1. Begrippen
 2. Webshop begrippen
 3. Wat is een webshop keurmerk?

Wat is een webshop keurmerk?

Een webshop keurmerk is een keurmerk die aangeeft dat een webshop betrouwbaar is en garant staat voor een bepaalde service. Er zijn tegenwoordig steeds meer webshops in omloop en veel van deze webshops zijn in het bezit van een webshop keurmerk. Om als webshop eigenaar één van de vele keurmerken te bemachtigen, moet je webshop aan een aantal voorwaarden voldoen.

De drie bekendste webshop keurmerken zijn: 

Meer weten? Lees de blog voor meer informatie over het Thuiswinkel Waarborg voor jouw webshop.

Wat zijn de voordelen van een webwinkel keurmerk?

Voor webshops:

Als webshop eigenaar biedt een keurmerk een aantal voordelen:

 • Juridische zaken op orde: Door een controle op de juridische zaken van je webshop wordt gewezen op eventuele zaken die niet kloppen. Hiermee kun je boetes voorkomen.
 • Reviews verzamelen: veel webshop keurmerken bieden ook de mogelijkheid om reviews, recensies of klantbeoordelingen te verzamelen en te plaatsen op je webshop. Dit zorgt voor extra vertrouwen bij consumenten (mits de beoordelingen positief zijn uiteraard).
 • Hogere conversie en meer omzet: Keurmerken zorgen voor meer vertrouwen bij potentiele kopers. Uit onderzoek blijkt dan ook dat de conversie met een keurmerk wordt verhoogd. En een hogere conversie betekent meer omzet.

Voor consumenten:

Voor de consument op je webshop biedt het de volgende voordelen: 

 • Duidelijkheid over prijzen en bestelproces: Je krijgt voorafgaand aan het bestelproces informatie over alle eventuele bijkomende kosten, zoals verzend- of administratiekosten. Ook het bestelproces verloopt via eenduidige stappen. Het is duidelijk wat je bestelt voordat je een aankoop doet en je krijgt nog een kans om deze te corrigeren voor het plaatsen van de bestelling.
 • Deels achteraf betalen: je krijgt de mogelijkheid om een deel van het aankoopbedrag achteraf of bij aflevering te betalen. 
 • Bedenktijd: Je krijgt een bedenktijd van minimaal 14 dagen. Als je binnen die tijd van je koop afziet, krijg je alle kosten binnen uiterlijk 30 dagen teruggestort. De kosten van een retourzending mogen wel in rekening gebracht worden.
 • Garantie via de webwinkel: De webwinkel mag niet doorverwijzen naar een leverancier of fabrikant bij herstel of vervanging van een product. De webwinkel moet problemen rondom garantie dus zelf oplossen.
 • Bemiddeling bij klachten: Heb je een klacht en kom je er met de webshop er niet uit? Dan bemiddelden diverse keurmerken in dit geschil. Als deze klachtenbemiddeling niet tot het gewenste resultaat leidt, kun je het geschil voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie
 • Waarborging van privacy: Een webwinkel moet aangeven
  • wat er gebeurt met jouw persoonlijke gegevens
  • hoe ze verzameld worden
  • waarvoor ze gebruikt worden

Je moet ook de mogelijkheid krijgen om bezwaar te maken tegen het verstrekken van je gegevens aan derden. Je e-mailadres mag alleen gebruikt worden voor commerciële mails en nieuwebrieven wanneer je daar vooraf expliciet mee hebt ingestemd.

Arjan

Hulp nodig bij het beginnen van jouw webshop?

Je gaat een eigen webshop beginnen. Maar heb je aan alles gedacht? Volg dit stappenplan zodat je snel en eenvoudig een webshop begint. Hierin vind je handige tips en tools om succesvol een webshop te starten.

Bekijk het stappenplan

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products