Wat is factureren?

Factureren is het versturen van meerdere facturen. Met andere woorden is het factureren het sturen van rekeningen. Aan het sturen van facturen zijn een aantal eisen verbonden, die ervoor moeten zorgen dat het factuur geldig is voor de Belastingdienst.

Wat moet er op mijn factuur staan?

Een factuur moet voldoen aan een aantal wettelijk gestelde eisen:

 • De volledige naam van jouw bedrijf en dat van je klant
 • Het volledige adres van beide partijen
 • Je BTW en KVK nummer
 • De datum waarop de factuur is uitgereikt
 • Een opeenvolgend factuurnummer
 • De aard en hoeveelheid van de goederen en/of diensten die er geleverd zijn
 • De leveringsdatum
 • Het bedrag dat in rekening wordt gebracht, exclusief BTW
 • Het BTW tarief en het uiteindelijke BTW bedrag

Deelfacturen sturen per project

Het is ook mogelijk om meerdere (deel)facturen te sturen per project. Dit is vaak het geval bij grote en langdurige opdrachten. Dit kan periodiek zijn, maar ook na het afronden van een fase in het project. Deze afspraken dienen wel vastgelegd te worden in een opdrachtovereenkomst met een duidelijke omschrijving over factuur- en betaaltermijnen en btw.

Eenvoudig factureren en leren boekhouden?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over je facturatie en boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan:

 • hoe maak en verstuur je eenvoudig facturen?
 • hoe richt je het facturatieproces slim in? 
 • hoe zet je eenvoudig een boekhouding op? 
 • welke checks moet je regelmatig doen? 
 • wat zijn de belastingregeltjes? 
 • en hoe bespaar je op een boekhouder? 

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Download gratis

Factureren met een factuurprogramma?

Voor het factureren zijn verschillende programma's beschikbaar, die ervoor zorgen dat het factureren weinig tijd in beslag neemt en gelijk in je administratie terecht komt. Als een factuur is voor het leveren van goederen kun je deze direct bij de levering voegen. Bij nieuwe klanten kun je tevens een factuur sturen en eventueel laten betalen voordat je de goederen gaat verzenden. Dit is beslist niet ongebruikelijk en geeft je de zekerheid dat je daadwerkelijk geld ontvangt voor de goederen. Meestal laat je een (nieuwe) klant eenmalig vooruitbetalen, voordat je de goederen op rekening gaat leveren. Je stuurt dan een factuur nadat je de goederen daadwerkelijk hebt geleverd.

Vergelijk verschillende factuurprogramma's en vind het programma dat bij jou past! Of lees ons blog over self-billing. Dit is een manier van factureren waarbij de klant/aannemer de factuur zelf opstelt. 

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste facturatie software kiezen?

Wij helpen je het factuurprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht.

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products