CRM: van definitie tot implementatie

Eigenlijk kan geen enkel bedrijf zonder CRM (Customer Relations Management). Een CRM zorgt er namelijk voor dat de relatie met de klant wordt behouden en versterkt. Zonder klanten geen bedrijf, niet?! Om jouw klanten zo goed mogelijk te bedienen kun je gebruikmaken van een CRM. Vergelijk hieronder de verschillende aanbieders of lees alles over CRM en de verschillende mogelijkheden.

Zeer overzichtelijk
Volledig customizable
Gratis proefaccount

Een intutief CRM voor het beter managen van leads en het sneller sluiten van deals. Maximaliseer en automatiseer iedere klantinteractie gemakkelijk met monday.com CRM. Start je gratis proefaccount vandaag nog!

Ga naar website
Houd gewerkte uren bij
Registreer al je calls
Werk gemakkelijk samen

Geen kansen meer mislopen? Meer overzicht bij toekomstige en lopende deals? Test Teamleader gratis! Plan al je calls en meetings, werk gemakkelijk samen met collega's. Meer dan 10.000 mkb bedrijven vertrouwen op Teamleader

Ga naar website
Alles-in-één CRM
Voor ieder sales team
Unlimited support

Freshsales biedt de alles-in-één CRM voor ieder type sales. Klantbeheer, visuele pipelines en sales rapportages, maar ook website/in-app tracking, inbound (chat)tools en verschillende integraties. Ontdek zelf wat bij jou past!

Ga naar website
Relatie, Offerte, Uren
Facturen & boekhouden
Uitstekende helpdesk

Actie: Alles in een pakket voor de ondernemer. Nu tijdelijk 15 maanden gratis!. Daarna vanaf 5,95 per maand. Trustpilotbeoordeling: 9,3. Maak nu uw gratis account aan!

Ga naar website
CRM en boekhouden in 1
Gratis in Exact Online
Incl. mobiele CRM app

Met Exact voor CRM heb je heb je altijd inzicht in volledige klantinformatie. Alles is geintegreerd en geautomatiseerd in 1 pakket. Ruim 500.000 organisaties werken al met de slimme software van Exact. Gratis in Exact Online.

Ga naar website
Zeer compleet
Gebruiksvriendelijk
Korting vanaf 4e user

Met Gripp CRM heb je al je contacten bij de hand; klanten, leveranciers, leads. Met een duidelijk overzicht van orders, feedback en activiteiten ben je beter, sneller en effectiever voorbereid op vragen en zorgen van de klant.

Ga naar website
Complete ERP-oplossing
Forecasts & dashboards
CRM via de Pocket App

CRM is de basis voor een goede dienstverlening. Dankzij de volledige integratie met de ERP software van AFAS zit alles in een systeem. CRM Financieel Projecten/uren Ordermanagement HRM/Payroll

Ga naar website

Yoobi

E-mail koppeling
Agenda koppeling
API beschikbaar

Breng al je klantgegevens samen in één online tool en krijg grip op je leads, klanten, taken en projecten. Koppel je e-mail en plan taken en afspraken direct in je agenda. Integreer met de API voor écht naadloze leadopvolging.

Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Relatiebeheer
Agenda & taken
Extra functies
Aanvullingen
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

De definitie van CRM is: Customer Relations Management (CRM). En dat houdt dan weer het managen van de klantrelatie in. Met behulp van een CRM kun je ervoor zorgen dat de relatie met de klant wordt onderhouden en zelfs wordt versterkt.

Voor elk bedrijf is de relatie met een klant van levensbelang

Uiteraard blijft jouw bedrijf hierin leidend. De klant moet tevreden zijn met de geleverde service en de klantgerichtheid van jouw bedrijf. Je kunt nog zo’n geweldig CRM software pakket hebben aangeschaft, jij zult het werk en relatiebeheer moeten doen.

Wil je ervoor zorgen dat jij altijd de beste CRM software kiest die bij jouw bedrijf past? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende CRM software systemen die er zijn.

Vergelijk CRM software systemen

Wat is CRM software?

CRM software is software waarmee je alle belangrijke data van jouw zakelijke relaties op één centrale plek bewaart. Met de software sla je alle belangrijke informatie op. Dit kan informatie zijn over telefoontjes, de verstuurde e-mails, de binnengekregen verzoeken, agenda afspraken of vergaderingen. De software is in de basis het CRM.

