1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een aandeel?

Wat is een aandeel?

Een aandeel is het bewijs dat je deelneemt in een bepaald bedrijf. De aandeelhouder is dus mede-eigenaar van de onderneming. Wanneer een onderneming bijvoorbeeld 100 aandelen uitgeeft en de aandeelhouder 10 aandelen bezit, is hij voor 10% eigenaar van dit bedrijf.

Wat zijn de voordelen van aandelen?

Het hebben van aandelen heeft de volgende voordelen:

  • Koersrendement: Wanneer de waarde van de onderneming stijgt, zal de waarde van het aandeel ook stijgen
  • Dividendrendement: Dividendrendement is een deel van de winst van de onderneming dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders
  • Zeggenschap: aandelen geven het recht om aanwezig te zijn bij bijvoorbeeld de aandeelhoudersvergadering met het management

Welke bedrijfsvormen hebben aandeelhouders?

In Nederland zijn er twee bedrijfsvormen met aandeelhouders, een besloten vennootschap en een naamloze vennootschap. Het kapitaal in een bv is verdeeld onder de aandeelhouders. Dit kan een persoon zijn, maar ook meerdere. De aandelen zijn op naam en de aandeelhouders hebben de hoogste macht. Men is alleen aansprakelijk voor het bedrag waarmee het deelneemt in de bv. Aandelen zijn bij een bv alleen overdraagbaar via een notaris. Het minimale aandelenkapitaal is €0.01. Bij een nv is het kapitaal ook verdeeld onder de verschillende aandeelhouders, maar deze kunnen ook vrij verhandelt worden op de beurs. Ook bij een nv is de aandeelhouder alleen aansprakelijk voor het belang dat hij heeft in de nv. Het minimale aandelenkapitaal voor een nv is €45.000.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products