Wat is dropshipping?

Wanneer je een dropshipper bent, verkoop je producten van een andere partij (de dropshipleverancier). Je bent dus een soort tussenpersoon. Over de producten die je verkoopt ontvang je van de leverancier een commissie. Het proces gaat dus als volgt: de klant koopt op je webshop en betaalt de bestelling. Een deel hiervan zijn de inkoopkosten, die ontvangt de dropshipleverancier. De overige marge is voor de dropshipper (de webwinkeleigenaar). De dropshipleverancier verzendt de bestelling vanuit zijn magazijn, waarna de klant de bestelling ontvangt.

Voordelen van dropshipping webshop

Dus nu je weet wat dropshipping is, wat zijn de voordelen en hoe kun je hier concreet gebruik van maken?

Geen eigen voorraad

Bij dropshipping heb je dus geen eigen voorraad. De leverancier heeft de voorraad én zorgt voor de levering. De leverancier koopt ook de producten in. Jij hoeft dit dus ook niet te doen, je hoeft alleen de orders maar door te geven.

Laagdrempelig

Het beginnen van een dropshipping webshop is laagdrempelig, omdat je zelf geen product, geen kantoor en geen klantenservice nodig hebt omdat de leverancier alles afhandelt. Het enige wat jij doet is in principe de marketing en branding. Het is dus van belang dat je veel verstand hebt van SEO. Op deze manier vinden mensen jou in de zoekmachines en niet jouw concurrenten.

Groot aanbod

Als dropshipper kun je kiezen uit veel dropshipleveranciers. Je kunt dus een groot assortiment aanbieden op jouw website. Wanneer je kiest voor webshop software, maak je gebruik van de contacten die de webshop softwareleveranciers hebben met de dropshipleveranciers.

Nadelen van dropshipping

Gaat alles dan vanzelf? Nee, zeker niet! Er zijn nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je een succesvolle dropshipping webshop wil runnen.

Onvoldoende kennis van de markt

Om ergens goed in te zijn heb je voldoende kennis nodig van je producten en markt. Aangezien je bij dropshipping het product niet zelf verpakt kunnen er situaties ontstaan waarbij je het product zelf nog nooit in handen hebt gehad. Je kunt je voorstellen dat je hier vragen over krijgt (mogelijk over de kwaliteit) en dat je dan toch in staat moet zijn om hier op te reageren. Zelfs wanneer je producten gaat verkopen waar je wel veel verstand van hebt wil dat nog niet betekenen dat je verstand hebt van de markt. Heb je bijvoorbeeld marktonderzoek gedaan naar de concurrentie? Of naar naar de marges? Belangrijke vragen om jezelf te stellen.

Marge

Leveranciers en groothandels laten zichzelf natuurlijk niet zomaar uit de markt prijzen. Ze zullen een bedrag per order en soms zelf een percentage per verkoop van je vragen. Aangezien je vaak met kleine hoeveelheden werkt kom je niet in aanmerking voor staffelkortingen en zijn je marges dun. Uiteraard kun je onderhandelen met de leverancier maar ook dit zal niet vanzelf gaan. Het is dus een grote uitdaging om met tussen vele concurrenten uit te komen met je dunne winstmarge.

Vindbaarheid (zoekmachineoptimalisatie)

Aangezien je niet de fabrikant bent van de producten zul je helemaal zelf je reputatie op moeten bouwen. Hoe komt een bezoeker dan bij jouw website terecht? Ga je ondanks je dunne marges flink adverteren op dure keywords bijvoorbeeld? Je zult een manier moeten vinden om de uitstraling van je website zo te krijgen dat je betrouwbaar bent en ook in de organische resultaten van Google omhoog komt. Een mooie website zonder bezoekers schiet natuurlijk ook niet op. Dit vergt nog wel enige kennis van jouw CMS van keuze en daarbij zul je goed moeten omspringen met SEO en SEA kwesties. Heb je daar het budget voor of ga je hier een professional voor inhuren? Of ga je juist bezoekers trekken via social media? Enkele vragen die waarschijnlijk nog wel eens voorbij gaan komen terwijl je je plan aan het opzetten bent.

Afhankelijk van de leverancier

Wanneer je weet welk product je wil verkopen, waar je kansen liggen en hoe je dit aan gaan pakken heb je nog maar één ding nodig, toch? Maar dat is zo simpel nog niet. Een dropshipping leverancier moet aan een aantal voorwaarden voldoen: Betrouwbaar, goede service, snelle levertijd en uiteraard prijs. Het is aan te raden om een afspraak te maken met deze partij zodat je een goed beeld krijgt van hun werkzaamheden en economische status. Je legt immers een heel belangrijk onderdeel van je verkoopproces in hun handen. Wanneer de leverancier veel fouten maakt of zelfs zonder aankondiging niet levert dan heb je daar enorm veel werk van.

Beginnen met dropshipping

Zorg dus ook in het geval van een dropshipping webshop voor een goede voorbereiding en denk er vooral niet te makkelijk over. Wanneer je eenmaal goede voorbereidingen genomen hebt en je hebt al het bovenstaande op orde, dan is het inderdaad mogelijk om dankzij dropshipping relatief gemakkelijk een webwinkel te runnen. We hebben de meest populaire webshopsoftware al voor je op een rijtje gezet. Zo kun je snel aan de slag!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products