Online boekhouden begint hier

Online boekhouding bijhouden? Hier vind je alle tools en informatie. Vergelijk online boekhoudprogramma's op prijs, functies en reviews. En start eenvoudig met online boekhouden!

Eenvoudig boekhoudpakket kiezen

Een eenvoudig boekhoudpakket kiezen

Als ondernemer wil je altijd het beste voor jouw bedrijf. Helemaal als je een ZZP-er bent.  Dan wil je een eenvoudig boekhoudpakket dat voldoet aan de eisen van de belastingdienst, maar ook jouw de eenvoud biedt om een goede boekhouding bij te houden.

Lees het artikel

Beste software vergelijken

De beste boekhoudsoftware vergelijken

Je hebt veel verschillende keuzes op het gebied van boekhoudsoftware, hoe weet je nu Welke het beste bij jouw bedrijf past? Vergelijk de verschillende aanbieders en maak je eigen persoonlijke top 3 die het beste bij jouw bedrijf passen.

Vergelijk de aanbieders

Hoe je boekhouding aanpakt

Ontdek wat boekhouding is en hoe je dit aanpakt

Artikel vind je de definitie van boekhouding, wat waaruit een boekhouding bestaat en hoe jij dit bij kunt houden voor jouw bedrijf. Ontdek hoe je jou boekhouding op kunt zetten en bij kunt houden in het artikel.
 

Lees het artikel

De beste programma's voor een online boekhouding

Simpel online boekhouden? Hier vind je de beste online programma's voor je boekhouding. Deze boekhoudprogramma's zijn het best beoordeeld door onze experts en zijn zeer compleet qua functionaliteiten. De meeste aanbieders hebben een gratis en vrijblijvende proefperiode! Boekhouden als zzp'er? Download de gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk boekhoudprogramma bij je past.

Bekijk het complete boekhoudprogramma overzicht

Boekhoudprogramma vergelijken? Hier vind je een compleet overzicht van alle Nederlandse programma's voor een online boekhouding. Benieuwd hoe je het beste boekhoudprogramma als zzp'er kiest? Download de gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk boekhoudprogramma bij je past.

Gratis voor starters!
Belastingdienst Erkend
Helpdesk, Cursus & App

Op zoek naar een compleet en eenvoudig online boekhoudpakket? Velen gingen u al voor. Bij e-Boekhouden.nl heeft u geen boekhoudkennis nodig, iedereen kan het! ACTIE: 15 maanden gratis! > Maak nu uw gratis account aan!

Meer informatie
Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Alles in 1 software voor de Zzp'er! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!

Meer informatie
Groeit met je mee
Eenvoudig factureren
Werkt altijd en overal

Financiële software van Exact is het hart van elke onderneming. Meer dan 500.000 bedrijven vertrouwen voor hun zakelijke cijfers op hun software. Ga aan de slag met hun boekhoudprogramma en ontdek de vele voordelen.

Meer informatie
Persoonlijke service
Voor iedere branche
300+ koppelingen

Al jarenlang is Twinfield dé keuze van accountants en boekhoudprofessionals. Twinfield onderscheidt zich door rijke functionaliteit, events, gebruikersdagen, persoonlijk contact en 300+ koppelpartners. Ervaar het zelf gratis!

Meer informatie
#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Zoek je het meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma voor ondernemers? Met onbeperkt boekhouden & factureren, gratis trainingen, handige mobiele app en uitstekende Klantenservice. Probeer Visma eAccounting 30 dagen gratis!

Meer informatie
Geen boekhoudkennis
Makkelijk & Compleet
Bespaar tijd & geld!

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!

Meer informatie
Eén ERP-oplossing
> 100 controles
Inzicht met dashboards

Boekhouden is verleden tijd dankzij het slim inrichten van bedrijfsprocessen met AFAS. Doordat zowel de payroll-, project- en logistieke administratie in één softwarepakket worden vastgelegd, is de boekhouding altijd actueel.

