1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een kostenplaats?

Wat is een kostenplaats?

Een kostenplaats is een eenheid of afdeling binnen het bedrijf waaronder kosten en opbrengsten geplaatst kunnen worden in de boekhouding.

Ieder bedrijf heeft constant kosten. Deze kosten worden in de boekhouding onder een bepaalde kostensoort geplaatst. Dit gebeurt zodat er een duidelijk overzicht ontstaat van de verschillende kostenposten die er zijn binnen een bedrijf. Doordat er onderscheid wordt gemaakt in de verschillende kosten kan er effectiever gekeken worden naar bijvoorbeeld kostenbesparingen.

Hoe gebruik je een kostenplaats?

Een kostenplaats gebruik je door de gemaakte kosten onder te verdelen in aparte eenheden in je administratie. Kosten kunnen bijvoorbeeld verdeeld worden onder de verschillende afdelingen die aan een bepaald project werken. Hierdoor is achteraf per afdeling te bekijken welke kosten ze hebben gemaakt en of dit voldoet aan de norm. Wanneer alle kosten als geheel genoteerd worden en deze blijken veel te hoog te zijn, is dit niet meer terug te vinden waar dit aan gelegen heeft. Met het gebruik van een kostenplaats is precies terug te zien op welke gebieden nog verbetering mogelijk is.

Meer weten over een kostenplaats en de boekhouding?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je omgaat met kostenplaatsen?
  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis of kijk ook eens welk boekhoudprogramma bij jouw wensen past. 

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products