Top 10 beste boekhoudprogramma’s 2024

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s in 2024?

.. na 62 uur onderzoek 

Het kiezen van een goed boekhoudprogramma is voor veel ondernemers een grote uitdaging. Waar moet je nu precies op letten? Wat zijn de verschillen? En hoe weet je of je over vijf jaar nog steeds blij bent met je keuze?

Net als afgelopen jaar zijn we weer op zoek gegaan naar het beste boekhoudprogramma. En dit keer hebben we (nog) beter in kaart gebracht wat de verschillen zijn tussen de pakketten en hoe andere ondernemers deze boekhoudprogramma’s beoordelen.

In het kort, zijn dit de beste boekhoudprogramma's op dit moment:

 • e-Boekhouden.nl - Beste overall boekhoudprogramma. En 15 maanden gratis voor starters! Al jaren één van de meest betrouwbare en voordeligste boekhoudprogramma's. Zeer compleet in functionaliteit tegen een scherpe prijs en een uitstekende support voor vragen.
 • MoneyMonk - Beste administratiepakket voor dienstverlenende zzp’ers. Factureer je op basis van uren? Dan is het dit het ideale administratiepakket, je boekhouding, facturen en urenregistratie gaan naadloos in elkaar over.
 • Exact Online - Beste complete ERP-tool voor MKB'ers voor diverse branches. Geschikt voor uitgebreide administraties met de mogelijkheid om je administratie verregaand te automatiseren. Een prachtige tool met vele moderne functies.
 • Moneybird - Beste keuze als je op zoek bent naar een modern en gebruiksvriendelijk pakket. Het meest complete boekhoudpakket is inclusief een betaalrekening en de eerste 6 maanden gratis! Perfect voor (startende) zzp'ers en kleine MKB-ondernemingen.

Benieuwd naar de volledige reviews en top 10? Bekijk hieronder hoe, waarom en welke aanbieders het overwegen waard zijn!

Dit zijn de 10 beste boekhoudprogramma’s

 1. e-Boekhouden.nl - Beste overall boekhoudprogramma & 15 maanden gratis voor starters
 2. MoneyMonk - Beste administratiepakket voor dienstverlenende zzp’ers
 3. Exact Online - Beste complete ERP systeem voor MKB'ers met groeiambitie
 4. Moneybird - Beste gebruikersgemak voor kleine ondernemingen
 5. DigiBTW - Beste voor eenvoudige BTW administratie
 6. AFAS SB✛ - Beste voor automatisering van boekhouding
 7. Rompslomp.nl - Meest voordelig voor facturen en uren
 8. Visma eAccounting - Beste voor kleine retailers en webshops
 9. Snelstart - Beste voor samenwerking met boekhouder
 10. Silvasoft - Beste all-in-one oplossing

Update: januari 2024

Voordat je verder gaat...

Een boekhoudpakket maakt het boekhouden een stuk makkelijker. Op die manier kun jij je vooral focussen op wat je echt belangrijk vindt, namelijk je bedrijf. Onze boekhoud expert Elma de Bruijn benadrukt het belang van een goed boekhoudpakket: 

"Twaalf jaar geleden zei ik: 80% van je boekhouding is gedaan als je betaalt of betaald wordt. Dat was voor de hype van automatische bankkoppelingen. Nu zeg ik: 95% á 99% van je boekhouding wordt gedaan als je eenvoudige automatiseringsmogelijkheden in boekhoudsoftware gebruikt: menselijke handelingen reduceren tot nul. Dat is wat zzp'ers altijd hebben gewild." - Elma de Bruijn

Wil je een goed boekhoudprogramma kiezen, dat past bij jouw bedrijf? Stel jezelf dan deze vragen:

 • Wat mag het boekhoudprogramma kosten?
 • Welke functies heb je minimaal nodig (must have)? 
 • En welke functies zijn handig maar niet essentieel (nice to have)?
 • Gebruik je het alleen of samen met iemand anders?
 • In hoeverre moet het programma met je bedrijf mee kunnen groeien?

We hebben deze vragen allemaal meegenomen in ons onderzoek. Daarom kunnen wij met veel trots de resultaten presenteren. Daar gaan we!

Populaire boekhoudprogramma's van dit moment

Hoe is deze top 10 tot stand gekomen?

Onze experts beoordeelden 54 boekhoudpakketten op prijs, functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en beoordelingen van gebruikers. Na een grondige voorselectie hebben we 62 uur boekhoudprogramma’s doorgenomen en 8 uur lang reviews van gebruikers gelezen. Daarbij hebben we rekening gehouden met de functionaliteiten die minimaal vereist zijn voor een boekhoudprogramma: factureren, offertes en de BTW aangifte.

Bij ons onderzoek hebben we rekening gehouden met verschillende soorten ondernemers. Je vindt in deze lijst dus boekhoudprogramma’s voor zowel starters, eenmanszaken en MKB.

 

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier het volledige onderzoek.

 

Verschillen in prijzen en prijsmodellen

Boekhoudprogramma's vergelijken we natuurlijk op diverse vele variabelen. Maar prijs is wel één van de doorslaggevende onderdelen waarop je als zzp'er of mkb'er je keuze baseert.

Een prijsvergelijking van boekhoudprogramma's is tegenwoordig niet heel eenvoudig, omdat boekhoudprogramma's verschillende prijsmodellen hanteren. Bijvoorbeeld op basis van het aantal gebruikers, facturen, boekingen en de functies die je in het pakket gebruikt. Wij hebben deze vergelijking alvast voor je gemaakt:

Prijsvergelijking boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Er zijn een aantal pakketten die het meest geschikt zijn voor zzp'ers. Het goedkoopste pakket is DigiBTW, gevolgd door Snelstart en Visma eAccounting. Daarnaast is opvallend dat je voor specifieke functies (bankkoppeling, scan en herken en btw-aangifte koppeling met de Belastingdienst) relatief veel extra betaald bij Rompslomp.nl

Prijsvergelijking boekhoudprogramma's voor mkb'ers

Voor de pakketten die het meest geschikt zijn voor MKB'ers hebben we ook een prijsvergelijking gemaakt. Hier komt Snelstart als het goedkoopst uit de bus, gevolgd door Visma eAccounting en Silvasoft. Exact Online en AFAS SB hebben de hoogste maand tarieven maar bieden wel de meest geavanceerde software. Daarover later meer...

