1. Boekhouding
 2. Boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma vergelijken

Bekijk het complete boekhoudprogramma overzicht met (bijna) alle Nederlandse boekhoudprogramma's. Eerst meer weten? Lees dan onze reviews en tips om het beste pakket te vinden!

Een online boekhouding begint met het kiezen van een geschikt boekhoudpakket. Dit doe je door hier eenvoudig door boekhoudprogramma's te vergelijken. Geef met de filters aan wat voor jou van toepassing is en personaliseer het overzicht zodat hij bij jouw situatie en wensen aansluit. Vergelijk vervolgens je shortlist met boekhoudpakketten op prijs, functies en reviews via de 'Vergelijken" optie.

Eerst meer weten? Bekijk hier:

Tips Reviews Keuzehulp

500.000 gingen je voor
Snelle btw-aangifte
15 maanden gratis

Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket. Maak gebruik van boekhouden, offertes, factureren, urenregistratie en de gratis app. Nú 15 maanden gratis voor startende ondernemers.

Ga naar website
Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Alles in 1 software voor de Zzp'er! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!

Ga naar website
Onbeperkt factureren
Eenvoudig in gebruik
Persoonlijke support

In minder tijd je administratie gedaan, zonder kennis van boekhouden? Het kan met SnelStart. Onbeperkt offertes en facturen sturen. Je btw-aangifte is zo gedaan. En dat voor een vast bedrag per maand + de eerste 30 dagen gratis.

Ga naar website
47% stijging
Automatisch boekhouden
OCR-software

Stroomlijn je workflows, houd je boekhouding op orde en sluit de maand op tijd af – elke keer weer. Gewoon door Moss te verbinden met de systemen en tools die je al gebruikt.

Ga naar website
Persoonlijke service
Consultancy en service
300+ koppelingen

Al jarenlang is Twinfield keuze van accountants en boekhoudprofessionals. Twinfield Boekhouden onderscheidt zich door rijke functionaliteit, gebruikersdagen, persoonlijk contact en 300+ koppelpartners. Probeer het zelf gratis!

Ga naar website
#1 volgens accountants
Met Scan & Herken
Probeer 1 maand gratis

AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

Ga naar website
Compleet en eenvoudig
Uitstekende support
Maandelijks opzegbaar

Een toegankelijk boekhoudpakket dat uitblinkt in online en offline service. Probeer voordelig dankzij de gratis proefmaand en voordelige kickstart korting.

Ga naar website
Best gewaardeerd
Scan & Herken
Bankenkoppeling

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden doet u met het boekhoudprogramma Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en Belgie!

Ga naar website
30 dagen gratis
Goede ondersteuning
Realtime inzicht

Een complete oplossing om je boekhouding en facturatie op orde te hebben en te houden. Deskundige ondersteuning en (gratis) trainingen helpen je snel op weg. Al 160.000 ondernemers werken met Visma eAccounting. Probeer 30 dagen!

Ga naar website
Eenvoudig e-factureren
Eenvoudig btw-aangifte
Realtime boekhoudapp

Online boekhouden doe je met Bjorn Lunden, hét online boekhoudplatform voor ondernemers & accountants. Gratis (e-)factureren | bankkoppeling | btw | 100% factuurherkenning | optimale samenwerking | live koppelingen | realtime app

Ga naar website
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
BTW-aangifte
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Aanvullingen
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Reviews van populaire boekhoudprogramma's 

Onze experts hebben een aantal boekhoudpakketten onder de loep genomen en beoordeeld op opstarttijd, gebruikersgemak en support/klantenservice.

Benieuwd naar de resultaten? Hieronder vind je per aanbieder de scores, voor- en nadelen, en reviews van gebruikers:

Exact Online review

Exact Online

Bekijk review

e-Boekhouden.nl

Bekijk review

Visma eAccounting

Visma eAccounting

Bekijk review

Twinfield review

Twinfield

Bekijk review

Moneymonk review

Moneymonk

Bekijk review

DigiBTW review

DigiBTW

Bekijk review

Hoe een boekhoudprogramma vergelijken en kiezen?

Wat moet je nu precies bijhouden in een boekhoudpakket? Ga je voor zelf online boekhouden of laat je een boekhouder de keuze voor je maken? Ontdek hier alle tools en informatie die je nodig hebt om het beste boekhoud programma te kiezen. Je kunt namelijk onze boekhoudprogramma's vergelijken. Zo weet je zeker dat jij de oplossing kiest die past!

Inhoudsopgave

Wat is en doet een boekhouding programma?

