Wat is een BTW nummer?

Een btw nummer is een nummer dat je ontvangt van de Belastingdienst als je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Het btw nummer is voor de fiscus het bewijs dat je kunt worden beschouwd als ondernemer voor de omzetbelasting. Dit btw nummer staat vermeld op alle brieven en formuleren die je van de Belastingdienst ontvangt. Ook vermeld je het btw nummer op de facturen die je verstuurd.

Waarom een BTW nummer?

Het btw nummer dient voor het in goede banen leiden van de omzetbelasting. Het nummer moet vermeld worden op de facturen die je naar je klanten stuurt. Het Nederlandse btw nummer bestaat uit veertien tekens, eerst de landcode NL en hierna een fiscaal nummer plus een code van drie tekens. Het fiscale nummer is bij een eenmanszaak gelijk aan het sofinummer van de eigenaar. Zij hoeven het btw nummer ook niet aan te vragen. De eenmanszaak wordt automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Zonder btw nummer mag je als onderneming ook geen btw heffen over je producten of diensten.

Het is niet mogelijk in Nederland om een btw nummer op te zoeken aan de hand van de naam van een firma. Je zult het nummer zelf moeten opvragen bij het bedrijf. Het btw nummer van een Belgisch bedrijf kun je wel op het internet opzoeken. Wel is het mogelijk om btw nummers te controleren. Vooral als je zaken doet met het buitenland is dit geen overbodige luxe.

Vergelijk verschillende facturatie software en vind het programma dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products