Wat is voorraad?

De voorraad is de hoeveelheid goederen waarover direct beschikt kan worden om te verkopen, te leveren of om te gebruiken bij de productie. Goederen in bewerking ofwel halffabricaten vallen hier ook onder. Het hebben van voorraad heeft zowel voordelen als nadelen.

Wat zijn de voordelen van voorraad?

  • Wanneer de voorraad toereikend is kan hierop teruggevallen worden wanneer er onverwacht meer verkocht wordt. Hierdoor hoeft er geen 'nee' verkocht te worden.
  • Soms zijn bepaalde goederen maar beperkt in te kopen gedurende het jaar, het is daarom handig om hier rekening mee te houden en extra in te slaan. Denk hierbij aan seizoensproducten als aardbeien.
  • Wanneer er een prijsstijging verwacht wordt, kan er alvast extra ingekocht worden om geld te besparen.

Wat zijn de nadelen van voorraad?

  • Alle voorraad moet opgeslagen worden, waardoor er opslagruimte betaald zal moeten worden
  • Over het geld waarmee je de voorraad hebt aangeschaft kan niet meer beschikt worden en zal geen rente over verkregen worden.
  • Er kan schade ontstaan aan de opgeslagen producten, of het kan gestolen worden. Deze producten zijn wel betaald, maar kunnen niet meer omgezet worden in geld omdat ze niet meer bruikbaar zijn.

Hoe kan ik mijn voorraad beheren?

Er zijn drie voorraadbeheer methoden die veel gebruikt worden. Just In Time (JIT), Last in First out (LIFO) en First in First out (FIFO).

  • Just in Time: met deze methode wordt ervoor gezorgd dat de productie en levering goed op elkaar afgestemd is. Alle producten worden geleverd wanneer het product ook echt nodig is. Dit voorkomt hoge voorraadkosten, maar zorgt ook voor gevaar wanneer er meer verkocht wordt dan verwacht.
  • Last in First out: met deze methode worden de producten die als laatst binnengekomen zijn als eerste verkocht. Deze methode wordt veel gebruikt bij bedrijven met een hoge doorloopsnelheid.
  • First in First out: Deze methode wordt gebruikt door bedrijven die verse producten verkopen. De houdbaarheidsdatum kan verlopen bij deze producten, dus het is zaak om de oudste producten als eerst te verkopen. Deze methode zie je veel bij supermarkten.

Hoe verwerk je voorraad in de boekhouding?

Er zijn verschillende manieren om voorraad op te nemen in de administratie. Het is mogelijk om dat een keer per jaar te doen met een voorraadmutatie. Daarnaast is het mogelijk om voorraad te boeken bij de in- en verkoop. Hoe groter de organisatie, hoe lastiger het is om om de voorraad accuraat bij te houden. Dat is de reden dat veel bedrijven ervoor kiezen om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Met deze software kan eenvoudig ingevoerd worden wat er ingekocht en verkocht is, waardoor er een goed overzicht is en de voorraad op een degelijk niveau gehouden kan worden.

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa
Products