1. Blog
 2. Webshop keurmerken

Alles over webshop keurmerken

Met de explosieve groei van het aantal webshops is ook het aantal keurmerken sterk toegenomen. Een logische ontwikkeling, want iedereen kan een eigen keurmerk beginnen en hier geld voor vragen.

Maar wat doet dit met de betrouwbaarheid van de keurmerken? Of belangrijker nog: wat doet dit met de betrouwbaarheid van de webwinkels?

Wij hebben de webshop keurmerken onder de loep genomen en veelgestelde vragen rondom deze keurmerken voor je uitgezocht.

In dit artikel vind je:

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Waarom zijn er webshop keurmerken?

  In de basis zijn webshop keurmerken in het leven geroepen om de veiligheid en betrouwbaarheid van webwinkels te waarborgen. Grote en kleine webshops gebruiken een keurmerk om consumenten te tonen dat er zonder risico besteld kan worden. Wat veel consumenten en startende ondernemers zich niet beseffen is dat het tonen van een keurmerk geld kost. In de regel geldt hiervoor: hoe bekender het keurmerk, hoe hoger de prijs.

  Om in aanmerking te komen voor een keurmerk zal jouw webshop aan een aantal eisen moeten voldoen. Welke eisen dit zijn verschilt per keurmerk. De selectieprocedure voor een aantal keurmerken is zeer streng, terwijl andere keurmerken je webwinkel soms wat minder nauwkeurig controleren. Deze grote kwaliteitsverschillen zijn het gevolg van de explosieve groei in keurmerken. Een keurmerk zonder strenge selectie klinkt je hoogstwaarschijnlijk goed in de oren. Maar het is ook belangrijk om je te beseffen welke meerwaarde een dergelijk keurmerk jouw webshop biedt.

  Waarom zou ik een keurmerk nemen?

  Waarom zou je moeite doen voor een webshop keurmerk als de kwaliteit van de keurmerken zo ver uiteen ligt en je er (maandelijks of jaarlijks) voor moet betalen?

  Meer omzet

  Het antwoord is duidelijk: omdat consumenten meer zullen kopen in je webshop als zij een keurmerk zien. Hoewel de kans groot is dat zij door het grote aantal keurmerken niet eens precies weten wat het keurmerk inhoudt, blijkt het een goede basis voor online verkopen te zijn.

  Een webshop keurmerk werkt dus conversieverhogend. Natuurlijk geldt dit niet voor elke consument en elke aankoop. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat een keurmerk online shoppers over de streept trekt waar het gaat om het kopen van producten. Je hebt de kosten van een keurmerk in verkopen en consumentenvertrouwen dus vaak snel terugverdiend.

  Reviews verzamelen

  Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om ook reviews, klantbeoordelingen of referenties te verzamelen via de keurmerken. Deze kun je vervolgens eenvoudig op je webshop plaatsen. Dit zorgt voor extra vertrouwen bij consumenten (mits de beoordelingen positief zijn uiteraard), waardoor ze sneller geneigd zijn om iets te bestellen bij je webshop.

  Wat is het beste keurmerk voor mijn webwinkel?

  Het is moeilijk om te bepalen welk keurmerk de beste is voor jouw webwinkel. Met verschillende eisen, voor- en nadelen, focusgebieden en kosten is 'het beste keurmerk' afhankelijk van jouw onderneming. Kijken we puur naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Dan is de vraag welke beweegredenen commerciële keurmerken hebben belangrijk. Gaat het hen nog om consumentenvertrouwen en de kwaliteit van webshops, of streven zij bovenal een winstoogmerk na?

  Om je een beetje op weg te helpen in de wereld van de webwinkel keurmerken, hebben we hieronder de bekendste voor je op een rij gezet. Bij deze keurmerken zijn de meeste webshops aangesloten en dus worden ze door consumenten het vaakst gezien en herkend als betrouwbaar.

  Webshop keurmerken overzicht

  Hieronder vind je de vijf bekendste en populairste webshop keurmerken van Nederland in volgorde van de meeste aangesloten webshops.

  Trusted Shops Keurmerk

  • Actief sinds: 1999
  • Aantal aangesloten webshops: 9.500
  • Prijs: v.a. €49,- per maand

  Website Trusted Shops

  Stichting WebwinkelKeur

  • Actief sinds: 2012
  • Aantal aangesloten webshops: 6200
  • Prijs: vanaf 8,95 per maand

  Website WebwinkelKeur

  Webshop Keurmerk

  • Actief sinds: 2001
  • Aantal aangesloten webshops: 2540
  • Prijs: €195,- per jaar

  Website Webshop Keurmerk

  Thuiswinkel Waarborg

  • Actief sinds: 2001
  • Aantal aangesloten webshops: 1278
  • Prijs: vanaf €615,- per jaar

  Website Thuiswinkel Waarborg

  QShops Keurmerk

  • Actief sinds: 2004
  • Aantal aangesloten webshops: 1180
  • Prijs: vanaf €24,95 per maand

  Website QShops

  (Bron cijfers: Mijn Webwinkel)

  Een keurmerk opnemen in jouw webshop?

  Heeft jouw webshop een keurmerk gekregen? Dan wil je dit natuurlijk duidelijk communiceren aan consumenten. Kies daarom software waarin hier speciale ruimte voor is gereserveerd. Welke pakketten dit doen kun je zien door alle webshop software te vergelijken.

  Gerelateerde artikelen

  10 december 2020

  Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

  Excel Boekhouding

  Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

  10 november 2020

  Hoe CRM jouw sales een boost geeft

  Offerte Crm

  CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

  2 maart 2020

  Administratie bijhouden als zzp'er?

  Administratie Boekhouding

  Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products