1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is vennootschapsbelasting?

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting (VPB) is de belasing die een onderneming met rechtspersoonlijkheid per boekjaar moet aangeven bij de belastingdienst. Dit is de belasting over het belastbare bedrag van de winst van de onderneming. De vennootschapsbelasting heeft betrekking op rechtspersonen. Voorbeelden van rechtspersonen zijn Besloten Vennootschappen (BV) en Naamloze Vennootschappen (NV), maar ook stichtingen en verenigingen kunnen belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting. Een Besloten Vennootschap en een Naamloze Vennootschap zijn altijd verplicht om aangifte te doen bij de belastingdienst. Een stichting of een vereniging hoeft alleen aangifte te doen als er een winstoogmerk wordt nagestreeft en/of als er wordt geconcurreerd met andere ondernemers. Zodra hier sprake van is worden stichtingen en verenigingen als ondernemers beschouwd door de belastingsdienst.

Boekhouden? Vergelijk verschillende boekhoudprogramma's en vind het programma dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products