Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Een fiscale oudedagsreserve (FOR) is het jaarlijks reserveren van een deel van de winst voor je oude dag. Het is een bedrag dat je 'opzij' mag zetten om te sparen voor je oudedagvoorziening. Dit gereserveerde deel wordt de oudedagsreserve genoemd. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst en levert zo op korte termijn belastingvoordeel op.

Lijfrente

Het regelen van een oudedagsvoorziening kan je regelen door het aankopen van lijfrente bij een verzekeraar. Hierdoor neemt de oudedagsreserve voor een deel af. Het bedrag waarmee de reserve afneemt, is belastbare winst. Daar staat tegenover dat je de premie voor de aangekochte lijfrente kunt aftrekken. Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de oudedagsreserve is dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en dat je moet voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je 1225 uren moet werken als ondernemer. Het gaat hierbij om zowel directe als indirecte uren. Verder mag je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

De oudedagsreserve wordt altijd per persoon opgebouwd. Dit betekent dat je samen met je partner afzonderlijk een oudedagsreserve kunt opbouwen. Hierbij moet ieder afzonderlijk wel aan de bovenstaande criteria voldoen.

Vergelijk verschillende boekhoudprogramma's en vind het programma dat bij jou past!

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa
Products