Wat is een kasverschil?

Een kasverschil is het verschil tussen de werkelijke kasgelden en de kasgelden die er volgens de boekhouding zouden moeten zijn. Ook al neemt het gebruik van elektronische betalingen (met de pinpas) in de winkels toe, toch blijft er in winkels met contant geld betaald worden. Bij de betaling van contant geld is de kans op kasverschil aanwezig.

Trucs

Voor het opsporen van het kasverschil kan men gebruik maken van de vermenigvuldigings truc. Hierbij vermenigvuldig je het verschil met twee. Een voorbeeld is dat een storting van het kasgeld bij de bank als inkomsten is verwerkt in plaats van als uitgave. Een andere tip voor het opsporen van het kasverschil is de deel truc. Hierbij kijk je of het verschil deelbaar is door negen. Als het verschil deelbaar is door negen is het bedrag mogelijk omgedraaid tijdens het bijwerken van het kasboek.

Kleine kasverschillen mogen worden afgeboekt. Voor heel grote kasverschillen (boven de €100,-) geldt dat niet en moet er onderzoek worden verricht naar de oorzaak. Een zoektocht naar de oorzaken neemt veel tijd in beslag en is niet wenselijk. Zorg daarom dat het niet vaak voorkomt dat je te maken krijgt met een kasverschil.

Vergelijk verschillende boekhoudprogramma en vind de software dat bij jou past!

Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Products