1. Blog
  2. Boekhouden voor starters

Boekhouden voor startende ondernemers

Ben je net gestart met je bedrijf? Dan moet je met een hoop dingen rekening houden.

Zo is het opstarten én bijhouden van een administratie is verplicht voor iedere ondernemer. Zorg er dus voor dat je vanaf het eerste moment je boekhouding op orde hebt.

Met deze tips kom je een heel eind.

1. Vanaf het begin boekhouden

Zelfs voordat je je bedrijf inschrijft kun je al kosten maken. Misschien koop je al een laptop, voordat je officieel bent ingeschreven bij de KvK. Vergeet deze kosten niet mee te nemen in je boekhouding. Loop je met het idee om een bedrijf te starten? Denk dan ook alvast na over het opzetten van een administratie. Dit wordt vaak vergeten. En het zou erg vervelend zijn als je na een paar maanden al een flinke achterstand in je boekhouding hebt opgebouwd. Bovendien zul je toch je belastingaangiftes moeten doen en de Belastingdienst wacht niet!

2. Bewaar alles

Alle bonnetjes, rekeningen en facturen moet je bewaren. De kosten die je maakt voor je bedrijf zorgen ervoor dat je minder winst maakt. En minder winst betekent: minder belasting betalen. Bewaar daarom alle bonnetjes, rekeningen etc. in je administratie. Wanneer je je inschrijft bij de KvK moet je €50 betalen. Dit zijn gewoon kosten voor je bedrijf. Deze rekening stop je daarom ook in je boekhouding.

3. Omzet is geen inkomen

Je omzet is niet je inkomen. Een veelgemaakte fout is denken dat je van je omzet kunt leven. Als ondernemer is de winst jouw inkomen, niet je omzet. Ga dus niet meteen lekker shoppen, als je een factuur betaald hebt gekregen.

Maar zet geld opzij!

Als ondernemer zul je zelf geld opzij moeten zetten. Je moet je eigen btw-aangifte en inkomstenbelasting regelen. Maar vergeet ook niet te investeren in je bedrijf. Zorg er verder voor dat je een buffer opbouwt voor als je een periode wat minder verdient, of om onverwachte kosten op te kunnen vangen.

4. Belastingvoordelen

Er zijn verschillende belastingvoordelen voor (startende) ondernemers. De belangrijkste drie zijn de kleineondernemersregeling en de zelfstandigen- en startersaftrek.

Zelfstandigenaftrek

Als je ondernemer bent (dus voldoet aan de criteria van de Belastingdienst voor ondernemers) en het urencriterium hebt gehaald, mag je een bedrag van je winst afhalen. Deze aftrekpost heet de zelfstandigenaftrek en is in 2016 en 2017 €7.280. Als je bijvoorbeeld €20.000 winst hebt gemaakt, mag je €7.280 hiervan af te halen. Je hoeft dan alleen over de overgebleven €12.720 belasting te betalen.

Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je mag dan nog eens €2.123 aftrekken van je winst. Om startersaftrek te mogen gebruiken moet je:

  • recht hebben op zelfstandigenaftrek,
  • minimaal 1 van de afgelopen 5 jaren geen ondernemer zijn geweest,
  • de afgelopen 5 jaar niet vaker dan 2 keer zelfstandigenaftrek hebben gebruikt.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Een andere regeling die je niet moet vergeten is de kleineondernemersregeling (KOR). Heb je het afgelopen jaar minder dan €1.345 aan btw betaald? Dan krijg je dit bedrag terug. Bij een bedrag tussen de €1.345 en € 1.883 krijg je een gedeelte van je betaalde btw terug. Dat kan je zo meer dan duizend euro schelen. En dat is toch lekker meegenomen als startende ondernemer.

Meer weten over de belastingregels voor de boekhouding?

Veel ondernemers hebben de volgende vragen:

  • Hoe zet je eenvoudig een boekhouding op?
  • Welke checks moet je regelmatig doen?
  • Wat zijn de belastingregeltjes?
  • En hoe bespaar je op een boekhouder?

