Wat zijn kruisposten?

Een kruispost is een grootboekrekening waarop alle overboekingen geboekt worden. Je 'parkeert' als het ware tijdelijk een betaling of een ontvangst. Er zal altijd een tegenboeking plaatsvinden waardoor het saldo altijd op 0 zal eindigen.Een kruispost wordt gebruikt wanneer er een storting plaatsvindt tussen de kas en de bankrekening of van de ene eigen bankrekening naar een andere eigen bankrekening. Het geld is dan een tijdje onderweg en wordt zodoende 'geparkeerd' op een tussenrekening. Ook zou je zonder het gebruik van een tussenrekening bedragen dubbel vermelden in de administratie, wat een verkeerd beeld zou schetsen zoals onderstaande voorbeeld aangeeft. 

Voorbeeld zonder tussenrekening

Situatie: storting van € 500,- uit de kas op de bankrekening.

Zonder het gebruik van een tussenrekening zou de boekhouding er als volgt uit komen te zien:

Kasboek

  Debet    Credit
Bank     500

 

Aan Kas      500

 

Bankboek

  Debet    Credit
Bank 500

 

Aan Kas      500

 

Conclusie: Je boekt nu in zowel het bankboek als in het kasboek dezelfde journaalpost twee keer. Beide grootboekrekeningen (Kas en Bank) zullen een verkeerd beeld weergeven van de werkelijkheid. De bank heeft nu een te hoog saldo van € 500,- en de kas een te laag saldo van € 500,-.

Voorbeeld met tussenrekening (kruispost)

Zelfde situatie: storting van € 500,- uit de kas op de bankrekening.

Om het probleem in het voorgaande voorbeeld te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van een tussenrekening, de kruispost. Nu boek je nu rechtstreeks van het kasboek naar de bank, maar maak je gebruik van de grootboekrekening kruisposten. De correcte boeking komt er dan als volgt uit te zien:

Kasboek

  Debet    Credit
Kruisposten           500

 

Aan Kas   500

 

Bankboek

  Debet    Credit
Bank 500

 

Aan Kruisposten      500

 

Conclusie: Door gebruik te maken van de kruisposten is nu, in tegenstelling tot het vorige voorbeeld, maar één keer de boeking gedaan. De grootboekrekening van het bankboek en het kasboek zullen nu een juiste weergave geven van de situatie. Zoals je in het voorbeeld ziet is de grootboekrekening kruisposten weer leeg zodra de beide boekingen zijn voldaan. 

 

Meer weten weten over (online) boekhouden? Kijk eens op ons blog voor handige tips en meer informatie!

Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Products