1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is inkomstenbelasting?

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting wordt betaald door iedere Nederlandse belastingplichtige. Je betaald deze belasting over je eigen inkomen. De inkomstenbelasting is opgebouwd uit verschillende schijven. De hoogte van de belasting die je betaalt hangt af van je belastbare inkomen. Ondernemers die een eenmanszaak of VOF (vennootschap onder firma) hebben betalen inkomstenbelasting over de behaalde winst.

Waar werknemers in loondienst loonbelasting betalen, betaalt je als ondernemer inkomstenbelasting. Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk overhoudt van je inkomsten, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van zaken als het urencriterium, de verschillende aftrekposten en een voorlopige schatting van je aanslag. Zodra je door de Belastingdienst wordt beschouwd als ondernemer, heb je vaak recht op een aantal fiscale aftrekposten. Met deze aftrekposten kun je je belastbaar inkomen verlagen en hoef je dus minder belasting te betalen. Deze aftrekposten zijn onder andere de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek. Wel zijn er ook aan deze aftrekposten bepaalde voorwaarden verbonden.

Vergelijk verschillende boekhoudpakketten en vind het pakket dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products