1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is een accountant?

Wat is een accountant?

Een accountant is iemand die voor zijn beroep bezig is met het controleren van jaarrekeningen. Daarnaast is een accountant het aanspreekpunt voor financieel advies en administratie. De controle van de jaarrekeningen gebeurt altijd onafhankelijk van het betreffende bedrijf. Na de controle weet de accountant of er bijvoorbeeld wordt gefraudeerd binnen het bedrijf of waar nog meer winst te behalen is.

Wat doet een accountant?

Een accountant is iemand die de financiële administratie voor grote bedrijven controleert en hier een verklaring voor schrijft voor de financiële partners. Daarnaast kijken accountants naar naar alle inkomsten en uitgaven om te controleren of er geen fraude gepleegd is en of er ergens nog meer winst te behalen is.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Een boekhouder is iemand die voor een bedrijf de boekhouding bijhoudt. Een accountant is iemand die de financiële stukken van een organisatie controleert. Een belangrijk verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat iedereen zich een boekhouder mag noemen. Er zijn opleidingen voor, maar het is geen beschermde titel in tegenstelling tot een accountant. Er zijn twee verschillende soorten accountants: AA (Accountants Administratieconsulent, HBO) en RA (RegisterAccountant, universiteit). Een accountant moet aan strenge eisen voldoen, terwijl er bij een boekhouder geen kwaliteitscontrole is.

Ben je benieuwd of je een boekhouder of accountant nodig hebt? Lees dan ons artikel hierover.

Waarom een accountant nemen?

Een accountant beschikt over veel meer kennis dan alleen de dagelijkse administratie. Een accountant controleert de jaarrekeningen en stelt deze op, maar kan ook een gedegen advies geven over belastingwetgeving en bedrijfseconomische kwesties. Dit betekent dat een accountant bijvoorbeeld advies kan geven over kostenbesparingen. Een accountant is daarnaast verplicht om een vast aantal uren per jaar te besteden aan bijscholing, waardoor de kennis altijd up-to-date is. Daarnaast is een onderneming verplicht een accountantsverklaring te hebben bij een omzet van meer dan 8,8 miljoen euro per jaar, een balanstotaal van meer dan 4,4 miljoen euro of wanneer deze minimaal 50 werknemers heeft.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products