1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat zijn variabele kosten?

Wat zijn variabele kosten?

Variabele kosten zijn kosten die direct verbonden zijn aan de productieomvang en dus ook veranderen wanneer de productieomvang groter of kleiner wordt. Variabele kosten kunnen worden onderverdeeld in de volgende onderdelen:

Hoe bereken ik variabele kosten?

Variabele kosten zijn de kosten die veranderen wanneer de productiegrootte aangepast wordt. Hieronder volgt een voorbeeld om uit te leggen hoe de variabele kosten berekend kunnen worden:

Stel:

Bij een afzet van 6000 producten zijn de totale kosten €650.000

Bij een afzet van 8000 producten zijn de totale kosten €700.000

De variabele kosten zijn te berekenen door het aantal producten en de totale kosten van elkaar af te trekken en vervolgens door elkaar te delen.

8000 - 6000 = 2000 producten

€700.000 - €650.000 = €50.000

De variabele kosten bedragen dan: €50.000 / 2000 producten = €25 per product

  • Proportionele variabele kosten: Dit zijn variabele kosten die recht evenredig stijgen met de productie. Dit betekent dat de kosten met dezelfde factor stijgt als de productie. Wanneer je meer gaat produceren, zullen ook de variabele kosten stijgen. Maar omdat bijvoorbeeld de grondstoffen niet duurder worden naarmate je meer produceert, is er dus sprake van proportionele variabele kosten.
  • Progressief stijgende variabele kosten: Dit zijn variabele kosten die stijgen naarmate er meer geproduceerd wordt. Wanneer bij een productie van tien producten de variabele kosten twee euro per stuk zijn en bij een productie van twintig producten de variabele kosten drie euro per stuk, is er sprake van progressief stijgende variabele kosten.
  • Degressief stijgende variabele kosten: Dit is precies het omgekeerde van progressief stijgende variabele kosten. Wanneer er sprake is van degressief stijgende variabele kosten worden de kosten minder naarmate er meer geproduceerd wordt. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer er sprake is van schaalvoordelen.

Meer weten over bedrijfskosten en boekhouden?

In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je bedrijfskosten moet bijhouden?
  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products