perfect-btw-aangifte-doen.png

5 vragen die jij jezelf moet stellen bij BTW-aangifte doen

Heb je wel een te laat BTW-aangifte gedaan? Of ben je iemand die op de 30e van de maand van de BTW-aangifte nog in alle haast bonnetjes bij elkaar zoekt en checkt of alle facturen kloppen? Dan heb je misschien wel eens een tik op de vingers van de Belastingdienst gehad. Want ook voor de BTW-aangifte doen geldt: haastige spoed is zelden goed. Een foutje is namelijk zo gemaakt. In deze blog geef ik je daarom vijf vragen die jij jezelf moet stellen bij het doen van de BTW-aangifte.

Vraag 1: Ben ik op tijd?

Aangifte doen van belasting is nooit leuk. Maar doe het wel op tijd. Dit is toch wel de basis van het doen van de BTW-aangifte, ofwel omzetbelasting, zou je denken. Maar het gebeurt vaker dan nodig is dat ZZP’ers het nalaten om op tijd aangifte te doen. Vooral wanneer je een parttime ZZP’er bent, wil dit nog wel eens gebeuren. Je bent bijvoorbeeld druk bezig met je baan in loondienst en hier helemaal op gefocust. De BTW-aangifte vergeten ligt dan om de hoek.

In deze video vind je drie gouden tips voor het doen van de BTW-aangifte

Je loopt hierdoor het risico tegen een boete van de Belastingdienst aan te lopen. En dat is zonde want de boetes kunnen aardig oplopen. Zo krijg je een verzuimboete als je de BTW-aangifte zelf te laat hebt ingediend bij de Belastingdienst. Een handige manier om jezelf aan de BTW-aangifte te herinneren, is de BTW Alert app van de Belastingdienst. Met deze app plan je jouw aangifte en de app stuurt je een berichtje wanneer de BTW-aangifte eraan komt.

Tip: doe ook wanneer je geen inkomsten of uitgaven hebt BTW-aangifte. Dit is de nihilaangifte of de 0-aangifte

Vraag 2: Heb ik alle bonnetjes?

Nog een veelgemaakte fout: bonnetjes kwijtraken. Ook dit is zonde. Want de Belastingdienst is ook hier onwrikbaar: geen bonnetje, geen aftrek. Ook al weet je het precieze BTW-bedrag nog. Bewaar de bonnetjes dus goed. Dit kun je doen in het dashboardkastje van je auto of in een map op zolder, maar het kan makkelijker. Je kunt namelijk met een boekhouding app een foto maken van een bonnetje met je smartphone. Deze wordt automatisch in je boekhoudprogramma geladen. Het papieren bonnetje kun je weggooien; de Belastingdienst erkent de digitale versie ook als bon. Je raakt dus nooit meer een bonnetje kwijt.

btw-aangifte-boekhouding-app
Met een boekhouding app houd je goed je boekhouding bij

Suppletie-aangifte doen

Mocht je het bonnetje alsnog vinden in het dashboardkastje tussen de ruitenkrabber en het instructieboekje van je auto, dan is er een mogelijkheid om deze alsnog op te nemen in de BTW-aangifte. Dit doe je met het (online) suppletieformulier van de Belastingdienst. Met dit formulier corrigeer je de eerder gedane BTW-aangifte. Maar het kost wel weer extra tijd. Je kunt het beter in één keer goed doen. Je kunt overigens de suppletie-aangifte direct vanuit een boekhoudprogramma opsturen. Dit scheelt tijd, want je hoeft niet in het online formulier van de Belastingdienst te prutsen.

Bedraagt de correctie minder dan een bedrag van duizend euro? Dan mag je de correctie bij de volgende BTW-aangifte doorvoeren

Vraag 3: Houd ik wel de factuurdatum aan?

Dit is een fout die je makkelijk kunt maken: de betaaldatum aanhouden in plaats van de factuurdatum. Het komt vaak voor dat ondernemers facturen niet meenemen in hun BTW-aangifte omdat deze nog niet is betaald. Maar, alle facturen die je in de betreffende BTW-periode hebt verstuurd, moeten meegenomen worden in de aangifte omzetbelasting.

Mocht een klant niet hebben betaald, dan moet je de BTW toch alvast aangeven en afdragen. Als je klant een jaar na de uiterste betaaldatum nog niet heeft betaald, dan kun je BTW terugvragen via de BTW-aangifte. Maar ook deze situatie is te voorkomen wanneer je gebruikmaakt van boekhoudsoftware. Je kunt namelijk instellen dat jouw boekhoudprogramma automatisch een betalingsherinnering verstuurt wanneer een factuur niet is betaald. Zo is de kans groter dat jouw klanten alsnog betalen.

Vraag 4: Voldoen de facturen aan de eisen van de Belastingdienst?

Zorg ervoor dat de facturen die je verstuurt voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Als er fouten in staan, kun je namelijk een boete krijgen van de Belastingdienst. En deze boete is ook niet gering. Wanneer jouw factuur niet voldoet aan de factuurvereisten dan kun je een boete krijgen van maximaal 5278 euro per onjuistheid op de factuur. Wanneer je facturen verstuurt met een boekhoudprogramma weet je zeker dat deze correct zijn en voorkom je dat je tegen hoge boetes aanloopt.

Let er ook op dat de inkomende facturen kloppen. Wanneer hier fouten in staan, dan kan de Belastingdienst jouw voorbelasting weigeren

Vraag 5: Klopt het buitenlandse BTW-bedrag?

Wanneer je zaken doet in het buitenland, dan wordt BTW-aangifte doen wat complexer. Je moet namelijk rekening houden met de regels die gelden in het buitenland. Zo betaal je nul procent BTW over goederen die je levert aan een andere ondernemer binnen de EU, of aan een ondernemer of particulier buiten de Europese Unie.

Urenregistratie app met een timer
Je kunt de BTW-aangifte doen in Excel, maar dat kost relatief veel tijd

In dit geval verleg je de BTW aan jouw klant. Het is dan niet voldoende om deze factuur alleen op te geven als een factuur met nul procent BTW. Deze verleggingen moet je apart aangeven in je BTW-aangifte, inclusief het BTW-nummer van je klant en uitgesplitst naar goederen en diensten (binnen de EU). Je kunt de omzetbelasting berekenen in Excel, maar ook in dit geval kan je het jezelf makkelijker maken wanneer je boekhoudsoftware gebruikt. Met de software kun je namelijk makkelijk een extra factuurregel aanmaken om aan te geven dat je de BTW wilt verleggen.

Op de site van de Belastingdienst vind je alle regels omtrent BTW-aangifte doen en kun je bekijken welke regels er voor jou gelden

Omzetbelasting aangeven met boekhoudsoftware

Voor alle veelgemaakte fouten bij het BTW-aangifte doen geldt dat deze te voorkomen zijn door jouw boekhouding regelmatig bij te houden. Hierdoor heb je altijd een duidelijk inzicht in je inkomsten en uitgaven.

De makkelijkste manier om je omzetbelasting te berekenen en aan te geven is met een boekhoudprogramma. Met de mobiele app houd je de boekhouding zorgvuldig bij, je kunt er makkelijk een suppletie-aangifte mee doen en je weet zeker dat je facturen voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. En wanneer je zaken doet met het buitenland, dan kun je met het boekhoudprogramma simpel je BTW verleggen. Je wordt dus een heuse BTW-expert. Zo kun je zelfs profiteren van belastingvoordeel wanneer je de trucjes kent.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Steven Houkes - Appwiki expert
Geschreven door:
Steven Houkes
Appwiki expert

Steven maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet hij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt hij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products