Online boekhouden begint bij Appwiki

Je boekhouding doen is verplicht vanuit de overheid. Dit wil je waarschijnlijk zo simpel en eenvoudig kunnen doen, niet waar? Bij Appwiki begrijpen we dat maar al te goed! Bij ons vind je een overzicht van alle verschillende boekhoudprogramma's, Deze zijn het best beoordeeld door onze experts en zijn zeer compleet qua functionaliteiten. 

Nu kunnen we ons voorstellen dat je vragen hebt over het doen en bijhouden van je boekhouding. Deze beantwoorden we graag voor je!

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het systematisch en overzichtelijk bijhouden van de (financiële) administratie. Alle inkomsten en uitgaven die er gedaan worden moeten worden verwerkt, zodat men inzicht krijgt in de financiën. Vanuit de Belastingdienst ben je verplicht om dit bij te houden.

Met het bijhouden van je boekhouding leg jij verantwoordelijkheid af over je financiële situatie van je bedrijf. Je legt verantwoording af over het gevoerde financiële beleid van je onderneming, dat is wat boekhouden is. Met je online boekhouding breng je in beeld waar mogelijke verbeteringen in de financiële huishouding mogelijk zijn en dat doe je dan online. 
 
De uitvoering van de financiële administratie wordt veelal door een boekhouder of administrateur gedaan. Toch kiezen ondernemers tegenwoordig steeds vaker ervoor om de boekhouding zelf te gaan doen. Dit heeft te maken met de opkomst van het online boekhouden waarbij het opzetten en bijhouden van een boekhouding een stuk eenvoudiger is. 

Veel ondernemers maken hiervoor gebruik van boekhouding software om hun boekhouding zelf bij te houden. Er komen namelijk steeds meer tools op de markt, die zo gebruiksvriendelijk zijn, dat zelfs een leek er goed mee kan omgaan. 
 

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Waaruit bestaat een boekhouding?

Boekhouding is een essentieel onderdeel van elk bedrijfsproces. Een boekhouding heeft een belangrijke functie, namelijk nauwkeurige en relevante informatie leveren voor de besluitvorming van het management. Hoewel verandering onvermijdelijk is en een noodzaak voor groei, moeten ondernemingen die hun bedrijfsprocessen en bedrijfsmodel blijven hervormen, zich ook bewust zijn van de bouwstenen van de moderne boekhouding.

De boekhouding begint met de facturatie. Maar boekhouden betekent meer dan het bijhouden van je financiële administratie. 

Een boekhouding bestaat uit een dagboek. Hierin kun je alle inkomsten en uitgaven registreren. Standaard worden er vijf dagboeken gebruikt in een boekhouding, maar uiteraard is meer ook mogelijk.
 

Een boekhouding bestaat uit verschillende boeken

De vijf onderdelen binnen je boekhouding zijn:

  • Inkoop
  • Verkoop
  • Bank
  • Kas 
  • Memoriaal 

Daarnaast is er het grootboek. In het grootboek worden alle grootboekrekeningen verzameld. Hiermee is het mogelijk om inzicht te vergaren in alle financiële stromen die in het bedrijf omgaan. Het grootboek krijgt een uniek eigen nummer toegewezen, waarbij het eerste cijfer aangeeft om wat voor soort rekening het gaat.

Alle dagboeken zijn de onderbouwing voor je financiële situatie en dienen voor de belastingaangifte. Tot slot wordt de dagelijkse vastlegging gedaan door middel van journaalposten. Een journaalpost laat zien welke grootboekrekening er gewijzigd wordt. Belangrijk is om altijd te beginnen met de debetkant. De debetkant staat voor de wijze waarop het vermogen aanwezig is.

Welke manieren zijn er om te boekhouden?

Elk bedrijf is verplicht om de boekhouding goed bij te houden en elk jaar aan de Belastingdienst te overhandigen voor controle. Daarbij maakt het niet uit of je een multinational bent, je boekhouding bijhouden is dat wat je moet doen. Een boekhouding voor MKB verschilt hierbij in de basis niet van de boekhouding voor ZZP, of van de boekhouding voor de bouw, voor stichtingen of verenigingen. Ze bestaan allemaal uit dezelfde vaste onderdelen, maar verschillen in grootte vanwege het aantal klanten, het aantal medewerkers en het doel dat er binnen de organisatie nageleefd wordt.

De beste manier is de manier die bij jouw onderneming past!

Tijd besparen en gemak zijn vaak zaken waardoor ondernemers hun boekhouden uitbesteden. Maar tegenwoordig kun je jouw boekhouding prima bijhouden met behulp van de boekhouding pakketten die er op de markt zijn. Bovendien kun je deze met elkaar vergelijken en je eigen top drie samenstellen. Zo weet je zeker dat het boekhoudpakket de tools bevat die jij nodig hebt om je boekhouding goed bij te kunnen houden.