Ook biedt de software je de om diverse bedrijfsprocessen te integreren rondom je klanten en relaties. Denk bijvoorbeeld aan sales, klantenservice, marketing, facturatie en projectmanagement.

Kortom, met Customer Relationship Management software (CRM software) ben je altijd op de hoogte van je klanten, waardoor je goed op de vraag van een klant kunt inspelen met je sales en marketing. De klant staat centraal met CRM software.

Waarom is CRM software belangrijk?

CRM software helpt je om uit te blinken in relatiebeheer. Met een CRM systeem is relatiebeheer altijd tot in de puntjes verzorgd en op orde. CRM software helpt je namelijk bij het perfectioneren van twee fundamentele taken: centraliseren van klantgegevens en automatiseren van klantgerichte processen.

Maar waarom is hier CRM software voor nodig? Is een Excel-bestandje niet voldoende? Wat zijn de voordelen van een CRM systeem? Dit zijn veelgestelde vragen, vooral bij ondernemers die net beginnen en nog een klein klantenbestand hebben. Toch is het van enorm belang, ook voor de kleine ondernemers en starters, om CRM software te gebruiken.

Het onderhouden van klantrelaties kost namelijk veel tijd en werk. Daarom kan je bedrijf elke steun met het onderhouden van de klantrelatie wel gebruiken. Handmatig jouw gegevens update is veel werk. Hier komt CRM software om de hoek kijken, want CRM software geeft jou deze benodigde steun.

Wil je ervoor zorgen dat jij altijd de beste CRM software kiest die bij jouw bedrijf past? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende CRM software systemen die er zijn.

Vergelijk CRM software systemen

Met CRM software kun jij gemakkelijker aan relatiebeheer doen. Veel CRM systemen geven je de mogelijkheid om bijvoorbeeld zaken te automatiseren op basis van de klantgegevens die je bijhoudt. Denk hierbij aan verjaardagen, contract jubilea en andere zaken. Maar ook zaken als contactpersonen, adresgegevens en onderlinge relaties worden overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Dit klinkt vrij basaal en dat is het ook. CRM software kan nog veel meer. Veel ondernemers kiezen er ook voor om hun CRM te koppelen aan andere systemen, zoals een ERP systeem.

Waarom heb je CRM software nodig?

CRM software kan je gebruiken om diverse redenen. Het grote voordeel van een CRM systeem voor MKB’ers is dat het meerdere processen samenbrengt.

Denk aan:

  • Projectmanagement
  • Urenregistratie
  • Relatiebeheer/sales
  • Facturatie
  • HRM
  • ERP

​Zo werken diverse afdelingen en teams samen in één systeem: het CRM. Doordat iedereen toegang heeft tot dezelfde actuele informatie, sluiten processen naadloos op elkaar aan. Dit zorgt voor een efficiënte manier van werken en optimale samenwerking.

Welke CRM sotfware zijn er?

Welke CRM software is er?

Grofweg zijn er twee soorten CRM software: online CRM en offline CRM software. Online CRM software is vervolgens in twee categorieën op te delen: open-source CRM en Saas (Software as a Service) CRM.

Excel valt onder een offline CRM systeem en CRM software valt onder online CRM. Excel is niet geschikt voor uitgebreide analyses over klantgegevens, wat een online CRM juist wel kan. Bovendien is het bijhouden van Excel een tijdrovend karwei die je met de juiste CRM tools gewoon kunt automatiseren. Soms kun je beter makkelijk doen, dan moeilijk! Helemaal als het op je relatiebeheer aankomt.

Open-source CRM

Open-source CRM bestaat uit een open broncode. Om open-source software te gebruiken heb je programmeerkennis nodig. Je zult namelijk alles zelf moeten regelen en programmeren in computertaal. Als je zelf geen technische kennis hebt, moet je iemand inhuren waardoor de kosten hoog kunnen oplopen. Saas CRM software is dan een goedkoper en meer handzamer alternatief.

Wil je ervoor zorgen dat jij altijd de beste CRM software kiest die bij jouw bedrijf past? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende CRM software systemen die er zijn.

Vergelijk CRM software systemen

SaaS CRM

Software as a Service (SaaS) CRM is een online CRM die wordt aangeboden door softwareleveranciers. Het CRM kun je in de meeste gevallen direct in gebruik nemen. Het grote voordeel van SaaS software is de flexibiliteit, alles is online beschikbaar en maandelijks opzegbaar. En nog een handig voordeel is dat de leverancier verantwoordelijk is voor de software updates.