Meer informatie
Foutloze administratie
Incl. bankkoppeling
Gratis ondersteuning

Maak je administratie vele malen efficiënter. Automatiseer je dagelijkse taken en werk direct samen met je accountant. Breng alles samen in één online tool zodat je overzicht en grip op je financiën hebt. Probeer Unit4 30d gratis!

Meer informatie
4x als beste getest
iOS & Android App
Telefonische Helpdesk

Online boekhouden voor dienstverlenende ZZP'ers. Boekhouden in begrijpelijke taal en zonder gedoe! Alles-in-één: Facturatie met iDeal, automatische Bankkoppeling & Btw-aangifte in 1 klik, inclusief mobiele App. Probeer nu gratis!

Meer informatie
Alles in 1 pakket
Inclusief facturatie
Slechts €10,- p.m.

DigiBTW is het meest gebruiksvriendelijke en het meest voordelige boekhoudpakket, speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Het is alles in 1 (incl. facturatie, boekhouden en btw-aangifte) voor slechts €10 per maand. Probeer het gratis!

Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
Aanvullingen
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0
Vergelijk

Online boekhouden voor:

Iris

Hoe kies je het beste programma voor je online boekhouding?

Download gratis onze checklist om het beste boekhoudprogramma te kiezen. Aan de hand van 10 vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download de checklist hier

Nog vragen over online boekhouden?

net als veel andere ondernemers...

Online boekhouden klinkt wellicht wat vaag en ingewikkeld. Toch is dit het niet. Online boekhouden is tegenwoordig juist heel eenvoudig. De tools zijn inmiddels zover ontwikkeld dat deze heel veel werk voor je uit handen nemen. Kies ervoor om als ondernemer zelf aan de slag te gaan met jouw boekhouding en daarvoor een online boekhoudprogramma te kopen. 

Vaak heb je aan basiskennis van boekhouden voldoende om je boekhouding bij te houden. Dus ook de beginner of starter kan boekhouden. Daarvoor heb je geen boekhouder meer nodig. Natuurlijk is het wel even belangrijk dat je zeker weet dat je je jouw boekhouding online wilt gaan bijhouden. 

Een goed online boekhoudprogramma zal je hierin ondersteunen, maar je bent wel eerst zelf de knoppen te leren. Om het juiste online boekhoudprogramma te vinden kun je kijken of er eenvoudige programma's zijn die bij jouw bedrijf passen. Gelukkig bieden de tools vaak uitgebreide tutorials of handleidingen waardoor je snel zelf kunt boekhouden.

Toch snappen we dat je nog met andere vragen zit. Daarom zullen we hieronder antwoord geven op de meestgestelde vragen over online boekhouden. Verder leggen we uit hoe je binnen een paar minuten eenvoudig het juiste boekhoudprogramma vindt en waaruit het beste online boekhoudprogramma dan precies bestaat.

Online administratie bijhouden

Appwik expert

Hoe kies je de beste boekhoudsoftware als zzp'er?

Download onze gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk programma bij je past. Met behulp van deze checklist weet je zeker dat het boekhoudprogramma voldoet aan jouw wensen en situatie.

Download checklist

Wat is online boekhouden of online administratie bijhouden...

Met een boekhouding wordt bedoeld: het systematisch vastleggen van financiële feiten (zoals inkomsten en uitgaven) van een persoon, een bedrijf of een (overheids)instelling.
Boekhouding kun je zowel online als offline doen. Steeds meer ondernemers kiezen er echter voor om het online bij te houden. Online boekhouden doe je met een online boekhoudprogramma waarmee een groot deel van je boekhouding automatisch kan.

Wil je meer weten over boekhouder en wat het precies inhoudt? Wil je zeker weten dat je niet iets over het hoofd ziet als jij aan de slag gaat met jouw boekhouding? In onze cursus boekhouden vind je een handige uitleg en handvat en om aan de slag te gaan met jouw online boekhouding.

