Online boekhouden begint hier

Vergelijk en probeer online boekhoudprogramma's gratis.

Online boekhouden voor:

Iris

Wil jij ZZP'en als een pro?

Lees ons gratis ebook. Wij geven je praktische tips op het gebied van organisatieprincipes, zakelijke tactieken, tools en workflows. Groei verder als ZZP'er!

Download het ebook

Best beoordeelde boekhoudprogramma's:

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over online boekhouden...

Online boekhouden klinkt ingewikkeld, toch. Of toch niet? Online boekhouden is tegenwoordig heel eenvoudig. Je vindt bovendien het juiste online boekhoudprogramma in een handomdraai. 

Hier geven we je antwoord op al jouw vragen over online boekhouden. Verder leggen we uit hoe je binnen een paar minuten het juiste boekhoudprogramma vindt.

Welke manieren zijn er om te boekhouden?

Boekhouding in Excel

Een Excel boekhouding is een optie wanneer je slechts enkele facturen per maand stuurt. Maar er zitten steeds meer nadelen aan het boekhouden in Excel. Zeker als jouw onderneming groeit is een online boekhoudprogramma gebruiken een betere optie dan werken met Excel. Boekhouden in Excel is namelijk foutgevoelig, omdat je alles handmatig moet invoeren. 

Online boekhoudprogramma’s

Het SaaS-model, of Software as a Service, wordt vaak gebruikt door ondernemers. Je moet dan een vast bedrag per maand betalen om de rechten te verkrijgen om je boekhouding te doen. Het voordeel van boekhouden in de cloud is dat online boekhoudprogramma’s vaak het SaaS-model gebruiken. Het maken van de juiste back-ups op regelmatige basis is dan mogelijk. Dit wordt gedaan door de SaaS-leverancier. De softwareleverancier hoeft alleen de software op de server actualiseren. Daar merk je niets van en zo beschik je steeds over de juiste versie of updates. Daarnaast passen ze in de meeste gevallen ook de meeste recente veiligheidsmaatregelen toe. Hoef jij je nergens meer zorgen over te maken.

Veel onderweg? Vergelijk en probeer gratis de beste boekhouding apps.

Wat is online boekhouden of online administratie bijhouden...

Met een boekhouding wordt bedoeld: het systematisch vastleggen van financiële feiten (zoals inkomsten en uitgaven) van een persoon, een bedrijf of een (overheids)instelling. Online boekhouden doe je met een online boekhoudprogramma waarmee een groot deel van je boekhouding automatisch kan.

... en waarom is het zo handig?

Daardoor wordt de boekhouding een stuk efficiënter en overzichtelijker. Zo bespaar jij tijd. Een ander belangrijk voordeel van een online boekhoudprogramma is dat je overal toegang hebt tot je boekhouding. Als je maar een internetverbinding hebt gaat boekhouden online heel gemakkelijk. Met een online administratie ben je 24/7 op de hoogte van de financiële situatie van je bedrijf.

Lees hier meer over online boekhouden.

Wat kan ik met een online boekhouding?

Je boekhouding online doen heeft eindeloos veel mogelijkheden. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

1. Bespaar tijd door eenvoudige jouw online boekhouding te koppelen

Koppel eenvoudig met de Belastingdienst, kassa, bank, en webwinkel, facturatieprogramma, debiteurenbeheer, je urenregistratie software, crm software, en kilometerregistratie software. Integratie en koppeling met systemen van de Belastingdienst, KvK of webwinkel gaat een stuk makkelijker via een webapplicatie. Dit komt doordat dit soort systemen zelf ook online beschikbaar zijn. De meeste boekhoudpakketten bieden dan ook diverse (automatische) koppelingen met apps die je al gebruikt voor je administratie. Denk bijvoorbeeld aan een uitgaven app. Met deze app houdt je nauwkeurig alle bonnetjes bij door er een foto van te maken en het op te slaan in je boekhouding. 

2. Eenvoudig facturen en aanmaningen mailen vanuit je online administratieprogramma

Voorheen koppelde je een boekhoudprogramma aan bijvoorbeeld Outlook en adresbestanden. Tegenwoordig kan je met een klik op de knop een factuur en/of aanmaning versturen vanuit het online boekhoudprogramma

3. Toegankelijkheid van je (financiële) administratie in je online boekhouding

Altijd en overal heb je toegang tot je financiële administratie, omdat deze in de cloud staat. Dit maakt het delen van informatie een stuk makkelijker. Je hebt alleen een internetverbinding nodig en je kunt aan de slag.

4. Geld besparen op je boekhouder

Vrijwel alles kan je eenvoudig zelf doen met boekhouding software. Maar soms heb je met complexe vraagstukken de hulp van andere partijen toch nodig. Dan biedt de mogelijkheid om met meerdere gebruikers tegelijkertijd in te loggen uitkomst. Dit voorkomt dat er moeilijke netwerkverbindingen of constructies nodig zijn om anderen te laten meekijken.

