Top 10 beste boekhoudprogramma’s 2023

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s in 2023?

.. na 62 uur onderzoek 

Het kiezen van een goed boekhoudprogramma is voor veel ondernemers een grote uitdaging. Waar moet je nu precies op letten? Wat zijn de verschillen? En hoe weet je of je over vijf jaar nog steeds blij bent met je keuze? Hiervoor zijn we op zoek gegaan naar het beste boekhoudprogramma van 2023.

De beste boekhoudprogramma's zijn op dit moment:

 • e-Boekhouden.nl - Beste overall boekhoudprogramma & 15 maanden gratis voor starters. Al jaren één van de meest betrouwbare en voordeligste boekhoudprogramma's. Zeer compleet in functionaliteit tegen een scherpe prijs en een uitstekende support voor vragen.
 • DigiBTW - Meest voordelige keuze voor eenvoudige BTW administratie. DigiBTW is super eenvoudig in gebruik en heeft alle basisfuncties uitstekend voor elkaar. Je bent hiermee in no-time up and running!
 • MoneyMonk - Beste administratiepakket voor dienstverlenende zzp’ers. Factureer je op basis van uren? Dan is het dit het ideale administratiepakket, je boekhouding, facturen en urenregistratie gaan naadloss in elkaar over.

Benieuwd naar de volledige reviews en top 10? Bekijk hieronder hoe, waarom en welke aanbieders het overwegen waard zijn!

Dit zijn de 10 beste boekhoudprogramma’s

 1. e-Boekhouden.nl - Beste overall boekhoudprogramma & 15 maanden gratis voor starters
 2. DigiBTW - Beste voor eenvoudige BTW administratie
 3. MoneyMonk - Beste administratiepakket voor dienstverlenende zzp’ers
 4. Snelstart - Beste voor samenwerking met boekhouder
 5. AFAS SB✛ - Beste voor automatisering van boekhouding
 6. Silvasoft - Beste all-in-one oplossing
 7. Rompslomp.nl - Meest voordelig voor facturen en uren
 8. Visma eAccounting - Beste voor kleine retailers en webshops
 9. MyFinance - Beste hybride oplossing (software en boekhouder in één)
 10. Moneybird - Beste gebruikersgemak voor kleine ondernemingen

Update: April 2023

Voordat je verder gaat...

Wil je een goed boekhoudprogramma kiezen, dat past bij jouw bedrijf? Stel jezelf dan deze vragen:

 • Wat mag het boekhoudprogramma kosten?
 • Welke functies heb je minimaal nodig (must have)? 
 • En welke functies zijn handig maar niet essentieel (nice to have)?
 • Gebruik je het alleen of samen met iemand anders?
 • In hoeverre moet het programma met je bedrijf mee kunnen groeien?

We hebben deze vragen allemaal meegenomen in ons onderzoek. Daarom kunnen wij met veel trots de resultaten presenteren. Daar gaan we! 

Populaire boekhoudprogramma's van dit moment

Hoe is deze top 10 tot stand gekomen?

Onze experts hebben 54 boekhoudpakketten beoordeeld op het gebied van prijs, functies en beoordelingen van gebruikers. Qua functionaliteit hebben zij met name gelet op:

 • Overzichtelijkheid & gebruiksvriendelijkheid
 • Facturen maken
 • Bankboek met bankkoppeling 
 • Overzicht met openstaande facturen
 • Eenvoudig BTW aangifte overzicht 
 • Opstarttijd om programma te leren kennen en gebruiken

Vervolgens hebben wij een voorselectie gemaakt met aanbieders en de boekhoudsoftware uitgebreid onder de loep genomen. Na 62 uur boekhoudprogramma's doorgronden en 8 uur reviews van gebruikers lezen mogen we dan eindelijk de uitkomsten presenteren!

Veel aanbieders hebben verschillende pakketten. Voor het vergelijken van de prijs hebben we gekeken naar de minimale vereisten voor een boekhoudprogramma: facturen, offertes en de btw-aangifte. Gratis versies waar je alleen mee kunt factureren tellen dus niet mee.

Bij de klantbeoordelingen hebben we steeds het cijfer meegenomen van het platform met de meeste reviews. Bij het ene boekhoudprogramma is dat Trustpilot, bij anderen Google of Feedback Company.

Ook hebben we rekening gehouden met verschillende soorten ondernemers. Je vindt in deze lijst dus boekhoudprogramma’s voor zowel starters, eenmanszaken en mkb’ers (met personeel).
 

#1 - e-Boekhouden.nl - Beste overall & supervoordelige alleskunner

Zonder twijfel het beste allround boekhoudprogramma. Op alle onderdelen scoort e-Boekhouden.nl goed. De prijs is de voordeligste in deze test, waarbij je ook nog eens kunt rekenen op allerlei handige functies en een programma dat lekker werkt.

 

Dit boekhoudprogramma is ideaal voor starters, maar ook voor ervaren zzp’ers en mkb’ers. Als starter heb je extra geluk, je kunt het programma namelijk 15 maanden gratis gebruiken. Daarna betaal je voor het goedkoopste pakket € 9,50 per maand. Het meest uitgebreide pakket kost € 14,50 per maand.