... en waarom is het zo handig?

Online jouw boekhouding bijhouden heeft voor jou als ondernemer voordelen. Met een goed online boekhoudprogramma wordt de boekhouding een stuk efficiënter en overzichtelijker. Zo bespaar jij tijd. Tijd die je als ondernemer beter kunt investeren in je onderneming en het laten groeien van je medewerkers. Tijd Is immers ook geld, dus je bespaart ook geld. Niet voor niets kiezen steeds meer ondernemers ervoor om hun boekhouding online bij te gaan houden 

Een ander belangrijk voordeel van een online boekhoudprogramma is dat je overal toegang hebt tot je boekhouding. Als ondernemer wil je niet alleen maar op je kantoor zijn. Je wilt relaties ontmoeten en jouw bedrijf verder uitbouwen. 

Dat betekent dat je veel op de weg zit en misschien wel veel met het openbaar vervoer reist. Doe je jouw boekhouding offline, dan betekent het dat je deze niet met je mee kunt nemen. Deze reistijd gaat dus in feite verloren.
Door boekhouden online te doen kun je deze tijd besteden aan het bijhouden, opzetten of controleren van jouw boekhouding.

Is ook direct het grote voordeel van online administratie software. Je hebt het altijd beschikbaar waar je ook begeeft op de wereld.

Het enige dat jij ervoor nodig hebt is een goed werkende internetverbinding. Tegenwoordig hebben we die allemaal in onze zak in de vorm van een smartphone. 

Zo ben je met de beste online boekhoudprogramma's altijd op de hoogte van wat er binnen jouw bedrijf gebeurt en hoe jouw financiële online administratie ervoor staat.

Beste online boekhoudprogramma's

Welke manieren zijn er om te boekhouden?

Een boekhouding bestaat uit een aantal boeken die je verplicht vanuit de belastingdienst moet bijhouden. Dat zijn een kasboek, memoriaal, een kasboek, en een in- en verkoopboek. Er zijn meerdere manieren om deze boeken bij te houden. De meeste ondernemers maken gebruik van drie verschillende manieren namelijk: in Excel of een andere spreadsheet programma, met offline boekhoudsoftware of een online boekhoudprogramma. 

Offline boekhoudsoftware kun je alleen op de computer waarop jij het boekhouding programma hebt aangeschaft jouw boekhouding doen. Je wilt toch ook het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf? Vaak zijn dit toch echt de online boekhoudprogramma's waaruit je kunt kiezen. De voordelen van online administratie software zijn vele malen groter waardoor we deze samen met Excel uitgebreider zullen behandelen.

Boekhouding in excelBoekhouding in Excel of online in Spreadsheets

Je kunt jouw boekhouding bijhouden in Excel of een soortgelijk spreadsheet. Dit is echter alleen een optie als je slechts enkele facturen per maand stuurt en je Excel hier alleen voor wilt gaan gebruiken. Zodra je meer facturen gaat versturen en een ingewikkeldere boekhouding wilt bijhouden, is Excel vaak minder geschikt.

Zo is Excel best een ingewikkeld programma waarbij je door middel van formules bepaalde zaken kunt uitrekenen en kunt bijhouden. Hier komt ook direct een van de grote nadelen om de hoek kijken. Het bijhouden van een boekhouding in Excel is erg foutgevoelig. Een kleine fout in een formule betekent al dat je facturen verkeerd verstuurd of nog erger dat je de boekhouding niet meer goed kloppend hebt. 

Zeker als jouw onderneming groeit is een online boekhoudprogramma gebruiken een betere optie dan werken met Excel.  dan wil je  niet het risico lopen dat je bepaalde fouten maakt in Excel of een online spreadsheet.  en online boekhouden via Excel of spreadsheet zitten nog meer voor en nadelen. Alle voor- en nadelen van boekhouden in Excel lees je in het artikel.

