1. Boekhouding
 2. Boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma vergelijken

Vergelijk eenvoudig de top 3 met online boekhoudprogramma's die bij je bedrijf passen. Of bekijk hieronder het complete overzicht. Probeer gratis en vrijblijvend.

Bekijk het complete boekhoudprogramma overzicht

Boekhoudprogramma vergelijken? Hier vind je een compleet overzicht van alle Nederlandse programma's voor een online boekhouding. Benieuwd hoe je het beste boekhoudprogramma als zzp'er kiest? Download de gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk boekhoudprogramma bij je past.

Gratis voor starters!
Belastingdienst Erkend
Helpdesk, Cursus & App

Op zoek naar een compleet en eenvoudig online boekhoudpakket? Velen gingen u al voor. Bij e-Boekhouden.nl heeft u geen boekhoudkennis nodig, iedereen kan het! ACTIE: 15 maanden gratis! > Maak nu uw gratis account aan!

Meer informatie
Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Alles in 1 software voor de Zzp'er! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!

Meer informatie
Groeit met je mee
Eenvoudig factureren
Werkt altijd en overal

Financiële software van Exact is het hart van elke onderneming. Meer dan 500.000 bedrijven vertrouwen voor hun zakelijke cijfers op hun software. Ga aan de slag met hun boekhoudprogramma en ontdek de vele voordelen.

Meer informatie
Persoonlijke service
Voor iedere branche
300+ koppelingen

Al jarenlang is Twinfield dé keuze van accountants en boekhoudprofessionals. Twinfield onderscheidt zich door rijke functionaliteit, events, gebruikersdagen, persoonlijk contact en 300+ koppelpartners. Ervaar het zelf gratis!

Meer informatie
#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Zoek je het meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma voor ondernemers? Met onbeperkt boekhouden & factureren, gratis trainingen, handige mobiele app en uitstekende Klantenservice. Probeer Visma eAccounting 30 dagen gratis!

Meer informatie
Geen boekhoudkennis
Makkelijk & Compleet
Bespaar tijd & geld!

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!

Meer informatie
Eén ERP-oplossing
> 100 controles
Inzicht met dashboards

Boekhouden is verleden tijd dankzij het slim inrichten van bedrijfsprocessen met AFAS. Doordat zowel de payroll-, project- en logistieke administratie in één softwarepakket worden vastgelegd, is de boekhouding altijd actueel.

Meer informatie
Foutloze administratie
Incl. bankkoppeling
Gratis ondersteuning

Maak je administratie vele malen efficiënter. Automatiseer je dagelijkse taken en werk direct samen met je accountant. Breng alles samen in één online tool zodat je overzicht en grip op je financiën hebt. Probeer Unit4 30d gratis!

Meer informatie
4x als beste getest
iOS & Android App
Telefonische Helpdesk

Online boekhouden voor dienstverlenende ZZP'ers. Boekhouden in begrijpelijke taal en zonder gedoe! Alles-in-één: Facturatie met iDeal, automatische Bankkoppeling & Btw-aangifte in 1 klik, inclusief mobiele App. Probeer nu gratis!

Meer informatie
Alles in 1 pakket
Inclusief facturatie
Slechts €10,- p.m.

DigiBTW is het meest gebruiksvriendelijke en het meest voordelige boekhoudpakket, speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Het is alles in 1 (incl. facturatie, boekhouden en btw-aangifte) voor slechts €10 per maand. Probeer het gratis!

Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
Aanvullingen
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0
Vergelijk

De beste boekhoudprogramma's voor:

Appwik expert

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma als zzp'er?

Download onze gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk programma bij je past. Met behulp van deze checklist weet je zeker dat het boekhoudprogramma voldoet aan jouw wensen en situatie.

Download de checklist

Boekhoudprogramma kiezen: de mogelijkheden, opties, verschillen en kosten

Het vinden van het juiste boekhoudprogramma kan een uitdagende klus zijn. Daarom geven wij je graag alle tools en informatie die je nodig hebt om het beste boekhoudprogramma te kiezen.  