Reviews

Gebruikers beoordelen e-Boekhouden.nl gemiddeld met 4,8 van 5 sterren op Trustpilot. Ze zijn vooral tevreden over het gebruiksgemak, de goede ondersteuning en de prijs/kwaliteitsverhouding. Wouter zegt onder onze e-Boekhouden.nl review het volgende:

"Had problemen een koppeling te leggen tussen mijn webshop en e-Boekhouden.nl. Dit heeft de technische support van e-Boekhouden.nl prima opgelost"

Functies e-Boekhouden.nl

Net als in elk ander boekhoudprogramma kun je met e-Boekhouden.nl offertes maken, facturen versturen en financiële overzichten bekijken. Handig zijn de extra functies zoals urenregistratie en een CRM om je klanten in te beheren.

Bonnetjes scan je eenvoudig met de bijbehorende app. Die herkent het programma vervolgens vanzelf, net zoals inkomende facturen. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is een laatste controle in het programma. Daarnaast zijn ook je facturen en offertes eenvoudig in de mobiele app te maken en versturen. Handig wanneer je veel onderweg bent! Bovendien zijn deze nu ook eenvoudig te maken in verschillende talen. Dat was voorheen wat ingewikkeld en omslachtig, maar is nu een stuk verbeterd!

Er zijn verschillende koppelingen mogelijk met andere systemen. Met je webshop bijvoorbeeld, maar ook met banken, kassasystemen, de Belastingdienst en zelfs je eigen API’s.

Ook de support van e-Boekhouden.nl is uitstekend en dat is zeker handig wanneernog wat minder kennis van boekhouden hebt. Je kunt eigenlijk met al je boekhouding vragen bij de support terecht en dat scheelt weer advieskosten van een boekhouder. En waar de boekhouding cursussen voorheen nog wat theoretisch waren, zijn deze nu geupdate en veel praktischer en concreter gemaakt.

Eindoordeel

Voor ZZP’ers, starters en ondernemers met een klein MKB-bedrijf met een basisboekhouding is e-Boekhouden.nl een goed basispakket met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het beschikt over alle moderne functionaliteiten die je als ondernemer met een basisboekhouding nodig hebt.

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • 15 maanden gratis voor starters
 • daarna een lage maandelijkse prijs
 • makkelijk om te gebruiken
 • ook als je geen ervaring hebt
 • goede en snelle support
 • geschikt voor zzp’ers en mkb’ers
 • veel koppelingen beschikbaar
 • handige mobiele app

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • het design is een beetje saai
 • door de vele opties voor beginners soms onoverzichtelijk
 • niet geschikt voor uitgebreide, complexe boekhoudingen

 

Bekijk volledige review

 

#2 - DigiBTW - De beste boekhoudvriend voor zzp’ers

Ben je zzp’er? Dan vind je bij DigiBTW alles wat je zoekt in een boekhoudprogramma. Het is het enige programma waarmee je als zzp’er ook direct je IB-aangifte in kunt dienen. Daarmee is DigiBTW het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers.

digibtw demo

Als zzp’er werk je niet altijd met een eigen boekhouder. Het is dus fijn als je boekhoudprogramma jouw werk zo makkelijk mogelijk maakt. En dat is precies wat DigiBTW doet. Het boekhoudprogramma is dan ook duidelijk ontworpen voor zzp’ers.

Wil je alleen facturen versturen? Dan kun je DigiBTW gratis gebruiken. Met de betaalde versie kun je daarnaast je complete boekhouding doen. Hiervoor betaal je slechts € 10 per maand.

Reviews

Gebruikers beoordelen DigiBTW op Google gemiddeld met 4,9 van 5 sterren. Zzp’ers zijn vooral blij omdat de tool hen echt het idee geeft dat ze zelf goed hun boekhouding kunnen doen. De tool krijgt regelmatig updates en verbeteringen, wat gebruikers ook erg waarderen.

Tot slot krijgt vooral de helpdesk vaak applaus in de reviews. De medewerkers helpen je snel, goed en zijn erg vriendelijk. Theo Henrichs zegt onder onze DigiBTW review het volgende:

"Als je als zzp-er een kleine administratie hebt is DigiBTW het ideale pakket. Ik zou het iedereen aanraden. Ook als je geen verstand van boekhouden hebt. Wanneer je met een vraag zit kun je die gewoon aan hen stellen en binnen een dag heb je een antwoord die je verder helpt. Niet alleen over de handelingen die je moet doen, maar ook de achtergrond er van. En dan voor die prijs!!!". 

Functies DigiBTW

De tool werkt erg intuïtief, zelfs het opzetten van je eerste boekhouding gaat verrassend vlot. Heb je toch wat meer hulp nodig, dan vind je op de website handleidingen voor allerlei onderwerpen. Bovendien staat de helpdesk klaar om je snel en goed op weg te helpen.

Werk je als zzp’er veel op uurbasis? Dan kun je je uren in DigiBTW makkelijk bijhouden en met één druk op de knop factureren aan je klant. Je autoritten en kilometers verwerk je ook eenvoudig. Dat kan zelfs onderweg, want er is ook een mobiele versie van de tool.

Aan het einde van het kwartaal staat je btw-aangifte automatisch al voor je klaar. Door de koppeling met de Belastingdienst kun je die gelijk indienen en betalen. DigiBTW heeft zelfs een eigen wizard voor je inkomstenbelasting. Hierdoor kun je de IB-aangifte zonder hulp van een boekhouder zelf indienen.