Hoewel er nooit 100 procent garantie is dat gegevens bij software in de cloud veilig zijn, doen SaaS-leveranciers er alles aan om ervoor te zorgen dat bedrijfsgevoelige informatie optimaal is beschermd. Zo voldoen veel softwareleveranciers aan het uitgebreide normenkader en betalen ze veel geld om in het bezit te komen van het Keurmerk Zeker-Online. Andere leveranciers besteden de beveiliging van de data uit aan een specialist die tot de nok toe is beveiligd. Wat je wel moet checken is dat de SaaS-leveranciers zelf ook goede veiligheidseisen hebben. Je gegevens zijn in veilige handen.

Vaak vind je bij SaaS CRM systemen ook een handige app, zodat je jouw CRM altijd bij de hand hebt als je internet hebt. Zo kun je ook onderweg binnen een druk op de knop jouw CRM en de CRM tools gebruiken als je het nodig hebt. Zelfs als je even op de trein moet wachten.

Een CRM wordt door zowel ZZP-ondernemers als MKB-ondernemers gebruikt. Enige verschil is de functionaliteiten die je nodig hebt binnen het CRM software systeem. Een ZZP’er heeft logischerwijs minder gebruikers nodig en zal geen HRM module nodig hebben. Er zijn immers geen andere medewerkers dan jijzelf. Daarentegen zullen de marketing en sales wel vanuit het CRM gemakkelijker opgepakt kunnen worden. Laten we er dieper op ingaan.

SaaS CRM software mogelijkheden voor alle bedrijven en branches

Een CRM voor ZZP’ers

ZZP’ers hebben vaak niet een uitgebreid CRM pakket nodig. Dat betekent niet dat CRM software geen toegevoegde waarde heeft. Niets is minder waar. Met CRM software kun je het proces van lead tot klant bewaken en monitoren. Weet je precies de status van de klanten en hoef je niet alles te onthouden. Je kunt jezelf gemakkelijk taken toekennen of herinneringen maken die je vanuit het CRM aan een klant, relatie of bedrijf koppelt. Ook als zzp’er kan je al snel een relatief groot klantenbestand hebben. Waarom zou je de software niet de administratieve rompslomp weg laten nemen?

Waarom als ZZP’er echt alles zelf doen als je het jezelf ook wat makkelijker kunt maken, toch?!

Een CRM voor MKB

Voor het MKB ligt dat anders. Daar werken meerdere medewerkers voor klanten Dat kunnen verschillende klanten zijn, maar ook dezelfde klanten. Inzicht, overzicht en monitoring is dan een absoluut een must. CRM software is hier dan de beste optie. Het is efficiënt, schaalbaar, CRM software kost relatief weinig en ondersteunt zowel de ondernemer als de medewerkers daar waar nodig. Omdat de concurrentie moordend is in de wereld van de CRM software, zullen ze er alles aan doen jou altijd het nieuwste van het nieuwste te bieden.

CRM voor webshops

Een CRM geeft je klantenservice een enorme boost. Het is voor klanten erg vervelend om steeds aan de klantenservice uit te moeten leggen wat hun vraag of opmerking is. Dit wil je als webshop natuurlijk voorkomen. Je wilt dat de klant een aangename en persoonlijke ervaring heeft met jouw webshop.

Met een CRM systeem voor webshops kun je eenvoudig een klantdossier maken en gegevens daarin opslaan. Zo weet je alles over de klant en zijn of haar (bestel)historie. Elke medewerker kan hiermee de klant gemakkelijk en persoonlijk helpen. Je kunt ook het klantenbestand analyseren en segmenteren zodat je hierop je marketing kunt afstemmen Daardoor kun je de klant doelgericht informatie sturen over producten en aanbiedingen van jouw webshop. Helemaal passend binnen de vragen die de klant vaak heeft.

Wil je ervoor zorgen dat jij altijd de beste CRM software kiest die bij jouw bedrijf past? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende CRM software systemen die er zijn.

Vergelijk CRM software systemen

De kosten van CRM software

Een CRM kan veel geld kosten, maar kan ook veel CRM tools bevatten die je niet nodig hebt. De kosten van een CRM variëren hierdoor enorm. De kosten van een CRM systeem zijn met name afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de functionaliteiten die je nodig hebt.

