1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Een fiscale oudedagsreserve (FOR) is het jaarlijks reserveren van een deel van de winst voor je oude dag. Het is een bedrag dat je 'opzij' mag zetten om te sparen voor je oudedagvoorziening. Dit gereserveerde deel wordt de oudedagsreserve genoemd. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst en levert zo op korte termijn belastingvoordeel op.

Lijfrente

Het regelen van een oudedagsvoorziening kan je regelen door het aankopen van lijfrente bij een verzekeraar. Hierdoor neemt de oudedagsreserve voor een deel af. Het bedrag waarmee de reserve afneemt, is belastbare winst. Daar staat tegenover dat je de premie voor de aangekochte lijfrente kunt aftrekken. Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de oudedagsreserve is dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en dat je moet voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je 1225 uren moet werken als ondernemer. Het gaat hierbij om zowel directe als indirecte uren. Verder mag je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

De oudedagsreserve wordt altijd per persoon opgebouwd. Dit betekent dat je samen met je partner afzonderlijk een oudedagsreserve kunt opbouwen. Hierbij moet ieder afzonderlijk wel aan de bovenstaande criteria voldoen.

Vergelijk verschillende boekhoudprogramma's en vind het programma dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products