Om te voorkomen dat je hierbij fouten maakt, denkt DigiBTW ook nog eens met je mee. Tijdens het invoeren komen er tips en hulpmiddelen voorbij die je helpen om dit op de juiste manier te doen.

Eindoordeel

DigiBTW heeft als missie een super simpel en super voordelig online boekhoudpakket te zijn voor ZZP’ers, verenigingen en kleine MKB-bedrijven. Deze missie maken ze zeker waar. Voor een hele lage maandprijs biedt DigiBTW je alle functionaliteiten die je nodig hebt voor het snel en eenvoudig uitvoeren van je projectadministratie. Het heeft een moderne, overzichtelijke interface met intuïtieve knoppen.

Pluspunten DigiBTW

 • specifiek voor zzp’ers
 • lage prijs per maand
 • steengoede helpdesk
 • helpt je ook bij de IB-aangifte
 • modern en overzichtelijk design
 • een boekhouding opstarten gaat snel en makkelijk
 • handige feedback om te voorkomen dat je fouten maakt

Minpunten DigiBTW

 • geen voorraadadministratie
 • beperkt in koppelingen met andere systemen
 • niet de beste optie voor complexe boekhoudingen

 

Bekijk volledige review

 

#3 - MoneyMonk - rust voor de vliegende zzp’er

Ben je een zzp’er die diensten verleent? Dan is MoneyMonk het boekhoudpakket dat je helpt om al je projecten tot in detail bij te houden. Zo kun je tussen alle drukte door vertrouwen op een tool die altijd het overzicht houdt.

Moneymonk boekhoudprogramma

MoneyMonk is het niet het goedkoopste boekhoudpakket. Als zzp’er betaal je €25 per maand. Als je meerdere gebruikers wilt toevoegen is de prijs €50. Daar staat tegenover dat het programma je veel tijd bespaart. Wil je veel van je administratie automatiseren, dan is Moneymonk een heel fijn pakket.

Dat begint al bij het aanmelden. MoneyMonk biedt je namelijk een gratis opstartservice aan. Zo weet je zeker dat je je eerste eigen administratie goed opzet. Verder werkt de app erg intuïtief en krijg je aanwijzingen bij het invoeren van gegevens.

Reviews

Gebruikers beoordelen MoneyMonk op Trustpilot gemiddeld met 4,8 van 5 sterren. De mooie en gebruiksvriendelijk lay-out van de tool wordt hierbij vaak genoemd. Maar ook de supportmedewerkers en de gratis opstartservice zorgen voor hoge cijfers. 

Pascal van de Reijt zegt onder onze MoneyMonk review het volgende:

"Compact en overzichtelijk pakket. Het aanmaken van projecten, uren registreren, ritten en eventuele onkosten zijn in een mum van tijd gedaan. Helemaal mooi is dat je een verzamelfactuur kunt maken met meerdere projecten van een klant. Ik ben zeer tevreden en raad dit pakket zeker aan". 

Functies MoneyMonk

Je merkt aan alles dat MoneyMonk snapt hoe het leven van een dienstverlenende zzp’er eruitziet. Het programma heeft bijvoorbeeld een ingebouwde timer, waarmee je uren registreert. Deze koppel je weer aan een klant en tarief en met één druk op de knop verstuur je de bijbehorende factuur.

Om het boekhouden onderweg makkelijker te maken heeft MoneyMonk ook een app. Hiermee scan je bijvoorbeeld snel je bonnetjes, die het programma zelf herkent. Ook ritten registreren is een fluitje van een cent met de app.

Aan het eind van het kwartaal zet MoneyMonk de btw-aangifte voor je klaar. Die hoef je dan alleen nog maar even te controleren. Vanuit de tool stuur je deze vervolgens direct naar de Belastingdienst.

Eindoordeel

Moneymonk biedt je als ondernemer alle ondersteuning en alle moderne functionaliteiten die je nodig hebt om binnen een mum van tijd controle en overzicht over je administratie te hebben. De vormgeving en functionaliteiten van Moneymonk sluiten volledig aan op hun doelgroep: de ZZP’er en kleine MKB’er die diensten verlenen.

Pluspunten MoneyMonk

 • compleet pakket met uren- en rittenadministratie
 • koppelingen met bank en Belastingdienst
 • handige app voor iOS en Android
 • gratis opstartservice

Minpunten MoneyMonk

 • niet het goedkoopste pakket
 • vooral geschikt voor eenvoudige administraties
 • dubbel zo duur als je met meer mensen wilt werken

 

Bekijk volledige review

 

#4 - Snelstart - van supersimpel tot multifunctioneel

Van eenvoudig boekhouden voor beginners tot professioneel pakket voor accountants. Je kiest uit vijf verschillende pakketten het beste boekhoudprogramma voor jouw situatie. De prijzen zijn daarbij goed in verhouding tot wat je ervoor krijgt.

Voordat je Snelstart aanschaft, moet je wel een goed beeld hebben van de functies die je wilt gebruiken. Er zijn namelijk vijf verschillende pakketten, waaruit je kiest op basis van prijs en de functies die je nodig hebt.

