1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is prive-storting en prive-opname?

Wat is prive-storting en prive-opname?

Eigenaren van een eenmanszaak of VOF nemen vaak geld of goederen uit de zaak voor privé gebruik. Daarnaast brengen eigenaren vaak geld of goederen in de onderneming in. Voor deze transactie kun je in de boekhouding gebruik maken van de grootboekrekening privé, dit is een bijzondere hulprekening van het eigen vermogen.

Grootboekrekening privé

Op de grootboekrekening privé kunnen twee soorten boekingen worden gedaan: de privé-storting en de privé-opname. Het gaat altijd om een handeling waarbij privé-vermogen ondernemingsvermogen wordt of andersom.

Het saldo van deze rekening wordt nooit op de balans of in de winst- en verliesrekening getoond. Je kunt de rekening wel gebruiken voor de controleberekening van het eigen vermogen.

Wat is een privé-storting?

Geld en/of goederen die door de eigena(a)r(en) uit zijn/haar persoonlijk bezit in de onderneming worden gebracht.

Wat is een privé-opname?

Geld en/of goederen die door de eigena(a)r(en) uit de onderneming worden genomen voor persoonlijk gebruik.

Meer weten over boekhouden als ZZP'er?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je efficiënt moet boekhouden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

En wil jij weten of boekhoudsoftware iets voor jou is? Tip: kijk ook eens bij de beste boekhoudprogramma's van dit moment en kijk wat aansluit bij jouw wensen. 

Download gratis

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products