Online boekhoudprogramma’s

De meeste online boekhoudprogramma's kun je in de vorm van een abonnement afsluiten, waardoor je niet het hele programma maar alleen de software koopt. De beste online boekhoudprogramma's kenmerken hanteren vaak een SaaS-model, dit staat voor Software as a Service.

Het afnemen van de software is echt voor jou een service. Je betaalt een vast bedrag per maand en kunt daarmee  aan de slag met jouw boekhouding online bij te houden.  al jouw gegevens en jouw financiële administratie staan daarbij in de cloud Jij hoeft je geen zorgen te maken over beveiliging van jouw data, daar is de softwareleverancier waarbij jij jouw online boekhoudprogramma hebt afgesloten verantwoordelijk voor.

Boekhouden in de cloud heeft voordelen, zoals:

 • Tijd besparen
 • Geen papieren administratie meer bijhouden
 • Samenwerken
 • Mis nooit meer iets 
 • Beveiliging en data up-to-date

Tijd besparen 

Met een online boekhoudprogramma in de cloud kun je veel tijd besparen als ondernemer. Zo kun je bijvoorbeeld bankafschriften verwerken, het maken en versturen van facturen automatiseren en je BTW-aangifte doen. Daarnaast kun je redelijk eenvoudig offline facturen en bonnetjes toevoegen en verwerken in de administratie en daarvan direct weer facturen maken. Ook betalingsherinneringen kunnen geautomatiseerd worden verstuurd. Voorheen koppelde je een boekhoudprogramma aan bijvoorbeeld Outlook en adresbestanden. Tegenwoordig kan je met een klik op de knop een factuur en/of aanmaning versturen vanuit het online boekhoudprogramma. Zoals we hierboven al zeiden, tijd is geld. Online boekhouden met het beste online boekhoudprogramma kan jou dus veel tijd schelen en daarmee ook geld. 

Geen papieren administratie meer

Het grote voordeel van online boekhouden is dat je geen stellingkasten meer nodig hebt om je administratie, facturen en andere bonnetjes te bewaren. Wettelijk gezien ben jij verplicht om deze een aantal jaar te bewaren. Hoeveel jaar dat is is afhankelijk van wat voor soort factuur of bon.

Een offline bon kun je eenvoudig scannen met de beste online boekhoudprogramma's die er zijn. Bovendien heb je vaak ook de mogelijkheid om dit via een app te doen zodat je direct een foto met je mobiel van de factuur of het bonnetje kunt maken, zelfs als je dus even niet op kantoor bent. Dan vergeet je jouw bonnetjes niet meer zo snel.

Samenwerken

Vrijwel alles kan je eenvoudig zelf doen met boekhouding software. Maar soms heb je met complexe vraagstukken de hulp van andere partijen toch nodig. Dan biedt de mogelijkheid om met meerdere gebruikers tegelijkertijd in te loggen uitkomst. Dit voorkomt dat er moeilijke netwerkverbindingen of constructies nodig zijn om anderen te laten meekijken.
 
Een boekhouder of accountant heb je over het algemeen niet meer nodig als je jouw boekhouding online bijhoudt. Desalniettemin kun jij jouw boekhouder of accountant toegang verlenen tot jouw online boekhoudprogramma. Op die manier kan hij of zij een controle uitvoeren. Scheelt toch een groot bedrag dan als je jouw boekhouder het helemaal laat doen!

Mis nooit meer iets

Het bijhouden van jouw financiële administratie en de complete boekhouding daarbij kan een overweldigend proces zijn. Hierdoor kan je het overzicht nog wel eens verliezen. Dit gebeurt het vaakst als bonnen of facturen een tijdje hebben gelegen en nog niet zijn verwerkt.

Een groot voordeel van een online boekhoudprogramma is dat deze de bonnen en facturen automatisch op datum kan zetten zodra jij die erin zet. Je hoeft dus niet zelf meer alle bonnen door en ze op volgorde te leggen. Nee, niets van dat alles. Je scant ze gewoon in op de volgorde waarin je ze hebt liggen en het boekhoudprogramma doet het werk voor jou en zet april na maart en zo maar door. 