Een boekhoudprogramma helpt je bij het doen van je financiële administratie, oftewel je boekhouding. Er zijn boekhoudprogramma’s in allerlei soorten en maten, met alleen de basisfuncties tot uitgebreide pakketten met opties voor koppelingen. Zo past er altijd een programma bij jouw bedrijf en situatie.

De basisfuncties die je in ieder boekhoudprogramma vindt zijn:

 • Overzicht in je balans, winst- en verliesrekening en cashflow

 • Afschrijvingen van je vaste activa bijhouden

 • Facturen en offertes opstellen

 • Inkomende rekeningen invoeren met handige scan- en herkensoftware en deze betalen door een bankkoppeling

 • Kostenplaatsen bijhouden en vaste journaalposten automatisch verwerken

 • BTW-aangifte en belastingaangifte vereenvoudigen door automatische overzichten

Daarnaast zijn er, afhankelijk van welk boekhoudpakket je kiest, nog handige opties mogelijk zoals debiteurenbeheer, urenregistratie, voorraadbeheer of een koppeling met je CRM-systeem.

Het is belangrijk om na te denken hoe je de boekhouding aan wilt pakken. Wil je het helemaal zelf doen? Geef je het volledig uit handen? Of doe je het zelf maar laat je het controleren door je boekhouder?

Met een boekhouding programma zijn de dagelijkse boekhoudkundige werkzaamheden makkelijk in te vullen. Zo wordt door het programma automatisch een balans en BTW overzicht opgesteld.

De verschillende mogelijkheden vergelijken kan helpen het beste programma te kiezen.

Of je de boekhouding nu zelf wilt doen of wilt uitbesteden, een online boekhoudpakket geeft je real-time financieel inzicht om betere besluiten te nemen! 

Hulp nodig? Start met onze keuzehulp!

Heb ik een boekhoudprogramma echt nodig?

Iedere ondernemer is verplicht een boekhouding bij te houden. Moet je dan een boekhoudprogramma kopen? Nee, dit kan je zelf doen in bijvoorbeeld Excel, maar er zijn ook veel speciale boekhoudprogramma’s die het allemaal iets makkelijker maken. Hoewel je een boekhoudpakket meestal voor een klein bedrag moet aanschaffen, heb je deze mini-investering binnen de kortste keren terugverdiend.

Daarnaast krijg je veel meer grip op je boekhouding door gebruik te maken van alle opties die boekhoudpakketten je bieden. Het belangrijkste wat een boekhoudpakket kan opleveren is tijd. Het beste online boekhoudprogramma past bij de situatie van jouw bedrijf.

Met een boekhoudprogramma kopen kun je erg veel tijd besparen. Denk hierbij aan:

 • Automatische koppelingen met bank om betalingen te doen
 • Het aanmaken en versturen van facturen offertes en de
 • Mogelijkheid om bijvoorbeeld vaste kosten zich te laten herhalen, zodat je dit niet iedere periode opnieuw hoeft in te voeren

Inzicht in je financiële processen

Een boekhoudpakket levert ook veel inzicht op in je financiële processen. Door middel van (automatische) rapportages van je balans, winst- en verliesrekening en je cashflow, heb je continu inzicht in hoe de geldstromen binnen jouw organisatie lopen en kan je direct ingrijpen als er ergens bijgestuurd moet worden.

Bedrijfsbreed betere inzichten

Samenwerken wordt makkelijker. Hoe complexer de organisatie, hoe complexer de boekhouding vaak ook is. In grotere bedrijven of organisaties is niet één persoon verantwoordelijk voor de boekhouding, maar werken er meestal meerdere mensen aan. Naast dat het belangrijk is dat deze medewerkers tegelijk kunnen inloggen, bieden veel boekhoudpakketten de mogelijkheid om elkaar taken toe te bedelen.

Niet alleen binnen het team, maar bijvoorbeeld ook om iemand een factuur digitaal te laten goedkeuren van iets dat hij of zij aangeschaft heeft. Ook de samenwerking met een accountant of boekhouder verloopt een stuk sneller door hem toegang te geven tot bepaalde onderdelen van je boekhoudsoftware.

Verschillende oplossingen per bedrijf of organisatie

Welk boekhoudprogramma het beste bij jouw organisatie of bedrijf past, valt niet direct te zeggen. Iedere sector en zelfs ieder bedrijf of organisatie is anders, waardoor het ene boekhoudpakket misschien goed bij je concurrent past, maar niet bij jouw bedrijf. Breng daarom goed in kaart aan welke eisen jouw boekhoudprogramma moet voldoen en welke kansen er eventueel te behalen zijn.

