1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een begroting?

Wat is een begroting?

Een begroting is een financieel overzicht van de te verwachten kosten en opbrengsten van een bepaald project of een heel boekjaar. In dit overzicht wordt vooraf ingeschat welke kosten een bepaald project met zich mee brengen, maar ook wat dit project zal gaan opbrengen wanneer het afgerond is. De begroting wordt gebruikt om vooraf te bepalen of iets financieel haalbaar is.

Waarom maak je een begroting?

Het is belangrijk om een begroting te maken voor een boekjaar of een specifiek project om te kijken of iets financieel haalbaar is. Als uit de begroting blijkt dat een project niet rendabel zal zijn, kan er gekeken worden waar dit aan ligt en kunnen financiële problemen voorkomen worden. Bij het aanvragen van een financiering wordt er ook waarde gehecht aan een gedegen begroting. Als uit deze begroting blijkt dat het project geld zal opleveren, wordt de drempel veel lager om een investering te bewerkstelligen. Ook is het soms lastig om de goede kostprijs te berekenen. Met een begroting wordt duidelijk in kaart gebracht wat een project gaat kosten en dus ook wat het uiteindelijk moet opleveren.

Hoe maak je een begroting?

Een begroting is in feite niets anders dan een opsomming van de inkomsten en de uitgaven. Meestal zet je aan de linkerkant de (te verwachten) opbrengst neer en aan de rechterkant komen alle kosten te staan. Onderaan de streep blijft er dan een bedrag over. Dit bedrag kan zowel positief als negatief zijn en hieruit blijkt of er verwacht wordt winstgevend te zijn of niet. Vergelijk verschillende boekhoudpakketten en vind het pakket dat bij jou past.

Hoe krijg je grip op de begroting?

Grip krijgen op de begroting begint bij een goede boekhouding. Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over je begroting en boekhouding.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • hoe zet je eenvoudig een boekhouding op?
  • welke checks moet je regelmatig doen?
  • wat zijn de belastingregeltjes waarmee je rekening moet houden?
  • en hoe bespaar je op een boekhouder of accountant?

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Bovendien krijg je grip op de begroting. Download de cursus gratis!

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products