We zeiden het net kort al, je kunt als ondernemer je boekhouding uitbesteden. Toch kiezen steeds meer ondernemers ervoor om online de boekhouding op te zetten en bij te houden. Vaak hoeft de boekhouder dan alleen nog een final check te doen en heb jij de rest al bijgehouden.

Boekhouding in Excel of online in Spreadsheets

Je kunt jouw boekhouding bijhouden in Excel of een soortgelijk spreadsheet. Dit is echter alleen een optie als je slechts enkele facturen per maand stuurt en je Excel hier alleen voor wilt gaan gebruiken. Zodra je meer facturen gaat versturen en een ingewikkeldere boekhouding wilt bijhouden, is Excel vaak minder geschikt.

Het bijhouden van een boekhouding in Excel is erg foutgevoelig. Een kleine fout in een formule betekent al dat je facturen verkeerd verstuurd of nog erger dat je de boekhouding niet meer goed kloppend hebt. Zeker als jouw onderneming groeit is een online boekhoudprogramma gebruiken een betere optie dan werken met Excel.  Alle voor- en nadelen van boekhouden in Excel lees je in het artikel.

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Online boekhouden met een programma in de cloud

Boekhouden in de cloud is het online opslaan van bestanden omtrent de boekhouding van je onderneming, oftewel online boekhouden. Lang niet elke ondernemer staat te popelen om aan de slag te gaan met hun online boekhouding. Dat komt omdat ze twijfelen over de veiligheid van hele belangrijke bedrijfsdata.

In de cloud in de online boekhouding staat immers gevoelige informatie opgeslagen, waardoor het makkelijk in handen zou kunnen komen van hackers. Over het algemeen is de veiligheid van het cloud programma niet het probleem, maar ligt het grootste risico bij je eigen gedrag en verantwoordelijkheid. Hoe secuurder jij ermee omgaat hoe makkelijker online boekhouden is.

Volgens professionals is werken in de cloud veiliger dan wanneer je gegevens op de thuiscomputer of bij je boekhouder hebt staan. De cloud voldoet aan allerlei veiligheidsregels en keurmerken. Naast veiligheid is online boekhouden een goed middel om overal en altijd de beschikking te kunnen hebben over de boekhouding.

Het gebruik van de cloud maakt het makkelijk om overal aan je boekhouding te werken, ook als je niet op kantoor bent.

Online boekhouden heeft voordelen, zoals:

  • Tijd besparen
  • Geen papieren administratie meer bijhouden
  • Samenwerken
  • Mis nooit meer iets
  • Beveiliging en data up-to-date

Lees hier meer over alle voordelen van online boekhouden.

Voor wie is een (online) boekhoudprogramma geschikt?

Hier kunnen we kort over zijn. Elk bedrijf heeft voordelen van het boekhouden via een (online) boekhoudprogramma. Of je nu een kleine onderneming hebt of een groot MKB-bedrijf. Wel zijn er de online boekhoudprogramma's vaak specifiek op een bepaalde bedrijfsvorm afgestemd.

Een ZZP’er heeft namelijk andere functionaliteiten nodig dan een MKB’er.

Uiteraard is het aan jou om te bepalen welke functionaliteiten je wel of niet nodig hebt. Daarom vind je hieronder de overzichten van de beste software voor iedere bedrijfsvorm.

Online boekhouden als starter, ZZP’er of eenmanszaak

Eenvoudig je boekhouding opzetten als ondernemer die net gestart is of geen personeel heeft? Bespaar jezelf een boekhouder en een hoop uitzoekwerk. Met een gratis boekhoudprogramma voor startende ondernemers doe je de boekhouding eenvoudig zelf. Bedenk wel dat als je jouw klantenbestand gaat uitbreiden, je misschien ook je online boekhouding wilt uitbreiden en je dan wellicht een boekhoudprogramma voor ZZP’ers nodig hebt in plaats van die voor starters!

De boekhouding van een webshop brengt specifieke wensen met zich mee. Denk aan een integratie met je voorraadbeheer, PSP en webshop software. Integreer en automatiseer je processen daarom zo veel mogelijk en gebruik hier een passend programma voor om jouw online boekhouding in bij te houden.

Online boekhouden als MKB'er

Online boekhouden door middel van een pakket maakt jouw boekhouding efficiënter. Het maakt niet uit wat voor onderneming je hebt, als midden- en kleinbedrijf wil je vooral ontzorgd worden als het op je boekhouding aankomt. Vaak zie je bij boekhoudprogramma’s voor het MKB dat er veelal een app bij te downloaden, zodat meerdere gebruikers tegelijk kunnen inloggen. 

