1. Boekhouding
 2. Boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma kiezen: de mogelijkheden, verschillen en kosten

Het vinden van het juiste boekhoudprogramma kan een uitdagende klus zijn. Want welke past bij jouw bedrijf? Wat moet je nu precies bijhouden in een boekhoudpakket en ga je voor een offline mogelijkheid, online boekhouden of laat je een boekhouder de keuze voor je maken? Bij Appwiki snappen wij dat je deze vragen hebt, daar geven we graag antwoord op.

Ontdek hier alle tools en informatie die je nodig hebt om het beste boekhoudprogramma te kiezen. Zo vind je hier antwoorden op de meestgestelde vragen rondom boekhoudprogramma's. We kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over...

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is een softwarepakket waarmee je de boekhouding bijhoudt en voor een (groot) deel jouw online boekhouding automatiseert. Een boekhoudpakket is een handig hulpmiddel om je financiële administratie in te voeren en op orde te houden. Met een boekhoudprogramma zijn de dagelijkse boekhoudkundige werkzaamheden makkelijk in te vullen en wordt door het programma automatisch een balans, BTW overzicht en een resultatenrekening opgesteld.

Wat houd je bij met boekhoudsoftware?

Met een boekhoudprogramma kun je jouw boekhouding gedeeltelijk of in zijn geheel automatiseren. Zo bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook geld. Je hoeft immers geen boekhouder of accountant meer te betalen om jouw boekhouding bij te houden. Dit kun je met een boekhoudprogramma namelijk prima zelf. Dit geldt ook voor beginners en starters. De tools helpen je namelijk bij het boekhouden. De meeste leveranciers bieden uitgebreide tutorials en handleidingen die je stap-voor-stap uitleggen hoe je dit doet.

De boekhouder kun je dan beter inzetten voor financieel advies of complexere taken zoals de jaarafsluiting en aangifte van inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Naast een besparing op de kosten van een boekhouder, bespaart een boekhoudprogramma vooral veel tijd. Tijd die je beter kunt besteden aan je vak of klanten. Een boekhoudprogramma vereenvoudigt boekhouden doordat bepaalde waarden of getallen alleen nog maar hoeven te worden ingevuld.

Uiteraard kun je als ondernemer een financiële afdeling aan het werk zetten. Toch zul je dan zelf nog vaak in de boekhouding duiken, omdat je wilt weten welke kosten je hebt gemaakt in een bepaalde periode tegenover de inkomsten. Dat is logisch, je wilt inzicht in jouw bedrijf. Of je nu zelf de boekhouding bijhoudt of deze hebt uitbesteed.

Waar bestaat een boekhoudprogramma uit?

De betere boekhoudpakketten koppelen ook met andere bedrijfssoftware (of hebben zelf een dergelijke functionaliteit) waardoor online verkoop meteen in de boekhouding terecht komt en facturen automatisch gegenereerd worden.

Een boekhouding bestaat uit een vijf dagboeken die jij voor jouw bedrijf moet bijhouden. Met boekhoudsoftware hou je deze bij binnen het pakket.

 • Kasboek
 • Inkoopboek
 • Verkoopboek
 • Bankboek
 • Memoriaal

Kasboek

In het kasboek houd je als ondernemer bij wat er in en uit je kas gaat. Dit lijkt misschien in de basis op het bankboek dat we hieronder verder toelichten, maar dat is niet zo. In het kasboek staan al je contante opnamen en uitgaven. Daar waar er dus geen bank aan te pas is gekomen en je dus ‘in kas’ hebt, vandaar de naam kasboek.

Inkoopboek

Het inkoopboek bevat alles dat je inkoopt. Alle facturen hiervan verwerk je tot een kloppend inkoopboek. Op basis van binnenkomst - dus de data van inkoop - verwerk je ze in je boekhouding.

Met goede boekhouding software hoef je hier niet zelf achteraan en kun je zelfs wat inkoopfacturen na elkaar inboeken zonder de data door elkaar te laten lopen!

Het boekhoudsysteem zet jouw facturen weer op de juiste volgorde voor je. Scheelt je weer onnodig uitzoekwerk als je een inkoopfactuur ineens tegenkomt. Gewoon inboeken en klaar.

Verkoopboek

Het verkoopboek is de tegenhanger van het inkoopboek. Hier komt alles wat je verkoopt en niet inkoopt. Deze facturen log je allemaal in het verkoopboek. Veel ondernemers betalen hun facturen overigens niet direct.

