1. Blog
  2. Tips aangifte inkomstenbelasting doen

Tips om tijd en geld te besparen bij je aangifte inkomstenbelasting

Vóór 1 mei moet je de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar indienen. Femke Hogema heeft 4 tips om tijd en geld te besparen op je aangifte inkomstenbelasting.

Aangifte inkomstenbelasting zelf doen of uitbesteden?

Om je te helpen deze keuze te maken, begint Femke met vier vragen:

  • 1. Lijkt het je leuk het zelf te doen?
  • 2. Heb je voldoende grip op cijfers als je het uitbesteedt?
  • 3. Heb je voldoende kennis om het zelf te doen?
  • 4. Hoeveel mag het kosten?

Heb je er zin in om het zelf te doen? Vind je het leuk een cursus te volgen om te leren hoe je het zelf doet?

Go for it! Het geeft je veel inzicht en voldoening wanneer je zelf je aangifte inkomstenbelasting doet. Lees dan vooral Tip 3 en 4! Heb je er helemaal geen zin in om het zelf te doen? Vind je het prima om er gemiddeld minimaal ? 1.000,- aan uit te geven om het uit te besteden? Helemaal goed! Lees dan vooral tip 2 nog even heel goed door, want deze tip bespaart je veel geld en ergernis.

Tip 1: Vraag uitstel aan bij de Belastingdienst

Als jij (of je boekhouder, accountant of administratiekantoor) niets doet, dan moet je vóór 1 mei belastingaangifte doen. Uitstel aanvragen doe je door middel van 1 telefoontje. Als je vóór 1 mei uitstel aanvraagt, krijg je uitstel tot 1 september in hetzelfde jaar. Uitstel vraag je aan door te bellen met 0800-0543. Uitstel aanvragen kan ook schriftelijk of digitaal. Je hebt je burgerservicenummer nodig.

Ben je aangesloten bij een accountant of administratiekantoor? Dan wordt er waarschijnlijk automatisch uitstel voor je aangevraagd. Check dit voor de zekerheid wel even!

Tip 2: Maak duidelijke afspraken (bij uitbesteden)

Besteed je de aangifte uit aan een accountant of boekhouder? Dan is het van belang om duidelijke afspraken te maken. Het heen en weer mailen, de vragen als "ja maar dat had ik toch al doorgestuurd" en het checken of alles compleet is, kosten heel (heel) veel geld en tijd. Je bespaart tijd, geld en negatieve energie wanneer je vooraf de volgende zaken afspreekt:

  • 1. Wanneer lever jij alles aan?
  • 2. Wat lever je dan precies aan?
  • 3. Wanneer ontvang jij het eerste concept van de cijfers en de vragen die de boekhouder / accountant nog voor je heeft?
  • 4. Wanneer reageer jij daar op?
  • 5. Wanneer wordt de definitieve aangifte ingediend?

Nu is het het juiste moment om deze afspraken te maken!

Er zijn ook boekhoudprogramma's die jou kunnen ondersteunen met de IB aangifte of een meekijkfunctie voor je boekhouder/accountant hebben. Start hier dan met het vergelijken van boekhoudprogramma's.

Tip 3: Bereken de fiscale winst (bij zelf doen)

Heb je besloten het zelf te doen? Gaaf! Je zult merken dat het je veel voldoening en veel inzicht geeft. Wanneer je zelf je aangifte doet, is het onder andere van belang dat je de fiscale winst goed berekent. Bij het correct berekenen van de winst kijk je niet naar wat je gefactureerd hebt, of hoeveel geld je hebt ontvangen of betaald, maar je kijkt naar de daadwerkelijk geleverde diensten en producten en de daadwerkelijk gemaakte kosten. Heb jij in jaar één een dienst geleverd die je pas in het volgende jaar factureert (gefactureerd hebt)? Dan behoort de omzet toch tot de omzet van jaar één. Heb je in jaar één zaken vooruit gefactureerd? Dus je moet de dienst of het product nog leveren in het volgende jaar? Dan hoort de omzet tot de omzet van jaar één. Ook voor de kosten gaat iets soortgelijks op. Heb je in jaar één een dienst of product afgenomen, waar je nog geen rekening voor hebt gehad? Die kosten moet je wel in jaar één meenemen. Verder moet je onder andere rekening houden zaken zoals afschrijvingen, dubieuze debiteuren en voorraden.

Tip 4: Laat Femke je helpen (bij zelf doen)

De laatste tip; doe het de eerste keer niet helemaal alleen! Femke Hogema geeft een unieke training 'Doe zelf je IB aangifte in 1 dag?. Samen met een registeraccountant leert ze je in één dag hoe je helemaal zelf je IB aangifte doet, hoe je zorgt dat je zo min mogelijk belasting betaalt en hoe je dus honderden tot meer dan 1.000 euro per jaar (jaar in jaar uit) bespaart op je boekhouder of accountant. De training bestaat uit een intensieve voorbereiding met waardevol stappenplan, een trainingsdag in Amersfoort en een Skype afspraak met een registeraccountant om de puntjes op de i te zetten. Ver voor 1 mei doe jij helemaal zelf je aangifte inkomstenbelasting.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Gerelateerde artikelen

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

22 juli 2022

Boekhouden met een open-source boekhoudprogramma?

Boekhouding

Ben jij op zoek naar een open source boekhoudpakket? Bekijk dan hier de voor- en nadelen zodat je een goede keuze maakt.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products