1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is consolidatie?

Wat is consolidatie?

Consolideren is een boekhoudtechniek waarmee financiële stukken van verschillende bedrijven die bij elkaar horen, samengevoegd kunnen worden. Door dit te doen wordt inzichtelijk hoe het geheel van bedrijven ervoor staat en hoe de samenstelling van het vermogen eruit ziet.

Wanneer consolidatie van de jaarrekening?

Consolideren gebeurt alleen bij verschillende bedrijven die samen een groep vormen en daardoor organisatorisch met elkaar verbonden zijn, een groepsmaatschappij. Er moet hierbij sprake zijn van een centrale leiding. Het is wettelijk verplicht in Nederland om als groepshoofd van een aantal organisaties een geconsolideerde jaarrekening in te dienen waarin alle organisaties (dochters) zijn opgenomen. Ook zijn er bedrijven die hier vrijwillig voor kiezen omdat het een duidelijk beeld schept van de totale omvang van het bedrijf.

Hoe consolideer je de jaarrekening?

Je consolideert je jaarrekening door alle gegevens van de dochteronderneming samen te voegen met die van het moederbedrijf. Enkel de verkopen aan derde partijen zullen hierin opgenomen worden, waardoor een geconsolideerde jaarrekening geen onderlinge leveringen bevat. Op een geconsolideerde jaarrekening staan dus de uiteindelijke gerealiseerde verkopen aan derde en de daarbij behorende winst weergegeven.

Het maken van een jaarrekening kun je doen met een boekhoudprogramma, maar je kunt er ook andere technieken voor gebruiken. Lees ons blog voor alles over de jaarrekening.

Aan de slag met jouw boekhouding

Wil jij zelf aan de slag met jouw boekhouding? Dat kan met een boekhoudprogramma. Om je te helpen het beste boekhoudprogramma te vinden, hebben wij een top 10 samengesteld van de beste boekhoudsoftware van dit moment. 

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products