Boekhoudprogramma's vergelijken

Vergelijk eenvoudig de top 3 met boekhoudprogramma's die bij je bedrijf passen. Of bekijk hieronder het complete overzicht. Probeer gratis en vrijblijvend.

Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Aanvullingen

Bekijkt het complete boekhoudprogramma overzicht

Hieronder vind je een compleet overzicht van alle Nederlandse boekhoudprogramma's. Vertel ons over je bedrijf en geef aan welke functies je nodig hebt met de filters. Kies vervolgens de 3 beste boekhoudprogramma's en voeg deze toe aan jouw vergelijking door op 'Vergelijken' te klikken. Zo vind je eenvoudig het programma dat bij je past!

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.

Beste boekhoudprogramma's voor:

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Iris
Iris
Appwiki expert

We kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhoudprogramma’s

Het vinden van het juiste boekhoudprogramma is een uitdagende klus. Of toch niet? Je kunt namelijk supersnel het boekhoudprogramma vinden dat op je lijf is geschreven. 

Hier geven we je antwoord op al jouw vragen over boekhoudsoftware. Verder leggen we uit hoe je eenvoudig het beste boekhoudprogramma vindt.

Wat kan ik met een boekhoudprogramma?

Met een boekhoudprogramma kun je jouw boekhouding gedeeltelijk of in zijn geheel automatiseren. Zo bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook geld. Je hoeft immers geen boekhouder of accountant meer te betalen om jouw boekhouding te doen of te laten checken.

Snel en makkelijk BTW-aangifte doen

Een van de meest tijdbesparende functies is een automatisch BTW-overzicht. De software rekent automatisch uit hoeveel je moet afdragen of terugkrijgt van de Belastingdienst. Zo doe je snel en makkelijk BTW-aangifte. Je kunt ervoor kiezen om dit handmatig te doen of samen met je boekhouder. Wil je de BTW-aangifte helemaal automatiseren? Dat kan met een elektronische BTW-aangifte.

Je koppelt je boekhoudpakket met de Belastingdienst waarna je deze automatisch indient. Je boekhoudprogramma zet automatisch het BTW-overzicht om in een aangifte. Je kunt zo snel en eenvoudig aangifte doen. Check dit filmpje over hoe je dit precies doet.

Koppel aan je bank

Eén van de handigste functies van een boekhoudprogramma is de bankkoppeling. Er zijn twee manieren om je boekhoudingsprogramma te koppelen aan je bank: 

 • Je kunt kiezen voor een automatische bankkoppeling, waarbij dagelijks automatisch je banktransacties worden gekoppeld aan je debiteuren
 • Daarnaast is er een handmatige manier van afschriften importeren vanuit je bank naar je software. Hier heb je een zakelijke rekening voor nodig. Met een bankkoppeling kun je de bankmutaties foutloos laten automatiseren

Let op: je hebt hiervoor wel een zakelijke rekening nodig. En je moet bij een bank zitten die een koppeling ondersteunt. 

Maar een boekhoudprogramma helpt je met nog met veel meer. Veel functies zorgen ervoor dat je tijd bespaart bij het doen van je boekhouding. Hoe? Check deze video: 

Boekhouden programma met een mobiele app

Een groot deel van de ondernemers is veel onderweg. Je boekhouding tussendoor snel doen is erg aantrekkelijk dan ook erg handig. Met een mobiele app kun je je boekhouding snel en overal waar je gaat en staat bijwerken. Deze apps zijn te vinden Apple store en Android store. Een boekhoudprogramma kopen met een mobiele app zal je nog flexibeler maken. 

Bekijk hier de beste boekhouding apps

Bonnetjes en inkomende facturen snel verwerken

Een bijkomend voordeel van de mobiele app is de mogelijkheid om een foto te maken van bonnetjes en facturen. Dit versnelt het invoerwerk. Je maakt een foto van een bonnetje met een boekhoud app of bonnetjes app. Deze slaat je bonnetje automatisch op in je boekhoudpakket en voert de bon details binnen je pakket online in. Op deze manier hoef je papieren bonnen nooit meer te bewaren en is het digitaal opgeslagen in je boekhoud app of bonnetjes app.

Bij een factuur werkt het bijna hetzelfde. Je maakt een foto van een hardcopy factuur en de gegevens worden overgenomen en in je programma bijgewerkt. Dit is de scan en herken functie. Wil je ook deze scan en herken functie? Dan heb je een boekhoudpakket nodig met deze mogelijkheden.

Welke online boekhoudoplossingen zijn er?

Wederom: te veel om op te noemen. Het aanbod groeit enorm. Het is daarom bijna ondoenlijk om alle boekhoudsoftware op één website te bundelen. Bij Appwiki vind je het merendeel van het aanbod van Nederlandse online boekhoudsoftware. Van grote, bekende namen tot aan kleine leveranciers. 