Beveiliging en data up-to-date

De leverancier van de boekhoudsoftware zijn verantwoordelijk voor jouw data. Jij slaat het op in de cloud, zij zorgen ervoor dat deze gegevens beveiligd opgeslagen worden. Dat doen zij door back-ups van je gegevens te maken, je gegevens te beveiligen en op te slaan op een server. Alles zodat het voldoet aan de richtlijnen van de Belastingdienst. En altijd met de laatste ontwikkelingen en de nieuwste handige features binnen handbereik.
 
De softwareleverancier hoeft alleen de software op de server te actualiseren. Daar merk je niets van en zo beschik je steeds over de juiste versie of updates. Daarnaast passen ze in de meeste gevallen ook de meeste recente veiligheidsmaatregelen toe. Hoef jij je nergens meer zorgen over te maken.

Online boekhouden met een app

Je bent niet altijd op kantoor te vinden. Werk je veel onderweg of wil je makkelijk inzicht houden in je boekhouding? De beste online boekhoudprogramma bieden vaak ook een mogelijkheid om een app te downloaden. Hiermee kun je overal online boekhouden en inzicht hebben in jouw financiële administratie waar je ook bent, als je je telefoon maar bij de hand hebt.

Niet elk online boekhoudprogramma biedt de mogelijkheid voor een app. Door de verschillende programma's met elkaar te vergelijken kun jij bepalen welke eisen voor jou belangrijk zijn. Misschien wil je eenvoudig boekhouden en zoek je daar een bijbehorend simpel programma bij? De simpelere systemen hebben vaak niet de optie om ee app te downloaden. Bekijk hier alles wat je moet weten over een boekhouding app en om te ontdekken of jouw systeem deze optie ook aanbiedt.

Wat kan ik met een online boekhouding?

Je boekhouding online doen heeft eindeloos veel mogelijkheden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

1. Koppelen van jouw online boekhouden en andere systemen

Met een online boekhouding kun je veel bedrijfsprocessen met elkaar integreren en laten samenwerken. Gemak dient de mens. Dit geldt ook voor jou boekhouding die je online wilt gaan bijhouden. Koppel de boekhouding eenvoudig met:

De integratie en koppeling met systemen van de Belastingdienst, KvK of webwinkel gaan een stuk makkelijker via een webapplicatie. Dit komt doordat dit soort systemen zelf ook online beschikbaar zijn. De meeste boekhoudpakketten bieden dan ook diverse (automatische) koppelingen met apps die je al gebruikt voor je administratie. 
Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met je bank of een uitgaven app.  Met deze app houdt je nauwkeurig alle bonnetjes bij door er een foto van te maken en het op te slaan in je boekhouding. Met een bankkoppeling worden al je banktransacties automatisch gekoppeld aan je boekhoudprogramma. Deze worden ingeladen bij je inkomsten of uitgaven. 

Voor deze functie heb je wel een zakelijke rekening nodig!

2. Boekhouden op elk besturingssysteem

Werk je thuis met een Mac en zakelijk met Windows? Geen probleem. Wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt dat via de browser te benaderen is, kun je je boekhouding op bijna elk systeem bekijken.

Het maakt dan niet uit of je in een Linux, Windows, Android of Mac omgeving werkt. Goed online boekhoudprogramma zorgt ervoor dat deze op elk besturingssysteem goed functioneert. Hierdoor hoef jij je nooit niet druk te maken dat sommige functionaliteiten op een ander besturingssysteem niet aanwezig zijn.

3. Altijd volgens de laatste wetgeving

De beste online boekhoudprogramma's zorgen ervoor dat de laatste ontwikkelingen op het gebied van boekhouding en het bijhouden van de financiële administratie erin verwerkt zijn. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken of jouw boekhouding wel door de belastingdienst wordt goedgekeurd.

