiliging en data up-to-date

Doordat je zaken kunt automatiseren, kun jij die gewonnen tijd weer in andere onderdelen van jouw bedrijf investeren. Zo is online boekhouden een investering die zichzelf weer terugbetaalt.

Voor wie is een (online) boekhoudprogramma geschikt?

Hier kunnen we kort over zijn. Elk bedrijf heeft voordelen van het boekhouden via een (online) boekhoudprogramma. Of je nu een kleine onderneming hebt of een groot MKB-bedrijf. Wel zijn er de online boekhoudprogramma's vaak specifiek op een bepaalde bedrijfsvorm afgestemd.

Een ZZP’er heeft namelijk andere functionaliteiten nodig dan een MKB’er.

Uiteraard is het aan jou om te bepalen welke functionaliteiten je wel of niet nodig hebt. Daarom vind je hieronder de overzichten van de beste software voor iedere bedrijfsvorm.

Online boekhouden als starter, ZZP’er of eenmanszaak

Eenvoudig je boekhouding opzetten als ondernemer die net gestart is of als geen personeel hebt? Bespaar jezelf een boekhouder en een hoop uitzoekwerk. Met een gratis boekhoudprogramma voor startende ondernemersdoe je de boekhouding eenvoudig zelf. Bedenk wel dat als je jouw klantenbestand gaat uitbreiden, je misschien ook je online boekhouding wilt uitbreiden en je dan wellicht een boekhoudprogramma voor ZZP’ers nodig hebt in plaats van die voor starters!

Online boekhouden als MKB'er

Online boekhouden door middel van een pakket maakt jouw boekhouding efficiënter. Het maakt niet uit wat voor onderneming je hebt, als midden- en kleinbedrijf wil je vooral ontzorgd worden als het op je boekhouding aankomt. Vaak zie je bij boekhoudprogramma’s voor het MKB dat er veelal een boekhouding app bij te downloaden is, zodat meerdere gebruikers tegelijk kunnen inloggen. En je niet op kantoor hoeft te zijn.

Online boekhouden als stichting of vereniging

De boekhouding en ledenadministratie van een stichting of vereniging wil je eenvoudig en efficiënt op orde houden. Automatiseer daarom eenvoudig administratieve taken zoals facturatie en debiteurenbeheer met een online boekhoudprogramma. Bij een stichting of vereniging heb je vaak met vrijwilligers te maken, een online programma zorgt er dan voor dat iedereen op welke locatie dan ook bij de gegevens uit de boekhouding kan komen.

Benieuwd welke boekhoudprogramma's er zijn? Hier vind je alle populaire boekhoudprogramma's in een overzicht die je vervolgens kunt vergelijken op prijs, functies en reviews van gebruikers.

Bekijk boekhoudprogramma overzicht

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma?

Om goed te kunnen online boekhouden wil je een pakket kiezen die goed voor je werkt. Het beste online boekhoudprogramma kenmerkt zich door dat deze bij jouw bedrijf past.

Om een goede keuze te kunnen maken moet je uitgaan van jouw eigen wensen en eisen wat betreft functionaliteiten. Welke bedrijfsprocessen zou je willen automatiseren en hoe moet dit geautomatiseerd worden? Inventariseer je wensen en bedrijfsprocessen en vertaal deze naar de functies die je nodig hebt.

Heb je hulp nodig om jouw wensenlijst in kaart te brengen met onze gratis keuzehulp bieden je extra handvatten om jouw wensen en eisen voor een goed boekhoudsysteem in kaart te brengen.

Op basis van je bedrijf, je wensen en de eventuele softwaxre die je nu al gebruikt, kun je een persoonlijke top drie maken van jouw gekozen boekhouding software.

De meeste boekhouding software biedt je de mogelijkheid om ze gratis te testen. Tijdens deze proefperiode kun je de boekhoudsoftware gratis en vrijblijvend testen. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk en vergelijk hier het complete overzicht met online boekhoudpakketten.

Wat is de best beoordeelde boekhoudsoftware?

Onze experts hebben diverse boekhoudpakketten onder de loep genomen. Hieronder vind je een aantal reviews en meer informatie van deze aanbieders.

Exact Online review

Exact Online

Bekijk review

e-Boekhouden.nl

Bekijk review

Visma eAccounting

Visma eAccounting

Bekijk review

Twinfield review

Twinfield

Bekijk review

Moneymonk review

Moneymonk

Bekijk review

DigiBTW review

DigiBTW

Bekijk review

Moeite met kiezen? We helpen je graag!

Veelgestelde vragen

✅  Wat is online boekhouden? 

Online boekhouden is het bijhouden van de boekhouding voor jouw onderneming via online boekhouding software. Doordat je dit online bijhoudt heb je jouw boekhouding overal ter wereld beschikbaar. Zo kun jij altijd jouw boekhouding online inzien, wijzigen en opsturen naar de Belastingdienst, boekhouder of account indien je die hebt.

✅  Waaruit bestaat een boekhouding? 

Een boekhouding bestaat uit een dagboek. De boekhouding is de financiële administratie van jouw bedrijf, hierin kun je alle inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf registreren.  Standaard bestaat de boekhouding uit de volgende boeken: inkoopboek, verkoopboek, kasboek, memoriaal en een bankboek.

✅  Kan ik zelf boekhouden of heb ik een boekhouder nodig?

Tegenwoordig is het opzetten en bijhouden van een boekhouding niet meer heel moeilijk. Steeds meer startende ondernemers doen het dan ook zelf. Met een klein beetje hulp van de juiste software is dit heel goed zelf te doen. Zo helpt de software helpt je bij het correct verwerken van facturen en bij het opstellen van je btw-overzicht. Voor de btw-aangifte heb je dan niet meer de hulp van een boekhouder nodig. En dat scheelt vaak weer geld!

Relevante artikelen

brooke-cagle-195777-unsplash.jpg
11 januari 2024

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Lees meer 
8 januari 2024

5 handige declaratie apps voor je onkosten

DeclaratiesBoekhouding
30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
16 december 2022

Alles over de BTW-aangifte doen

BelastingAdministratieBoekhouding
8 december 2022

Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

AdministratieFacturatieBoekhouding
29 november 2022

Hoe moet je de administratie bewaren en beheren?

AdministratieBoekhouding
Products