Het goedkoopste boekhoudpakket van Snelstart kost je slechts € 10 per maand. Je kunt hiermee onbeperkt facturen en offertes versturen. Voor € 5 euro meer per maand kun je o.a. de btw-aangifte met 1 klik indienen en heb je een balans en resultaatoverzicht. Voor het meest uitgebreide pakket betaal je € 50 per maand. Dit is vooral geschikt voor detail- en groothandel.

Reviews

Gebruikers waarderen Snelstart op Trustpilot gemiddeld met 4,5 van 5 sterren. Voordelen die veel worden genoemd zijn het gebruiksgemak en de fijne overzichten. De goede service van de helpdesk scoort ook punten, al is die niet altijd even makkelijk te bereiken.

M. Boomsma zegt onder onze Snelstart review het volgende:

"Wij gebruiken al jaren dit boekhoudprogramma naar volle tevredenheid. En als ik er niet uitkom word ik uitstekend geholpen". 

Functies Snelstart

Aan functies geen gebrek in Snelstart. Deze zijn wel verdeeld over vijf pakketten, waarin je dus even goed moet zoeken naar wat je nodig hebt. Alle pakketten beschikken over uitgebreide basisfuncties, van factureren tot scannen en herkennen van bonnen, bankafschriften inlezen en betaallinks koppelen aan je facturen.

Dat zijn al behoorlijk wat opties voor het goedkoopste pakket van € 10. Het tweede pakket kost € 15 en zet aan het einde van het kwartaal de btw-aangifte klaar. Klopt alles wat erin staat? Dan verstuur je deze met 1 klik op de knop naar de Belastingdienst.

Functies die er in de duurdere pakketten nog bij komen zijn vooral interessant voor mkb’ers. Je kunt bijvoorbeeld pakbonnen aanmaken, meerdere relaties in één keer factureren en de orderhistorie per leverancier inzien.

Eindoordeel 

Snelstart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag heeft Snelstart een slimme oplossing. Eenvoudig zelf je boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Snelstart maakt het allemaal mogelijk. 

Pluspunten Snelstart

 • keuze uit verschillende pakketten met veel opties
 • heel geschikt om samen met je boekhouder in te werken
 • deskundige hulp van de klantenservice
 • goede basisfuncties in elk pakket

Minpunten Snelstart

 • je moet je even in alle opties verdiepen voor je een pakket kiest
 • de klantenservice is soms niet snel bereikbaar

 

Bekijk volledige review

 

#5 - AFAS SB✛ - Beste voor automatisering van boekhouding ( compleet CRM)

AFAS SB✛  maakt je leven als ondernemer een stuk makkelijker. Het is een prettig boekhoudpakket voor de ondernemingen met 1 tot 5 medewerkers. Geschikt voor ondernemers en ZZP’ers die alles in één omgeving willen beheren. Niet alleen boekhouding en facturatie, maar ook een compleet CRM met klantbestand, relatiebeheer en offertes. De prijs (€59 per maand) is stevig maar je hoeft nooit meer wat anders wanneer je bedrijf groeit.

AFAS SB✛ kost € 59 per maand (exclusief btw). Hiervoor krijg je alle functionaliteiten voor één prijs, zonder verborgen kosten. "What you see is what you get" , zeg maar. Hoewel dit behoorlijk aan de prijs is voor zzp'ers heb je hiervoor wel een heel compleet pakket.

Het verschil met de concurrentie is dat er geen extra kosten bij komen op basis van gebruik (bijvoorbeeld bij het aantal facturen of boekingen) en dat je een compleet CRM pakket krijgt. Het pakket is completer in rapportage en dashboarding maar ook de automatisering van je administratieve workflows. Bovendien wordt AFAS SB✛ constant doorontwikkeld en is altijd actueel met wet- en regelgeving. Wanneer je bedrijf groeit, zul je dus niet hoeven over te stappen.

Reviews

Gebruikers waarderen AFAS SB✛ op Feedback Company met 4 van 5 sterren. De meeste gebruikers vinden het een goed programma, wat duidelijk en gebruiksvriendelijk is. Sommige mensen geven wel aan uitleg en handleidingen nodig te hebben en ervaren bij de installatie nog wat uitdagingen. Maar het contact met AFAS SB✛ is goed en hulp wordt als zeer prettig ervaren. Ook over de automatiseringsmogelijkheden zijn de gebruikers lovend. 

Salarisburo.nl zegt onder onze AFAS SB✛ review het volgende: 

“Het motto van AFAS ‘Overbodige werkzaamheden automatiseren’ vul ik altijd aan met ‘ je moet het jezelf gemakkelijk maken’! En dat kan AFAS SB✛ .”

Ellen van de Maan Group in Raalte zegt het volgende: 

“Prettige dienstverlening, zeer professioneel en perfect geregeld”. 

Functies AFAS SB✛

De dagelijkse gang van zaken zoals offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je met AFAS SB✛ simpel online. AFAS SB✛ is een erg gebruiksvriendelijk pakket, waar je zo doorheen klikt en makkelijk je weg in vindt. Het heeft een geïntegreerde scan & herken, waardoor het overnemen van gegevens verleden tijd is. Daarbij is het ook heel eenvoudig om bonnen in te scannen met de app. 