Mocht de Belastingdienst ineens andere eisen stellen aan het bijhouden van de boekhouding of dat je andere zaken moet gaan bewaren? Dan kun je ervan op aan dat jouw online administratie software hier al direct vanaf moment één rekening mee houdt. Door gebruik te maken van online boekhouden zul je altijd volgens de laatste regels en eisen van de wet jouw boekhouding doen. 

Deze aanpassingen worden voor alle gebruikers in één keer bijgewerkt. Zo bezit jij altijd over de laatste versie.

Boekhouding zelf doen
 

Het beste programma voor jouw boekhouding kiezen 

Boekhouden is verplicht. Dat geldt voor elke ondernemer in Nederland. Ben jij inmiddels overtuigd van de toegevoegde waarde van een goed online boekhoudprogramma, maar weet jij even niet hoe je hier nu een goede goede vergelijking van kunt maken? Dat snappen we maar al te goed. Inmiddels zijn er heel veel verschillende boekhoudsoftware leveranciers En hoe weet jij nu welk pakket het beste bij jouw bedrijf past.

Het vergelijken en kiezen  het beste online boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kan in vijf simpele stappen die wij voor jou hebben uitgewerkt.
 

1. Jouw bedrijf

De leveranciers richten zich met verschillende pakketten op specifieke bedrijfsvormen en bedrijfsgrootte zoals ZZP'er, starters en MKB met personeel. Door te filteren op je bedrijfsvorm en bedrijfsgrootte maak je al een voorselectie van de pakketten die bij je passen. 

Een boekhoudpakket voor ZZP’ers  kan namelijk andere functionaliteiten bevatten dan een boekhoudpakket voor het MKB. Zo zijn er weer verschillen in boekhoudprogramma’s voor bijvoorbeeld stichtingen of verenigingen. Ondanks dat beiden te maken hebben met leden en ledenadministratie.

Jouw bedrijf is dus altijd het eerste uitgangspunt waarmee jij de eerste online administratie software met elkaar kunt gaan vergelijken.

2. Jouw wensenlijst

Het beste online boekhoudprogramma kenmerkt zich door dat deze bij jouw bedrijf past. Om een goede keuze te kunnen maken moet je uitgaan van jouw eigen wensen en eisen wat betreft functionaliteiten. Welke bedrijfsprocessen zou je willen automatiseren en hoe moet dit geautomatiseerd worden? Inventariseer je wensen en bedrijfsprocessen en vertaal deze naar de functies die je nodig hebt. 

Heb je hulp nodig om jouw wensenlijst in kaart te brengen met onze gratis keuzehulp bieden je extra handvatten om jouw wensen en eisen voor een goed boekhoudsysteem in kaart te brengen.

3. Bekijk en maak je persoonlijke top drie

Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je nu al gebruikt, kun je een persoonlijke top drie maken van jouw gekozen boekhouding software. Hoe jij wilt boekhouden online is helemaal aan jou. Elke ondernemer heeft hierbij eigen wensen en eisen en daarmee dus ook een eigen persoonlijke top drie. 

Door een eigen top drie samen te stellen en deze met elkaar te vergelijken, weet jij dat je voor jouw bedrijf altijd de beste keuze maakt. Helemaal als je deze persoonlijke top drie ook gaat uitproberen. Je wilt immers wel weten wat je gaat aanschaffen. De meeste boekhouding software biedt je de mogelijkheid om ze gratis te testen.

Tijdens deze proefperiode kun je de boekhoudsoftware gratis en vrijblijvend testen. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

De bovenstaande stappen kun je eenvoudig doorlopen met onze handige vergelijk tool. 

Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk de onderstaande demo!
Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk hier het complete overzicht met online boekhoudpakketten.

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Hoe bepaal je jouw wensen?

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudprogramma het beste bij je past. Gebruik onze gratis boekhouding checklist en stel jezelf tien vragen om jouw wensen te bepalen.

