1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is het bedrijfsresultaat?

Wat is het bedrijfsresultaat?

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Het bedrijfsresultaat is dat wat er overblijft wanneer de bedrijfskosten van de netto winst zijn afgetrokken. Het berekenen van je bedrijfsresultaat kan dus eigenlijk in één enkele stap. Toch is het handig om je bedrijfsresultaat in meerdere stappen te berekenen, zodat je inzicht krijgt in de verschillende resultaten.

Aan de slag met je bedrijfsresultaat

Op de onderstaande pagina vind je de stappen waarmee je eenvoudig je bedrijfsresultaat kunt berekenen.

Bedrijfsresultaat berekenen

Bedrijfsresultaat voor financiering

De bepaling van het bedrijfsresultaat voor financiering is de eerste stap in het berekenen van je bedrijfsresultaat. Deze uitkomst gebruiken we om de rentabiliteit van het geïnvesteerde vermogen te bepalen. 

Bedrijfsresultaat uit normale bedrijfsvoering

Dit is het resultaat voor aftrek van bijzondere baten en lasten. Deze lasten houden geen rechtsreeks verband met de normale exploitatie en daarom wordt deze stap het resultaat uit normale bedrijfsvoering genoemd. De uitkomst van deze berekening is relevant voor het verkrijgen van financiering.

Bedrijfsresultaat of nettowinst voor belasting

Door het bedrijfsresultaat voor de belasting te berekenen krijg je inzicht in de eigenlijke prestatie van je onderneming in de afgelopen periode.  

Bedrijfsresultaat of nettowinst (na belasting)

Het nettobedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft voor de eigenaar of aandeelhouder: de winst. De vennootschaps- of inkomstenbelasting is dan al geheven door de fiscus.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products