Overzicht van de populairste boekhoudprogramma's in Nederland

Hieronder vind je de populairste boekhoudpakketten voor het MKB die in Nederland actief zijn. 

1. e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van uw onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, automatische bankkoppelingen en meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

2. Exact Online

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact Online dé keuze van ruim 9000 accountants.

Reviews: 8.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

3. Visma eAccounting

Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €15 per maand heb je je boekhouding en facturatie geregeld, inclusief mobiele app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!

Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

4. DigiBTW

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

5. fENNA factureren en boekhouden

Onze missie is: ondernemers bevrijden van het boekhouden. We geloven dat je met fENNA de boekhouding de baas bent. En dat je zelf kunt profiteren van een goede administratie. We willen dat doen door de boekhoudtaken voor je te automatiseren, door je bonnen in de cloud te bewaren, én door je met je accountant te laten samenwerken.

Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

6. Stip-T

Stip-T is een online boekhoudprogramma geschikt voor Windows en Mac. Het programma draait lokaal op je PC maar slaat alle data op in de Cloud, experts noemden het: "het beste uit twee werelden"

Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

7. MoneyMonk

Start 2018 met een goede administratie! Klanten waarderen ons om onze eenvoud en fantastische support. Je kan met ons mailen, chatten en bellen. Persoonlijk, daar houden we van. Hulp nodig? We helpen je graag op weg. TIP: lees hieronder ook de reviews van onze klanten, daar zijn we namelijk best trots op :-)

Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

8. Myfinance.nl

Myfinance is speciaal ontwikkeld om als ZZP zelf te boekhouden. Ook als je net start is ons pakket de beste keuze. Myfinance staat voor gebruiksvriendelijk én veilig online boekhouden! Daarnaast kies jij of je met of zonder hulp van ons of je eigen boekhouder wil boekhouden. Zo sta je er nooit alleen voor! Probeer het nu gratis.

Reviews: 9.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

9. AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor zowel de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Reviews: 8.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

10. Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Boekhoudprogramma kopen of huren?

De markt heeft zich de laatste jaren zo ontwikkeld, dat het loont om een boekhoudprogramma te huren. Dit doe je meestal in de vorm van SaaS (Software as a Service). Je huurt de software en de bijbehorende service van de leverancier. Je betaalt hier in abonnementsvorm voor, meestal per maand.

Een SaaS-boekhoudprogramma huren heeft meerdere voordelen:

 • het staat in de cloud: je kunt dus altijd en overal bij je boekhouding
 • het maandelijks opzegbaar: je zit er dus niet aan vast
 • er wordt elke dag een back-up gemaakt: je raakt dus nooit je gegevens kwijt
 • het is gratis te proberen: zo kun je erachter komen of het pakket wel echt bij je past, ook al heb je geen budget

Het laatste punt is een mooi bruggetje naar de volgende vraag. Want hoe weet je nou welk programma het beste bij jou past?

Hoe kies ik het beste boekhoudprogramma?

Waar moet je nu op letten bij de keuze van goedkoop boekhoudsoftware? Allereerst is het belangrijk om je af te vragen wat je met het boekhoudpakket wil. Dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wil je facturen kunnen opstellen en versturen?
  Veel boekhoudprogramma’s kun je uitbreiden met een facturatiepakket of -module. Hierdoor kun je facturen opstellen en meteen online versturen
 • Doe je zaken met buiten de EU of bijvoorbeeld met de UK?
  Dan is het handig dat je pakket hiermee overweg kan.
 • Heb je regelmatig klanten die te laat betalen?
  Kies dan een pakket waarmee je een betalingsherinnering kunt maken en versturen. 
 • Ben je eigenaar van meerdere bedrijven?
  Dan is het fijn om alles in één pakket onder te brengen. Zo heb je alles op één plek.
 • Ben je veel onderweg?
  Met een mobiele app heb je je boekhouding altijd en overal bij je zodat je snel en eenvoudig toegang hebt tot je gegevens.
 • Is je onderneming de belangrijkste inkomstenbron?
  Door elektronisch je IB of IB/Vpb aangifte te doen bespaar je vaak een hoop tijd.
 • Wil je bijvoorbeeld ook kunnen budgetteren en begroten met je boekhoudsoftware?
  Dan heb je een uitgebreidere rapportage nodig.

Let op de reviews

Vind je het belangrijk wat anderen van de boekhoudsoftware vinden? Lees dan een aantal reviews van het pakket. Deze reviews geven een goed en betrouwbaar beeld van wat echte gebruikers van het pakket vinden. Hoe meer sterren een pakket heeft, hoe beter gebruikers het boekhoudprogramma vinden. 

Waarin verschillen boekhoudprogramma's?