Door deze onder een klant te boeken met een debiteurennummer weet jij dankzij de boekhouding software wat je nog van welke klant aan omzet krijgt.

Bankboek

Geen kas, maar alle inkomsten en uitgaven die je via de bank hebt geregeld houd je bij in je bankboek. Met goede boekhouding software wordt dit automatisch bijgehouden en hoef je dus niet handmatig je bankafschriften door.

Memoriaal

In het memoriaal worden incidentele boekingen verwerkt. Als ondernemer kan het voorkomen dat je soms wat privé betaalt in plaats van dat je dit vanaf je zakelijke rekening betaalt. Deze inkoopfactuur staat dan wel op je bedrijfsnaam, maar de kosten zijn niet van je zakelijke rekening afgeschreven. Hiervoor kun je het memoriaal gebruiken, zodat je ‘niet kloppende’ boekhouding weer klopt.

Met een boekhoudprogramma wordt het makkelijk voor jou om bovenstaande boeken bij te houden en jouw in- en uitgaven te verantwoorden.

Welke boekhoudsoftware zijn er?

Geen bedrijf is hetzelfde, waarom zou je dan wel een boekhoudprogramma kiezen dat standaard is. Het verschilt per bedrijf welk boekhoudpakket het beste bij je past. Bedenk aan welke eisen jouw boekhoudprogramma moet voldoen. Stel jezelf bijvoorbeeld vragen als:

 • Welke manier van boekhouden vind ik prettig?
 • Hoe wil je btw aangifte doen?
 • Hoe wil je bankmutaties verwerken?
 • Hoe wil je bonnetjes bijhouden?

Door jezelf deze en meer vragen te stellen kom je al snel achter de eisen die jij hebt aan een boekhoudprogramma.

Je kunt als ondernemer zelf je boekhouding bijhouden of dit uitbesteden. Als je de keuze maakt om het zelf te doen heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een on- of offline boekhouding of bijvoorbeeld door deze bij te houden in een programma als Excel.

Online boekhoudpakket

Het aanbod van het aantal boekhoudoplossingen is enorm. Er komen ook steeds nieuwe boekhoudprogramma's bij. Bij Appwiki proberen we alle aanbieders te bundelen op één website, zodat jij de verschillende boekhoudprogramma’s die er zijn kunt vergelijken. Online boekhouden betekent dat je overal jouw boekhouding kunt inzien en bijhouden.

Je hebt voor online boekhoudprogramma’s de keuze om gebruik te maken van een SaaS oplossing of het als programma te kopen en op je computer te installeren.

Uiteraard heb je ook altijd de mogelijkheid om een boekhoudprogramma te kopen en die op je zakelijke computers te installeren. Voordeel hiervan is dat jij volledig eigenaar wordt, nadeel is dat je met licenties werkt en dus niet overal kunt inloggen in je systeem. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van jouw data, in tegenstelling tot een online boekhoudpakket binnen het MKB.

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Boekhoudprogramma bonnen scannen app

Steeds meer ondernemers kiezen daarom voor het gemak van een SaaS-oplossing voor het boekhoudpakket. Hierdoor ‘huur’ jij als het ware de software van de leverancier en hoef jij de data niet zelf op te slaan of te beveiligen. Dit wordt allemaal netjes in de cloud gedaan.

Daarnaast biedt online boekhoudsoftware veel voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koppeling op je telefoon zodat je met een app jouw boekhouding kunt doen. Dat maakt het bijhouden van de boekhouding een stuk gemakkelijker. Je kunt dit letterlijk in de lunchroom doen, waar je net je zakelijke lunch hebt gehad.

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Boekhoudprogramma kosten

De kosten van een boekhoudprogramma hangen af van wat jij nodig hebt. Bij de meeste softwareleveranciers is dit afhankelijk van:

 • het aantal functies. Hoe meer functies, hoe meer je betaalt
 • het aantal gebruikers. Hoe meer mensen gebruikmaken van de software, hoe meer je betaalt

Je kunt al een eenvoudige online boekhouding bijhouden vanaf nog geen tientje per maand. Als je meer gaat factureren of meer bankmutaties gaat verwerken, lopen de kosten snel op.

Tip: Starters kunnen gebruik maken van aanbiedingen van leveranciers, die gedurende een langere periode (12-15 maanden) de software geheel gratis aanbieden.