Meer weten over de verschillen en de boekhoudprogramma's zelf? Hier vind je onze reviews van de top 10 beste boekhoudprogramma’s van 2024:

#1 - e-Boekhouden.nl - Beste overall & supervoordelige alleskunner

Zonder twijfel het beste allround boekhoudprogramma. Op alle onderdelen scoort e-Boekhouden.nl goed. De prijs is de voordeligste in deze test, waarbij je ook nog eens kunt rekenen op allerlei handige functies en een programma dat lekker werkt.

 

Dit boekhoudprogramma is ideaal voor starters, maar ook voor ervaren zzp’ers en mkb’ers. Als starter heb je extra geluk, je kunt het programma namelijk 15 maanden gratis gebruiken. Daarna betaal je voor het goedkoopste pakket € 9,95 per maand. Let wel op dat je dan tot 240 boekingen kunt doen per boekjaar. Heb je meer boekingen, dan betaal € 14,50 per maand. Dit is zonder de facturatie module. Wil je ook factureren en offertes maken en versturen, dan betaal € 24 per maand.

Reviews

In gebruikersreviews van e-Boekhouden.nl lezen we vooral over het gebruiksgemak. Veel gebruikers waarderen hoe e-Boekhouden.nl het eenvoudig maakt om met boekhouding te beginnen, dankzij handige video's en instructies. Zelfs voor ondernemers met weinig kennis van boekhouden, is het programma makkelijk, efficiënt, overzichtelijk en duidelijk. Reviewers prijzen ook de helpdesk om zijn snelle hulp, duidelijkheid en behulpzaamheid, hoewel er af en toe ook helpdesk-frustraties langskomen in de reviews. Die gaan dan vooral over het opzeggen van het abonnement, bijvoorbeeld bij het stoppen met de onderneming.

Functies e-Boekhouden.nl

Net als in elk ander boekhoudprogramma kun je met e-Boekhouden.nl offertes maken, facturen versturen en financiële overzichten bekijken. Handig zijn de extra functies zoals urenregistratie en een CRM om je klanten in te beheren.

Bonnetjes scan je eenvoudig met de bijbehorende app. Die herkent het programma vanzelf, net als inkomende facturen. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is een laatste controle in het programma. Daarnaast zijn ook je facturen en offertes eenvoudig in de mobiele app te maken en versturen. Handig wanneer je veel onderweg bent! Bovendien kun je ook eenvoudig factureren in verschillende talen. Dat was voorheen wat ingewikkeld en omslachtig, maar is nu een stuk verbeterd!

Er zijn verschillende koppelingen mogelijk met andere systemen. Met je webshop bijvoorbeeld, maar ook met banken, kassasystemen, de Belastingdienst en zelfs je eigen API’s.

De support van e-Boekhouden.nl is uitstekend en dat is zeker handig als je nog wat minder kennis van boekhouden hebt. Je kunt eigenlijk met al je boekhoudingsvragen bij de support terecht en dat scheelt weer advieskosten van een boekhouder. En waar de boekhouding cursussen voorheen nog wat theoretisch waren, zijn deze nu geüpdatet en veel praktischer en concreter gemaakt.

Eindoordeel

Voor zzp’ers, starters en ondernemers met een klein MKB-bedrijf met een basisboekhouding is e-Boekhouden.nl een goed basispakket met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het beschikt over alle moderne functionaliteiten die je als ondernemer met een basisboekhouding nodig hebt.

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • 15 maanden gratis voor starters
 • daarna een lage maandelijkse prijs
 • makkelijk om te gebruiken
 • ook als je geen ervaring hebt
 • goede en snelle support
 • geschikt voor zzp’ers en MKB’ers
 • veel koppelingen beschikbaar
 • handige mobiele app

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • het design is een beetje saai
 • door de vele opties voor beginners soms onoverzichtelijk
 • niet geschikt voor uitgebreide, complexe boekhoudingen

 

Bekijk volledige review

 

#2 - MoneyMonk - rust voor de vliegende zzp’er

Ben je een zzp’er die diensten verleent en veel op projectbasis werkt? Dan is MoneyMonk het boekhoudpakket dat je helpt om al je projecten tot in detail bij te houden. Zo kun je tussen alle drukte door vertrouwen op een tool die altijd het overzicht houdt.

Moneymonk boekhoudprogramma

MoneyMonk is het niet het goedkoopste boekhoudpakket. Als zzp’er betaal je €25 per maand, maar je krijgt korting als je omzet onder bepaalde grenzen blijft. Als je meerdere gebruikers wilt toevoegen, kost dat €15 per extra gebruiker. Daar staat tegenover dat het programma je veel tijd bespaart. Wil je veel van je administratie automatiseren, dan is Moneymonk een heel fijn pakket.

Dat begint al bij het aanmelden. MoneyMonk biedt je namelijk een gratis opstartservice aan. Zo weet je zeker dat je je eerste eigen administratie goed opzet. Verder werkt de app erg intuïtief en krijg je aanwijzingen bij het invoeren van gegevens.

