1. Blog
 2. Webshop keurmerk? Alles wat je moet weten
 1. Blog
 2. Webshop keurmerk? Alles wat je moet weten

Alles over webshop keurmerken

Webshop 21 oktober 2014 Leestijd 5 minuten

Met de explosieve groei van het aantal webshops is ook het aantal keurmerken sterk toegenomen. Een logische ontwikkeling, want iedereen kan een eigen keurmerk beginnen en hier geld voor vragen. Maar wat doet dit met de betrouwbaarheid van de keurmerken? Of belangrijker nog: wat doet dit met de betrouwbaarheid van de webwinkels?

Over webshop keurmerken

In de basis zijn webshop keurmerken in het leven geroepen om de veiligheid en betrouwbaarheid van webwinkels te waarborgen. Grote en kleine webshops gebruiken een keurmerk om consumenten te tonen dat er zonder risico besteld kan worden. Wat veel consumenten en startende ondernemers zich niet beseffen is dat het tonen van een keurmerk geld kost. In de regel geldt hiervoor: hoe bekender het keurmerk, hoe hoger de prijs.

Om in aanmerking te komen voor een keurmerk zal jouw webshop aan een aantal eisen moeten voldoen. Welke eisen dit zijn verschilt per keurmerk. De selectieprocedure voor een aantal keurmerken is zeer streng, terwijl andere keurmerken je webwinkel soms niet eens controleren. Deze grote kwaliteitsverschillen zijn het gevolg van de explosieve groei in keurmerken. Een keurmerk zonder strenge selectie klinkt je hoogstwaarschijnlijk goed in de oren. Maar het is ook belangrijk om je te beseffen welke meerwaarde een dergelijk keurmerk jouw webshop biedt.

Waarom een keurmerk?

Waarom zou je moeite doen voor een webshop keurmerk als de kwaliteit van de keurmerken zo ver uiteen ligt en je er (maandelijks of jaarlijks) voor moet betalen? Het antwoord is duidelijk: omdat consumenten meer zullen kopen in je webshop als zij een keurmerk zien. Hoewel de kans groot is dat zij door het grote aantal keurmerken niet eens precies weten wat het keurmerk inhoudt, blijkt het een goede basis voor online verkopen te zijn.

Een webshop keurmerk werkt dus conversieverhogend. Natuurlijk geldt dit niet voor elke consument en elke aankoop. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat een keurmerk online shoppers over de streept trekt waar het gaat om het kopen van producten. Je hebt de kosten van een keurmerk in verkopen en consumentenvertrouwen dus vaak snel terugverdiend.

Het beste keurmerk voor jouw webwinkel

Het is moeilijk om te bepalen welk keurmerk de beste is voor jouw webwinkel. Met verschillende eisen, voor- en nadelen, focusgebieden en kosten is 'het beste keurmerk' afhankelijk van jouw onderneming. Kijken we puur naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Dan is de vraag welke beweegredenen commerciële keurmerken hebben belangrijk. Gaat het hen nog om consumentenvertrouwen en de kwaliteit van webshops, of streven zij bovenal een winstoogmerk na?

Om je een beetje op weg te helpen in de wereld van de webwinkel keurmerken, hebben we hieronder de bekendste voor je op een rij gezet. Bij deze keurmerken zijn de meeste webshops aangesloten en dus worden ze door consumenten het vaakst gezien en herkend als betrouwbaar.

Webshop keurmerken overzicht

Hieronder vind je de zes bekendste online keurmerken in volgorde van de meeste aangesloten webshops.

Trusted Shops Keurmerk

 • Actief sinds: 1999
 • Aantal aangesloten webshops: 9.500
 • Prijs: v.a. €49,- per maand

Website Trusted Shops

Webshop Keurmerk

 • Actief sinds: 2001
 • Aantal aangesloten webshops: 2540
 • Prijs: €195,- per jaar

Website Webshop Keurmerk

MKB Ok

 • Actief sinds: 2005
 • Aantal aangesloten webshops 1470
 • Prijs: €147,- per jaar

Website MKB Ok

Thuiswinkel Waarborg

 • Actief sinds: 2001
 • Aantal aangesloten webshops 1278
 • Prijs: vanaf €615,- per jaar

Website Thuiswinkel Waarborg

QShops Keurmerk

 • Actief sinds: 2004
 • Aantal aangesloten webshops: 1180
 • Prijs: vanaf €24,95 per maand

Website QShops

(Bron cijfers: Mijn Webwinkel)

Stichting WebwinkelKeur

 • Actief sinds: 2012
 • Aantal aangesloten webshops 1000
 • Prijs: vanaf ?7 per maand

Website WebwinkelKeur

Een keurmerk opnemen in jouw webshop?

Heeft jouw webshop een keurmerk gekregen? Dan wil je dit natuurlijk duidelijk communiceren aan consumenten. Kies daarom software waarin hier speciale ruimte voor is gereserveerd. Welke pakketten dit doen kun je zien door alle webshop software te vergelijken.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

18 januari 2018

Webwinkel beginnen? Bezoek de WWV

Webshop

Ben je van plan om een eigen webwinkel te beginnen? Breng dan een bezoek aan de Webwinkel Vakdagen om inspiratie op te doen. Wij zetten de meest interessante presentaties voor je op een rij. Bekijk snel onze tips!

19 mei 2017

Wat is de beste webshop software?

Webshop

Welke webshop software past het best bij jou? Ben je een winkelier en wil je je bereik vergroten, of ben je een ondernemer en wil je een interessante markt ingaan? Dan kan een webshop beginnen wel ee...

19 mei 2017

Het stappenplan: Hoe begin je een webshop

Webshop

Alles wat je moet weten bij het beginnen van je webshop Mensen gaan steeds massaler online shoppen. Hierdoor wordt het voor ondernemers steeds interessanter om ook online iets te beginnen. Een websho...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products