Online boekhouden als stichting of vereniging

De boekhouding en ledenadministratie van een stichting of vereniging wil je eenvoudig en efficiënt op orde houden. Automatiseer daarom eenvoudig administratieve taken zoals facturatie en debiteurenbeheer met een online boekhoudprogramma.

Het beste programma voor jouw boekhouding kiezen

Boekhouden is verplicht. Dat geldt voor elke ondernemer in Nederland. Ben jij inmiddels overtuigd van de toegevoegde waarde van een goed online boekhoudprogramma, maar weet jij even niet hoe je hier nu een goede goede vergelijking van kunt maken? Dat snappen we maar al te goed.

Om goed te kunnen online boekhouden wil je een goed pakket kiezen. Dat betekent dat het boekhoudprogramma bij jouw bedrijf, wensen en eisen moet passen. Daarna kun jij aan de slag om een persoonlijke top drie samen te stellen én te testen!

Door te filteren op je bedrijfsvorm en bedrijfsgrootte maak je al een voorselectie van de pakketten die bij je passen. Jouw bedrijf is dus altijd het eerste uitgangspunt waarmee jij de eerste online administratie software met elkaar kunt gaan vergelijken.

Het beste online boekhoudprogramma kenmerkt zich door dat deze bij jouw bedrijf past. Om een goede keuze te kunnen maken moet je uitgaan van jouw eigen wensen en eisen wat betreft functionaliteiten. Welke bedrijfsprocessen zou je willen automatiseren en hoe moet dit geautomatiseerd worden? Inventariseer je wensen en bedrijfsprocessen en vertaal deze naar de functies die je nodig hebt.

Heb je hulp nodig om jouw wensenlijst in kaart te brengen met onze gratis keuzehulp bieden je extra handvatten om jouw wensen en eisen voor een goed boekhoudsysteem in kaart te brengen.

Op basis van je bedrijf, je wensen en de eventuele software die je nu al gebruikt, kun je een persoonlijke top drie maken van jouw gekozen boekhouding software. Hoe jij wilt online boekhouden is helemaal aan jou. Door een eigen top drie samen te stellen en deze met elkaar te vergelijken, weet jij dat je voor jouw bedrijf altijd de beste keuze maakt. De meeste boekhouding software biedt je de mogelijkheid om ze gratis te testen.

Tijdens deze proefperiode kun je de boekhoudsoftware gratis en vrijblijvend testen. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk en vergelijk hier het complete overzicht met online boekhoudpakketten.

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Eenvoudig boekhoudpakket kiezen

Eenvoudig boekhoudpakket kiezen

Als starter of zzp'er heb je aan een eenvoudig boekhoudprograma genoeg. Daarom vind je hier een overzicht van geschikte programma's voor een eenvoudige boekhouding. 

Lees het overzicht

Beste software vergelijken

De beste programma's vergelijken

De keuze is reuze op het gebied van boekhoudprogramma's, maar hoe weet je nu welk pakket het beste bij jouw bedrijf past? Vergelijk de aanbieders en maak je eigen persoonlijke top 3.

Vergelijk de aanbieders

Hoe je boekhouding aanpakt

Ontdek wat boekhouding is en hoe je dit aanpakt

Eerst meer weten over online boekhouden? Hier vind je waaruit een boekhouding bestaat, hoe je de boekhouding opzet en vervolgens eenvoudig bijhoudt voor jouw bedrijf.

Lees het artikel

Veelgestelde vragen

 

✅  Wat is boekhouden?

Boekhouden is het verwerken van de financiële administratie van jouw bedrijf. Als ondernemers het hebben over het boekhouden, dan hebben ze het over het algemeen over het maken, verwerken en versturen van facturen.

✅  Wat is online boekhouden? 

Online boekhouden is het bijhouden van de boekhouding voor jouw onderneming via online boekhouding software. Doordat je dit online bijhoudt heb je jouw boekhouding overal ter wereld beschikbaar. Zo kun jij altijd jouw boekhouding online inzien, wijzigen en opsturen naar de Belastingdienst, boekhouder of account indien je die hebt.

✅  Waaruit bestaat een boekhouding? 

Een boekhouding bestaat uit een dagboek. De boekhouding is de financiële administratie van jouw bedrijf, hierin kun je alle inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf registreren.  Standaard bestaat de boekhouding uit de volgende boeken: inkoopboek, verkoopboek, kasboek, memoriaal en een bankboek.

Products