1. Begrippen
  2. Webshop begrippen
  3. Wat is open source webshop software?

Wat is open source webshop software?

Open-source webshop software is software die openlijk beschikbaar is en je dus zelf gratis van het internet kunt halen. De broncode van de software is openbaar en dus kun je zelf aanpassingen aanbrengen en je webshop precies inrichten zoals je dat zelf graag wilt. Hiervoor heb je geen rechten nodig van de software ontwikkelaars. Lees de blog voor de nadelen van open-source webshop software. De meest bekende open-source webshop software oplossingen zijn op dit moment:

  • Magento
  • OpenCart
  • PrestaShop
  • CS-Cart
  • VirtueMart (Joomla)
  • WooCommerce (Wordpress)

Hieronder zullen we kort de belangrijkste open-source webshop pakketten bespreken. Daarnaast bespreken we een alternatief voor open-source webshop software, namelijk online webshop software.

Magento webshop

Eén van de meest bekende open-source webshop oplossingen is Magento. Met Magento kun je een prachtige webshop bouwen, met uitgebreide functionaliteiten. Het systeem biedt vele plug-ins en mogelijkheden voor betalen, vele templates en beschikt over goede taalbestanden. Nadeel van een Magento webshop is de hoge moeilijkheidsgraad. Omdat het systeem volledig geprogrammeerd moet worden is vergaande technische kennis een vereiste en is zul je veel tijd kwijt zijn aan het inrichten van je webwinkel. Dit software pakket is dan ook alleen geschikt voor je, wanneer je over deze kennis en tijd beschikt of je bereid bent om een externe partij te betalen om je webshop in te richten.

Opencart webshop

In vergelijking met Magento is Opencart een toegankelijker en gebruiksvriendelijker software pakket. Een simpele basisinstallatie heeft vaak al een mooie vormgeving, maar je kunt de vormgeving van je webshop ook redelijk customizen. Ook zijn er diverse professionele templates beschikbaar die vrij eenvoudig te installeren zijn. Als je extra opties/mogelijkheden nodig hebt, kan dit door gebruik te maken van plug-ins. Denk bijvoorbeeld aan het toeveogen van extra betalingsmethoden. Mocht je hulp nodig hebben bij de opzet en ontwikkeling van je webshop dan is er een uitgebreide documentatie beschikbaar of kun je terecht bij een goede supportafdeling of een actieve community.

Prestashop

Binnen het MKB is dit een populair open-source pakket. Dit is te danken aan de goed uitziende vormgeving van de templates, het uitgebreide aanbod van plug-in en de goede documentatie en support. Dit pakket is daarmee ook een geduchte concurrent van OpenCart voor de kleine- en middelgrote webshops.

Andere open-source webshop software

CS-Cart, VirtueMart (Joomla), en WooCommerce (Wordpress) zijn andere bekende open-source webshop oplossingen waarvan de laatste twee plugins zijn voor respectievelijk Joomla en Wordpress. Ook deze oplossingen laten je vrij in de inrichting en vormgeving van je webshop en zijn gratis beschikbaar. Wel zijn WooCommerce en VirtueMart meer geschikt voor kleinere webshops en CS-Cart voor zowel grote als kleine webshop te gebruiken. Maar voor alle bovenstaande oplossingen geldt dat je zelf moet kunnen programmeren om een webshop te kunnen bouwen in het systeem of in ieder geval meer technische kennis moet hebben van de systemen.

Goed alternatief voor open-source webshop software

Een goedkoop of gratis online webshop pakket is een goed alternatief voor open-source webshop software. Met name als je net een webshop beginnen wilt en geen of nauwelijks technische kennis hebt. Met gratis webshop software kun je dus relatief eenvoudig en snel een webshop starten. En net als bij open-source webshops is vaak de vormgeving volledig aanpasbaar of kun je gebruik maken van professionele designtemplates. Benieuwd naar de verdere mogelijkheden? Vergelijk webshop software eenvoudig op deze site en vind het software pakket dat bij je past.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products