Reviews

Vooral de mooie en gebruiksvriendelijk lay-out van de tool wordt in reviews vaak genoemd. Maar ook de snelle, deskundige supportmedewerkers en de gratis opstartservice zorgen voor hoge cijfers. Gebruikers, ook degenen met weinig boekhoudkennis, vinden Moneymonk prettig en makkelijk te gebruiken. Moneymonk bouwt proactief aan de software en gaat daarnaast snel aan het werk met voorgestelde verbeteringen.

Sommige gebruikers missen in Moneymonk wel functies die ze nodig hebben, hoewel ze tevreden zijn met de basisfunctionaliteit. In vergelijking met andere boekhoudsoftware, zoals Exact Online, vinden sommige gebruikers Moneymonk eenvoudig en toegankelijk, met een goede ondersteuning voor beginners.

Functies MoneyMonk

Je merkt aan alles dat MoneyMonk snapt hoe het leven van een dienstverlenende zzp’er eruitziet. Het programma heeft bijvoorbeeld een ingebouwde timer, waarmee je uren registreert. Deze koppel je weer aan een klant en tarief en met één druk op de knop verstuur je de bijbehorende factuur.

Om het boekhouden onderweg makkelijker te maken heeft MoneyMonk ook een app. Hiermee scan je bijvoorbeeld snel je bonnetjes, die het programma zelf herkent. Ook ritten registreren is een fluitje van een cent met de app.

Aan het eind van het kwartaal zet MoneyMonk de btw-aangifte voor je klaar. Die hoef je dan alleen nog maar even te controleren. Vanuit de tool stuur je deze vervolgens direct naar de Belastingdienst.

Eindoordeel

Moneymonk biedt je als ondernemer alle ondersteuning en alle moderne functionaliteiten die je nodig hebt om binnen een mum van tijd controle en overzicht over je administratie te hebben. De vormgeving en functionaliteiten van Moneymonk sluiten volledig aan op hun doelgroep: de zzp’er en kleine MKB’er die diensten verlenen.

Pluspunten MoneyMonk

 • compleet pakket met uren- en rittenadministratie
 • koppelingen met bank en Belastingdienst
 • handige app voor iOS en Android
 • gratis opstartservice

Minpunten MoneyMonk

 • niet het goedkoopste pakket
 • vooral geschikt voor eenvoudige administraties
 • duurder als je met meer mensen wilt werken

 

Bekijk volledige review

 

#3 - Exact Online - alle functies die je kunt wensen

Heb je een middelgroot of groot MKB-bedrijf en wat ervaring met boekhouden? Dan is Exact Online helemaal jouw ding. Volgepakt met moderne snufjes, verwacht het pakket wel van jou dat je zelf aan de gang gaat met inrichten en leren hoe alles werkt. Maar dan heb je ook alles wat je je als ondernemer kunt wensen.

Boekhouden en factureren doe je in Exact Online vanaf €42, maar wil je gebruik maken van de geavanceerde functies en meer dan 5 facturen versturen, dan kom je al snel in een hoger pakket uit. Een groot voordeel van Exact Online is dat je functies, gebruikers en extra administraties naar wens kunt toevoegen en dus een pakket op maat kunt samenstellen.

Reviews 

MKB’ers genieten van de gebruiksvriendelijke interface van Exact Online. Ze zijn ook tevreden met hoe de software hun boekhouding vereenvoudigt en het administratiewerk efficiënter maakt. Sommigen vinden het pakket wel complex om te gebruiken.

Hoewel het binnen een wat groter bedrijf als Exact soms ingewikkeld kan zijn om de juiste persoon te pakken te krijgen, beoordelen Exact-gebruikers de support meestal als goed. De geduldige mensen daar reageren adequaat en helder op vragen. Exact Online is zeer uitgebreid en krijgt regelmatig updates. Na zo’n update zijn er soms wat opstartproblemen, maar het bedrijf wordt geprezen om de duidelijke communicatie in dit soort gevallen.

Functies Exact Online

Exact Online biedt je alle moderne mogelijkheden die het voeren van je boekhouding vereenvoudigen en versnellen. Er zijn een takenlijst, een digitale brievenbus en uitgebreide koppelingsmogelijkheden. Met de mobiele app heb je 24/7 toegang tot je administratie, inclusief je urenregistratie. Gebruik het ingebouwde CRM voor relatiebeheer, inclusief koppelingen aan social media en e-mailprogramma Mailchimp. Exact Online is helemaal ingericht voor naadloze samenwerking met je accountant of andere financials, waardoor optimaal van alle ingebouwde mogelijkheden kunt profiteren.

De tool is gebouwd voor MKB’ers met groei-ambitie, dus kun je uren-, facturen-, webshop- en projectmodules toevoegen. Er zijn vele rapportagemogelijkheden. Voor grotere bedrijven betaalt de prijs van de tool zichzelf daardoor terug. Voor de kleine ondernemer met een basisboekhouding is Exact Online waarschijnlijk te duur.

Eindoordeel

Exact Online is een geavanceerde, volwassen ERP- en CRM-tool voor MKB’ers met een middelgroot tot groot bedrijf. Kies de modules die je nodig hebt, automatiseer je administratie en bijna elke wens is te realiseren. Door de vele mogelijkheden en functies moet je als gebruiker wel echt leren werken met Exact Online. Dat kost tijd, maar die moeite wordt beloond. Ben je zzp’er of kleine ondernemer met een basisboekhouding? Dan kun je beter iets eenvoudigers kiezen, zoals e-Boekhouden.nl, MoneyMonk of Moneybird.

