1. Boekhouding
 2. Boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma kiezen?

Bekijk en ontdek de mogelijkheden van boekhoudpakketten. Vergelijk reviews, functies en prijzen. Probeer de beste software gratis!

Boekhoudprogramma's vergelijken

Gratis voor starters!
Belastingdienst Erkend
Helpdesk, Cursus & App

Op zoek naar een compleet en eenvoudig online boekhoudpakket? Velen gingen u al voor. Bij e-Boekhouden.nl heeft u geen boekhoudkennis nodig, iedereen kan het! ACTIE: 15 maanden gratis! > Maak nu uw gratis account aan!

Meer informatie
Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Alles in 1 software voor de Zzp'er! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!

Meer informatie
40 jaar ervaring
Altijd overal inzicht
> 100.000 klanten

Maak je administratie vele malen efficinter. Automatiseer je dagelijkse taken en werk direct samen met je accountant. Breng alles samen in n online tool zodat je overzicht en grip hebt op je financin. Probeer Unit4 30d gratis!

Meer informatie
Win tijd
Eenvoudig factureren
220+ koppelingen

Meer dan 500.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op Exact. De boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen, hierdoor bespaar je 90% tijd. De slimme software werkt altijd en overal en is eenvoudig te koppelen.

Meer informatie
Persoonlijke service
Voor iedere branche
300+ koppelingen

Al jarenlang is Twinfield d keuze van accountants en boekhoudprofessionals. Twinfield onderscheidt zich door rijke functionaliteit, events, gebruikersdagen, persoonlijk contact en 300+ koppelpartners. Ervaar het zelf gratis!

Meer informatie
ZZP totaaloplossing
100% premium support
4x als beste getest!

Als je op uur- of projectbasis werkt is MoneyMonk de oplossing voor jouw online boekhouding. Overzichtelijke en slimme software, speciaal voor dienstverlenende ZZP'ers. Probeer nu 30 dagen gratis uit, inclusief opstartservice!

Meer informatie
#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Zoek je het meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma voor ondernemers? Met onbeperkt boekhouden & factureren, gratis trainingen, handige mobiele app en uitstekende Klantenservice. Probeer Visma eAccounting 30 dagen gratis!

Meer informatie
Alles in 1 pakket
Inclusief facturatie
Slechts 10,- p.m.

DigiBTW is het meest gebruiksvriendelijke en het meest voordelige boekhoudpakket, speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Het is alles in 1 (incl. facturatie, boekhouden en btw-aangifte) voor slechts 10 per maand. Probeer het gratis!

Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
Aanvullingen
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Exact Online review

Exact Online

Bekijk review

e-Boekhouden.nl

Bekijk review

Visma eAccounting

Visma eAccounting

Bekijk review

Een boekhouding programma kiezen

Wat moet je nu precies bijhouden in een boekhoudpakket en ga je voor een offline mogelijkheid, online boekhouden of laat je een boekhouder de keuze voor je maken? Ontdek hier alle tools en informatie die je nodig hebt om het beste boekhoudprogramma te kiezen. Zo weet je zeker dat jij de oplossing kiest die past!

Voordat je een boekhoudpakket wilt kiezen dat bij je past, kunnen we ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt. Die beantwoorden we graag voor je. 

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhouding programma's via de Appwiki vergelijker.

 

Vergelijk boekhoudprogramma's

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is een softwarepakket waarmee je de boekhouding bijhoudt en voor een (groot) deel jouw online boekhouding automatiseert. Een boekhoudpakket is een handig hulpmiddel om je financiële administratie in te voeren en op orde te houden. Voordat je begint met het aanschaffen van een boekhoudprogramma is het belangrijk om na te denken hoe je de boekhouding aan wilt pakken. Wil je het helemaal zelf doen? Geef je het volledig uit handen of doe je het zelf maar laat je het controleren door je boekhouder?

Het is belangrijk om hier van te voren een duidelijk beeld over te hebben, want er is voor alle drie de opties verschillende boekhoudsoftware beschikbaar. Met een boekhouding programma zijn de dagelijkse boekhoudkundige werkzaamheden makkelijk in te vullen en wordt door het programma automatisch een balans, BTW overzicht en een resultatenrekening opgesteld. Of je dit nu zelf wilt doen of wilt uitbesteden, de keuze is aan jou.

Je kunt met een online boekhoudpakket in principe alle boekhoudkundige handelingen sneller doen of zelfs helemaal automatiseren. Binnen je boekhouding houdt je de dagboeken bij. Een goed boekhoudpakket geeft je de handvatten en mogelijkheden om dit op een goede manier te doen. Zelfs een simpel boekhoudprogramma biedt je deze handvatten.