Boekhoudprogramma's verschillen op meerdere manieren van elkaar.  Zo is er een verschil in doelgroepen. De ene leverancier richt zich bijvoorbeeld op starters en ZZP'ers. Vaak zijn deze pakketten lekker simpel in gebruik en ontdaan van jargon en allerlei functies. 

De andere leverancier maakt juist boekhoudsoftware speciaal voor het MKB. Dit zijn vaak uitgebreide pakketten, met heel veel functies. Vaak zijn deze wat moeilijker in het gebruik. Maar MKB'ers profiteren van de vele automatiseringsfuncties. 

We hebben hieronder alle boekhoudpakketten per bedrijfsvorm voor jou op een rij gezet:

Boekhoudprogramma's voor starters

Bespaar tijd en geld met een online boekhouding. Aan een basiskennis van boekhouden heb je genoeg. Ga dus zelf aan de slag met een online boekhoudprogramma.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor starters

Boekhoudprogramma's voor ZZP’ers

Zelf boekhouden als ZZP’er? Dat kan eenvoudig met een boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Zo bespaar je tijd en geld op je boekhouding. 

Bekijk alle boekhoudsoftware voor ZZP’ers

Het beste boekhoudprogramma kiezen als ZZP'er

Hoe vind je het juiste boekhoudprogramma met de functies die je echt nodig hebt? Er zijn een aantal checks die je hierbij helpen. Zo weet je zeker dat jouw boekhoudprogramma voldoet aan je wensen zonder dat je teveel betaalt.
 

Download hieronder onze checklist boekhoudprogramma kiezen

Boekhoudprogramma's voor MKB'ers

Houd altijd en overal inzicht in je boekhouding met een online boekhoudprogramma. Werk eenvoudig en snel, zodat jouw organisatie nog efficiënter is. 

Bekijk alle boekhoudsoftware voor MKB bedrijven

Boekhoudprogramma's voor administratie- of accountantskantoor

Wij begrijpen dat jij als financieel expert eenvoudig de boekhouding van je klanten wil kunnen inzien. Kies voor een online boekhoudprogramma die eenvoudig kan koppelen met andere software. Zo geef jij altijd het beste financiële advies!

Bekijk alle boekhoudsoftware voor boekhouders en accountants

Boekhoudprogramma's voor stichting of vereniging

Automatiseer eenvoudig een groot deel van je administratie door een online boekhoudprogramma te gebruiken. Zo integreer je bijvoorbeeld je ledenadministratie en debiteurenbeheer in je boekhouding. Bespaart jou tijd en je vereniging of stichting geld.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor stichtingen 
Bekijk alle boekhoudsoftware voor verenigingen

Naast de bedrijfsvorm verschillen de boekhoudprogramma's ook in prijs...

Wat kost een boekhoudprogramma?

Dat hangt van een aantal dingen af. Bij de meeste softwareleveranciers is dit afhankelijk van:

 • het aantal functies. Hoe meer functies, hoe meer je betaalt
 • het aantal gebruikers. Hoe meer mensen gebruikmaken van de software, hoe meer je betaalt

Je kunt al een eenvoudige online boekhouding bijhouden vanaf een tientje per maand. Als je meer gaat factureren of meer bankmutaties gaat verwerken, lopen de kosten op. 

Ben je ZZP'er? Check dan dit onderzoek van Appwiki naar het boekhoudprogramma voor ZZP'ers met de beste prijs/kwaliteitverhouding.

Tip: Starters kunnen gebruikmaken van aanbiedingen van leveranciers, die hun een langere periode gratis gebruik van hun software aanbieden. 

Kan ik een boekhoudprogramma uitproberen?

Dat kan zeker. Veel softwareleveranciers bieden een gratis proefabonnement aan om de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van het boekhoudpakket te ontdekken. Zo ervaar je of de boekhoudsoftware aansluit bij jouw wensen.

Kan ik mijn online boekhouding integreren met andere software?

Ook dat kan. Je kunt je boekhoudprogramma koppelen met allerlei verschillende software. Denk aan facturatie-, urenregistratie-, CRM-, kassa en webshopsoftware. Koppelen met andere software heeft als groot voordeel dat gegevens van je gekoppelde software automatisch worden verwerkt in je boekhoudprogramma. Je bespaart dus tijd op het overkloppen van de gegevens.

Tip: Lees ons artikel over boekhoudsoftware integreren

Relevante artikelen

annie-spratt-604126-unsplash.jpg
10 november 2018

Urenregistratie: van bijhouden tot factureren

Urenregistratie

Urenregistratie: van verantwoording tot het factureren Waar blijft de tijd? Als hardwerkende ondernemer vraag je je dat regelmatig af. Tijdens een drukke dag lijken de uren voorbij te vliegen. Als je...

Lees meer 

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products