Zo vind je hier antwoorden op de meestgestelde vragen rondom boekhoudprogramma's. We kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over...

Wat kan ik met een boekhoudprogramma?

Met een boekhoudprogramma kun je jouw boekhouding gedeeltelijk of in zijn geheel automatiseren. Zo bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook geld. Je hoeft immers geen boekhouder of accountant meer te betalen om jouw boekhouding bij te houden. Dit kun je met een boekhoudprogramma namelijk prima zelf. Dit geldt ook voor beginners en starters. De tools helpen je namelijk bij het boekhouden. De meeste leveranciers bieden uitgebreide tutorials en handleidingen die je stap-voor-stap uitleggen hoe je dit doet.

De boekhouder kun je dan beter inzetten voor financieel advies of complexere taken zoals de jaarafsluiting en aangifte van inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Maar naast een besparing op de kosten van een boekhouder, bespaart een boekhoudprogramma vooral veel tijd. Tijd die je beter kunt besteden aan je vak of klanten. Hieronder vind je een aantal belangrijke administratieve zaken die met een administratie programma veel sneller en makkelijkers gaan.

Bonnetjes en inkomende facturen eenvoudig verwerken

Verlies je regelmatig een bonnetje of factuur? Dan is een boekhoudprogramma met mobiele app de oplossing. Een voordeel van de mobiele app is de mogelijkheid om bonnetjes en facturen eenvoudig te bewaren door er een foto van te maken.

Hoe dit precies werkt? Je maakt een foto van een bonnetje met een boekhoud app of bonnetjes app op je smartphone of tablet. Deze slaat je bonnetje automatisch op in je boekhoudpakket en voert de bon details binnen je pakket online in. Op deze manier hoef je papieren bonnen nooit meer te bewaren en is het digitaal opgeslagen in je boekhouding.

Bij een factuur werkt het bijna hetzelfde. Je maakt een foto van een hardcopy factuur en de gegevens worden overgenomen in je programma. Wil je de verwerking vervolgens ook automatiseren? Neem dan een scan en herken functie. Met deze functie leest het boekhoudprogramma automatisch de gegevens van je factuur of bon uit en zet ze als boekingsvoorstel klaar in je account. Het enige wat je dan hoeft te doen is controleren, akkorderen en boeken.

Snel en makkelijk BTW-aangifte doen

De BTW-aangifte is voor vele ondernemers een vervelende klus. Daarnaast is de aangifte invoeren bij de Belastingdienst een tijdrovende taak. Dit kan veel sneller, eenvoudiger en zonder stress. Een tijdbesparende functie is een automatisch BTW-overzicht. De software rekent automatisch uit hoeveel je moet afdragen of terugkrijgt van de Belastingdienst. 

Zo doe je snel en makkelijk BTW-aangifte. Voor het doen van de aangifte zelf kun je ervoor kiezen om dit handmatig te doen of samen met je boekhouder.

Wil je de BTW-aangifte helemaal automatiseren? Dat kan met een elektronische BTW-aangifte functie. Je koppelt je boekhoudpakket met de Belastingdienst waarna je deze automatisch indient met een druk op de knop. Je boekhoudprogramma zet automatisch het BTW-overzicht om in een aangifte.

Bekijk in de onderstaande video hoe je zelf de BTW aangifte eenvoudig en snel doet!

Automatisch betalingen verwerken

Eén van de handigste functies van een boekhoudprogramma is de bankkoppeling. Hiermee kun je namelijk automatisch de betalingen verwerken in je boekhouding.

Er zijn twee manieren om je boekhoudingsprogramma te koppelen aan je bank: 

 • Je kunt kiezen voor een automatische bankkoppeling, waarbij dagelijks automatisch je banktransacties worden gekoppeld aan je debiteuren
 • Daarnaast is er een handmatige manier van afschriften importeren vanuit je bank naar je software. Hier heb je een zakelijke rekening voor nodig. Met een bankkoppeling kun je de bankmutaties foutloos laten automatiseren

Let op: je hebt hiervoor wel een zakelijke rekening nodig. En je moet bij een bank zitten die een koppeling ondersteunt. De meeste boekhoudprogramma's ondersteunen een automatische bankkoppeling met de ING, Rabobank en ABN Amro. Daarnaast zijn er ook een aantal boekhoudprogramma's die koppelen met Bunq en Knab.

