1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een modelovereenkomst?

Wat is een modelovereenkomst?

De modelovereenkomst voor ZZP'ers vervangt sinds 1 mei 2016 de VAR-verklaring. Het moet ervoor zorgen dat het probleem van schijnzelfstandigheid onder ZZP'ers wordt aangepakt. Een modelovereenkomst is een overeenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst en bieden opdrachtgevers van te voren zekerheid over de gevolgen van loonheffing. ZZP'ers werken bij schijnzelfstandigheid voor één opdrachtgever en doen feitelijk niets anders dan de medewerkers die in loondienst zijn. Dit is de Belastingdienst al jaren een doorn in het oog.

Loonheffingen

Waar in de vroege situatie alleen de ZZP'er aansprakelijk was voor schijnzelfstandigheid, zijn dat nu opdrachtnemer en opdrachtgever. Zij zijn beiden verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie en daardoor ook allebei aansprakelijk te stellen als de Belastingdienst achteraf toch constateert dat het om een loondienstverband gaat. Modelovereenkomsten worden per sector opgesteld en kunnen via de website van de Belastingdienst worden ingevuld. De beoordeling van de modelovereenkomsten zeggen niets over hoe de Belastingdienst naar de inkomsten van de ZZP'er kijkt. Pas bij het beoordelen van de aangifte inkomstenbelasting wordt bepaald of de inkomsten worden beoordeeld als winst uit onderneming of as resultaat van overige werkzaamheden. Het gebruik van een modelovereenkomst gaat niet over het ondernemerschap, maar zegt iets over de loonheffingen.

Vergelijk verschillende boekhoudsoftware en vind de software dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products