Appwiki heeft alvast alle eigenschappen van veel boekhoudprogramma’s voor je op een rijtje gezet. Het enige dat jij hoeft te doen, is je bedrijfskarakteristieken (bedrijfsvorm, sector en aantal medewerkers) en wensen voor het programma invullen. Wij geven jou een overzicht van de boekhoudpakketten die hier het beste bij aansluiten. Vergelijk reviews, eigenschappen en prijzen overzichtelijk naast elkaar om zo tot de beste keuze te komen.

TIP: Dit zijn de meest gekozen boekhoudprogramma's

Waarom zou je een boekhoudprogramma kopen?

Je kunt met een online boekhoudpakket in principe alle boekhoudkundige handelingen sneller doen of zelfs helemaal automatiseren. Een goed boekhoudpakket geeft je de handvatten en mogelijkheden om je administratie op een goede manier te doen.

Zelfs een simpel boekhoudprogramma biedt je deze handvatten.

Een boekhoudpakket vereenvoudigt en automatiseert. Dat betekent dat ook iemand die geen financieel expert is dit kan doen. Ook accountants en financieel experts doen hun voordeel met een boekhoudpakket. Het controleren van gegevens gaat een stuk gemakkelijker als je gebruikt maakt van een boekhoudpakket.

Met een goed programma ben je altijd up to date en mis je geen belangrijke data in je boekhouding.

Verschillende boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken

Waar bestaat een boekhoudprogramma uit?

De betere boekhoudpakketten koppelen ook met andere bedrijfssoftware (of hebben zelf een dergelijke functionaliteit). Hierdoor komt je online verkoop meteen in de boekhouding terecht. Ook facturen kunnen automatisch gegenereerd worden.

Als ondernemer ben je verplicht om vijf dagboeken bij te houden. Boekhoudpakketten bieden je de mogelijkheid dit allemaal netjes bij te houden.

 • Kasboek
 • Inkoopboek
 • Verkoopboek
 • Bankboek
 • Memoriaal

Met een programma wordt het makkelijk voor jou om bovenstaande boeken bij te houden. Zo bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook geld. Je hoeft immers geen boekhouder of accountant meer te betalen om jouw boekhouding bij te houden.

Dit kun je met een boekhoudpakket namelijk prima zelf. Dit geldt ook voor beginners en starters. De tools helpen je namelijk bij het boekhouden.

De boekhouder kun je dan beter inzetten voor financieel advies of complexere taken. Zoals de jaarafsluiting en aangifte van inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Bij Appwiki kunnen we ons goed voorstellen dat je moeite hebt met een keuze maken. Er zijn immers veel verschillende aanbieders. Welke keuze ga je maken?

Ga je aan de slag met online boekhouden en gebruik je hiervoor bijvoorbeeld een online boekhoudprogramma? Of ga je aan de slag met boekhouden in Excel?

Een keuze maken hoeft niet moeilijk te zijn. Het beste boekhoudprogramma is het boekhoudpakket dat het beste bij jouw bedrijf past. Een eenvoudig boekhoudprogramma dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Of je nu een ZZP boekhouding, MKB ondernemer of een multinational bent.

De verschillende boekhoud programma’s bieden je alle online boekhoudsoftware tools (zoals e-boekhouden.nl) om dit te kunnen oppakken. Bekijk ons boekhoudprogramma overzicht om te kijken welke het beste bij je past.

Maak jouw eigen shortlist en vergelijk ze met elkaar

Boekhoudprogramma's vergelijken op functies

Met een boekhoudprogramma kun jij ervoor zorgen dat je jouw boekhouding automatiseert. Een pakket heeft hierbij een paar belangrijke functies.

 • Overzicht in de grootboek administratie. Met een simpel boekhoudprogramma heb je altijd overzicht over je resultatenrekening, je balans en je cashflow.
 • Afschrijvingen. Met een boekhoudpakket hou je automatisch je afschrijvingen van je vaste activa bij.
 • Inkomende rekeningen invoeren. Je hebt een centrale verzamelbak van alle inkomende rekeningen en bonnetjes. Deze kun je online altijd en overal bekijken.
 • Kostenoverzicht en budgetbeheer. Met boekhoudsoftware zorg je voor overzicht in je kosten. Er zijn boekhoudpakketten waarmee je budgetten kunt instellen voor een specifieke periode. Op die manier krijg je alle inzichten die je nodig hebt om jouw bedrijf sturing te geven.