AFAS SB✛ biedt een all-in-one oplossing, waar je bij andere aanbieders vaak losse applicaties met elkaar moet koppelen. Hierdoor is het soms lastig om een realtime overzicht te krijgen. Dat is bij AFAS SB✛ niet het geval: alles is real-time en up-to-date. AFAS SB✛ heeft erg overzichtelijke dashboards, waardoor je altijd inzicht hebt in je financiële situatie. Ieder cijfer is aan te klikken en te herleiden tot de bron. Handig en transparant! 

Ook wanneer je vragen hebt kun je deze gemakkelijk stellen aan de Supportdesk van AFAS. Zij zijn erg gemakkelijk te bereiken en je krijgt snel antwoord, ook bij vragen over het uitvoeren van dagelijks werkzaamheden. 

Naast boekhouding heb je ook alle mogelijkheden rondom Facturatie en CRM en is er ook een elektronische uitwisseling met de Belastingdienst mogelijk. 

Samengevat:

 • Boekhouding: geïntegreerde Scan & Herken, handige boekhouding app voor bonnen
 • Facturatie: periodieke facturatie, templates en iDeal integratie
 • Debiteurenbeheer: automatische betalingsherinneringen en bankkoppelingen
 • Offertes: templates, notificaties en omzetten naar facturen
 • Boekhouding & CRM in één

Eindoordeel

AFAS SB✛ is een heel compleet boekhoudprogramma en CRM voor kleine ondernemingen en ZZP’ers. Het prettige aan AFAS SB✛ is dat je er je hele administratie (inclusief relatiebeheer) kunt regelen. Het is overzichtelijk, geeft altijd actueel inzicht en is erg gebruiksvriendelijk.

Qua prijs zijn ze zeker niet de goedkoopste, maar je weet precies waar je aan toe bent, staat niet voor verrassingen en extra kosten wanneer je extra functionaliteiten nodig hebt of groeit. Voor een los CRM ben je al snel €25 per maand kwijt. Tel je dit bij de prijs van een boekhoudpakket op dan is het prijsverschil met de conurrentie al een stuk kleiner en je hebt dan alles in één omgeving.

Pluspunten AFAS SB✛

 • Gebruiksvriendelijk en compleet
 • Onbeperkte automatiseringsmogelijkheden
 • Real-time overzichten en dashboards
 • Boekhouding en CRM in één pakket
 • Eenvoudig btw-aangifte doen
 • Handige app voor scannen van bonnen

Minpunten AFAS SB✛

 • Een duur pakket wanneer je geen CRM gebruikt
 • Geen pakketkeuze
 • Vooral geschikt voor de complexere administratie

Bekijk volledige review

#6 - Silvasoft - boekhouden met spierballen

Een krachtig boekhoudprogramma voor ondernemers die meer functies en flexibiliteit zoeken. Naast je boekhouding helpt Silvasoft je bijvoorbeeld ook met voorraadbeheer en het verwerken van orders. Silvasoft is het beste boekhoudprogramma voor mkb’ers en groothandelaren.

Het mooie van al die extra opties is dat je zelf kiest welke je gebruikt. Zo stel je met modules zelf een pakket samen en betaal je niet voor functies die je toch niet gebruikt. Het basispakket van Silvasoft kost € 10,95 per maand. Zet je alle modules aan, dan reken je elke maand € 46,60 af.

Silvasoft biedt een gratis proefperiode van 30 dagen, net zoals veel andere tools. Gebruik je op dit moment een ander boekhoudprogramma? Dan biedt Silvasoft als extra hulp een gratis overstapservice aan. Binnen een paar werkdagen is dan alles netjes voor je overgezet.

Reviews

Gebruikers beoordelen Silvasoft op Google gemiddeld met 4,7 van 5 sterren. Vooral de goed bereikbare en kundige helpdesk zorgt voor veel tevreden klanten. Ook vinden veel gebruikers het geweldig dat Silvasoft helpt om meer inzicht te krijgen in de financiën van hun onderneming. 

Danny van den Berg zegt onder onze Silvasoft review het volgende:

"Kreeg laatst een mail waarin Silvasoft hun 2.0 versie promoten. Bekeken, getest en nu al overgestapt. Prima programma's en modules. Goede prijs en een klantenservice die gelijk reageert. Éen van mijn vrienden is ook al overgestapt en een aantal zijn het nu aan het uitproberen. Dus ik geloof dat Silvasoft met een aantal weken er weer een paar klanten bij heeft". 

Functies Silvasoft

Met het basispakket van Silvasoft kun je prima factureren, inkopen en verkopen inboeken en de btw-aangifte doen. De meerwaarde zit vooral in de extra modules die je kunt kiezen. 

Verleen je vooral diensten? Dan zijn er modules om je leads op te volgen, projecten te managen en uren te registreren.

Voor mkb’ers zijn vooral functies als product- en voorraadbeheer en het CRM interessant. Daarnaast kun je in Silvasoft ook direct je personeelszaken regelen, zoals het bijhouden van personeelsdossiers of de registratie van vrije dagen. 

Als je bedrijf wat groter is, zul je vaak ook met een boekhouder of accountant werken. Die kun je als extra gebruiker aan het pakket toevoegen, zodat die eenvoudig je boekhouding kan controleren.

