1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een BTW aangifte?

Wat is een BTW aangifte?

Een BTW aangifte (belasting toegevoegde waarde) is de aangifte die je per maand, kwartaal of jaar verschuldigd bent aan de Belastingdienst. Bij de aangifte van de btw staat de btw die je aan de klanten hebt berekend en de btw die je kunt aftrekken. De BTW aangifte wordt meestal per kwartaal gedaan, maar dit kan nog wel eens wisselen.

Hoe vaak je precies BTW aangifte moet doen, staat vermeld in het bericht dat je ontvangt van de Belastingdienst na inschrijving in het Handelsregister. De uiterste datum voor de aangifte is op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je de aangifte doet. Ook is het mogelijk de aangifte per jaar te doen. Hierbij geldt dat het voor 1 april van het eerstvolgende jaar moet worden gedaan. Als aangiftedatum geldt de dag waarop de Belastingdienst de aangifte hebben ontvangen. Indien de Belastingdienst geen aangifte heeft ontvangen of te laat dan stuurt het een naheffingsaanslag.

Herinnering

Als startende ondernemer krijg je de eerste aangifte digitaal of op papier toegestuurd. Verder is het mogelijk om uitstel aan te vragen bij ernstige calamiteiten (brand, overstroming). Dit doe je bij het belastingkantoor. Belangrijk is om te vermelden dat je ook btw-aangifte moet doen, zelfs als je in de periode van de aangifte geen btw in rekening hebt gebracht of aan jezelf geen btw is berekend.

Voordat de deadline van de btw-aangifte er aan komt, kun je een herinnering krijgen van de Belastingdienst. Via de site van de Belastingdienst kun je aangeven dat je een mail wilt ontvangen als je de btw-aangifte kunt invullen. Ook heeft de Belastingdienst een app, die je helpt met de btw-aangifte.

Vergelijk verschillende boekhoudsoftware en vind de software dat bij jou past!

btw aangifte cursus

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products