Zo krijg je inzicht in:

 • welke manier van boekhouden het beste is
 • hoe je BTW aangifte wil doen
 • hoe je bankmutaties wil verwerken
 • hoe je inkomsten en uitgaven wil verwerken
 • hoe je bonnetjes en inkoopfacturen wil verwerken
 • welke handige functies voor jou echt belangrijk zijn

De oplossingen vergelijken die voldoen aan je wensen

Wanneer je jouw wensenlijst compleet hebt, is het tijd om een shortlist te maken van minimaal drie oplossingen. Deze top drie kun je vervolgens vergelijken op basis van reviews, functies en prijs. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk de onderstaande video.

Voor wie is een online boekhoudprogramma geschikt? 

Hier kunnen we kort over zijn. Elk bedrijf heeft voordelen van het online boekhouden. Of je nu een kleine onderneming hebt of een groot MKB-bedrijf. Wel zijn er de online administratieprogramma's vaak specifiek op een bepaalde bedrijfsvorm afgestemd. Een ZZP’er heeft namelijk andere functionaliteiten nodig dan een MKB’er. 

Uiteraard is het aan jou om te bepalen welke functionaliteiten je wel of niet nodig hebt. Daarom vind je hieronder de overzichten van de beste software voor iedere bedrijfsvorm.
 

Online boekhouden als starter

Eenvoudig je boekhouding opzetten als ondernemer? Bespaar jezelf een boekhouder en een hoop uitzoekwerk. Want met een gratis boekhoudprogramma voor startende ondernemers doe je de boekhouding eenvoudig zelf. Bedenk wel dat als je jouw klantenbestand gaat uitbreiden, je misschien ook je online boekhouding wilt uitbreiden.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor starters

Online boekhouden als ZZP’er of eenmanszaak

Van freelance blogger tot IT consultant. Van fotograaf tot advocaat. De boekhouding doen moet iedereen. Een administratieprogramma voor ZZP’ers maakt dit een stuk eenvoudiger.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor ZZP'ers

Online boekhouden als MKB'er

Een online administratie programma maakt jouw boekhouding efficiënter. Het maakt niet uit wat voor onderneming je hebt. Je wilt altijd en overal inzicht hebben in je financiële administratie. Vaak zie je bij boekhoudprogramma’s voor het MKB dat er veelal een app bij te downloaden. 

Bekijk alle boekhoudsoftware voor MKB bedrijven

Online boekhouden als stichting of vereniging

De boekhouding en ledenadministratie van een stichting of vereniging wil je eenvoudig en efficiënt op orde houden. Automatiseer daarom eenvoudig administratieve taken zoals facturatie en debiteurenbeheer met een online boekhoudprogramma.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor stichtingen

Bekijk alle boekhoudsoftware voor verenigingen

Online boekhouden als webshop

De boekhouding van een webshop brengt specifieke wensen met zich mee. Denk aan een integratie met je voorraadbeheer, PSP en webshop software. Integreer en automatiseer je processen daarom zo veel mogelijk.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor webshops

Kan ik mijn online boekhouding integreren?

Bij groei van je bedrijf veranderen vaak de behoeften ook. Je kan je boekhoudpakket eenvoudig aanpassen door te upgraden met nieuwe modules. Vaak hebben de beste online boekhoudprogramma’s deze opties wel. Uitbreiding met allerlei modules als gevolg van groei maakt je hele administratie efficiënter.

Offline boekhoudsoftware is vaak gebonden aan één computer of systeem. Je modules upgraden kan daardoor lastig zijn. Online boekhoudsoftware heeft als voordeel dat je aanbieder extra modules eenvoudig aan of uit kan zetten. 

Wat kost een online administratie programma?

De kosten van boekhoudprogramma's lopen aardig uiteen. Over het algemeen geldt: hoe meer je betaalt, hoe meer je ermee kunt. Dit betekent dat als je meer betaalt, je ook meer kan bijhouden in je boekhouding en hoe meer je jouw boekhouding automatiseert. 

