1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een inkoopfactuur?

Wat is een inkoopfactuur?

Een inkoopfactuur is een factuur waarop alle producten en diensten staan die je afneemt. Op deze factuur vind je het bedrag dat je de leverancier verschuldigd bent. Vaak hangt er aan de factuur een maximale betalingstermijn, waarbinnen je het bedrag moet voldoen. Doe je dit niet, dan zul je betalingsherinneringen, aanmaningen of zelfs boetes ontvangen.

Op een inkoopfactuur staan het btw-tarief en het bedrag vermeld. Het BTW-tarief is afhankelijk van het type product dat u hebt aangekocht. Het tarief kan 21% of 9% zijn, afhankelijk van de aankoop.

Benieuwd hoe je een inkoopfactuur verwerkt in je boekhouding. Bekijk dan ons artikel "Een inkoopfactuur boeken, hoe doe je dat?".

Eenvoudig inkoopfacturen inboeken en leren boekhouden?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over je facturatie en boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe boek je eenvodudig inkoopfacturen in?
  • Hoe richt je het facturatieproces slim in? 
  • Hoe zet je eenvoudig een boekhouding op? 
  • Welke checks moet je regelmatig doen? 
  • Wat zijn de belastingregeltjes? 
  • En hoe bespaar je op een boekhouder? 

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Download gratis

Waarmee een inkoopfactuur boeken?

De meeste factuur software biedt de mogelijkheid voor het inboeken van een inkoopfactuur. Door deze gegevens in te voeren heb je altijd inzicht in de openstaande posten bij leveranciers en verklein je dus de kans op verlate betalingen en herinneringen of aanmaningen. Wanneer je inkoopfacturen boekt in je factuurprogramma is het belangrijk om de verschillende BTW tarieven apart te boeken. 

Niet alle factuur software biedt dezelfde mogelijkheden waar het gaat om het inboeken van een inkoopfactuur. Sommige programma’s stellen per periode een limiet aan het aantal inkoopfacturen dat je kunt verwerken, terwijl andere pakketten je onbeperkt facturen laten inboeken. Houd hiermee dus rekening bij de keuze!

Factuurprogramma voor inkoopfacturen inboeken

De snelste en eenvoudigste manier om inkoopfacturen te verwerken is met een boekhoud- of factuurprogramma. Daarom hebben we hieronder een aantal handige pakketten voor je op een rij gezet:

1. e-Boekhouden.nl Facturatieprogramma ZZP (15 maanden gratis)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Eenvoudig & compleet!
In eigen huisstijl
15 maanden gratis

Prijs: maandelijks €9,95
Proefperiode: 15 maanden Gratis. Daarna €5,95. Start direct, wij helpen u mee!
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

2. Ficsus.nl Gratis factuurprogramma

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

IDEAL link op factuur
Incl. boekhouding
Gratis ondersteuning

Prijs: Gratis
Proefperiode:
Reviews: 9.5/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

3. SnelStart Onbeperkt offertes en facturen versturen

SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag hebben wij een slimme oplossing. Eenvoudig zelf je boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Onze software groeit mee met jouw bedrijf! Al ruim 120.000 slimme ondernemers gingen je voor.

Makkelijk boekhouden
Onbeperkt factureren
30 dagen gratis

Prijs: maandelijks €18,00
Proefperiode:
Reviews: 9/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Hoe kies je de beste facturatie software?

De software aanbieders richten zich vaak met diverse pakketten op specifieke bedrijfsvormen en branches. Zo zijn er specifieke pakketten voor het MKB maar ook diverse (gratis) pakkettten voor starters. Kortom, je bedrijfsvorm (en branche) bepaald al voor een groot deel welke software geschikt is. Hiermee maak je dus eenvoudig een voorselectie.

Vervolgens begint het kiezen van het beste programma voor facturatie met het inventariseren van je wensen en budget. Bepaal dus eerst wat je allemaal met het programma wilt kunnen doen en welke functies je nodig hebt. Vervolgens maak je een inschatting hoeveel tijd je met deze functies bespaart. De kosten die je hiermee bespaart bepalen vervolgens het budget.

Als je de wensen en het budget hebt bepaald, kun je een shortlist maken en de programma's gratis proberen voor een proefperiode. Zo kun je gratis en vrijblijvend het pakket ervaren en weet je zeker of het lekker werkt.

Benieuwd welke software voor jou geschikt is? Hieronder vind je een handige tool om factuurprogramma's met elkaar te vergelijken op reviews, functies en prijzen!

Facturatie software vergelijken

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products