Maar een boekhoudprogramma helpt je met veel meer:

 • het mailen van digitale facturen naar je boekhoudprogramma zodat ze hierin meteen opgeslagen worden en (automatisch) verwerkt kunnen worden
 • het automatisch versturen van betalingsherinneringen
 • het maken van offertes en deze omzetten naar een factuur
 • het maken en versturen van facturen in een boekhoudprogramma (scheelt weer overtypen)
 • het verzamelen van betaalopdrachten in een batch, zodat deze bijvoorbeeld een keer per week via internetbankieren worden betaald
 • een overzicht van je debiteuren
 • een overzicht van je balans, winst- en verliesrekening en cash flow

Kortom, een boekhoudprogramma bespaart je veel tijd en dus geld. We geven in de onderstaande video nog 3 tips!

Boekhouding programma met een mobiele app

Een groot deel van de ondernemers is veel onderweg. Je boekhouding tussendoor snel doen is erg aantrekkelijk dan ook erg handig. Met een mobiele app kun je je boekhouding snel en overal waar je gaat en staat bijwerken. Deze apps zijn te vinden Apple store en Android store. Een boekhoudprogramma kopen met een mobiele app maakt je boekhouding nog flexibeler. 

Bekijk hier de beste boekhouding apps

Boekhoudprogramma kopen (eenmalige aanschaf) of huren?

De markt heeft zich de laatste jaren zo ontwikkeld, dat het loont om een boekhoudprogramma online te huren in plaats van kopen. Dit doe je meestal in de vorm van SaaS (Software as a Service). Je huurt de software en de bijbehorende service van de leverancier. Je betaalt hier in abonnementsvorm voor, meestal per maand.

Een andere optie is een offline boekhoudprogramma. In tegenstelling tot SaaS software betaal je dan vaak een eenmalig (hoger) bedrag voor de aankoop.

Toch heeft een SaaS-boekhoudprogramma huren meerdere voordelen:

 • het staat in de cloud: je kunt dus altijd en overal bij je boekhouding
 • je kunt je boekhouding op ieder apparaat beheren. Veel offline boekhoudprogramma's zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor een Mac of ander Apple apparaat.
 • je beschikt altijd over de nieuwste mogelijkheden en functies (updates van de leveranciers gelden voor alle accounts)
 • het is maandelijks opzegbaar: je zit er dus niet aan vast
 • er wordt elke dag een back-up gemaakt: je raakt dus nooit je gegevens kwijt
 • je kunt meerdere bedrijfsprocessen met elkaar koppelen en intergreren zodat je meer administratieve handelingen en taken kunt automatiseren. Dit doe je door de software met elkaar te koppelen. Zo voorkom je veel dubbel invoerwerk en extra handelingen.
 • het is gratis te proberen: zo kun je erachter komen of het pakket wel echt bij je past, ook al heb je geen budget

Het laatste punt is een mooi bruggetje naar de volgende vraag. Want hoe weet je nou welk programma het beste bij jou past?

Hoe kies je het beste ZZP boekhoudprogramma?

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudprogramma het beste bij je past. Gebruik onze gratis boekhouding checklist en stel jezelf 10 vragen om het beste zzp boekhoudprogramma voor jou te kiezen. Je krijgt inzicht in:

 • welke manier van boekhouden het beste is
 • hoe je BTW aangifte wil doen
 • hoe je bankmutaties wil verwerken
 • hoe je inkomsten en uitgaven wil verwerken
 • hoe je bonnetjes en inkoopfacturen wil verwerken
 • welke handige functies voor jou echt belangrijk zijn

Download gratis

Boekhoudprogramma's vergelijken

Als je weet wat je nodig hebt, kun je vervolgens boekhoudprogramma's vergelijken. Je weet welke functies je nodig hebt, dus kun je de pakketten naast elkaar zetten en vergelijken op functies, reviews en prijzen. 