Voor de meeste online boekhoudpakketten betaal je maandelijks enkele tientjes. Afhankelijk van de functionaliteiten die je wilt gebruiken voor het online boekhouden, kun je voor minder dan tien euro per maand volwaardig online boekhouden.

Ook hoef je niet in één keer veel te investeren voor de aanschaf van het pakket. Dit in tegenstelling tot een offline softwarepakket. Soms moeten er bij een online boekhoudprogramma wel hostingkosten worden betaald.

Gratis boekhouding software?

Wil je gratis of goedkoop online boekhouden? Dan kun je ook eerst kiezen voor een gratis versie van boekhouding in de cloud. Er zijn een aantal aanbieders die een gratis boekhoudpakket aanbieden. Deze is niet voorzien van veel functies, dus wellicht dat je over moet stappen op een goedkoop online boekhoudprogramma. 
Vaak hebben software aanbieders een proefperiode van een maand. Door gratis online boekhouden kun je ook goed kennis krijgen van het online boekhoudprogramma. Je administratie online regelen kan dus vrij goedkoop, maar dan heb je niet alle mogelijkheden die een betaald pakket je wel biedt.

Vergelijk en probeer gratis boekhoudprogramma's

Online boekhouden begint hier

Zoals je hebt kunnen lezen kun je met een online boekhoudprogramma veel gemak hebben van het bijhouden van je boekhouding. Voor alle verschillende bedrijfstakken die er zijn heb je verschillende pakketten en mogelijkheden. De voordelen van de online boekhouden zijn groot. Je kunt de software vaak koppelen aan andere systemen die gebruikt en bespaart veel tijd en daarmee dus ook geld. 

Door de verschillende boekhoudsoftware met elkaar te vergelijken kun jij je eigen top drie favorieten samenstellen. Test ze gratis en weet dat jij altijd de beste keuze maakt voor jouw bedrijf. Online boekhouden begint echt hier, ontdek het gemak zelf!

Veelgestelde vragen

 

✅ Wat is boekhouden?

Boekhouden is het verwerken van de financiële administratie van jouw bedrijf. De meeste ondernemers gebruiken een online boekhoudprogramma voor het maken en bijhouden van de boekhouding. Als ondernemers het hebben over het boekhouden, dan hebben ze het over het algemeen over het maken, verwerken en versturen van facturen. Houden is hierbij niet hetzelfde als de administratie.

✅ Wat is online boekhouden? 

Online boekhouden is het bijhouden van jou boekhouding voor jouw onderneming via online boekhouding software. Doordat je dit online bijhoudt heb je jouw boekhouding overal ter wereld beschikbaar. Zo kun jij altijd jouw boekhouding online inzien, wijzigen en opsturen naar de Belastingdienst, boekhouder of account indien je die hebt.

✅ Waaruit bestaat een boekhouding? 

Een boekhouding bestaat uit een dagboek. De boekhouding is de financiële administratie van jouw bedrijf, hierin kun je alle inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf registreren.  standaard zitten er 5 dagboeken in een boekhouding, maar dit kan meer zijn Indien dit nodig is. Standaard bestaat de boekhouding uit de volgende boeken: Inkoopboek, Verkoopboek, Kasboek, Memoriaal en een bankboek.

Relevante artikelen

rawpixel-423658-unsplash.jpg
4 maart 2020

De administratie voor MKB: eisen en tools

AdministratieBoekhouding

Waaruit moet de administratie MKB bestaan? En wat is het verschil tussen administratie MKB en het bijhouden van de boekhouding?

Lees meer 
4 maart 2020

Boekhouder MKB inschakelen? 4 overwegingen

AdministratieBoekhouding
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
24 februari 2020

De 10 beste boekhoudpakketten voor ZZP

AdministratieBoekhouding
30 november 2019

Boekhoudprogramma kiezen in 5 stappen

Boekhouding
Products