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Download gratis

5. Urencriterium

Als je gebruik wilt maken van de zelfstandigen- en startersaftrek moet je wel voldoen aan het urencriterium. Dat betekent dat je minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf moet besteden. Vergeet daarom niet de uren bij te houden. Vooral als startende ondernemer denk je misschien dat je niet gauw aan je uren komt. Maar zeker in de opstartfase ben je waarschijnlijk veel bezig met oriënteren, lezen en overleggen met anderen. Dit is allemaal tijd die je in je bedrijf stopt en die dus gewoon meetelt voor je urencriterium. De tijd dat je dit blog aan het lezen bent telt zelfs mee!

6. Boekhouding bijhouden

Hou regelmatig je boekhouding bij. Plan het liefst iedere week een moment in om je boekhouding up-to-date te houden. Zo raak je nooit achter én heb je altijd een goed beeld van je financiën.

7. Online boekhouden

Denk bij het opzetten van je administratie ook aan online boekhouden. Het kan verleidelijk zijn om je boekhouding in bijvoorbeeld Excel te doen. Dat kost namelijk niks. Maar dat is eigenlijk alleen handig als je een hele kleine administratie hebt óf zelf al veel van boekhouden weet. Verdiep je daarom in boekhoudsoftware.

Boekhoudsoftware

Door middel van boekhoudsoftware kun je je administratie namelijk gemakkelijk automatiseren. Koppel bijvoorbeeld je bankrekening aan je boekhouding. Dan hoef je nooit meer je bankafschriften in je boekhouding over te typen of te knippen/plakken. Zo bespaar je dus veel tijd. Heb je een webshop? Bij veel aanbieders van online boekhoudprogramma's kun je je webshop direct aan je boekhouding koppelen. Zo verwerk je de bestellingen vanuit je webwinkel direct in je boekhouding en automatiseer je een groot deel van het proces. Handig toch?

De beste boekhoudsoftware op een rij

Hieronder vind je de 3 beste boekhoudprogramma's waarmee jij eenvoudig jouw boekhouding bij kunt houden.

Jacqueline
Jacqueline
Appwiki expert

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Gratis voor starters!
Belastingdienst Erkend
Helpdesk, Cursus & App

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis! Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Prijs: Gratis
Proefperiode:
Reviews: 9.5/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

Win tijd
Eenvoudig factureren
220+ koppelingen

Prijs: maandelijks €39,00
Proefperiode: 30
Reviews: 6.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

MoneyMonk

Gebruiksvriendelijke en slimme software, speciaal voor dienstverlenende ZZP'ers. Ga van uur of project naar factuur en verwerk banktransacties met één klik! Je kan met ons mailen, chatten en bellen. Persoonlijk, daar houden we van. We helpen je graag op weg met een gratis opstartservice. Ontdek MoneyMonk gratis in 30 dagen, zonder betaalgegevens.

ZZP totaaloplossing
100% premium support
4x als beste getest!

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 30 dagen gratis
Reviews: 9.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

DigiBTW

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

Alles in 1 pakket
Inclusief facturatie
Slechts 10,- p.m.

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 1 maand gratis
Reviews: 9.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

8. Gratis online boekhouden

Jij denkt misschien: Leuk en aardig, maar boekhouden kost toch geld? En geld heb je nog niet zoveel als je starter bent. Bij e-Boekhouden.nl is online boekhouden daarom het eerste jaar gratis voor startende ondernemers. Zodat jij geen extra kosten hebt!

9. Boekhouder ja of nee?

Een andere beslissing die je moet nemen is of je met of zonder boekhouder gaat werken. In veel gevallen kun je in het begin, wanneer je bedrijfje nog niet zo groot is, nog zonder boekhouder of accountant vooruit. Maar zodra je boekhouding complexer wordt, kan het handig zijn om een boekhouder in te schakelen. Zorg er wel voor dat je niet heel je boekhouding overdraagt, maar dat je zelf nog wat controle houdt. Het is nooit verkeerd om zelf inzicht te houden in de financiële situatie van je onderneming. Bovendien is het een stuk goedkoper als je boekhouder minder tijd kwijt is met het uitpluizen van al je bonnetjes, rekeningen etc.

Dit blog is geschreven in samenwerking met ZZP-Forum.nl.

Veel succes met het starten van je bedrijf! Wil je nog meer tips voor startende zzp'ers? Kijk voor meer informatie op ZZP-forum.nl.

Gerelateerde artikelen

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

31 januari 2019

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

17 september 2020

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products