1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een ICP opgave?

Wat is een ICP opgave?

Een ICP opgave is een opgaaf waarin alle intracommunautaire leveringen en diensten worden opgenomen die aan een klant zijn geleverd die in ander EU-land de btw-aangifte moet doen. ICP staat voor Intracommunautaire Prestaties. De ICP-opgave is op 01 januari 2010 ingevoerd als vervanger van de ICL (intracommunautaire leveringen). Bij de nieuwe opgave moeten ook de diensten geleverd aan landen binnen de Europese Unie worden aangegeven. Dit geldt dus niet voor diensten buiten de Europese Unie.

Wanneer ICP

Als bedrijf kom je in aanmerking voor een ICP-opgave als je:

  • Intracommunautaire leveringen of diensten verricht aan een ondernemer in een ander EU-land;
  • Eigen goederen hebt overgebracht naar een ander EU-land.

Bij de ICP opgave moet je de Btw-identificatienummers van de ondernemers waarmee je zaken doet doorgeven. Belangrijk is om de nummers van je zakenpartners op te vragen en te controleren bij de Belastingdienst op via de website van de ICP-opgave. Zo voorkom je dat er zaken worden gedaan met ondernemingen, die ook daadwerkelijk staan geregistreerd in het buitenland. Hierdoor vergroot je de zekerheid van betaling en weet je dat je te maken hebt met een betrouwbare partner. Via het internet is dit eenvoudig te controleren zonder dat het veel tijd en moeite vergt.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products