Eindoordeel

Silvasoft biedt onbeperkt boekhouden, factureren, urenregistratie en meer in Nederland en Begië tegen eerlijke en duidelijke, all-in prijzen. Dankzij de aantrekkelijke prijzen en flexibele indeling is Silvasoft geschikt voor iedere onderneming. ZZP. MKB of een BV? Silvasoft is er voor iedereen. 

Pluspunten Silvasoft

 • veel beschikbare modules
 • je betaalt alleen voor wat je nodig hebt
 • klantvriendelijke en snelle helpdesk
 • gratis hulp bij het overstappen
 • veel integraties en koppelingen mogelijk

Minpunten Silvasoft

 • door de vele opties vind je soms niet direct wat je zoekt
 • de prijs kan aardig oplopen als je veel modules gebruikt
 • samenwerken met je boekhouder kan lastig zijn als die Silvasoft niet kent


Bekijk volledige review

#7 - Rompslomp - handige extra’s in een leuk design

Rompslomp is volgens eigen zeggen het boekhoudprogramma voor ondernemers die liever met ondernemen bezig zijn. Kortom, een overzichtelijk programma met goede basisfuncties en een paar handige extra’s.

Daarmee lijkt Rompslomp natuurlijk veel op MyFinance, die net een plek hoger staat in deze lijst. Dat komt vooral omdat Rompslomp met € 15 per maand de helft duurder is dan MyFinance. Bij het vergelijken van de pakketten duikt er ook nog een Premium-versie op van € 25 per maand. 

Je krijgt voor dat geld wel net wat meer mogelijkheden binnen het boekhoudprogramma. Zo kan Rompslomp gescande bonnetjes herkennen. Ook kun je bijgehouden uren makkelijk omzetten naar een factuur, waar je een iDEAL-koppeling aan toe kunt voegen. Dat zijn net de functies die MyFinance mist.

Reviews

Gebruikers waarderen Rompslomp op Google gemiddeld met 4,6 van 5 sterren. Ze vinden dat het programma zijn naam eer aandoet en de boekhouding lekker overzichtelijk maakt. De helpdesk is ook goed, al vinden sommige ondernemers het wel jammer dat deze niet telefonisch bereikbaar is. 

Mara Branding & Design zegt onder onze Rompslomp review het volgende:

"Rompslomp werkt echt zonder rompslomp, ideaal voor iemand als ik die geen verstand heeft van boekhouding en het ook niet leuk vind om te doen. De schoenendoos is top en ook de timer functie is heel handig. Het werkt allemaal heel intuïtief, ik heb nog geen nadelen kunnen ontdekken".

Functies Rompslomp

We noemden hiervoor al een paar handige functies, zoals de urenregistratie en het herkennen van bonnetjes. In het Pro-pakket van € 15 per maand zitten verder nog extra’s als het maken van pakbonnen, voorraadbeheer en het digitaal laten ondertekenen van offertes.

Daarmee is Rompslomp niet alleen geschikt voor zzp’ers, maar ook voor kleine ondernemers. Als mkb’er zul je wel eerder het Premium-pakket van € 25 per maand nodig hebben. Dat biedt namelijk extra opties zoals SEPA-incasso, periodiek factureren en koppelingen met externe softwarepakketten.

Eindoordeel

De vormgeving en functionaliteiten van Rompslomp sluiten volledig aan op hun doelgroep: de zzp’er/freelancer. De tool is opgezet door ondernemers voor ondernemers, met veel oog voor gebruiksgemak. Rompslomp biedt je alle ondersteuning en basisfunctionaliteiten die je nodig hebt om als ZZP’er zelf snel en eenvoudig je boekhouding te voeren.

Pluspunten Rompslomp

 • registratie van uren en ritten zit in het basispakket
 • makkelijk opstarten, ook als je geen ervaring hebt
 • goede mobiele app met optie voor urenregistratie
 • het programma heeft een vrolijk en gebruiksvriendelijk design

Minpunten Rompslomp 

 • je kunt niet bellen naar de klantenservice
 • iets duurder dan vergelijkbare pakketten


Bekijk volledige review

#8 - Visma eAccounting - de boekhouder die met je meegroeit

Als ondernemer ben je altijd bezig met de groei van je bedrijf. Het is dan wel prettig als de software die je gebruikt daarop ingericht is. Visma eAccounting biedt je precies de opties en flexibiliteit die je daarbij zoekt.

Het administratieve leven van een freelancer of dienstverlenende zzp’er is doorgaans vrij overzichtelijk. Dat is anders voor ondernemers met een bedrijf van 15 personen. Juist voor de weg daarnaartoe is Visma eAccounting heel geschikt. Voor starters is het programma een jaar lang gratis te gebruiken.

Door de vele verschillende modules kies je steeds de functies die je nodig hebt. Zo kun je beginnen met een basispakket voor boekhouden vanaf € 18 per maand. Het Pro-pakket kost € 25 per maand. Per uitbreiding betaal je vervolgens een paar euro extra per maand. Op die manier groeit het pakket mee met jouw bedrijf.

