1. Begrippen
 2. Webshop begrippen
 3. Wat is een webshop keurmerk?

Wat is een webshop keurmerk?

Een webshop keurmerk is een keurmerk die aangeeft dat een webshop betrouwbaar is en garant staat voor een bepaalde service. Er zijn tegenwoordig steeds meer webshops in omloop en veel van deze webshops zijn in het bezit van een webshop keurmerk. Om als webshop eigenaar één van de vele keurmerken te bemachtigen, moet je webshop aan een aantal voorwaarden voldoen.

De drie bekendste webshop keurmerken zijn: 

Waarom zijn er webshop keurmerken?

In de basis zijn webshop keurmerken in het leven geroepen om de veiligheid en betrouwbaarheid van webwinkels te waarborgen. Grote en kleine webshops gebruiken een keurmerk om consumenten te tonen dat er zonder risico besteld kan worden. Wat veel consumenten en startende ondernemers zich niet beseffen is dat het tonen van een keurmerk geld kost. In de regel geldt hiervoor: hoe bekender het keurmerk, hoe hoger de prijs.

Om in aanmerking te komen voor een keurmerk zal jouw webshop aan een aantal eisen moeten voldoen. Welke eisen dit zijn verschilt per keurmerk. De selectieprocedure voor een aantal keurmerken is zeer streng, terwijl andere keurmerken je webwinkel soms wat minder nauwkeurig controleren. Deze grote kwaliteitsverschillen zijn het gevolg van de explosieve groei in keurmerken. Een keurmerk zonder strenge selectie klinkt je hoogstwaarschijnlijk goed in de oren. Maar het is ook belangrijk om je te beseffen welke meerwaarde een dergelijk keurmerk jouw webshop biedt.

Voorbeeld: ThuisWinkel Waarborg

Thuiswinkel waarborg is een bekend webshop keurmerk dat wordt ondersteund door de Consumentenbond. Meer dan 2100 webshops in Nederland gebruiken het keurmerk en tonen dit vaak prominent op de home- en bestelpagina's van hun webshop. Het keurmerk werd in 2001 opgericht en wordt uitgegeven door thuiswinkel.org. De kosten van het keurmerk zijn afhankelijk van de omzet die jouw webshop per jaar haalt. Wel staan de aanmeldkosten (á 75 euro) en de certificeringskosten (á 390 euro) vast.

Het Thuiswinkel Waarborg biedt consumenten zekerheid op een aantal punten. Een aangesloten webshop houdt zich niet alleen aan de gedragsregels van het Thuiswinkel Waarborg, maar ook aan relevante wet- en regelgeving. Doordat deze zaken strikt worden gecontroleerd weet een koper met wie hij zaken doet, kan hij rekenen op onafhankelijke bemiddeling bij klachten en geschillen en weet hij dat de webshop jaarlijks gecontroleerd wordt.

Wat zijn de voordelen van een webwinkel keurmerk?

Voor webshops:

Als webshop eigenaar biedt een keurmerk een aantal voordelen:

 • Juridische zaken op orde: Door een controle op de juridische zaken van je webshop wordt gewezen op eventuele zaken die niet kloppen. Hiermee kun je boetes voorkomen.
 • Reviews verzamelen: veel webshop keurmerken bieden ook de mogelijkheid om reviews, recensies of klantbeoordelingen te verzamelen en te plaatsen op je webshop. Dit zorgt voor extra vertrouwen bij consumenten (mits de beoordelingen positief zijn uiteraard).
 • Hogere conversie en meer omzet: Keurmerken zorgen voor meer vertrouwen bij potentiele kopers. Uit onderzoek blijkt dan ook dat de conversie met een keurmerk wordt verhoogd. En een hogere conversie betekent meer omzet.