Een boekhoudpakket vereenvoudigt en automatiseert de boekhouding. Dat betekent dat ook iemand die geen financieel expert is de boekhouding kan doen. Ook accountants en financieel experts doen hun voordeel met een boekhoudpakket. Het controleren van gegevens gaat namelijk een stuk gemakkelijker als je gebruikt maakt van een boekhoudpakket voor jouw organisatie.

Verschillende boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken

Waar bestaat een boekhoudprogramma uit?

De betere boekhoudpakketten koppelen ook met andere bedrijfssoftware (of hebben zelf een dergelijke functionaliteit) waardoor online verkoop meteen in de boekhouding terecht komt en facturen automatisch gegenereerd worden.

Een boekhouding bestaat voor ieder bedrijf uit dezelfde boeken, daarbij maakt het niet uit of je een boekhouding als ZZP’er, stichting of MKB’er bijhoudt. Deze boeken worden dagboeken genoemd en als ondernemer ben je verplicht om hiervan vijf dagboeken bij te houden. Met boekhoudsoftware hou je deze bij binnen het pakket.

 • Kasboek
 • Inkoopboek
 • Verkoopboek
 • Bankboek
 • Memoriaal

Met een boekhoudprogramma wordt het makkelijk voor jou om bovenstaande boeken bij te houden en jouw in- en uitgaven te verantwoorden.

Met een simpel boekhoudprogramma kun je jouw boekhouding gedeeltelijk of in zijn geheel automatiseren. Zo bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook geld. Je hoeft immers geen boekhouder of accountant meer te betalen om jouw boekhouding bij te houden. Dit kun je met boekhoudsoftware namelijk prima zelf. Dit geldt ook voor beginners en starters. De tools helpen je namelijk bij het boekhouden. De meeste leveranciers bieden uitgebreide tutorials en handleidingen die je stap-voor-stap uitleggen hoe je dit doet.

De boekhouder kun je dan beter inzetten voor financieel advies of complexere taken zoals de jaarafsluiting en aangifte van inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Bij Appwiki kunnen we ons goed voorstellen dat je moeite hebt met een keuze maken. Er zijn immers veel verschillende aanbieders. Welke keuze ga je maken? Ga je aan de slag met online boekhouden en gebruik je hiervoor bijvoorbeeld een e boekhouden programma, zoals e boekhouden.nl of Exact online? Of ga je aan de slag met jouw boekhouding en maak je een boekhoudprogramma Excel.

Een keuze maken hoeft niet moeilijk te zijn. Het beste boekhoudprogramma is het boekhoudpakket dat het bij jouw bedrijf past. Een eenvoudig boekhoudprogramma dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Waarmee je makkelijk alle facturen kunt maken en versturen. Een boekhouding die past bij jouw bedrijfstype. Speciaal voor ZZP’ers of voor MKB. De verschillende boekhoud programma’s bieden je alle online boekhoudsoftware tools om dit te kunnen oppakken.

Maak jouw eigen top 10 boekhoudprogramma's en vergelijk ze met elkaar

Belangrijkste functies boekhoudsoftware pakketten

Met een boekhoudprogramma kun jij ervoor zorgen dat je jouw boekhouding automatiseert. Een pakket heeft hierbij een paar belangrijke functies.

 • Overzicht in de grootboekadministratie. Met een simpel boekhoudprogramma heb je altijd overzicht over je resultatenrekening, je balans en je cashflow.
 • Afschrijvingen. Met een boekhoudpakket hou je automatisch je afschrijvingen van je vaste activa bij.
 • Inkomende rekeningen invoeren. Met boekhouding software heb je een centrale verzamelbak van alle inkomende rekeningen en bonnetjes. Deze kun je online altijd en overal bekijken.
 • Kostenoverzicht en budgetbeheer. Met boekhoudsoftware zorg je voor overzicht in je kosten. Het boekhoudprogramma brengt zelfs onderscheid aan in de soorten kosten. Er zijn boekhoudpakketten waarmee je budgetten kunt instellen voor een specifieke periode en op die manier alle inzichten kunt krijgen die je nodig hebt om jouw bedrijf sturing te geven

Welke boekhoudsoftware zijn er?

Het aanbod van het aantal boekhoudoplossingen is enorm. Er komen ook steeds nieuwe boekhoudprogramma's bij. Bij Appwiki snappen we dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet, daarom geven wij je alle informatie en kun je eenvoudig de verschillende boekhoudsoftware pakketten met elkaar vergelijken.

Wanneer het bedrijf wat groter is, dan is de kans aanwezig dat er al van (diverse) bedrijfssoftware gebruik wordt gemaakt, bijvoorbeeld een CRM systeem waarin je klantgegevens bijhoud. Een HRM systeem voor gegevens van je medewerkers of denk aan ERP software. Wellicht wil je de mogelijkheid hebben om deze te integreren in het boekhoudprogramma dat jij kiest.