5. Boekhouden op elk besturingssysteem

Werk je thuis met een Mac en zakelijk met Windows? Geen probleem. Wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt dat via de browser te benaderen is, kun je je boekhouding op bijna elk systeem bekijken. Het maakt dan niet uit of je in een Linux, Windows, Android of Mac omgeving werkt.

6. Online boekhouden is veilig: zelf back-ups maken is niet nodig

Dagelijks (handmatig) backups maken is niet meer nodig. Al jouw gegevens staan in goed beveiligde databases op de server van de aanbieder. De aanbieder maakt automatisch back-ups, zodat je nooit je gegevens kwijt raakt.

7. Altijd beschikking over de laatste mogelijkheden met je online administratieprogramma

Profiteer van de laatste mogelijkheden op allerlei gebieden door de ontwikkeling van de aanbieders. Aanbieders zorgen er bijvoorbeeld voor dat altijd de laatste regelgeving is toegepast in de boekhoudsoftware en dat de software de nieuwste functies bevat. Deze aanpassingen worden voor alle gebruikers in één keer bijgewerkt. Zo bezit jij altijd over de laatste versie.

Voor wie is online boekhouden geschikt? 

Eigenlijk voor ieder type bedrijf, of je nu een kleine onderneming hebt of een groot MKB bedrijf. Wel zijn er de online administratieprogramma's vaak specifiek op een bepaalde bedrijfsvorm afgestemd. Daarom vind je hieronder de overzichten van de beste software voor iedere bedrijfsvorm.

Online boekhouden als starter

Eenvoudig je boekhouding opzetten als ondernemer? Bespaar jezelf een boekhouder en een hoop uitzoekwerk. Want met een gratis boekhoudprogramma voor startende ondernemers doe je de boekhouding eenvoudig zelf.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor starters

Online boekhouden als ZZP’er

Van freelance blogger tot IT consultant. Van fotograaf tot advocaat. De boekhouding doen moet iedereen. Een administratieprogramma voor zzp’ers maakt dit een stuk eenvoudiger.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor ZZP’ers

Online boekhouden als MKB'er

Een online administratie programma maakt jouw boekhouding efficiënter. Het maakt niet uit wat voor onderneming je hebt. Je wilt altijd en overal inzicht hebben in je financiële administratie.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor MKB bedrijven

Online boekhouden als stichting of vereniging

De boekhouding en ledenadministratie van een stichting of vereniging wil je eenvoudig en efficiënt op orde houden. Automatiseer daarom eenvoudig administratieve taken zoals facturatie en debiteurenbeheer met een online boekhoudprogramma.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor stichtingen 

Bekijk alle boekhoudsoftware voor verenigingen

Kan ik mijn online boekhouding integreren?

Dat kan.

Bij groei van je bedrijf veranderen vaak de behoeften ook. Je kan je boekhoudpakket eenvoudig aanpassen door te upgraden met nieuwe modules. Uitbreiding met allerlei modules als gevolg van groei maakt je hele administratie efficiënter.

Offline boekhoudsoftware is vaak gebonden aan één computer of systeem. Je modules upgraden kan daardoor lastig zijn. Online boekhoudsoftware heeft als voordeel dat je aanbieder extra modules eenvoudig aan of uit kan zetten. 

Wat kost een online administratie programma?

De kosten van boekhoudprogramma's lopen aardig uiteen. Over het algemeen geldt: hoe meer je betaalt, hoe meer je ermee kunt.

Dit betekent dat als je meer betaalt, je ook meer kan bijhouden in je boekhouding en hoe meer je jouw boekhouding automatiseert. Voor de meeste online boekhoudpakketten betaal je maandelijks enkele tientjes. Afhankelijk van de functionaliteiten die je wilt gebruiken voor het online boekhouden, kun je voor minder dan tien euro per maand volwaardig online boekhouden.

Ook hoef je niet in één keer veel te investeren voor de aanschaf van het pakket. Dit in tegenstelling tot een offline softwarepakket. Soms moeten er bij een online boekhoudprogramma wel hostingkosten worden betaald.

Gratis boekhouding software?

Ja, gratis boekhouden, het kan echt!

Wil je gratis of goedkoop online boekhouden? Dan kun je ook eerst kiezen voor een gratis versie van boekhouding in de cloud. Er zijn een aantal aanbieders die een gratis boekhoudpakket aanbieden. Deze is niet voorzien van veel functies, dus wellicht dat je over moet stappen op een goedkoop online boekhoudprogramma. Vaak hebben software aanbieders een proefperiode van een maand. Door gratis online boekhouden kun je ook goed kennis krijgen van het online boekhoudprogramma. Je administratie online regelen kan dus vrij goedkoop, maar dan heb je niet alle mogelijkheden die een betaald pakket je wel biedt.

Vergeljk en probeer gratis boekhoudprogramma's

Relevante artikelen

rawpixel-423658-unsplash.jpg
31 oktober 2018

Wat zijn de beste zakelijke apps?

Boekhouding Urenregistratie Crm systeem Facturatie

Is de treincoupé ook jouw tweede huis geworden? Gaan de zaken goed en zit je hierdoor vaak in het buitenland? Doe jouw zaken met een business app!

Lees meer 

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products