Reviews

Gebruikers beoordelen Visma eAccounting op Trustpilot gemiddeld met een 3,7 van 5 sterren. Beginnende gebruikers vinden het vooral lastig om hun weg in het programma te vinden. Je hebt daar dus echt even hulp bij nodig, of je moet er de tijd voor nemen. Wanneer dat gelukt is zijn ondernemers juist erg blij met de vele functies en hoe goed die samenwerken.

Maxime Welling zegt onder onze Visma eAccounting review het volgende:

"Erg fijne service en aardige werknemers. Ze zijn zeer betrokken en bereid te helpen met alles. Ik ben daarom ook zeer tevreden met de hulp die ik gekregen heb". 

Functies Visma eAccounting

Zoals gezegd zit de kracht van Visma eAccounting vooral in de vele functies waar je uit kunt kiezen. Zo kun je vanuit Visma zelf een webshop opzetten, die gelijk aan je administratie gekoppeld is. Voeg je een nieuw product toe aan je webshop, dan staat dat gelijk in je administratie.

Zzp’ers die vooral op projectbasis werken kunnen kiezen voor de module Urenregistratie. Je houdt hiermee je uren bij, die het boekhoudprogramma vervolgens omzet naar een factuur. Dat kan ook via een app, al is het jammer dat die op dit moment alleen voor iOS beschikbaar is.

Verder zijn er ook nog modules voor het bijhouden van je productvoorraad, het importeren van memoriaalboekingen en uitgebreide financiële overzichten. Mocht je bedrijf echt flink groeien, dan kun je vanuit eAccounting overstappen op een zwaarder boekhoudpakket van Visma.

Eindoordeel 

De vormgeving, functionaliteiten en prijs van Visma eAccounting sluiten volledig aan bij hun doelgroep: de ondernemer met een bedrijf tot vijftien personen, in elke mogelijke branche. De interface is overzichtelijk, zakelijk en clean. Het biedt je als gebruiker met weinig boekhoudkennis alle ondersteuning en vele moderne functionaliteiten die je nodig hebt om zelf je boekhouding te voeren.

Pluspunten Visma eAccounting

 • veel opties voor een goede prijs
 • geschikt om mee te groeien met je bedrijf
 • voor zowel zzp’ers als mkb’ers
 • koppelingen mogelijk met webshop- en kassasoftware 

Minpunten Visma eAccounting

 • kan lastig zijn voor nieuwe gebruikers
 • offertes versturen zit niet in het basispakket
 • mobiele functies zijn verdeeld over drie verschillende apps (uren, facturen en scannen)
 • voor facturen is er geen iDEAL-koppeling mogelijk


Bekijk volledige review

#9 - MyFinance - de basics voor een scherpe prijs

Boekhouden voor beginners, zonder toeters en bellen. Het basispakket bevat precies wat je nodig hebt voor een eenvoudige boekhouding. Daar hoort gelukkig ook een lage maandelijkse prijs bij.

Voor € 10 per maand kun je bij MyFinance offertes maken, facturen versturen en je btw-aangifte doen. Er zijn geen extra pakketten met aanvullende functies, wat het aanbod lekker overzichtelijk maakt.

Wel is het mogelijk om via MyFinance een persoonlijke boekhouder te krijgen. Zzp’ers betalen hier € 49,95 per maand voor. Voor mkb’ers ligt het tarief op € 69,95. Een interessante optie, als je het te druk krijgt voor je eigen administratie.

Reviews 

Op de verschillende reviewplatforms is slechts een handjevol klantbeoordelingen te vinden. De meeste (28) staan op Klantenvertellen, met een score van 9,6 van 10 punten. Gebruikers zijn vooral blij met de tool omdat deze makkelijk werkt en lekker overzichtelijk is. Ruben Evers zegt onder onze MyFinance review het volgende: 

"Perfect pakket wat aansluit bij al mijn wensen als ZZP'er. Duidelijk, helder en snelle support. Met het opvoeren van producten is factureren snel en foutloos. Ook als je zoals ik alleen uren en kilometers declareert".

Functies MyFinance

Zoals gezegd is MyFinance een goede keuze als je alleen de basisfuncties van het boekhouden nodig hebt. Je verstuurt facturen en offertes naar je klanten, houdt je uren en autoritten bij en rekent de bedragen voor je btw-aangifte uit.

Daarnaast biedt MyFinance je nog een duidelijke rapportage aan van je balans en winst-en-verliesrekening. Extra gebruikers toevoegen kost je niets extra, zodat je bijvoorbeeld je boekhouder mee kunt laten kijken.

Ook is er een mobiele app beschikbaar voor Android en iOS. Die is vooral handig voor het scannen van bonnetjes, terwijl je onderweg bent.

Eindoordeel

MyFinance is een erg fijn boekhoudprogramma, dat zich voornamelijk richt op zzp'ers. Als je net start is dit boekhoudprogramma daarom een goede keuze. MyFinance richt zich verder vooral op gebruiksvriendelijkheid en veilig boekhouden. Ook erg belangrijk natuurlijk! 