Pluspunten Exact Online

 • geavanceerd pakket met vele extra’s en mogelijke uitbreidingen
 • veel aandacht voor beveiliging
 • eenvoudig samenwerken met je financials
 • salarissen verwerken ook mogelijk
 • agenda-integratie met Outlook

Minpunten Exact Online

 • opstarten kost tijd, omdat je het programma en zijn functies echt moet leren kennen
 • de veiligheidsmaatregelen kunnen irritant zijn
 • geen timer voor urenregistratie
 • minder geschikt voor de kleine ondernemer met een eenvoudige boekhouding


Bekijk volledige review

#4 - Moneybird - voor de kleine boekhouding


Lekker overzichtelijk voor kleine ondernemers met een simpele boekhouding. De flow van offerte tot factuur is goed uitgedacht en biedt precies wat je nodig hebt. Je kiest een pakket op basis van het aantal banktransacties dat je per maand verwerkt.

Het goedkoopste pakket kost € 14 per maand en kan 20 banktransacties per maand verwerken. Voor € 25 loopt dit op tot 50 transacties. Betaal je € 35 per maand, dan kun je onbeperkt van het pakket gebruikmaken.

Hoewel Moneybird een heel fijn en compleet boekhoudpakket is, zouden w Moneybird vooral aanraden aan freelancers en zzp’ers met een eenvoudig dienstenaanbod. De software is geschikt voor de kleine administratie waarbij de nadruk ligt op het verwerken van facturen.

Reviews

De gebruiksvriendelijkheid en de vriendelijke ondersteuning die snel reageert en graag meekijkt zijn de belangrijkste pluspunten van Moneybird. De helpdesk is snel, praktisch en efficiënt en geeft goed advies. Ook staat Moneybird goed open voor feedback en lost problemen snel op, wat gebruikers waarderen. Het is wel duidelijk een programma voor de eenvoudigere administratie.

Veel klachten in reviews gaan over het ontbreken van complexe, uitgebreide functies. Een groot voordeel dat Moneybird heeft boven andere software is de mogelijkheid om een groot deel van de administratie te automatiseren, wat veel tijd bespaart.

Functies Moneybird

In Moneybird kun je facturen eenvoudig personaliseren en je maakt overzichtelijke offertes op, die je na akkoord makkelijk omzet naar een factuur. Daarbij zijn er uitgebreide factuurmogelijkheden, waaronder het toevoegen van een online betaalmethode als iDEAL, achtergrondafbeeldingen en facturatie in verschillende talen en valuta.

Moneybird heeft veel automatiseringsmogelijkheden: automatische betalingsherinneringen, automatische gegevensherkenning, automatische bankkoppelingen, etc. Dat maakt het boekhouden echt een stuk makkelijker en het scheelt tijd.

Inkomende documenten en bonnetjes stuur je makkelijk door via e-mail of scan je in met de app. Banktransacties worden ook automatisch toegevoegd, nadat je je bankrekening aan de tool hebt gekoppeld.

Moneybird heeft een fijne mobiele app. Deze biedt een scanfunctie, waardoor je snel en makkelijk je inkoopfacturen inscant en verwerkt. Met de mobiele app heb je 24/7 inzicht in de je financiën en de mogelijkheid om onderweg offertes te versturen naar klanten. Wil je banktransacties via de app verwerken? Dan is het goed om te weten dat dat alleen in de duurste versie van dit boekhoudprogramma kan.

Eindoordeel 

Moneybird biedt functionaliteiten voor zzp’ers en kleine MKB’ers voor een eenvoudige administratie tegen een gunstige prijs. Het geeft je als ondernemer de mogelijkheid om in- en uitgaande facturen efficiënt te verwerken, inclusief btw aangifte. Boekhoudkennis is hiervoor eigenlijk niet nodig. Dankzij uitgebreide handleidingen binnen de tool kun je snel starten en wordt het je erg eenvoudig gemaakt. De tool heeft een speelse en overzichtelijke lay-out. Er zijn opties voor factuurpersonalisatie. Het enige minpuntje: je kunt Moneybird niet telefonisch bereiken, alleen per mail. Wel krijg je snel reactie op je mails.

Pluspunten Moneybird

 • speelse en overzichtelijke lay-out
 • je kunt ook periodiek factureren
 • online betaalopties voor je facturen
 • simpele pakketten: je weet precies waar je voor betaalt

Minpunten Moneybird

 • niet geschikt voor uitgebreide boekhouding
 • je kunt niet bellen met de helpdesk
 • er zijn pakketten voor dezelfde prijs of lager, zoals bijvoorbeeld MoneyMonk of e-Boekhouden.nl


Bekijk volledige review

#5 - DigiBTW - De beste boekhoudvriend voor zzp’ers

Ben je zzp’er? Dan vind je bij DigiBTW alles wat je zoekt in een boekhoudprogramma. Het is het enige programma waarmee je als zzp’er ook direct je IB-aangifte in kunt dienen. Daarmee is DigiBTW het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers.

digibtw demo

Als zzp’er werk je niet altijd met een eigen boekhouder. Het is dus fijn als je boekhoudprogramma jouw werk zo makkelijk mogelijk maakt. En dat is precies wat DigiBTW doet. Het boekhoudprogramma is dan ook duidelijk ontworpen voor zzp’ers.

Wil je alleen facturen versturen? Dan kun je DigiBTW gratis gebruiken. Met de betaalde versie kun je daarnaast je complete boekhouding doen. Hiervoor betaal je slechts € 10 per maand.

Reviews

Volgens reviewers hier op AppWiki is de interface van DigiBTW intuïtief en makkelijk te gebruiken. Het programma is voor zzp’ers erg efficiënt. Het is dan ook speciaal afgestemd op hun behoeften. De prijs-kwaliteitverhouding en de klantenservice worden allebei ook veel genoemd als sterke punten. Gebruikers vinden DigiBTW makkelijk te leren en prettig, snel en efficiënt om mee te werken en prijzen de heldere en overzichtelijke rapportages.

En negatieve punten? Die zien we bijna niet in DigiBTW-reviews. Zzp’ers zijn heel enthousiast over deze tool!