Boekhoudpakket overzicht

Het aanbod van het aantal boekhoudoplossingen is enorm. Er komen ook steeds nieuwe boekhoudprogramma's bij. Daarom geven wij je alle informatie en kun je eenvoudig de verschillende boekhoudpakketten met elkaar vergelijken.

Veel grotere bedrijven maken al gebruik van andere systemen. Denk aan een CRM systeem waarin je klantgegevens bijhoud. Een HRM systeem voor gegevens van je medewerkers of denk aan ERP software. Wellicht wil je de mogelijkheid hebben om deze te integreren in het boekhoudprogramma dat jij kiest.

De voordelen van online boekhouden via een programma zijn groot

Appwiki tip: Starters kunnen bij diverse aanbieders vaak gratis software voor starters gebruiken. Dit gratis account kun je dan (afhankelijk van de aanbieder) 12 tot 15 maanden gebruiken. Daarna betaal je pas de normale prijs.

Online boekhouden met SaaS boekhoudsoftware

Een online boekhoudprogramma kopen doe je niet zo even. Online boekhouden betekent dat je overal jouw administratie kunt inzien en bijhouden. Niet voor niets kiezen steeds meer ondernemers ervoor om online boekhoudsoftware aan te schaffen.

En dan met name SaaS software.

SaaS boekhoudsoftware is software as a service. Jij neemt dit af van de leverancier en betaalt hier maandelijks of jaarlijks abonnementsgeld voor. Jij bent daarbij niet verantwoordelijk voor eventuele updates en beveiliging.

Een online SaaS eenvoudig boekhoudprogramma biedt jou dus veel vrijheid en rust. Daarnaast biedt online boekhouden veel voordelen.

Wat dacht je van een mobiele app? Dat maakt het bijhouden een stuk gemakkelijker. Je kunt dit letterlijk in de lunchroom doen, waar je net je zakelijke lunch hebt gehad. Maak en verstuur de bon direct naar je boekhoudpakket.

Je kunt ook kiezen voor een open-source boekhoudprogramma. Hier heb je wel enige technische kennis voor nodig. 

Boekhouding app bonnen scannen

De populairste boekhoudsystemen van dit moment:

Hoe kies je de beste boekhoudsoftware?

Om het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf te kiezen volg je deze 5 simpele stappen. Kies de software die bij jouw bedrijf past:

1. Jouw bedrijf. Zet de filters op jouw bedrijfsvorm en -grootte. Hiermee maak je de voorselectie die bij je past. 

2. Jouw wensenlijst. Inventariseer en vertaal jouw wensen naar de functies die je nodig hebt. Hulp hierbij nodig? Gebruik onze keuzehulp.

3. Bekijk je persoonlijke top 3 en vergelijk boekhoudprogramma's. Maak een persoonlijke top 3 van de beste software. Passend bij jouw wensen en bedrijfsprocessen.

4. Probeer de beste oplossingen. Maak gebruik van de gratis proefperiode. Zo ontdek je welke het beste bij je past. Ontdek functies en gebruiksgemak. 

5. Evalueer en maak je keuze. Vergelijk en beoordeel jouw top 3. Kies daarna het pakket dat het beste bij je past. 

Boekhoudprogramma overzicht bekijken en vergelijken

Hier kun je in het boekhoudprogramma overzicht bovenaan de pagina de verschillende boekhoudprogramma’s vergelijken. Die vergelijking is belangrijk, want geen ondernemer of organisatie is hetzelfde en ook de verschillende mogelijkheden niet.

Het verschilt echt per bedrijf welk boekhoudpakket past. Voor elk soort branche en samenstelling heb je verschillende boekhoudpakketten.

Door jouw wensen en eisen op een rijtje te hebben, kun jij vervolgens de keuze maken voor het boekhoudprogramma dat bij jouw bedrijf past.

Boekhoudprogramma's vergelijken voor zzp'ers

Ben je ZZP'er of een startende onnernemer? Dan zijn functies zoals facturering en een meekijk account voor je boekhouder handige functionaliteiten. Meer weten? Hier vind je een overzicht met boekhoudprogramma's voor ZZP.

Voor mkb'ers

Voor de grotere en complexere bedrijven is een boekhoudprogramma gericht voor het MKB handig. Daarin vind je functionaliteiten zoals salaris, automatische opmaak van de jaarlijkse rekening, consolidatie en vreemde valuta.

Voor stichtingen en verenigingen

Ook voor stichtingen en verenigingen heb je speciale online programma’s. Vergelijk de verschillende software leveranciers via Appwiki.