Pluspunten MyFinance

 • compleet pakket voor een hele lage prijs
 • je kunt je facturen een eigen lay-out geven
 • eenvoudig je eigen administratie opstarten
 • uitbreiden met persoonlijke boekhouder mogelijk

Minpunten MyFinance

 • geen koppeling tussen urenregistratie en facturatie
 • je kunt geen iDEAL-koppeling aan je facturen toevoegen
 • je kunt je btw-aangifte niet vanuit het programma indienen


Bekijk volledige review

#10 - Moneybird - voor de kleine boekhouding


Lekker overzichtelijk voor kleine ondernemers met een simpele boekhouding. De flow van offerte tot factuur is goed uitgedacht en biedt precies wat je nodig hebt. Je kiest een pakket op basis van het aantal banktransacties dat je per maand verwerkt.

Het goedkoopste pakket kost € 12 per maand en kan 20 banktransacties per maand verwerken. Voor € 21 loopt dit op tot 50 transacties. Betaal je € 30 per maand, dan kun je onbeperkt van het pakket gebruikmaken.

Daarmee lopen we ook gelijk tegen de beperkingen van Moneybird aan. Deze opzet is prima als je een vast aantal banktransacties per maand hebt. Als je bijvoorbeeld een klein aantal vaste klanten hebt en weinig inkoopt. Wanneer dit varieert wordt het een heel gepuzzel. Bovendien vervallen de transacties die je niet gebruikt.

Reviews

Gebruikers waarderen Moneybird op de Feedback Company gemiddeld met 4,4 van 5 sterren. Klanten vinden het vooral fijn dat het programma zo overzichtelijk is en lekker snel werkt. Een nadeel voor sommigen is de klantenservice, die is namelijk alleen per e-mail bereikbaar. Frederik Leenders zegt onder onze Moneybird review het volgende: "Zeer goed pakket en alle mogelijkheden tot het automatiseren van mijn administratie". 

Functies Moneybird

Moneybird is vooral handig voor freelancers met een eenvoudig dienstenaanbod. Je maakt overzichtelijke offertes op, die je na akkoord makkelijk omzet naar een factuur. Voor zowel de offertes als facturen kun je automatische herinneringen instellen.

Inkomende documenten en bonnetjes stuur je makkelijk door via e-mail of scan je in met de app. Banktransacties worden ook automatisch toegevoegd, nadat je je bankrekening aan de tool hebt gekoppeld.

Wil je banktransacties via de app verwerken? Dan is het goed om te weten dat dat alleen in de duurste versie van dit boekhoudprogramma kan.

Eindoordeel 

Moneybird biedt vele functionaliteiten die je als ZZP’er of kleine MKB’er met een eenvoudige administratie nodig hebt, voor een gunstige prijs. Het geeft je als ondernemer de mogelijkheid op een efficiënte en eenvoudige manier je in- en uitgaande facturen te verwerken, inclusief btw-aangifte.

Pluspunten Moneybird

 • speelse en overzichtelijke lay-out
 • je kunt ook periodiek factureren
 • online betaalopties voor je facturen
 • simpele pakketten: je weet precies waar je voor betaalt

Minpunten Moneybird

 • niet geschikt voor uitgebreide boekhouding
 • je kunt niet bellen met de helpdesk
 • er zijn pakketten die voor dezelfde prijs afgenomen kunnen worden


Bekijk volledige review

Veelgestelde vragen

✅  Wat is het beste boekhoudprogramma?

De beste boekhoudprogramma's zijn op dit moment: e-Boekhouden.nl (Beste overall), DigiBTW (Meest eenvoudig in gebruik) en MoneyMonk (Beste voor dienstverleners). Andere pakketten die het overwegen waard zijn als mkb'er: Rompslomp.nl, Visma eAccounting, Snelstart en Moneybird. Voor grote bedrijven zijn Afas Software, Exact en InformerOnline goede opties.

✅  Hoe kies je het beste boekhoudprogramma?

Om het beste boekhouding programma te kiezen voor jouw bedrijf kun je daarom het beste de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Op die manier weet jij als ondernemer welke functionaliteit er binnen het boekhoudprogramma aanwezig zijn en welke jij nodig hebt om jouw boekhouding goed bij te houden.

✅  Welke factoren bepalen het beste boekhoudpakket?

Of een boekhoudpakket het beste voor jouw bedrijf is hangt af van jouw wensen en eisen. Het beste boekhoudpakket voor een ZZP’er is niet hetzelfde als het beste boekhoudpakket voor een MKB’er. De factoren die bepalen of een boekhoudpakket het beste bij jouw bedrijf past, hangt af van wat jij met jouw boekhoudprogramma wilt kunnen doen. 

✅ Wat zijn de voordelen van een goed boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket zorgt ervoor dat jij tijd bespaart, dat je altijd en overal je boekhouding bij de hand hebt en dat je gegevens automatisch kunt bijhouden. Daarnaast is jouw boekhouding correct en veilig opgeslagen voor controles van de Belastingdienst en heb je altijd en overal inzicht in je financiële situatie.

Relevante artikelen

annie-spratt-604126-unsplash.jpg
16 december 2022

Alles over de BTW-aangifte doen

BelastingAdministratieBoekhouding

Alles wat je moet weten over BTW-aangifte doen voor ZZP'ers. Een complete gids.

Lees meer 
8 december 2022

Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

AdministratieFacturatieBoekhouding
29 november 2022

Hoe moet je de administratie bewaren en beheren?

AdministratieBoekhouding
19 juli 2022

5 handige declaratie apps voor je onkosten

DeclaratiesBoekhouding
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
Products