1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een kasverschil?

Wat is een kasverschil?

Een kasverschil is het verschil tussen de werkelijke kasgelden en de kasgelden die er volgens de boekhouding zouden moeten zijn. Ook al neemt het gebruik van elektronische betalingen (met de pinpas) in de winkels toe, toch blijft er in winkels met contant geld betaald worden. Bij de betaling van contant geld is de kans op kasverschil aanwezig.

Trucs

Voor het opsporen van het kasverschil kan men gebruik maken van de vermenigvuldigings truc. Hierbij vermenigvuldig je het verschil met twee. Een voorbeeld is dat een storting van het kasgeld bij de bank als inkomsten is verwerkt in plaats van als uitgave. Een andere tip voor het opsporen van het kasverschil is de deel truc. Hierbij kijk je of het verschil deelbaar is door negen. Als het verschil deelbaar is door negen is het bedrag mogelijk omgedraaid tijdens het bijwerken van het kasboek.

Kleine kasverschillen mogen worden afgeboekt. Voor heel grote kasverschillen (boven de €100,-) geldt dat niet en moet er onderzoek worden verricht naar de oorzaak. Een zoektocht naar de oorzaken neemt veel tijd in beslag en is niet wenselijk. Zorg daarom dat het niet vaak voorkomt dat je te maken krijgt met een kasverschil.

Meer praktische tips & trucs voor je boekhouding?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe jij efficiënt kan boekhouden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Download gratis

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products