Omzetbelasting is de belasting (btw) die je als (zelfstandig) ondernemer betaalt over de omzet. De rechtsvorm is voor het betalen van btw niet van belang. Ook een stichting of vereniging betaalt btw als de Belastingdienst deze als onderneming beschouwt. Omzetbelasting wordt daarom ook wel btw (belasting toegevoegde waarde) genoemd.
Voorwaarden
De Belastingdienst beschouwt niet iedereen automatisch tot ondernemer voor de btw. De voorwaarden voor btw zijn anders dan voor de inkomstenbelasting. Het zou kunnen voorkomen dat je voor de btw ondernemer bent, maar voor de inkomstenbelasting niet. Indien je ondernemer bent voor de btw krijg je een btw-nummer. Je bent verplicht dit op je facturen te vermelden. Tevens moet je een overzicht bijhouden van alle verstuurde en ontvangen facturen. De btw die je ontvangt van klanten moet worden afgedragen aan de belasting. De btw die je zelf betaald aan je leveranciers mag daarvan worden afgetrokken. Je betaalt dus btw over het verschil tussen de inkoopprijs (inclusief kosten) en de verkoopprijs.
Het doen van aangifte voor de omzetbelasting wordt digitaal gedaan. Mocht je te veel of te weinig btw hebben aangegeven, dan ben je verplicht dit te corrigeren in je BTW aangifte. Doe je dit niet dan krijg je een boete van de Belastingdienst, die flink in de papieren kan gaan lopen. De Belastingdienst controleert hier dan ook erg streng op. Lees ons blog voor alles over de btw-aangifte.