1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is de bewaarplicht boekhouden?

Wat is de bewaarplicht boekhouden?

De bewaarplicht boekhouden is de termijn dat de administratie van een onderneming moet worden bewaard. Iedere ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie zeven jaar te bewaren. Dit wordt de fiscale bewaarplicht genoemd. Hoewel de belastingdienst streeft naar zo weinig mogelijk administratieve lasten en kortere bewaartermijnen blijft de zeven jaar durende bewaarplicht bestaan. De bewaartermijn begint te lopen na afloop van het boekjaar. Een factuur van bijvoorbeeld augustus 2013 mag dus pas in 2021 worden verwijderd.

Bepaalde onderdelen van de administratie worden aangemerkt als basisgegevens. Deze basisgegevens moeten zeven jaar bewaard blijven. Na deze termijn worden de gegevens niet meer opgevraagd door de belasting.

  • Het grootboek;
  • De debiteuren- en crediteurenadministratie;
  • De voorraadadministratie;
  • De in- en verkoopadministratie;
  • De loonadministratie;,

Er zijn wel enkele uitzonderingen. Een voorbeeld is de aftrek voorbelasting voor onroerende zaken, zoals bedrijfspanden, waarbij een bewaarplicht van 10 jaar geldt. De bewaarplicht geldt ook voor computerprogramma's en bestanden. Er moet dus rekening worden gehouden dat deze programma's en bestanden bij een controle gebruikt kunnen worden. Zorg ervoor dat je op een externe harde schijf of maak gebruik van de Cloud om een reservebestand op te slaan van je boekhouding. Mocht je te maken krijgen met brand of diefstal dan ben je nog verplicht om de administratie van de afgelopen zeven jaar te kunnen overleggen. Lees de blog voor tips voor startende ondernemers.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products