Boekhouden is voor veel (startende) ondernemers een groot struikelblok. Iedere ondernemer krijgt te maken met boekhouden en moet dit bijhouden. Veel ondernemers besteden hun boekhouding uit aan een administratiekantoor of boekhouder, waarvoor ze snel 1000 tot 1500 euro per jaar betalen. Door het gebruik van een boekhoudprogramma kun je veel geld besparen en zelf aan de slag gaan met de boekhouding.

Zeker met een beperkt budget is dat een goede mogelijkheid om geld te besparen zonder dat je kwaliteit inlevert. Bijkomend voordeel is dat je zelf veel meer overzicht en inzicht krijgt in de financiële status van je bedrijf. Daardoor kun je op basis van cijfers betere beslissingen nemen die je helpen beter ondernemen.

Veel softwareleveranciers bieden een gratis proefabonnement aan om de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van het boekhoudpakket te ontdekken. Zo ervaar je of de boekhoudsoftware echt aansluit bij jouw wensen of dat er een andere oplossing beter bij je past. Zonder dat je dus eerst kosten hebt gemaakt, omdat je een programma wilt testen.

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma?

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welke boekhoudsoftware het beste bij je past. Voor elk soort branche en samenstelling heb je verschillende boekhoudpakketten, welke dus bij jouw bedrijf past beslis jij!

Ben je ZZP'er? Dan zijn functies zoals facturering en een meekijk account voor je boekhouder handige functionaliteiten. Voor de grotere en complexere bedrijven is een boekhoudprogramma gericht voor het MKB handig. Daarin vind je functionaliteiten zoals salaris, automatische opmaak van de jaarlijkse rekening, consolidatie en vreemde valuta.

Ook voor stichtingen en verenigingen, de zorg, de bouw en ga zo maar door heb je speciale boekhoudprogramma’s die helpen met het goed bijhouden van de boekhouding wat je eventueel ook met een online boekhoudprogramma kunt bijhouden.

Daarnaast is het belangrijk dat het selecteren van het juiste boekhoudpakket aansluit bij de software die je gebruikt. Gebruik je Magento voor je webshop of Backoffice? Zoek de boekhouding software die aansluit op jouw systeem. Op deze manier kun je mutaties van bijvoorbeeld voorraad en betalingen direct verwerken in je boekhouding.

Boekhoudsoftware vergelijken?

Door te vergelijken op functies en criteria die voor jouw boekhouding belangrijk zijn, bepaal je welk boekhoudpakket het meest geschikt is voor jouw bedrijf. Wat voor het ene bedrijf namelijk noodzakelijk is, hoeft dat voor jouw onderneming niet te zijn.

In onderstaand filmpje laten we zien hoe je de boekhoudsoftware met elkaar vergelijkt.Een boekhoudprogramma kun je helemaal zelf passend maken. Door de verschillende boekhoudsoftware leveranciers met elkaar te vergelijken, weet jij zeker dat je het boekhoudpakket kiest dat het beste bij jou past.

Je kiest bijvoorbeeld voor een pakket dat gespecialiseerd is in jouw bedrijfsvorm of op organisaties van vergelijkbare omvang. Maak vervolgens jouw eigen software top drie aan en vergelijk de aanbieders. Zo vind je snel het beste boekhoudpakket.

Met onze vergelijktool kun je diverse programma eenvoudig naast elkaar vergelijken op:

 • Functies
 • Prijzen
 • Reviews
 • Integraties

Start direct en maak je eigen persoonlijke top drie. Kies en test het boekhoudprogramma dat het beste bij jouw bedrijf past. Appwiki helpt je graag! Start met vergelijken.

Altijd het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Veelgestelde vragen

✅  Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is een systeem dat jou als ondernemer helpt om jouw boekhouding op een goede en juiste manier bij te houden. Een boekhoudprogramma helpt je bij het doen van je boekhouding en zorgt ervoor dat het altijd aan de laatste eisen van Belastingdienst voldoet.

✅  Wat doet een boekhouding programma?

Een boekhoudprogramma automatiseert jouw boekhouding in zijn geheel of voor een gedeelte. Een boekhouding programma zorgt ervoor zelf je boekhouding bij kunt houden. Ook kun je samen met een boekhouder of accountant werken in het boekhoudprogramma. 

✅  Wat zijn voordelen van een boekhoudprogramma?

Met een boekhoudprogramma automatiseer je jouw boekhouding. Hierdoor bespaar jij tijd, geld en frustratie. Met een boekhoudprogramma kun je automatisch bonnen en facturen opslaan, verwerken en verzenden. Bovendien voldoet jouw boekhouding altijd aan de laatste eisen van de Belastingdienst. 

Products