Functies DigiBTW

De tool werkt erg intuïtief, zelfs het opzetten van je eerste boekhouding gaat verrassend vlot. Heb je toch wat meer hulp nodig, dan vind je op de website handleidingen voor allerlei onderwerpen. Bovendien staat de helpdesk klaar om je snel en goed op weg te helpen.

Werk je als zzp’er veel op uurbasis? Dan kun je je uren in DigiBTW makkelijk bijhouden en met één druk op de knop factureren aan je klant. Je autoritten en kilometers verwerk je ook eenvoudig. Dat kan zelfs onderweg, want er is ook een mobiele versie van de tool.

Aan het einde van het kwartaal staat je btw-aangifte automatisch al voor je klaar. Door de koppeling met de Belastingdienst kun je die gelijk indienen en betalen. DigiBTW heeft zelfs een eigen wizard voor je inkomstenbelasting. Hierdoor kun je de IB-aangifte zonder hulp van een boekhouder zelf indienen. Om te voorkomen dat je hierbij fouten maakt, denkt DigiBTW ook nog eens met je mee. Tijdens het invoeren komen er tips en hulpmiddelen voorbij die je helpen om dit op de juiste manier te doen.

Eindoordeel

DigiBTW heeft als missie een super simpel en super voordelig online boekhoudpakket te zijn voor zzp’ers, verenigingen en kleine MKB-bedrijven. Deze missie maken ze zeker waar. Voor een hele lage maandprijs biedt DigiBTW je alle functionaliteiten die je nodig hebt voor het snel en eenvoudig uitvoeren van je projectadministratie. Het heeft een moderne, overzichtelijke interface met intuïtieve knoppen.

Pluspunten DigiBTW

 • specifiek voor zzp’ers
 • lage prijs per maand
 • steengoede helpdesk
 • helpt je ook bij de IB-aangifte
 • modern en overzichtelijk design
 • een boekhouding opstarten gaat snel en makkelijk
 • handige feedback om te voorkomen dat je fouten maakt

Minpunten DigiBTW

 • geen voorraadadministratie
 • beperkt in koppelingen met andere systemen
 • niet de beste optie voor complexe boekhoudingen

 

Bekijk volledige review

 

#6 - AFAS SB✛ - Beste voor automatisering van boekhouding ( compleet CRM)

AFAS SB✛ maakt je leven als ondernemer een stuk makkelijker. Het is een prettig boekhoudpakket voor de ondernemingen met 1 tot 5 medewerkers. Geschikt voor MKB-ondernemers en zzp’ers die alles in één omgeving willen beheren. Niet alleen boekhouding en facturatie, maar ook een compleet CRM met klantbestand, relatiebeheer en offertes. De prijs is stevig maar je hoeft nooit meer wat anders wanneer je bedrijf groeit.

AFAS SB✛ kost € 59 per maand (exclusief btw). Hiervoor krijg je alle functionaliteiten voor één prijs, zonder verborgen kosten. "What you see is what you get" , zeg maar. Hoewel dit behoorlijk aan de prijs is voor zzp'ers heb je hiervoor wel een heel compleet pakket.

Het verschil met de concurrentie is dat er geen extra kosten bij komen op basis van gebruik (bijvoorbeeld bij het aantal facturen of boekingen) en dat je een compleet CRM pakket krijgt. Het pakket is completer in rapportage en dashboarding maar ook de automatisering van je administratieve workflows. Bovendien wordt AFAS SB✛ constant doorontwikkeld en is altijd actueel met wet- en regelgeving. Wanneer je bedrijf groeit, zul je dus niet hoeven over te stappen.

Reviews

Gebruikers waarderen AFAS SB✛ als duidelijk en gebruiksvriendelijk. Sommigen geven wel aan dat ze uitleg en handleidingen nodig hebben bij het gebruik en ervaren bij de installatie wel wat uitdagingen. Maar het contact met AFAS SB✛ is goed en de hulp vinden gebruikers prettig.

Ook over de automatiseringsmogelijkheden zijn de gebruikers lovend. Over het algemeen zien gebruikers AFAS SB als een product dat het ondernemersleven makkelijker maakt en ervaren ze AFAS als een professioneel bedrijf met goede dienstverlening.

Functies AFAS SB✛

De dagelijkse gang van zaken zoals offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je met AFAS SB✛ simpel online. AFAS SB✛ is een erg gebruiksvriendelijk pakket, waar je zo doorheen klikt en makkelijk je weg vindt. Het heeft geïntegreerde ‘scan & herken’, waardoor het overnemen van gegevens verleden tijd is. Daarbij is het ook heel eenvoudig om bonnen in te scannen met de app.

AFAS SB✛ is een all-in-one oplossing, waar je bij andere aanbieders vaak losse applicaties met elkaar moet koppelen. Het is bij AFAS SB✛ dus makkelijk om, real-time en up-to-date, overzicht te krijgen van je hele onderneming. Handige, transparante dashboards, waarin je altijd kunt vinden waar de cijfers vandaan komen, helpen daarbij.

Naast je boekhouding heb je alle mogelijkheden rondom facturatie en CRM en is er ook een elektronische uitwisseling met de Belastingdienst mogelijk.

Eindoordeel

AFAS SB✛ is een heel compleet boekhoudprogramma en CRM voor kleine MKB-ondernemingen en zzp’ers. Het prettige aan AFAS SB✛ is dat je er je hele administratie (inclusief relatiebeheer) kunt regelen. Het is overzichtelijk, geeft altijd actueel inzicht en is erg gebruiksvriendelijk.

Qua prijs zijn ze zeker niet de goedkoopste, maar je weet precies waar je aan toe bent, staat niet voor verrassingen en extra kosten wanneer je extra functionaliteiten nodig hebt of groeit. Voor een los CRM ben je al snel €25 per maand kwijt. Tel je dit bij de prijs van een boekhoudpakket op dan is het prijsverschil met de concurrentie al een stuk kleiner en je hebt dan alles in één omgeving.