Hoe dat precies in zijn werk gaat, kun je in de onderstaande video zien.

Waarin verschillen boekhoudprogramma's?

Boekhoudprogramma's verschillen op meerdere vlakken van elkaar.  Zo is er een belangrijk verschil in doelgroepen. De ene leverancier richt zich bijvoorbeeld op starters en ZZP'ers. Vaak zijn deze pakketten lekker simpel in gebruik en ontdaan van jargon en allerlei functies. 

De andere leverancier maakt juist boekhoudsoftware speciaal voor het MKB. Dit zijn vaak uitgebreide pakketten, met heel veel functies. Vaak zijn deze wat moeilijker in het gebruik. Maar MKB'ers profiteren van de vele automatiseringsfuncties. 

We hebben hieronder alle boekhoudpakketten per bedrijfsvorm voor jou op een rij gezet:

Boekhoudprogramma's voor starters

Bespaar tijd en geld met een online boekhouding. Aan een basiskennis van boekhouden heb je genoeg. Ga dus zelf aan de slag met een online boekhoudprogramma.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor starters

Boekhoudprogramma's voor ZZP’ers

Zelf boekhouden als ZZP’er of eenmanszaak? Dat kan eenvoudig met een boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Zo bespaar je tijd en geld op je boekhouding. 

Bekijk alle boekhoudsoftware voor ZZP’ers

Boekhoudprogramma's voor MKB'ers of BV

Houd altijd en overal inzicht in je boekhouding met een online boekhoudprogramma. Werk eenvoudig en snel, zodat jouw organisatie nog efficiënter is. 

Bekijk alle boekhoudsoftware voor MKB bedrijven

Boekhoudprogramma's voor administratie- of accountantskantoor

Wij begrijpen dat jij als financieel expert eenvoudig de boekhouding van je klanten wil kunnen inzien. Kies voor een online boekhoudprogramma die eenvoudig kan koppelen met andere software. Zo geef jij altijd het beste financiële advies!

Bekijk alle boekhoudsoftware voor boekhouders en accountants

Boekhoudprogramma's voor stichting of vereniging

Automatiseer eenvoudig een groot deel van je administratie door een online boekhoudprogramma te gebruiken. Zo integreer je bijvoorbeeld je ledenadministratie en debiteurenbeheer in je boekhouding. Bespaart jou tijd en je vereniging of stichting geld.

Bekijk alle boekhoudsoftware voor stichtingen 
Bekijk alle boekhoudsoftware voor verenigingen

Naast de bedrijfsvorm verschillen de boekhoudprogramma's ook in prijs. Zo kun je ook de boekhoudpakketten voorfilteren op prijs. 

Maar wat kost een boekhoudprogramma eigenlijk?

Dat hangt van een aantal dingen af. Bij de meeste softwareleveranciers is dit afhankelijk van:

 • het aantal functies. Hoe meer functies, hoe meer je betaalt
 • het aantal gebruikers. Hoe meer mensen gebruikmaken van de software, hoe meer je betaalt

Je kunt al een eenvoudige online boekhouding bijhouden vanaf nog geen tientje per maand. Als je meer gaat factureren of meer bankmutaties gaat verwerken, lopen de kosten op. 

Ben je ZZP'er? Check dan dit onderzoek naar het boekhoudprogramma voor ZZP'ers met de beste prijs/kwaliteitverhouding.

Tip: Starters kunnen gebruikmaken van aanbiedingen van leveranciers, die gedurende een langere periode (12-15 maanden) de software geheel gratis aanbieden. 

Kan ik een boekhoudprogramma gratis proberen?

Dat kan zeker. Veel softwareleveranciers bieden een gratis proefabonnement aan om de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van het boekhoudpakket te ontdekken. Zo ervaar je of de boekhoudsoftware echt aansluit bij jouw wensen.

Kan ik mijn online boekhouding integreren met andere software?