Voor consumenten:

Voor de consument op je webshop biedt het de volgende voordelen: 

 • Duidelijkheid over prijzen en bestelproces: Je krijgt voorafgaand aan het bestelproces informatie over alle eventuele bijkomende kosten, zoals verzend- of administratiekosten. Ook het bestelproces verloopt via eenduidige stappen. Het is duidelijk wat je bestelt voordat je een aankoop doet en je krijgt nog een kans om deze te corrigeren voor het plaatsen van de bestelling.
 • Deels achteraf betalen: je krijgt de mogelijkheid om een deel van het aankoopbedrag achteraf of bij aflevering te betalen. 
 • Bedenktijd: Je krijgt een bedenktijd van minimaal 14 dagen. Als je binnen die tijd van je koop afziet, krijg je alle kosten binnen uiterlijk 30 dagen teruggestort. De kosten van een retourzending mogen wel in rekening gebracht worden.
 • Garantie via de webwinkel: De webwinkel mag niet doorverwijzen naar een leverancier of fabrikant bij herstel of vervanging van een product. De webwinkel moet problemen rondom garantie dus zelf oplossen.
 • Bemiddeling bij klachten: Heb je een klacht en kom je er met de webshop er niet uit? Dan bemiddelden diverse keurmerken in dit geschil. Als deze klachtenbemiddeling niet tot het gewenste resultaat leidt, kun je het geschil voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie
 • Waarborging van privacy: Een webwinkel moet aangeven
  • wat er gebeurt met jouw persoonlijke gegevens
  • hoe ze verzameld worden
  • waarvoor ze gebruikt worden​

Je moet ook de mogelijkheid krijgen om bezwaar te maken tegen het verstrekken van je gegevens aan derden. Je e-mailadres mag alleen gebruikt worden voor commerciële mails en nieuwebrieven wanneer je daar vooraf expliciet mee hebt ingestemd.

Wat is het beste keurmerk voor mijn webwinkel?

Het is moeilijk om te bepalen welk keurmerk de beste is voor jouw webwinkel. Met verschillende eisen, voor- en nadelen, focusgebieden en kosten is 'het beste keurmerk' afhankelijk van jouw onderneming. Kijken we puur naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Dan is de vraag welke beweegredenen commerciële keurmerken hebben belangrijk. Gaat het hen nog om consumentenvertrouwen en de kwaliteit van webshops, of streven zij bovenal een winstoogmerk na?

Om je een beetje op weg te helpen in de wereld van de webwinkel keurmerken, hebben we hieronder de bekendste voor je op een rij gezet. Bij deze keurmerken zijn de meeste webshops aangesloten en dus worden ze door consumenten het vaakst gezien en herkend als betrouwbaar.

Webshop keurmerken overzicht

Hieronder vind je de vijf bekendste en populairste webshop keurmerken van Nederland in volgorde van de meeste aangesloten webshops.

Trusted Shops Keurmerk

 • Actief sinds: 1999
 • Aantal aangesloten webshops: 9.500
 • Prijs: v.a. €49,- per maand

Website Trusted Shops

Stichting WebwinkelKeur

 • Actief sinds: 2012
 • Aantal aangesloten webshops: 6200
 • Prijs: vanaf 8,95 per maand

Website WebwinkelKeur

Webshop Keurmerk

 • Actief sinds: 2001
 • Aantal aangesloten webshops: 2540
 • Prijs: €195,- per jaar

Website Webshop Keurmerk

Thuiswinkel Waarborg

 • Actief sinds: 2001
 • Aantal aangesloten webshops: 1278
 • Prijs: vanaf €615,- per jaar

Website Thuiswinkel Waarborg

QShops Keurmerk

 • Actief sinds: 2004
 • Aantal aangesloten webshops: 1180
 • Prijs: vanaf €24,95 per maand

Website QShops

(Bron cijfers: Mijn Webwinkel)

Een keurmerk opnemen in jouw webshop?

Heeft jouw webshop een keurmerk gekregen? Dan wil je dit natuurlijk duidelijk communiceren aan consumenten. Kies daarom software waarin hier speciale ruimte voor is gereserveerd. Welke pakketten dit doen kun je zien door alle webshop software te vergelijken.

Arjan

Hulp nodig bij het beginnen van jouw webshop?

Je gaat een eigen webshop beginnen. Maar heb je aan alles gedacht? Volg dit stappenplan zodat je snel en eenvoudig een webshop begint. Hierin vind je handige tips en tools om succesvol een webshop te starten.

Bekijk het stappenplan

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products