1. Blog
  2. Handige belastingtips

3 handige belastingtips die je niet mag missen

Ieder jaar komt het weer terug: de belastingaangifte. Hoog tijd jouw kennis weer bij te spijkeren. Veel bedrijven maken in het begin van ieder jaar de balans weer op, maken plannen voor het nieuwe jaar en zorgen dat de administratie weer op orde komt voor de belastingaangifte.

Om je een beetje op weg te helpen in de ingewikkelde wereld van belastingregels en wetten vind je hieronder een aantal praktische tips voor iedere ondernemer.

1. Makkelijker btw over onbetaalde facturen terugkrijgen

Bijna iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken: een klant die niet betaalt. Dit is natuurlijk heel vervelend, helemaal als je al wel de btw over het factuurbedrag hebt afgedragen aan de Belastingdienst. Tot nu toe was het erg ingewikkeld om dit bedrag terug te krijgen (soms kon het jaren duren!), maar daar dat is nu veranderd. Als de factuur na een jaar nog niet is betaald, mag je de btw bij de periodieke btw-aangifte terugvragen.

2. Kosten fiets, OV en taxi ook aftrekbaar

Wist je dat de kosten voor de fiets, openbaar vervoer en taxi ook aftrekbaar zijn? Houd in je administratie de kilometers nauwkeurig bij en bewaar bijvoorbeeld vervoersbewijzen. Voor de fiets, brommer of bijvoorbeeld scooter kun je €0,19 per kilometer aftrekken. Daarnaast kun je alle kosten voor openbaar vervoer, taxi's en autohuur volledig aftrekken. Werk je administratie regelmatig bij, zo houd je overzicht.

Benieuwd welke posten nog meer aftrekbaar zijn? Van verhuiskosten en vakliteratuur tot studiereizen en werkkleding: op de site van de Belastingdienst vind je een handig overzicht.

3. Apps die je administratie gemakkelijker maken

Er zijn tegenwoordige een aantal handige apps op de markt die je helpen bij je administratie.

  • ZZP Admin: urenregistratie & administratie: een app voor de i-Phone waarmee ZZP'ers gemakkelijk uren kunnen registreren, overzichten kunnen genereren en zelfs facturen kunnen versturen.
  • Btw-alert: ook altijd (bijna) te laat met de btw-aangifte? Wees nooit meer te laat met de btw-alert app.
  • RitMeter: met deze app registreer je snel en gemakkelijk je kilometers. Adressen, kilometerstanden en routes worden voor je bijgehouden en je ritten worden regelmatig gerapporteerd.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom nieuwe regels en wetten via de website van de Belastingdienst. Ben je op zoek naar belastingadvies op maat? Dan raden we aan om een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Gerelateerde artikelen

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

16 december 2022

Alles over de BTW-aangifte doen

Belasting Administratie Boekhouding

Alles wat je moet weten over BTW-aangifte doen voor ZZP'ers. Een complete gids.

8 december 2022

Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

Administratie Facturatie Boekhouding

Als MKB-ondernemer wil je een goede factuurverwerking. Waar moet je aan denken? Welke factuurverwerking software gebruik je? Appwiki helpt!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products