1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een winst & verliesrekening?

Wat is een winst & verliesrekening?

Een winst- en verliesrekening geeft de opbrengsten en kosten van een organisatie over een bepaalde periode weer. Over het algemeen wordt deze winst- en verliesrekening jaarlijks opgesteld en maakt het onderdeel uit van de jaarrekening. Het wordt ook wel een exploitatierekening of een resultatenrekening genoemd. Indien de winst- en verliesrekening betrekking heeft op meerdere onderdelen van een organisatie, bijvoorbeeld een holding met dochtermaatschappijen, wordt ook wel de term geconsolideerde winst- en verliesrekening gehanteerd.

Indien er sprake is van winst dan wordt deze aan de activazijde (ook wel debetzijde genoemd) van de winst- en verliesrekening. Indien de onderneming verlies heeft gemaakt, wordt dit weergegeven aan de passivazijde (ook wel creditzijde genoemd).

Activa                       Passiva

Kosten

Winst

Omzet

Verlies

Voorbeeld winst & verliesrekening

Activa                       Passiva

Brandstof auto       € 2.000

Huur kantoorpand  € 4.000

Winst€ 5.000

Totaal€ 11.000

Omzet product A  € 5.000 

Omzet product B  € 6.000

 

Totaal€ 11.000

Zoals ook het geval is bij de balans, zijn de activa- en passivazijde immer in evenwicht. Door de winst- en verliesrekening periodiek op te stellen krijg je een correct beeld van de status van het bedrijf en is deze te vergelijken met voorgaande periodes. 

Meer weten over de winst- en verliesrekening en boekhouden?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je efficiënt moet boekhouden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Tip: Bekijk ook eens de top 10 van de beste boekhoudsoftware van dit moment! 

Download gratis

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products