1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is vlottende activa?

Wat is vlottende activa?

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Vlottende activia (VLA) zijn middelen/bezittingen die voor korte tijd (minder dan een jaar) in het bedrijf aanwezig zijn. Hierbij kan worden gedacht aan de goederenvoorraad, grondstoffen en liquide middelen zoals bank en kas. Ook de debiteuren vallen hieronder. De vlottende activa wordt ook wel bedrijfskapitaal, vlottende kapitaalgoederen of vlottend kapitaal genoemd. Indien liquide middelen tot de vlottende activa worden gerekend, moet eigenlijk de term vlottende middelen worden aangenomen. Wanneer middelen voor langere tijd (meer dan een jaar) in het bedrijf aanwezig zijn, wordt er gesproken over vaste activa. Zoals het bedrijfsgebouw en de inventaris.

Naast de eerder genoemde definitie worden ook nog andere definities van de vlottende activa gebruikt. Dit zijn onder andere:

  • Vermogen dat voor korte tijd is vastgelegd;
  • Middelen die voor korte tijd binnen een bedrijf aanwezig zijn;
  • Bezittingen die binnen een jaar zijn omgezet in geld;
  • Bezittingen die maar één productieproces kunnen worden gebruikt

Vlottende activa op de balans

De vlottende activa worden in verschillende vormen vermeld op de balans. Als het gaat om de goederenvoorraad worden de aankoopkosten genoteerd. Is er sprake van bepaalde vorderingen, dan worden de productiekosten vermeld. Mocht er sprake zijn van aandelen en/of obligates, dan staat het bedrag waarvoor het effect is gekocht op de balans vermeld.

Vergelijk verschillende boekhoudsoftware en vind de software dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products