Pluspunten AFAS SB✛

 • Gebruiksvriendelijk en compleet
 • Onbeperkte automatiseringsmogelijkheden
 • Real-time overzichten en dashboards
 • Boekhouding en CRM in één pakket
 • Eenvoudig btw-aangifte doen
 • Handige app voor scannen van bonnen

Minpunten AFAS SB✛

 • Een duur pakket wanneer je geen CRM gebruikt
 • Geen pakketkeuze
 • Vooral geschikt voor de complexere administratie

Bekijk volledige review

#7 - Rompslomp - handige extra’s in een leuk design

Rompslomp is volgens eigen zeggen het boekhoudprogramma voor ondernemers die liever met ondernemen bezig zijn. Kortom, een overzichtelijk programma met goede basisfuncties en een paar handige extra’s.

Daarmee lijkt Rompslomp natuurlijk veel op e-Boekhouden.nl en MoneyMonk, die hoger staan in deze lijst. Dat heeft er vooral mee te maken dat die programma’s voor ongeveer dezelfde prijs aanvullende functies bieden, zoals een CRM of een opstartservice. Per 1 februari 2024 heeft Rompslomp nieuwe prijzen en kun je boekhouden vanaf €25,00. Voor boekhouden heb je namelijk minimaal het Professional pakket nodig. 

Net als de meeste andere programma’s in deze lijst kan Rompslomp gescande bonnetjes herkennen. Ook kun je bijgehouden uren makkelijk omzetten naar een factuur, waar je een iDEAL-koppeling aan toe kunt voegen.

Reviews

Rompslomp-gebruikers houden van de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie in gebruik. De software wordt als overzichtelijk en goed georganiseerd gezien. Veel gebruikers zijn zeer tevreden met Rompslomp en raden het anderen aan.

Rompslomp is volgens veel gebruikers wel minder geschikt is voor complexe boekhoudtaken zoals gedetailleerde belastingaangiftes. In vergelijking met andere boekhoudprogramma’s, zoals e-Boekhouden.nl, vinden gebruikers Rompslomp wel eenvoudiger en toegankelijker.

Functies Rompslomp

We noemden hiervoor al een paar handige functies, zoals de urenregistratie en het herkennen van bonnetjes. In het Pro-pakket zitten verder nog extra’s als het maken van pakbonnen, voorraadbeheer en het digitaal laten ondertekenen van offertes.

Daarmee is Rompslomp niet alleen geschikt voor zzp’ers, maar ook voor het MKB. Als mkb’er zul je wel eerder het Premium-pakket van € 25 per maand nodig hebben. Dat biedt namelijk extra opties zoals SEPA-incasso, periodiek factureren en koppelingen met externe softwarepakketten.

Eindoordeel

De vormgeving en functionaliteiten van Rompslomp sluiten volledig aan op hun doelgroep: de zzp’er/freelancer. De tool is opgezet door ondernemers voor ondernemers, met veel oog voor gebruiksgemak. Rompslomp biedt je alle ondersteuning en basisfunctionaliteiten die je nodig hebt om als ZZP’er zelf snel en eenvoudig je boekhouding te voeren.

Pluspunten Rompslomp

 • registratie van uren en ritten zit in het basispakket
 • makkelijk opstarten, ook als je geen ervaring hebt
 • goede mobiele app met optie voor urenregistratie
 • het programma heeft een vrolijk en gebruiksvriendelijk design

Minpunten Rompslomp 

 • je kunt niet bellen naar de klantenservice


Bekijk volledige review

#8 - Visma eAccounting - de boekhouder die met je meegroeit

Als ondernemer ben je altijd bezig met de groei van je bedrijf. Het is dan wel prettig als de software die je gebruikt daarop ingericht is. Visma eAccounting biedt je precies de opties en flexibiliteit die je daarbij zoekt.

Het administratieve leven van een freelancer of dienstverlenende zzp’er is doorgaans vrij overzichtelijk. Dat is anders voor ondernemers met een bedrijf van 15 personen. Juist voor de weg daarnaartoe is Visma eAccounting heel geschikt. Voor starters is het programma een jaar lang gratis te gebruiken.

Door de vele verschillende modules kies je steeds de functies die je nodig hebt. Zo kun je beginnen met een basispakket voor boekhouden vanaf € 22 per maand. Het Pro-pakket kost € 31 per maand. Per uitbreiding betaal je vervolgens een paar euro extra per maand. Op die manier groeit het pakket mee met jouw bedrijf.

Reviews

Reviews van Visma eAccounting zijn overweldigend positief. De mensen van Visma hebben veel geduld en tonen begrip bij het helpen van klanten die nieuw zijn in boekhouden en het gebruik van het programma. De wachttijden bij de klantenservices zijn kort. Veel reviews hebben het over de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van het programma. Visma eAccounting maakt boekhouden makkelijker, vinden gebruikers. De mobiele app is handig en beginnen is makkelijk.

Functies Visma eAccounting

Zoals gezegd zit de kracht van Visma eAccounting vooral in de vele functies waar je uit kunt kiezen. Zo kun je vanuit Visma zelf een webshop opzetten, die meteen aan je administratie gekoppeld is. Voeg je een nieuw product toe aan je webshop, dan staat dat automatisch in je administratie.

Zzp’ers die vooral op projectbasis werken kunnen kiezen voor de module Urenregistratie. Je houdt hiermee je uren bij, die het boekhoudprogramma vervolgens omzet naar een factuur. Dat kan ook via een app, al is het jammer dat die op dit moment alleen voor iOS beschikbaar is.