Integraties en koppelingen met andere software

Gebruik je Magento voor je webshop of Backoffice? Zoek de boekhouding software die aansluit op jouw systeem. Op deze manier kun je mutaties van bijvoorbeeld voorraad en betalingen direct verwerken in je boekhouding.

Wist je dat je ook kunt kiezen voor boekhoudservice? Dit betekent dat je een boekhouder én een programma krijgt. 

Door rekening te houden met bovenstaande punten kun jij de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken. De meeste aanbieders bieden je een gratis proefperiode zodat je de functionaliteiten zelf echt kunt testen.

Kosten boekhoudprogramma

De kosten van een boekhoudprogramma hangen af van wat jij nodig hebt. Een simpel boekhoudprogramma is eenvoudiger en heeft ook lagere kosten. Daarvoor betaal je maandelijks of jaarlijks een bijdrage. Heb je minder functionaliteiten nodig in een simpel boekhoudprogramma, dan is een goedkoop boekhoudpakket voldoende. 

Bij de meeste softwareleveranciers zijn de kosten afhankelijk van:

 • Het aantal functies
 • Het aantal facturen dat je verstuurt
 • Het aantal gebruikers.

Een eenvoudig boekhoudpakket is in de basis goedkoper dan een zeer uitgebreid boekhoudpakket. Je kunt al een goedkoop boekhoudprogramma kopen vanaf nog geen tientje per maand. Hiermee kun je binnen je boekhouding factureren. Als je meer facturen gaat maken of meer bankmutaties gaat verwerken, lopen de kosten snel op.

Let er dus op dat een goedkoop boekhoudprogramma geen duurkoop wordt, omdat je te weinig functionaliteiten hebt.

Veel ondernemers besteden hun boekhouding uit aan een administratiekantoor of boekhouder. Door het gebruik van een goedkoop boekhoudprogramma kun je veel geld besparen.

Veel softwareleveranciers bieden een gratis proefabonnement aan om de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van het boekhoudpakket te ontdekken. 

Vind nu de boekhoudsoftware die bij jou en jouw onderneming past. Vergelijk alle boekhoudsoftware op specificaties, mogelijkheden en prijs. Geef je wensen aan en vind in enkele clicks de boekhoudsoftware die naadloos aansluit bij jouw werkwijze.

Maak je keuze makkelijker en start onze keuzehulp

Relevante artikelen

rawpixel-423658-unsplash.jpg
19 juni 2024

Inkoopfacturen inboeken: hoe verwerk je inkoopfacturen?

Facturatie

Een inkoopfactuur boeken: hoe doe je dat? In dit artikel leggen we uit wat een inkoopfactuur is en geven we je handige tips om inkoopfacturen in te boeken.

Lees meer 
11 juni 2024

Wat zijn de wettelijke eisen voor facturen?

BelastingFacturatie
30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding

Veelgestelde vragen

✅  Hoe kies je een boekhoudprogramma dat bij je past?

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt per bedrijf welke boekhoudsoftware het beste bij je past. Zo heb je specifieke boekhoudpakketten voor zzp'ers, verenigingen maar ook grotere MKB bedrijven. Maar hoe vind je de software die bij jouw bedrijf past? Volg de 5 simpele stappen op deze pagina.

✅  Wat zijn voordelen van boekhoudsoftware?

Met een boekhoudprogramma automatiseer je jouw boekhouding. Hierdoor bespaar jij tijd, geld en frustratie. Met een boekhoudprogramma kun je automatisch bonnen en facturen opslaan, verwerken en verzenden. Bovendien voldoet jouw boekhouding altijd aan de laatste eisen van de Belastingdienst. De kosten van een boekhoudpgrogramma zijn verschillend. Bij weinig gewenste functionaliteiten is een goedkoop boekhoudpakket een goede optie. Het beste kun je hiervoor boekhoudprogramma's vergelijken.

✅  Wat doet een boekhouding programma?

Een boekhoudprogramma automatiseert jouw boekhouding in zijn geheel of voor een gedeelte. Een boekhouding programma zorgt ervoor zelf je boekhouding bij kunt houden. Ook kun je samen met een boekhouder of accountant werken in het boekhoudprogramma. 

✅  Waarom een online boekhoudprogramma?

Een online boekhoudprogramma biedt je als ondernemer een online systeem dat je helpt om jouw boekhouding op een efficiente manier bij te houden. Veel handelingen kun je hiermee automatiseren waardoor boekhouden eenvoudiger en sneller gaat.

Products