1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een MKB winstvrijstelling?

Wat is een MKB winstvrijstelling?

Een MKB winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst van een onderneming. Je krijgt deze vrijstelling als je ondernemer bent en winst maakt. Met deze aftrekpost mag je een percentage van de winst aftrekken, nadat je de winst hebt verrekend met de ondernemersaftrek en de fiscale oudedagreserve (FOR). Je krijgt geen MKB vrijstelling over de winst die is behaald als medegerechtigde. Winstvrijstelling is in het jaar 2007 ingevoerd. Het is een speciale aftrekpost voor de kleine ondernemer. Over veertien procent van de winst is er een vrijstelling voor het betalen van belasting. De winst waarover de veertien procent in mindering mag worden gebracht, wordt berekend nadat de ondernemersaftrek ervan is getrokken.

Veertien procent

Met de MKB winstvrijstelling gaat het om veertien procent van je winst waarop je kan vrijgesteld worden. Heb je recht op ondernemersaftrek, dan wordt deze eerst van je winst afgetrokken. De MKB winstvrijstelling is veertien procent van de winst die overblijft. Heb je geen winst gemaakt, maar juist verlies dan wordt de MKB winstvrijstelling ook nog verrekend: veertien procent van je verlies wordt niet meegeteld, daardoor kun je minder verlies verrekenen met je inkomen. De MKB winstvrijstelling krijg je automatisch. Je hoeft er geen formulieren voor in te vullen bij de Belastingdienst.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products