De voordelen van online boekhouden via een programma zijn groot

Jij kiest welk boekhoudpakket het beste bij je past. Dat betekent dat als je ZZP’er bent, je wilt dat deze bij jou past. Als ZZP’er kun je niet ‘leunen’ op je financiële afdeling en zul je de boekhouding ZZP dus zelf moeten doen. Als MKB’er heb je wel vaak de mogelijkheid tot het ‘leunen’, maar wil je dit misschien niet. De boekhoudsoftware voor het MKB moet inzichtelijk zijn voor hen die dat inzicht nodig hebben. Bijvoorbeeld de HRM-afdeling, de administratie en de directie. 

Voor een stichting of vereniging geldt dat je te maken hebt met leden, vrijwilligers en debiteurenbeheer. Handig dus als je dit ook in je boekhoudpakket hebt zitten. Bekijk alle boekhoudsoftware voor stichtingen en die voor verenigingen.

Appwiki tip: Starters kunnen bij diverse aanbieders vaak gratis de online boekhoudsoftware gebruiken. Dit gratis account kun je dan (afhankelijk van de aanbieder) 12 tot 15 maanden gebruiken. Daarna betaal je pas de normale prijs.

Online boekhoudpakket

Een online boekhoudprogramma kopen doe je niet zo even. Het aanbod van het aantal boekhoudoplossingen is enorm. Bij Appwiki proberen we alle aanbieders te bundelen op één website, zodat jij de verschillende boekhoudprogramma’s die er zijn kunt vergelijken. Online boekhouden betekent dat je overal jouw boekhouding kunt inzien en bijhouden. Niet voor niets kiezen steeds meer ondernemers ervoor om online boekhoudsoftware aan te schaffen.

En dan met name SaaS boekhoudsoftware.

SaaS boekhoudsoftware is software as a service, met andere woorden jij neemt dit af van de leverancier en betaalt hier maandelijks of jaarlijks abonnementsgeld voor. Jij bent daarbij niet verantwoordelijk voor eventuele updates en beveiliging. Een online SaaS eenvoudig boekhoudprogramma biedt jou dus veel vrijheid en rust. Daarnaast biedt online boekhoudsoftware veel voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koppeling op je telefoon zodat je met een app jouw boekhouding kunt doen. Dat maakt het bijhouden van de boekhouding een stuk gemakkelijker. Je kunt dit letterlijk in de lunchroom doen, waar je net je zakelijke lunch hebt gehad.

Ook kun je kiezen voor een open-source boekhoudprogramma, hier heb je wel enige technische kennis voor nodig. 

Boekhouding app bonnen scannen

Op zoek naar een boekhoudprogramma met verschillende functionaliteiten zoals een voorraadsysteem? Stel jouw top 3 samen door gebruik te maken van de filters in de vergelijkingstool van Appwiki!

Vergelijk boekhoudprogramma's

Uiteraard heb je ook altijd de mogelijkheid om een boekhoudprogramma te kopen en die op je zakelijke computers te installeren. Voordeel hiervan is dat jij volledig eigenaar wordt, nadeel is dat je met licenties werkt en dus niet overal kunt inloggen in je systeem. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van jouw data, in tegenstelling tot een online boekhoudpakket.

Boekhoudprogramma kosten

Wat kost een eenvoudig boekhoudprogramma? Deze vraag horen we vaak. Betaal je per maand of jaarlijks? Of zijn er ook gratis programma's waarbij je geen ander systeem meer nodig hebt. De kosten van een simpel boekhoudprogramma hangen af van wat jij nodig hebt. Die voldoet aan wat jij nodig hebt!

Op basis daarvan kun je kijken welke verschillende boekhoudprogramma's er zijn en welke kosten per maand of jaarlijks eraan hangen. Bij de meeste softwareleveranciers is dit afhankelijk van:

 • Het aantal functies. Hoe meer functies, hoe meer je betaalt
 • Het aantal gebruikers. Hoe meer mensen gebruikmaken van de software, hoe meer je betaalt.

Een eenvoudig boekhoudpakket is dus in de basis goedkoper dan een zeer uitgebreid boekhoudpakket met allerlei functies en koppelingen. Je kunt al een goedkoop boekhoudprogramma kopen vanaf nog geen tientje per maand. Als je meer gaat factureren of meer bankmutaties gaat verwerken, lopen de kosten snel op. Een eenvoudig boekhoudprogramma kan je wel geld schelen. Let er dus op dat een goedkoop boekhoudprogramma geen duurkoop wordt, omdat je te weinig functionaliteiten hebt.