Verder zijn er ook nog modules voor het bijhouden van je productvoorraad, het importeren van memoriaalboekingen en uitgebreide financiële overzichten. Hierin lijkt eAccounting op Exact Online. Mocht je bedrijf echt flink groeien, dan kun je vanuit eAccounting overstappen op een zwaarder boekhoudpakket van Visma.

Eindoordeel 

De vormgeving, functionaliteiten en prijs van Visma eAccounting sluiten volledig aan bij hun doelgroep: de ondernemer met een bedrijf tot vijftien personen, in elke mogelijke branche. De interface is overzichtelijk, zakelijk en clean. Het biedt je als gebruiker met weinig boekhoudkennis alle ondersteuning en vele moderne functionaliteiten die je nodig hebt om zelf je boekhouding te voeren.

Pluspunten Visma eAccounting

 • veel opties voor een goede prijs
 • geschikt om mee te groeien met je bedrijf
 • voor zowel zzp als MKB
 • koppelingen mogelijk met webshop- en kassasoftware 

Minpunten Visma eAccounting

 • offertes versturen zit niet in het basispakket
 • mobiele functies zijn verdeeld over drie verschillende apps (uren, facturen en scannen)
 • voor facturen is er geen iDEAL-koppeling mogelijk


Bekijk volledige review

#9 - Snelstart - van supersimpel tot multifunctioneel

Van eenvoudig boekhouden voor beginners tot professioneel pakket voor accountants. Je kiest bij Snelstart uit vijf verschillende pakketten het beste boekhoudprogramma voor jouw situatie. De prijzen zijn daarbij goed in verhouding tot wat je ervoor krijgt.

Voordat je Snelstart aanschaft, moet je wel een goed beeld hebben van de functies die je wilt gebruiken. Er zijn namelijk vijf verschillende pakketten, waaruit je kiest op basis van prijs en de functies die je nodig hebt. In tegenstelling tot de meeste software op deze lijst, is Snelstart een programma dat je op je eigen computer moet installeren. Dat maakt het werken met Snelstart een beetje anders dan met bijvoorbeeld Moneybird en Exact Online, programma’s die helemaal in de browser werken.

Het goedkoopste boekhoudpakket van Snelstart kost je slechts € 12,50 per maand. Je kunt hiermee onbeperkt facturen en offertes versturen. Voor € 5,50 euro meer per maand kun je onder andere de btw-aangifte met 1 klik indienen en heb je een balans en resultaatoverzicht. Voor het meest uitgebreide pakket betaal je € 45 per maand. Dit is vooral geschikt voor detail- en groothandel.

Reviews

Sommige gebruikers gebruiken Snelstart al meer dan 20 jaar en zijn nog steeds tevreden over functionaliteit en ondersteuning, hoewel we soms klachten lezen over de bereikbaarheid. Sommige Mac-gebruikers klagen dat ze niet alle functies kunnen gebruiken, maar over het algemeen vinden Snelstart-klanten het een lekker programma om mee te werken. De telefonische ondersteuning wordt hoog gewaardeerd door de deskundige service. Het installeren van de software stelt gebruikers nog wel eens voor raadsels, maar de medewerkers van Snelstart lossen deze problemen meestal snel en effectief op.

Functies Snelstart

Aan functies geen gebrek in Snelstart. Deze zijn wel verdeeld over vijf pakketten, waarin je dus even goed moet zoeken naar wat je nodig hebt. Alle pakketten beschikken over uitgebreide basisfuncties, van factureren tot scannen en herkennen van bonnen, bankafschriften inlezen en betaallinks koppelen aan je facturen.

Dat zijn al behoorlijk wat opties voor het goedkoopste pakket. Het tweede pakket en zet aan het einde van het kwartaal de btw-aangifte klaar. Klopt alles wat erin staat? Dan verstuur je deze met 1 klik op de knop naar de Belastingdienst.

Functies die er in de duurdere pakketten nog bij komen zijn vooral interessant voor mkb’ers en lijken op de functionaliteiten die je krijgt in Exact Online, AFAS SB , Silvasoft en Visma eAccounting. Waarbij vooral AFAS SB het voordeel heeft dat je niet hoeft te zoeken naar het juiste pakket voor jouw onderneming. Heb je eenmaal het juiste pakket gevonden, dan kun je bijvoorbeeld pakbonnen aanmaken, meerdere relaties in één keer factureren en de orderhistorie per leverancier inzien.

Eindoordeel 

Snelstart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag heeft Snelstart een slimme oplossing. Eenvoudig zelf je boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Snelstart maakt het allemaal mogelijk.

Pluspunten Snelstart

 • keuze uit verschillende pakketten met veel opties
 • heel geschikt om samen met je boekhouder in te werken
 • deskundige hulp van de klantenservice
 • goede basisfuncties in elk pakket

Minpunten Snelstart

 • je moet je even in alle opties verdiepen voor je een pakket kiest
 • de klantenservice is soms niet snel bereikbaar

 

Bekijk volledige review

 

#10 - Silvasoft - boekhouden met spierballen

Een krachtig boekhoudprogramma voor ondernemers die meer functies en flexibiliteit zoeken. Naast je boekhouding helpt Silvasoft je bijvoorbeeld ook met voorraadbeheer en het verwerken van orders. Silvasoft is het beste boekhoudprogramma voor mkb’ers en groothandelaren.

Het mooie van al die extra opties is dat je zelf kiest welke je gebruikt. Zo stel je met modules zelf een pakket samen en betaal je niet voor functies die je toch niet gebruikt. Het basispakket van Silvasoft kost € 12,95 per maand. Zet je alle modules aan, dan reken je elke maand tegen de 50 euro af.

Silvasoft biedt een gratis proefperiode van 30 dagen, net zoals veel andere tools. Gebruik je op dit moment een ander boekhoudprogramma? Dan biedt Silvasoft als extra hulp een gratis overstapservice aan. Binnen een paar werkdagen is dan alles netjes voor je overgezet.