Ook dat kan. Je kunt je boekhoudprogramma koppelen met allerlei verschillende software. Denk bijvoorbeeld aan:

Koppelen met andere software heeft als groot voordeel dat gegevens van je gekoppelde software automatisch worden verwerkt in je boekhoudprogramma. Je bespaart dus tijd op het overkloppen van de gegevens.

Tip: Lees ons artikel over boekhoudsoftware integreren

Welke online boekhoudoplossingen zijn er?

Wederom: te veel om op te noemen. Het aanbod groeit enorm. Het is daarom steeds lastiger om boekhoudprogramma te kopen. Want waar moet je nou beginnen?

Bij Appwiki vind je het merendeel van het aanbod van Nederlandse online boekhoudsoftware. Van grote, bekende namen tot aan kleine leveranciers. 

Bekijk hieronder de top 10 boekhoudprogramma's

Wij hebben hieronder de tien beste boekhoudprogramma's voor MKB op een rij gezet. 

1. e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

2. Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Reviews: 9.5/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

3. Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

Reviews: 7.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

4. Twinfield

Twinfield International is marktleider op het gebied van online boekhouden in Europa en onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting. Wolters Kluwer is wereldwijd marktleider in fiscale, boekhoud- en auditdiensten. Online boekhouden via Twinfield is flexibel boekhouden voor zowel kleine als grote organisaties. Hierbij wordt op een efficiënte, veilige en directe manier een administratie gevoerd en kan informatie gedeeld worden met een administratie- of accountantskantoor.

Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

5. Visma

Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €16 per maand heb je je boekhouding en facturatie geregeld, inclusief mobiele app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!

Reviews: 8.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

6. Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

7. AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Reviews: 7.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

8. Unit4 Bedrijfssoftware

Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software voor meer dan 3.000 accountants en 25.000 ondernemers. Jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we begrijpen wat je nodig hebt. 350 experts staan dagelijks klaar zodat jij zorgeloos kan ondernemen. Met Unit4 Bedrijfssoftware, heb je alles onder controle!

Reviews: 7.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

9. MoneyMonk

Start 2020 met een goede administratie! All-in-One: Project Management & Online boekhouden! Klanten waarderen ons om onze eenvoud en fantastische support. Je kan met ons mailen, chatten en bellen. Persoonlijk, daar houden we van. Hulp nodig? We helpen je graag op weg. Start gratis!

Reviews: 9.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

10. DigiBTW

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Relevante artikelen

brooke-cagle-195777-unsplash.jpg
4 maart 2020

De administratie voor MKB: eisen en tools

AdministratieBoekhouding

Waaruit moet de administratie MKB bestaan? En wat is het verschil tussen administratie MKB en het bijhouden van de boekhouding?

Lees meer 
4 maart 2020

Boekhouder MKB inschakelen? 4 overwegingen

AdministratieBoekhouding
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
24 februari 2020

De 10 beste boekhoudpakketten voor ZZP

AdministratieBoekhouding
30 november 2019

Boekhoudprogramma kiezen in 5 stappen

Boekhouding

Veelgestelde vragen

 

✅ Wat is een boekhouding programma?

Een boekhoudprogramma is een systeem dat jou als ondernemer helpt om jouw boekhouding op een goede en juiste manier bij te houden met een boekhoudprogramma Kun jij zelf jouw boekhouding doen En weet je zeker dat het altijd aan de laatste eisen van de belastingdienst voldoet. 

✅ Wat doet een boekhouding programma?

Een boekhoudprogramma automatiseert jouw boekhouding in zijn geheel of voor een gedeelte. Een boekhouding programma zorgt ervoor dat je geen boekhouder of accountant meer nodig hebt en dat je zelf je boekhouding bij kunt houden. 

✅ Wat zijn voordelen van een boekhoudprogramma?

De voordelen van een boekhoudprogramma zijn groot. Doordat je automatisch jouw boekhouding kunt bijhouden bespaar jij tijd, geld en frustratie. Met een boekhoudprogramma kun je automatisch bonnen en facturen opslaan, verwerken en verzenden. Bovendien voldoet jouw boekhouding altijd aan de laatste eisen van de Belastingdienst.

Products