Veel ondernemers besteden hun boekhouding uit aan een administratiekantoor of boekhouder, waarvoor ze snel 1000 tot 1500 euro per jaar betalen. Door het gebruik van een goedkoop boekhoudprogramma kun je veel geld besparen en zelf aan de slag gaan met de boekhouding.

Veel softwareleveranciers bieden een gratis proefabonnement aan om de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van het boekhoudpakket te ontdekken. Zo ervaar je of de boekhoudsoftware echt aansluit bij jouw wensen of dat er een andere oplossing beter bij je past. Op die manier test je een eenvoudig boekhoudprogramma zonder dat je dus eerst kosten hebt gemaakt, omdat je een programma wilt testen.

De beste boekhoudsoftware kiezen

Via Appwiki kun je met de vergelijker bovenaan de pagina de verschillende boekhoudprogramma’s vergelijken. Die vergelijking is belangrijk, want geen bedrijf is hetzelfde en ook de verschillende boekhoudsoftware niet. Door jouw wensen en eisen op een rijtje te hebben, kun jij vervolgens een boekhoudprogramma kiezen  dat bij jouw bedrijf past.

Het verschilt echt per bedrijf welke boekhoudsoftware past. Voor elk soort branche en samenstelling heb je verschillende boekhoudpakketten, welke dus bij jouw bedrijf past beslis jij! Je kiest het boekhouding programma helemaal zelf.

Door jouw wensen en eisen op een rijtje te hebben, kun jij vervolgens de keuze maken voor het boekhoudprogramma dat bij jouw bedrijf past.

Ben je ZZP'er? Dan zijn functies zoals facturering en een meekijk account voor je boekhouder handige functionaliteiten. Voor de grotere en complexere bedrijven is een boekhoudprogramma gericht voor het MKB handig. Daarin vind je functionaliteiten zoals salaris, automatische opmaak van de jaarlijkse rekening, consolidatie en vreemde valuta.

Ook voor stichtingen en verenigingen, de zorg, de bouw en ga zo maar door heb je speciale programma’s die helpen met het goed bijhouden van de boekhouding wat je eventueel ook met een online boekhoudprogramma kunt bijhouden.Daarnaast is het belangrijk dat het selecteren van het juiste boekhoudpakket aansluit bij de software die je gebruikt. Gebruik je Magento voor je webshop of Backoffice? Zoek de boekhouding software die aansluit op jouw systeem. Op deze manier kun je mutaties van bijvoorbeeld voorraad en betalingen direct verwerken in je boekhouding. Wist je dat je ook kunt kiezen voor boekhoudservice? Dit betekent dat je een boekhouder én een boekhoudprogramma krijgt. 

Door rekening te houden met bovenstaande punten en vooral jouw eigen wensen en eisen in kaart te brengen kun jij de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken. De meeste aanbieders zullen je een gratis proefperiode aanbieden zodat je de functionaliteiten zelf echt kunt testen. Vind nu de boekhoudsoftware die bij jou en jouw onderneming past. Vergelijk alle boekhoudsoftware op specificaties, mogelijkheden en prijs. Geef je wensen aan en vind in enkele clicks de boekhoudsoftware die naadloos aansluit bij jouw werkwijze. Lees reviews van gebruikers en zorg ervoor dat je jouw eigen top drie maakt. Dan weet je zeker dat het pakket dat jij wilt kiezen bij jou past!

Vind nu de boekhoudsoftware die bij jouw onderneming past. Vergelijk alle boekhoudsoftware op specificaties, mogelijkheden en prijs. Geef je wensen aan en vind in enkele minuten het boekhoudprogramma die naadloos aansluit bij jouw werkwijze.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Veelgestelde vragen

✅  Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is een systeem dat jou als ondernemer helpt om jouw boekhouding op een goede en juiste manier bij te houden. Een boekhoudprogramma helpt je bij het doen van je boekhouding en zorgt ervoor dat het altijd aan de laatste eisen van Belastingdienst voldoet.

✅  Wat doet een boekhouding programma?

Een boekhoudprogramma automatiseert jouw boekhouding in zijn geheel of voor een gedeelte. Een boekhouding programma zorgt ervoor zelf je boekhouding bij kunt houden. Ook kun je samen met een boekhouder of accountant werken in het boekhoudprogramma. 

✅  Wat zijn voordelen van een boekhoudprogramma?

Met een boekhoudprogramma automatiseer je jouw boekhouding. Hierdoor bespaar jij tijd, geld en frustratie. Met een boekhoudprogramma kun je automatisch bonnen en facturen opslaan, verwerken en verzenden. Bovendien voldoet jouw boekhouding altijd aan de laatste eisen van de Belastingdienst. 

Waarom kiezen voor een boekhoudprogramma? Deel het met je vrienden!

Products