Reviews

Het is dus ook vooral dat overstappen waar Silvasoft-gebruikers blij mee zijn. Ze hebben het in vele reviews over de verbetering in overzichtelijkheid ten opzichte van andere software en over de goede helpdeskondersteuning. Vooral startende ondernemers vinden Silvasoft prettig, omdat ze weinig tijd hoeven te besteden aan opstarten en inleren. Waar Silvasoft in uitblinkt, is in het beheren van producten. Eenvoudig of complex: je kunt ze altijd efficiënt verwerken. De meeste andere boekhoudsoftware, vooral de programma’s die zich op zzp’ers richten, hebben hiervoor veel minder mogelijkheden. Koppelen met andere systemen zoals webshops vinden gebruikers ook handig.

Functies Silvasoft

Met het basispakket van Silvasoft kun je prima factureren, inkopen en verkopen inboeken en de btw-aangifte doen. De meerwaarde zit vooral in de extra modules die je kunt kiezen. Verleen je vooral diensten? Dan zijn er modules om je leads op te volgen, projecten te managen en uren te registreren.

Een functie die bij Silvasoft ontbreekt, en die we bij Visma eAccounting, MoneyBird en Rompslomp wel zien, zijn iDEAL-betalingen. Dat kan lastig zijn, als je veel online verkoopt.

Voor mkb’ers zijn vooral functies als product- en voorraadbeheer en het CRM interessant. Daarnaast kun je in Silvasoft ook direct je personeelszaken regelen, zoals het bijhouden van personeelsdossiers of de registratie van vrije dagen. Functies die we verder alleen zien bij het veel duurdere Exact Online

Als je bedrijf wat groter is, zul je vaak ook met een boekhouder of accountant werken. Die kun je als extra gebruiker aan het pakket toevoegen, zodat die eenvoudig je boekhouding kan controleren.

Eindoordeel

Silvasoft biedt onbeperkt boekhouden, factureren, urenregistratie en meer in Nederland en België tegen eerlijke en duidelijke, all-in prijzen. Dankzij de aantrekkelijke prijzen en flexibele indeling is Silvasoft geschikt voor iedere onderneming. Zzp, MKB of BV? Silvasoft is er voor iedereen.

Pluspunten Silvasoft

 • veel beschikbare modules
 • je betaalt alleen voor wat je nodig hebt
 • klantvriendelijke en snelle helpdesk
 • gratis hulp bij het overstappen
 • veel integraties en koppelingen mogelijk

Minpunten Silvasoft

 • door de vele opties vind je soms niet direct wat je zoekt
 • de prijs kan aardig oplopen als je veel modules gebruikt
 • samenwerken met je boekhouder kan lastig zijn als die Silvasoft niet kent


Bekijk volledige review

Veelgestelde vragen

✅  Wat is het beste boekhoudprogramma?

De beste boekhoudprogramma's zijn op dit moment: e-Boekhouden.nl (beste overall), MoneyMonk ( (beste voor dienstverleners) en Exact Online (beste voor ambitieuze MKB’ers). Andere pakketten die het overwegen waard zijn als zzp’er of MKB’er: Moneybird, DigiBTW, Rompslomp.nl, Visma eAccounting en Snelstart. Voor grote bedrijven zijn Afas SB en Silvasoft goede opties.

✅  Wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers?

De beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers zijn e-Boekhouden.nl, Moneymonk, Moneybird, DigiBTW, Rompslomp, Snelstart en AFAS SB . Het zijn makkelijk te gebruiken programma’s waar je snel mee aan de slag kunt zonder veel boekhoudkennis. Door zich te richten op minder complexe administraties, houden de makers van deze programma’s de maandelijkse kosten relatief laag.

✅  Wat is het beste boekhoudprogramma voor het MKB?

De beste boekhoudprogramma’s voor het MKB zijn Exact Online, AFAS SB , Snelstart, Silvasoft en Visma. Het zijn programma’s die meer bieden dan de basisfuncties en je helpen groeien door bijvoorbeeld voorraadbeheer, SEPA-incasso’s, automatiseringen, CRM en integraties met andere software te bieden.

✅ Hoe kies je het beste boekhoudprogramma?

Om het beste boekhouding programma te kiezen voor jouw bedrijf kun je daarom het beste de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Op die manier weet jij als ondernemer welke functionaliteit er binnen het boekhoudprogramma aanwezig zijn en welke jij nodig hebt om jouw boekhouding goed bij te houden.

✅ Welke factoren bepalen het beste boekhoudpakket?

Of een boekhoudpakket het beste voor jouw bedrijf is hangt af van jouw wensen en eisen. Het beste boekhoudpakket voor een zzp’er is niet hetzelfde als het beste boekhoudpakket voor een MKB’er. De factoren die bepalen of een boekhoudpakket het beste bij jouw bedrijf past, hangt af van wat jij met jouw boekhoudprogramma wilt kunnen doen.

✅ Wat zijn de voordelen van een goed boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket zorgt ervoor dat jij tijd bespaart, dat je altijd en overal je boekhouding bij de hand hebt en dat je gegevens automatisch kunt bijhouden. Daarnaast is jouw boekhouding correct en veilig opgeslagen voor controles van de Belastingdienst en heb je altijd en overal inzicht in je financiële situatie.

Relevante artikelen

andrew-neel-609847-unsplash.jpg
11 januari 2024

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Lees meer 
8 januari 2024

5 handige declaratie apps voor je onkosten

DeclaratiesBoekhouding
30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
26 september 2023

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Boekhouding
16 december 2022

Alles over de BTW-aangifte doen

BelastingAdministratieBoekhouding
8 december 2022

Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

AdministratieFacturatieBoekhouding
Products