Zo heb je als zelfstandig ondernemer aan simpel CRM systeem vaak voldoende. Voor 10-20 euro per maand heb je dan een prima CRM. Je hebt immers niet meer dan een inlog nodig, want de enige die bij jouw bedrijfsinformatie moet ben jij. Heb je een groter bedrijf met personeel? Dan heb je uitgebreide software met meer functionaliteiten nodig. In dit geval moet je rekening houden met een prijsrange van 25-50 euro per maand.

Bij de meeste aanbieders betaal je daarnaast voor iedere extra gebruiker per maand een extra bedrag. Deze extra functionaliteiten (vaak modules genoemd) resulteren vaak in een hogere prijs. De CRM systeem kosten kunnen dan maandelijks zo'n honderd euro (of meer) zijn. Daarnaast kunnen sommige CRM tools je extra laten betalen naarmate je contacten meer worden.

Hoe weet je of CRM software bij jouw bedrijf past?

Bij ondernemers is een beeld ontstaan dat CRM software onbetaalbaar is voor kleinere bedrijven. Maar dat is niet zo. Zoveel ondernemers, zoveel verschillende CRM software programma’s. Van simpele software tot uitgebreide pakketten, voor ieder is er wat wils.

Moeite met kiezen tussen alle CRM systemen? Gebruik dan onze gratis CRM tool checklist. Deze checklist helpt je in acht vragen de juiste wensenlijst samen te stellen. Met deze wensenlijst kies je eenvoudig de beste CRM tool die bij jouw bedrijf past. Download de gratis CRM checklist hieronder.

CRM tool checklist

Of je nu kiest voor een simpel CRM systeem, omdat je als ZZP’er helemaal niet zoveel nodig hebt. Of als MKB’er voor een uitgebreid CRM met veel tools. CRM software systemen vergelijken betekent de juiste keuze maken voor jouw bedrijf. Maak nu je persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende CRM software systemen die er zijn.

CRM systemen vergelijken

CRM systemen vergelijken

Zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vergelijk nu de verschillende CRM systemen en weet zeker dat het gekozen systeem bij jouw bedrijf past. 

CRM systemen vergelijken

Gratis CRM

Gratis CRM kiezen? 

Een CRM kan een kostbare aanschaf zijn voor je onderneming. Veel systemen kun je daarom als gratis CMS testen voor een proefperiode.

Gratis CRM

CRM praktijk

CRM in de praktijk

Je kan met een CRM systeem beter inspelen op de behoeften van je klanten en daar je producten en/of diensten op afstemmen. 

Lees het artikel

Veelgestelde vragen

✅  Wat is CRM?

Een CRM is een systeem waarin jij belangrijke zakelijke klant informatie opslaat. Dit kan informatie zijn over telefoontjes, de verstuurde e-mails, de binnengekregen verzoeken, agenda afspraken of vergaderingen. Daarnaast kun je een een CRM systeem koppelen aan andere systemen waardoor je een nog beter relatiebeheer kunt toepassen. Een CRM wordt ook wel CRM software, CRM systeem of CRM pakket genoemd.

✅  Wat doet CRM software voor bedrijven?

CRM software (Customer Relations Management software) is een systeem waarmee jij jouw klantrelaties kunt monitoren, bijhouden en uitbouwen. Met behulp van CRM software kun je ervoor zorgen dat de relatie met de klant wordt onderhouden en zelfs wordt versterkt. CRM software zorgt ervoor dat je processen kunt automatiseren en meer inzicht krijgt, hierdoor kun je aan betere klantenbinding doen en bespaar je tijd!

✅  Wat zijn de voordelen van een CRM?

Het grote voordeel van een CRM is dat het meerdere processen samenbrengt. Hierdoor houdt jij als ondernemer meer tijd over voor andere zaken als je zaken automatiseert en samenbrengt. Denk hierbij aan:

- Projectmanagement
- Urenregistratie
- Relatiebeheer/sales
- Facturatie
- HRM
- ERP
​Zo werken diverse afdelingen en teams samen in één systeem: het CRM.

✅  Wat kost CRM software? 

Een CRM kan veel geld kosten, maar kan ook veel CRM tools bevatten die je niet nodig hebt. De kosten van een CRM variëren hierdoor enorm. De kosten van een CRM systeem zijn met name afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de functionaliteiten die je nodig hebt. Hoe meer functionaliteiten je nodig hebt, hoe duurder de CRM software.

Products