Wat is consolidatie?

Consolideren is een boekhoudtechniek waarmee financiƫle stukken van verschillende bedrijven die bij elkaar horen, samengevoegd kunnen worden. Door dit te doen wordt inzichtelijk hoe het geheel van bedrijven ervoor staat en hoe de samenstelling van het vermogen eruit ziet.

Wanneer consolidatie van de jaarrekening?

Consolideren gebeurt alleen bij verschillende bedrijven die samen een groep vormen en daardoor organisatorisch met elkaar verbonden zijn, een groepsmaatschappij. Er moet hierbij sprake zijn van een centrale leiding. Het is wettelijk verplicht in Nederland om als groepshoofd van een aantal organisaties een geconsolideerde jaarrekening in te dienen waarin alle organisaties (dochters) zijn opgenomen. Ook zijn er bedrijven die hier vrijwillig voor kiezen omdat het een duidelijk beeld schept van de totale omvang van het bedrijf.

Hoe consolideer je de jaarrekening?

Je consolideert je jaarrekening door alle gegevens van de dochteronderneming samen te voegen met die van het moederbedrijf. Enkel de verkopen aan derde partijen zullen hierin opgenomen worden, waardoor een geconsolideerde jaarrekening geen onderlinge leveringen bevat. Op een geconsolideerde jaarrekening staan dus de uiteindelijke gerealiseerde verkopen aan derde en de daarbij behorende winst weergegeven. Lees ons blog voor alles over de jaarrekening.

Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Products