1. Boekhouding
 2. Begrippen
 3. Wat zijn vaste kosten?

Wat zijn vaste kosten?

Een ander woord voor vaste kosten is constante kosten. Dit zijn kosten die niet afhankelijk zijn van de productie. Wanneer de huur voor een pand duizend euro bedraagt, maakt het niet uit hoeveel er geproduceerd wordt, aan het einde van de maand is de huur nog steeds hetzelfde. Vaste kosten kunnen bestaan uit:

 • Huurkosten
 • Personeelskosten
 • Verzekeringspremies
 • Afschrijvingskosten auto

Hoe bereken je vaste kosten?

Vaste kosten oftewel constante kosten zijn de kosten die gemaakt moeten worden om het bedrijf draaiende te houden, ongeacht de hoeveelheid die geproduceerd wordt. Het maakt bijvoorbeeld voor de huur niet uit hoeveel producten je produceert, het zal toch betaald moeten worden. Om een overzicht te krijgen van de totale vaste kosten kan er een optelsom gemaakt worden van alle posten die betaald moeten worden, ongeacht de productie. Het is ook mogelijk om de variabele kosten van de totale kosten af te trekken om uit te komen op de totale constante kosten.

Meer weten over vaste kosten en de boekhouding?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

 • Hoe je omgaat met vaste kosten?
 • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
 • Welke checks je regelmatig moet doen?
 • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
 • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis of ga aan de slag met een boekhoudprogramma

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products