1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat zijn bedrijfskosten?

Wat zijn bedrijfskosten?

Bedrijfskosten zijn alle noodzakelijke kosten die gemaakt moeten worden om het eindproduct te kunnen produceren. Deze kosten worden doorberekend aan de klant. Voorbeelden van deze kosten zijn personeelskosten en productiekosten.

Welke bedrijfskosten zijn er?

Alle kosten die gemaakt worden om het bedrijf te laten draaien en winst te genereren vallen onder bedrijfskosten. Deze kosten moeten voor de Belastingdienst onderverdeeld worden in twee verschillende categorieën. Kosten die in een jaar afgetrokken mogen worden en kosten die je over meerdere jaren mag aftrekken. Kosten die in een jaar afgetrokken mogen worden zijn bijvoorbeeld de lonen en de huur. Kosten die over meerdere jaren afgetrokken mogen worden zijn bijvoorbeeld machines die gebruikt worden bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Voor vergunningen en andere niet-tastbare zaken geldt hetzelfde.

Welke bedrijfskosten zijn aftrekbaar van de winst?

Kosten die gemaakt worden voor de onderneming mogen soms afgetrokken worden van de winst. Veelvoorkomende kostenposten zijn bijvoorbeeld personeelskosten, jaarlijks onderhoud aan het pand en de huur. Daarnaast is het ook mogelijk om de zakelijke lunches, telefoonkosten en werkkleding (gedeeltelijk) af te trekken van de winst. Het is zaak de website van de Belastingdienst goed in de gaten te houden, want jaarlijks kunnen er wijzigingen aangebracht worden in deze aftrekposten. Ook worden er regelmatig blogs geschreven met belastingtips.

Meer weten over bedrijfskosten en boekhouden?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Wat je moet doen met bedrijfskosten?
  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus hieronder gratis! En wil je aan de slag met boekhoudsoftware? Wij hebben een top 10 samengesteld van de beste boekhoudprogramma's van dit moment. 

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products