Expert-worden-in-BTW-aangifte-.png

Alles wat je moet weten over BTW-aangifte doen

In welke branche je ook actief bent, als ondernemer zijn er een paar onderdelen die voor iedereen hetzelfde zijn. De btw-aangifte doen is daar één van. In het begin kan het even zoeken zijn hoe de btw-aangifte precies in elkaar zit. Want, waar moet je opletten en uit welke onderdelen bestaat zo’n aangifte? Wellicht dat boekhoudsoftware dan iets voor jou is. Boekhoudsoftware neemt een groot gedeelte van de aangifte van je over. In dit blog wordt aandacht besteed aan de btw-aangifte en hoe een boekhoudprogramma je daarbij helpt.

Wat is de btw-aangifte?

Als ondernemer bereken je btw over de diensten en producten die je levert. Deze btw, ook wel omzetbelasting, heft de overheid op de diensten en producten die je verkoopt. Je betaalt dus btw over je omzet. De btw is niet voor jou, maar voor de Belastingdienst. Het is dus verstandig om de btw, die je van je klanten, ontvangt gelijk opzij te zetten. Je weet dan zeker dat je voldoende geld over hebt wanneer je de betaling moet doen.

Wie moet btw-aangifte doen?

Over het algemeen moet iedere ondernemer btw-aangifte doen. Ook als zzp’er doe je btw aangifte. Wellicht ben je net met je onderneming gestart en draai je nog verlies of ben je naast je werk in loondienst, actief als ondernemer. In die gevallen moet je meestal ook btw betalen.

Wanneer doe je de omzetbelasting?

Iedere ondernemer heeft de keuze om per maand, per kwartaal of per jaar de omzetbelasting en betaling te doen. Op de website van de Belastingdienst kun je per tijdvak lezen wanneer je aangifte en je betaling binnen moet zijn. Ben je de btw-aangifte al een keer vergeten of vind je het fijn om een reminder te krijgen? Je kunt de speciale app ‘Btw-Alert’ van de Belastingdienst installeren. Als je de btw-aangifte te laat indient of te laat betaalt kun je van de Belastingdienst een boete ontvangen.

Hoe doe je btw-aangifte als ondernemer?

Wanneer je net met je bedrijf bent gestart, kan het nog even zoeken zijn hoe je de btw-aangifte precies moet doen. Van het totale btw-bedrag dat je van je klanten hebt ontvangen, trek je de voorbelasting af. Voorbelasting is het totale btw-bedrag dat je hebt betaald via de inkopen voor je bedrijf. Het bedrag dat je overhoudt is het bedrag wat je aan btw moet betalen.

De BTW-aangifte zelf kun je heel eenvoudig doen met een boekhoudprogramma. Bekijk de onderstaande video om de aangifte in 3 minuten te kunnen doen.

Online btw-aangifte doen?

Je kunt de btw-aangifte handmatig of online doen. Indien je de btw-aangifte online doet, kun je gebruikmaken van een boekhoudprogramma die de mogelijkheid biedt om de aangifte elektronisch te verwerken. Je hoeft alleen maar eenmalig een koppeling te maken met de Belastingdienst. Het programma kan exact bijhouden hoeveel btw je hebt betaald voor de inkopen. Ook kun je in boekhoudsoftware bijhouden welk bedrag je aan btw hebt ontvangen van je klanten. Je kunt in boekhoudsoftware makkelijk controleren of je alle verkopen en alle inkopen hebt verwerkt. Wanneer je jouw omzetbelasting wilt indienen bij de Belastingdienst ben je met boekhoudsoftware dus snel klaar. Met één druk op de knop krijg je een overzicht met het btw-bedrag wat je moet betalen.

Handmatig btw-aangifte doen?

Wanneer je ervoor kiest om de btw-aangifte handmatig te doen, maak je gebruik van het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Je vult dan handmatig het aangifteformulier op de site in. Als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma kun je het formulier gemakkelijk invullen. Het programma maakt een overzicht van de btw die je hebt betaald en de btw die je hebt ontvangen. Als je dit overzicht ernaast houdt, is de kans klein dat je fouten maakt tijdens het invullen van het aangifteformulier.

Het is aan te raden om de administratie up-to-date te houden met een online boekhoudprogramma. Zo verklein je de kans op fouten en maak je het jezelf gemakkelijk. Voor een paar tientjes per maand heb je al een goed boekhoudpakket.

Populaire software

Rating:
Reviews: 82
Facturatie
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa
Rating:
Reviews: 16
Facturatie
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Facturen maken: er is tijd te winnen

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP’er niet aan: de...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products